ŠTÍTEK: Nanking

Mezinárodní halový atletický mítink Czech Indoor Gala 2020, 5. února 2020 v Ostravě. Běh 1500m ženy (pravo) Kristiina Maki z Česka.
Bude jednou z hvězd úvodního mítinku sezony. V pondělí na kladenském Sletišti vyběhne elegantní Kristiina Mäki. Letošní rok pro ni mohl být nadmíru zajímavý. Sny se však nejen jí kvůli infekční nemoci Covid-19 rozplynuly. Běžkyně s česko-finskými kořeny přišla o jistý start na halovém mistrovství světa v Nankingu, měla i velkou šanci probojovat se na olympiádu do Tokia.
9 fotografií

Stadion jí tolik nechyběl. Mäki běhá raději v lese

Atletika
Atletika v Pardubicích. Ilustrační foto
Volume doleva… Koronavirus COVID-19 ztišení přeskočil, on totiž rovnou vypnul veškeré dění. Týká se to pochopitelně i sportu. Všichni závodní vyznavači pohybu se v mžiku ocitli jako ryba na suchu. A například plavci doslova. Postupující nákaza zrušila veškeré akce. Navíc v době karantény se sportovci nemohou potkávat ani ve svých klubech. Vyfasovali tak domácí úkoly a v izolaci se snaží co nejlépe připravit na letošní sezonu. Na sezonu v olympijském roce…

KORONAVIRUS OMEZUJE SPORT: Budou nám chybět finanční prostředky

Pardubicko
Petr Svoboda
Je halovým mistrem Evropy, k tomu má další dva kontinentální bronzy z šedesátky překážek. Drží oba české překážkářské rekordy, je semifinalistou z olympijských her. Jenže tohle všechno bylo před víkendovým českým šampionátem málo.    

Úleva. Svoboda splnil podmínky centra

Ostatní sporty
Pavel Maslák.
Příprava atletů směřovala do dalekého Nankingu. Když se však Čínou začala zkraje roku šířit nákaza smrtícího koronaviru a pořadatelé odvolávali jeden sportovní podnik za druhým, bylo jasné, že dojde i na mistrovství světa pod střechou. Vrchol halové sezony sice nebyl zrušený, ale jeho přeložení na příští rok vyjde nastejno. Závodní období se zkrátí, což pro Čechy většinou znamená, že se naposledy představí o víkendu na mistrovství ČR v Ostravě.  
15 fotografií

Místo šampionátu se bude trénovat. Mohu se věnovat svým holkám, přemítá Maslák

Atletika
Studentka benešovského gymnázia Veronika Straková.
Veronika Straková je 19letá studentka benešovského gymnázia. Ve volném čase, kterého příliš nemá, si ráda přečte dobrou knihu, nebo stráví čas s přáteli a rodinou. Od malička se věnuje orientačním běhům, a to pro ni je právě ideální příležitostí pro společně strávený víkend, protože se v její rodině běhům věnují všichni, ale konkrétně Veroniku k tomu přivedl její tatínek, který závody běhal už jako malý.

Veronika Straková: Část mého já v Číně zůstala

Zprávy z Česka
Mladé beachvolejbalistky se po Rusku podívají také do Číny.
Karviná – Hezkého sportovního úspěchu dosáhla v Praze beachvolejbalistka BV Karviná Karin Žolnerčíková, která se svou brněnskou parťačkou Šarlotou Svobodovou zvítězila v nominačním turnaji juniorek.

Po výhře poletí do Číny

Ostatní sporty
Tomáš Hron.
Brno /ROZHOVOR/ – Za posledních pět a půl roku nastoupil do ringu k 27 duelům. Prohrál pouze čtyřikrát. Ve čtvrtek při galavečeru Yangames v pražských Žlutých lázních brněnský thajboxer Tomáš Hron jednu z těchto proher odčinil. Podle pravidel K-1 porazil 3:0 na body ukrajinského bojovníka Romana Krykliu, který jej poslal k zemi v čínském Nanjingu.

Thajboxer Hron: Dobrý úder podlomí nohy, ani nevíte jak. Ale zase nebolí

Ostatní sporty
UNESCO. Ilustrační foto
Praha - Čísla v titulku neznamenají míry korpulentní dámy s malým hrudníkem, vosím pasem a širokou základnou. Týkají se Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, známé pod zkratkou UNESCO. V pátek oslaví 70 let od svého vzniku. U její kolébky stálo 20 zemí – sudiček (včetně Československa). Nyní sdružuje 195 států celého světa. Není to však pokaždé soužití bezproblémové.

UNESCO. 
70-20-195

Svět
Japonsko. Ilustrační foto.
Tokio – Japonsko odmítlo poslat Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) finanční příspěvek za rok 2016. Podle japonského tisku je důvodem fakt, že do registru Paměť světa UNESCO byly loni zapsány dokumenty vztahující se k masakru, který v čínském městě Nanking za druhé světové války spáchali japonští vojáci.

UNESCO nedostalo od Japonska příspěvek, asi kvůli Nankingu

Svět
Z výstavy Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy ve Veletržním paláci v Praze.
Praha - Rada Prahy projedná memorandum o zapůjčení Muchovy epopeje do Číny, obrazy by se tam vystavovat ve druhé polovině roku 2017 a v roce 2018. Předtím budou obrazy vystavené v Japonsku. Memorandum o porozumění, které stanoví podmínky zápůjčky, ve středu projednal magistrátní výbor pro kulturu.

Rada Prahy projedná zapůjčení Muchovy epopeje do Číny

Volný čas
Tomáš Rousek (v bílém)
/ROZHOVOR/ Je mu teprve osmnáct let, ale za sebou toho má dost. Hokejový útočník Tomáš Rousek pravidelně nastupuje za „áčko" opavského Slezanu, vypomáhá i juniorskému týmu, a aby toho nebylo málo, úspěšný je také v kanoistice. Zúčastnil se dokonce mládežnické olympiády v Číně a teď stojí před klíčovým rozhodnutím. Vybere si hokej, nebo vodní sport?

Tomáš Rousek: Hokej versus kanoistika? Stále váhám

Hokej
Memorandum o záměru navázat přátelství a spolupráci mezi Havířovem a čínským městem Nanjing podepsali ve čtvrtek na havířovské radnici primátor Daniel Pawlas a vedoucí čínské delegace, která město navštívila.
Memorandum o záměru navázat přátelství a spolupráci mezi Havířovem a čínským městem Nanjing podepsali ve čtvrtek na havířovské radnici primátor Daniel Pawlas a vedoucí čínské delegace, která město navštívila.

Číňané na radnici v Havířově

Karvinsko
Ilustrační foto
Tokio - Japonsko dnes pohrozilo, že přestane posílat finanční příspěvky Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Důvodem je fakt, že do registru Paměť světa UNESCO byly v pátek zapsány dokumenty vztahující se k masakru, který v čínském městě Nanking za druhé světové války spáchali japonští vojáci.

Japonsko pohrozilo, že přestane posílat peníze organizaci UNESCO

Svět
Generální ředitel Koh-i-noor Holding Vlastislav Bříza.
České Budějovice - Společnost Koh-i-noor Hardtmuth, lídr v oblasti výroby a prodeje školních, kancelářských a výtvarných potřeb, po 11 letech opouští výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem jsou stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby. Konečné rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy, řekl předseda správní rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Koh-i-noor Hardtmuth přesunuje výrobu z Číny zpět do Čech

Ekonomika
Tomáš Hron.
Brno – Těšil se na čtvrteční odvetu s ukrajinským bojovníkem, jenž přerušil jeho třináctizápasovou vítěznou sérii. Jenže brněnský thajboxer Tomáš Hron se s Romanem Krykliou neutká. V úterý se dozvěděl, že protivník nedorazí. „Nevím, co přesně se stalo, patrně nedostal vízum. Místo něj přiletí soupeř ze stejného týmu," líčí Hron.

Thajboxer Hron bude kopat pod širým nebem. Soupeře zná dva dny

Ostatní sporty
Solární letoun Impulse 2
Japonsko – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 je definitivně na cestě přes Pacifik na Havajské ostrovy, kam vyrazil dnes časně ráno místního času (v neděli večer SELČ) z japonské Nagoji. Rozhodlo se o tom v okamžiku, kdy po desetihodinovém letu překročil bod, z něhož už není návratu zpět. Informoval o tom organizační tým a na Twitteru i sám pilot, 62letý André Borschberg.

Solární letoun minul bod návratu a musí přes Pacifik na Havaj

Svět
Čínské úřady dnes vystupňovaly úsilí při pátrání po případných přeživších z výletní lodi, která se v pondělí potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě.
Peking – Čínské úřady dnes vystupňovaly úsilí při pátrání po případných přeživších z výletní lodi, která se v pondělí potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě. Neštěstí přežilo podle posledních údajů jen 14 osob, mezi nimi i kapitán a hlavní inženýr, 19 bylo potvrzeno mrtvých a stovky dalších se pohřešují. Naděje na jejich záchranu se podle agentury AP pomalu rozplývá. Situaci komplikuje špatné počasí, které podle meteorologů potrvá.

Čínští záchranáři doufají, že najdou další přežívší z potopené výletní lodě

Svět
Loď s 460 lidmi na palubě se převrátila během dvou minut.
Peking - Příbuzní cestujících z lodě, která se potopila na jihočínské řece Jang-c-ťiang s více než 450 lidmi na palubě, dnes rozhořčeně reagovali na nedostatek informací o nehodě a o osudu svých blízkých. Cestovní agentura, která zajišťovala rezervace míst na výletní lodi, dnes zůstala zavřená. Z kanceláří uvnitř bylo slyšet nepřetržité vyzvánění telefonů a před vchodem se shromáždily desítky lidí. O moc sdílnější nebyly ani čínské vládní úřady, napsala agentura Reuters.

Příbuzní cestujících z potopené lodi si stěžují na mlčení úřadů

Svět
Záchranáři pracují na převrácené lodi.
Peking – Na jihočínské řece Jang-c-ťiang se v pondělí v noci potopila osobní loď s téměř 460 lidmi na palubě. Z vody se jich podle agentury AP podařilo zatím vytáhnout jen 12, přinejmenším pět lidí při nehodě zahynulo. Záchranné práce nadále pokračují, komplikuje je však silný vítr a vydatný déšť. Z trupu převrácené lodi je prý slyšet klepání a volání o pomoc.

Na čínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď, uvnitř jsou uvězněny stovky lidí

Svět
Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (dnes po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa.
Nanking (Čína) – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (dnes po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa. Několikrát odložená cesta z Nankingu na východě Číny na Havajské ostrovy by měla podle pilota Andrého Borschberga trvat až šest dní.

Letoun na solární pohon vyrazil k nejdelší etapě letu kolem světa

Svět
V přepočtu téměř 800 milionů korun vložili důvěřiví Číňané do falešné banky ve městě Nankingu na východě země. Pět údajných podvodníků, kteří vybudovali důvěryhodnou provozovnu s přepážkami i zaměstnaneckými uniformami jako v kterékoli státní bance.
Nanking – V přepočtu téměř 800 milionů korun vložili důvěřiví Číňané do falešné banky ve městě Nankingu na východě země. Pět údajných podvodníků, kteří vybudovali důvěryhodnou provozovnu s přepážkami i zaměstnaneckými uniformami jako v kterékoli státní bance, už prý policie zadržela. Jednu z podezřelých prý zatkla na cestě do Macaa, ráje asijského hazardu, napsal zpravodajský web BBC.

Číňané vložili do falešné banky téměř 800 milionů korun

Svět
Tomáš Hron.
Nanking, Brno – Od 2. září 2011 tento pocit nepoznal. Brněnský thajboxer Tomáš Hron prohrál zápas. Ve východočínském Nankingu jej při turnaji Kunlun Fight 15 knokautoval Roman Kryklia z Ukrajiny už v prvním kole. „Soupeř byl lepší a bohužel jsem prohrál. Dostal jsem čisté kolena na bradu a nešlo vstát," vzkázal český bojovník Deníku Rovnost přímo z Číny.

Hron po třech letech prohrál. K zemi ho poslalo koleno

Ostatní sporty
Brněnský thajboxer Tomáš Hron (vpravo) a Roman Kryklia z Ukrajiny při oficiálním vážení v čínském Nankingu před turnajem Kunlun Fight 15.
Nanking, Brno – Silvestrovskou noc strávil ve frontě na odbavení na letišti v thajském Bangkoku a příchod nového roku oslavil jedním pivem v tamní restauraci. Brněnský thajboxer Tomáš Hron se zrovna přesouval do Číny, kde v neděli zápasí. „Půlnoc podle českého času jsem už zažil při odbavení v Číně, takže zábavný silvestr," usmívá se.

Štědrý večer thajboxera: Hron jedl mořské plody a rýži

Ostatní sporty
Domažlická atletka - kladivářka Lucie Staňková.
Nanjing – Od16. do 28. srpna probíhaly v čínském Nanjingu Olympijské hry mládeže, kterých se zúčastnila kladivářka AC Domažlice Lucie Staňková, svěřenkyně trenéra Jana Ledviny.

Olympiáda očima Lucie Staňkové

Ostatní sporty
Kolínská tyčkařka Zuana Pražáková na olympiádě mládeže v čínském Nanjingu.
Kolín, Nanjing /ROZHOVOR/ – V sobotním čínském večeru nastoupila kolínská tyčkařka Zuzana Pražáková k finálovému závodu na olympijských hrách mládeže do 17 let v Nanjingu. Soutěž se jí sice nepovedla tak, jak by si nejspíš přála, ale osmé místo na světě je vynikající úspěch.
5 fotografií

Zuzana Pražáková je osmá na světě

Ostatní sporty