ŠTÍTEK: národní hymna

Fotbalisté Teplic ilustrační
Nejdříve hudební hit a pak ten ligový. Fotbalové Teplice se třesou na sobotní podvečer, kdy přivítají úřadujícího mistra Spartu Praha. Krátce před utkáním navíc skupina Kabát naživo představí novou klubovou hymnu. Tu klub pro fanoušky i s textem zveřejnil ve čtvrtek večer na svých sociálních sítích, aby se ji mohli naučit.

Teplice představí novou hymnu. Kabáti ji uvedou v sobotu doma se Spartou

Chance Liga
Letošní Akuna show v Přerově se nesla v duchu vzpomínek. Na pódiu na Masarykově náměstí se v neděli odpoledne vystřídaly známé osobnosti české hudební scény.
Populární dvojice písničkářů Ivo Jahelka a Miroslav Paleček i letos zazpívala na tradiční Akuna show takzvanou "Přerovskou hymnu". Zatímco v předešlých letech obměňovali sloky podle aktuálního dění v Přerově, tentokrát se rozhodli píseň věnovat těm, kteří se Akuna show již nemohli účastnit osobně. „Rozhodli připomenout všechny osobnosti, které už tu s námi nejsou, a zazpívat si úryvky z jejich známých písní společně s publikem,“ řekl Ivo Jahelka, autor textu.  
53 fotografií

Poslechněte si nejnovější Přerovskou hymnu od Palečka a Jahelky

Přerovsko
Kapitán Sparty Ladislav Krejčí ml. slaví vítězství.
Letenští dopsali definitivní tečku za obhajobou mistrovského titulu. Po sobotní demolici Mladé Boleslavi následovaly bujaré oslavy, po nichž s týmem v kabině slavil i čím dál známější rapper s přízviskem Rohony. Fotbalové příznivce novopečeného šampiona zaujala píseň, kterou si Krejčí a spol. horlivě zpívali. Mnozí se tudíž ptají, zda má dílo spojitost se Spartou a kdy oficiálně spatří světlo světa.
53 fotografií

Krejčí ve varu a rapper Rohony. Fotbalová Sparta žije novým hitem

Zajímavosti z fotbalu
Pěvecký sbor. Foto: ZŠ a MŠ Melantrichova
Spousta práce se vyplácí. Spolupráce mezi pěveckým sborem ZŠ Melantrichova a Loutkovým divadlem Pronitka, byla navázána v roce 2023. Letos se vzájemnost ještě prohloubila. Od ledna nacvičoval sbor hymnu a další čtyři písničky k divadelním představením. Spolupráce byla navázána již v loňském roce, kdy sbor doprovázel představení Pronitky v rámci Muzejní noci.
5 fotografií

Školní pěvecký sbor nacvičil hymnu k Loutkofestu 2024

Čtenář reportér
Slavoj Zvoleněves, nový lídr III. třídy B
Obě třetí třídy OFS Kladno měly na programu velmi dobré a dramatické zápasy, kde šlo o čelo tabulky. To si drží kladenské Novo, i když bilanci má ještě lepší třetí Buštěhrad, který zvládl další složitý zápas na Slovanu. Ve druhé skupině se střetly dva dosud jasně nejlepší celky a Zvoleněves v téhle bitvě připravila Zichovci první porážku v sezoně.

Zvoleněves zastavila rázně jízdu Zichovce. Novo je dál v čele, hráli mu i hymnu

Okresy
Píseň Sbohem, lásko, já jedu dál, byla neodmyslitelnou součástí koncertů Josefa Laufera.
Těžko byste v Česku nebo na Slovensku hledali člověka, který by neznal píseň o řidiči kamionu, který jezdí po světě a myslí na svou lásku, aby se od ní nakonec dočkal zrady. Píseň Josefa Laufera Sbohem, lásko, já jedu dál letos oslavila čtyřicetileté výročí od chvíle, kdy zazněla poprvé. Stále je nesmírně populární a řidiči kamionů ji považují za svou neoficiální hymnu. Její zpěvák a spoluautor Josef Laufer se z toho však radovat nemůže. Už třetí rok je v kómatu.
17 fotografií

Slavná píseň o řidiči kamionu slaví čtyřicítku. Její zpěvák je tři roky v kómatu

Magazín
Světlo nad bunkry na Soumarském mostě.
/VIDEO/ Celostátní Akce Světla nad bunkry připomíná již od roku 2016 odvahu a nasazení Československých vojáků odhodlaných bránit svou vlast před rozpínající se Německou mocí na konci třicátých let minulého století, nasvícením linie prvorepublikového opevnění podél našich hranic. Akce probíhá na území tehdejší Československé republiky a pro tuto jednu noc v roce jsme opět Československo.
7 fotografií

Bránili vlast, nad bunkry jim současníci rozsvítili světla

Prachaticko
Ludwig van Beethoven
V pátek 5. května o sedmé večerní proběhne ve varnsdorfském městském divadle zcela mimořádný koncert. Neue Lausitzer Philharmonie, tedy Nová lužická filharmonie, která je domovem v Gerhard Hauptmann Theatre v saském Zhořelci, připravila slavnostní koncert nazvaný Od srdce k srdci a zve na něj všechny milovníky symfonické hudby. Zdarma.
4 fotografie

Kde se vzala britská hymna v Beethovenově raném díle?

Čtenář reportér
Duchcov (modré dresy) - Lenešice 0:1
Už 14 let se pyšní hymnou, která se líbí hráčům i fanouškům. Duchcov ji ale poslední dobou nehraje tak často jako v minulosti, sportovní manažer David Špet ji totiž zapomíná pouštět. „Mám toho hodně, jsem na to sám. Když si vzpomenu, tak ji pustím, je fakt povedená. Dřív jsme měli svého DJ, teď je vše na mě," kaje se duchcovský srdcař, který má na vzniku klubové hymny prsty.
61 fotografií

Fotbalová hymna Duchcova vznikla přes noc. Zakázka stála osm tisíc korun

Kraje
HC Energie Karlovy Vary.
/TÉMA DENÍKU/ Energie, enerdží… Tak zní refrén hymny karlovarské Energie. Nejčastěji byla slyšet při nástupu domácích hráčů na ledovou plochu v KV Aréně, tak už tomu ale nyní není. Hymnu vystřídalo video na kostce spolu s hudbou. Je klubová hymna ještě vůbec aktuální nebo přežitkem? Z kabiny hráčů můžeme před zápasem slyšet hlasitou hudbu, která se prolíná nejspodnějším prstencem KV Arény, ale klubovou hymnu jen tak neuslyšíte. 

Hymnu si v kabině moc často nepouštíme, prozradil Vít Jiskra

Hokej
Fanoušci HC Olomouc.
Stále jde o oficiální hymnu HC Olomouc, i když na zimním stadionu už ji často neuslyšíte. „Olomouc jde do boje, Mora tasí náboje,“ zní jednoduchý ale chytlavý popěvek, který zněl v plecharéně od roku 2016. Málokdo však ví, že kohoutí hymna vznikala v Přerově. A že moc nechybělo, a byla by hymnou zubří.

Věděli jste? Hymna HC Olomouc je z Přerova, nahrál ji útočník

Hokej
Jiří Mašek.
Ve fotbalovém prostředí na Královéhradecku patří mezi respektované osobnosti. Zkušený gólman hradecké Slavie Jiří Mašek (47) alias Máša se již řadí mezi hrající legendy. Kromě chytání míče má však i jeden zajímavý koníček. Je bubeníkem metalové kapely Mantra HK. Ta mimo jiné nazpívala hymnu pro extraligový hokejový klub Mountfield HK, která už čtyři roky hraje před každým domácím zápasem Lvů. „Samozřejmě, že vám to polechtá ego, když něco takového dokážete,“ usmívá se sedmačtyřicetiletý fotbalový bohém.  
3 fotografie

Hokejová hymna od fotbalového gólmana: Chtěli, aby to mělo koule, vzpomíná Mašek

Fotbal
Momentka ze zápasu Polné s Novou Vsí
Už dávní husité dobře věděli, jaká síla se skrývá v hromadném zpěvu táhlého chorálu. Nejde o bezchybnou intonaci a interpretační vybroušenost, ale především o účinek. Jednu stranu zpěv stmelí a dodá jí odvahu, naopak protivník – jako třeba křižáci – v děsu prchá. Podobnou funkci dnes mají i hymny sportovních klubů, byť se to obejde bez sudlic, cepů a vozové hradby. U profesionálních týmů je hymna téměř povinností, ale jak Deník zjišťoval, svou píseň mají i některé kluby z nižších soutěží.

Song za osm tisíc i slavná jména. Hymny sportovních klubů burcují a dojímají

Fotbalové perličky
Fotbalisté Kroměříže (bíločervené dresy) ve 20. kole MSFL zdolali Frýdlant nad Ostravicí 3:2 a upevnili si vedoucí pozici.
Loni začali budovat klubovou identitu a se změnami nekončí ani letos, kdy si připomínají 120. výročí od založení klubu. Fotbalisté třetiligové Hanácké Slavie Kroměříž pro letošní rok plánují sedm velkých akcí spojených nejen s významným jubileem. Další novinkou je nová oddílová hymna, kterou rocková severočeská kapela Cumbal chystá v nahrávacím studiu Ponterecords Most.

Fotbalisté Kroměříže budou mít novou hymnu. Poprvé zazní na začátku května

Fortuna ČFL + MSFL
Boxeři z oddílu Berserkers Clubu Blansko mají vlastní hymnu a videoklip. Snaží se motivovat mládež k pohybu.
/VIDEO/ Jdem si pomalu za vlastním cílem, jdem si pomalu za vlastním snem. Krásná Morava je pro nás místem, kde žijem. V každém z nás odhodlání píle, víš kdo jsme. Óoooó, óoooó, jsme z Blanska zdejší Berserkeři. Boxeři z Berserkers Clubu Blansko mají vlastní hymnu, kterou si sami nazpívali a nechali k ní natočit i videoklip. Jmenuje se Boxerská balada z Blanska a na internetovém kanálu YouTube si ji už poslechlo několik tisíc lidí.
6 fotografií

Jdem si pomalu za vlastním cílem! Jsme z Blanska Berserkeři, zpívají boxeři

Blanensko
Prezidentský duel s Petrem Pavlem a Andrejem Babišem.
Velký zájem vzbudil vůbec první živý duel prezidentských kandidátů Petra Pavla a Andreje Babiše na Deníku. Hodně diskutovaný byl napřílad závěr on-line přenosu, kdy moderátorka Kateřina Perknerová vyzkoušela oba kandidáty ze znalosti české státní hymny. A jak společná recitace dopadla? „Podle znalosti hymny byste se na Hrad mohli oba dva stěhovat již zítra,“ uznala. Na video se můžete podívat v článku.

VIDEO: Umí Petr Pavel a Andrej Babiš českou hymnu? Na výsledek se můžete podívat

Prezidentský souboj Deníku
Ze křtu CD Buď svůj! v roce 2021.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kamínkování, které sleduje putování malovaných kamenů světem, se v Česku stalo fenoménem. A teď už má dokonce i svou vlastní hymnu. Kamínkářskou modlitbu hraje folková kapela Mandala z Řisut na Kladensku. Živě ji představí v premiéře na druhém ročníku folkového festivalu Kladenský svařák v sobotu 3. prosince v Kině Sokol v Kladně.
4 fotografie

Kapela Mandala složila hymnu kamínkářů, živá premiéra bude v Kladně

Volný čas
Ilustrační foto
Na základní škole K. V. Raise v Lázních Bělohradě v posledních dnech řeší zřejmě xenofobně motivovaný případ šikany. Žáci teprve druhé třídy měli o přestávce těsně před podzimními prázdninami provokovat své ukrajinské spolužáky hlasitým pouštěním ruské hymny. Na případ upozornil starosta Tetína Matěj Hlavatý na Twitteru poté, co si mu stěžoval jeden z rodičů ukrajinských druháků. 

Druháci provokovali ukrajinské děti ruskou hymnou. Bělohradská škola řeší šikanu

Jičínsko