ŠTÍTEK: násilí

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z prezidentské pracovny v Bílém domě. V několikaminutové řeči v noci na pondělí vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl podle agentur Biden v reakci na útok na Trumpa. Vyzval také k slušnosti a férové hře v politice.
12 fotografií

Politika se nesmí stát bojištěm, odmítl Biden násilí a vyzval k uklidnění

Svět
Ochranka okamžitě po výstřelech exprezidenta obklopila.
Řada světových státníků dnes odsoudila střelbu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na jeho sobotním předvolebním mítinku v Pensylvánii, při níž byl Trump zasažen do pravého ucha. Dva lidé včetně střelce přišli o život. Čelní představitelé mnoha zemí vyjádřili zděšení, ostře odsoudili politické násilí a popřáli Trumpovi rychlé zotavení.  Útok odsuzují i čeští politici, odmítají zbraně i násilí.

Světoví lídři odsuzují střelbu na Trumpa. Exprezidentovi přejí rychlé zotavení

Svět
Bojový letoun Mustang 9281 prodaný kanadskou vládou, který následně sloužil v salvadorských leteckých silách El Salvadorian Air Force během fotbalové války v roce 1969. Sběratel Jerry Janes jej později přivezl zpět do Kanady, kde byl restaurován.
V červnu roku 1969 se v kvalifikačních utkáních na mistrovství světa ve fotbale spolu třikrát utkaly týmy dvou středoamerických zemí, Hondurasu a Salvadoru. Už první dva zápasy poznamenalo násilí mezi fanoušky. Ve stejný den, kdy se konal třetí zápas, přerušila salvadorská vláda diplomatické styky s Hondurasem. O dva týdny později, 14. července 1969, přerostlo napětí mezi oběma zeměmi v krvavý vojenský konflikt. 
5 fotografií

Fotbalová válka: Napětí při kvalifikaci MS přerostlo v krvavý vojenský konflikt

Historie
Americká policie - Ilustrační foto
Mladý hráč skončil ve vazbě poté, co se pokusil ubít kladivem svého soka, se kterým se dostal do sporu v počítačové hře. Aby mu ublížil, procestoval část Spojených států amerických. Ačkoliv se jednalo o výjimečný brutální případ spojený s hraním, vědci dlouhodobě poukazují, že nenašli příčinnou souvislost mezi sklony k násilí a videohrami.

Roztržka ve videohře skončila pokusem o vraždu. Mladík se mstil kladivem

Svět
Centrum Agáta poskytuje pomoc obětem domácího a genderově podmíněného násilí, řeší sexuální násilí, šikanu, fyzické násilí a trestání, vydírání, zadržování peněz. Už rok funguje na faře v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
Centrum Agáta, které poskytuje pomoc obětem domácího a genderově podmíněného násilí, už rok funguje ve svém vlastním centru – zrekonstruované budově fary v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Od jeho vzniku tu vyhledalo bezplatnou terapeutickou nebo právní pomoc 84 lidí, převážně oběti násilí psychického doprovázeného i fyzickým. Poměrně časté je i sexuální násilí mezi dospělými partnery, ale v několika případech i sexuální zneužívání dětí. Přicházejí klienti všech věkových kategorií.
5 fotografií

Domácí násilí, zneužívání, vydírání. Agáta za rok pomohla stovce klientů

Českobudějovicko
Martin Komárek
Jakékoli násilí na dětech je zločin. Mlácení i takříkajíc „láskyplné“ je ponížením malého vnímavého člověka.

Bít dítě je zločin

Komentáře
Popraviště v Táboře. Ilustrační foto.
Čas plyne jako voda, pamětníci dějů minulých umírají a současní mocní se ujímají příležitosti k přepisování a překrucování dějin podle toho, jak se jim to právě hodí. S bývalým okupantem a trýznitelem našeho národa z konce první poloviny 20. století pěstují nadstandardní „kamarádšoft“, našemu tehdejšímu osvoboditeli nemohou přijít na jméno. A s naším bývalým dlouholetým partnerem ve společném státě se rozkmotřují jen proto, že nepodporuje dodávky zbraní zemi, jež se v důsledku velmocenské politiky ocitla ve válečné vřavě a zároveň volá po uzavření příměří a zastaví zabíjení. Děkujeme za zamyšlení Zdeňku Lanzovi. 

Oslavy osvobození skončily, zapomeňte!

Čtenář reportér
Pro oběti domácího násilí vznikla bezplatná linka, k chartě se připojila Atrea.
Centrum komplexní krizové pomoci Rosalin je k dispozici ženám, obětem domácího násilí nonstop prostřednictvím bezplatné telefonní linky 800 60 50 80 s celorepublikovým dosahem. Službu telefonické krizové intervence mohou využívat klientky anonymně. Uvést ji do provozu se podařilo neziskové organizaci ROSA centrum pro ženy díky podpoře norských grantů.

Pro oběti domácího násilí vznikla bezplatná linka, k chartě se připojila Atrea

Z okolí
Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený.
Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený. Přísnější vymezení podle principu, že "ne znamená ne", přinese novela trestního zákoníku, s níž ve středu Senát souhlasil. Předlohu, kterou podpořilo 63 ze 68 přítomných členů horní parlamentní komory, nyní dostane k podpisu prezident.

Za znásilnění se bude považovat nesouhlasný pohlavní styk, potvrdil Senát

Česko
Pro oběti domácího násilí vznikla bezplatná linka, k chartě se připojila Atrea.
Centrum komplexní krizové pomoci Rosalin je k dispozici ženám, obětem domácího násilí nonstop prostřednictvím bezplatné telefonní linky 800 60 50 80 s celorepublikovým dosahem. Službu telefonické krizové intervence mohou využívat klientky anonymně. Uvést ji do provozu se podařilo neziskové organizaci ROSA centrum pro ženy díky podpoře norských grantů.

Pro oběti domácího násilí vznikla bezplatná linka, k chartě se připojila Atrea

Jablonecko
Robert Fico před výjezdním jednání slovenské vlády v Handlové.
Šok a zděšení. A také přání brzkého uzdravení a jednoznačné odsouzení nejen politického násilí. Čeští politici svorně odsoudili středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Toho odpoledne při výjezdním zasedání slovenské vlády ve městě Handlová postřelil jednasedmdesátiletý muž. Politik musel být ve velmi vážném stavu transportován do nemocnice, kde putoval rovnou na operační sál.  
8 fotografií

Tohle do demokracie nepatří, reagují útok na Fica politici. Vyjádřil se i Biden

Státy EU
Protože krtci jsou hrabaví hmyzožravci, umějí být na zahradě i užiteční.
Když se na trávníku a záhonech začnou objevovat povědomé černé kopečky hlíny, je situace jasná: máme na zahradě krtka. Malé zvířátko v černém kožíšku je sice milovaným hrdinou dětských příběhů a umí být i velmi užitečné, ale ani tak jeho přítomnost nikoho nepotěší. I když návodů, jak vyhnat krtka ze zahrádky, je nespočet, boj s ním bývá těžký a nevděčný. Důležité však je, že to jde i bez použití jedu a násilí. 

9 způsobů, jak vypudit krtka ze zahrady. Bez jedů a násilí

Zahrada
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Zřejmě silná touha projet se na jízdním kole po městě vedla jednoho mladého výlupka k tomu, že se v Ostravě-Jihu zmocnil pod pohrůžkou násilí sdíleného jízdního kola, které v té době měl v pronájmu jiný mladý muž. Díky součinnosti strážníků obsluhujících kamery a hlídek v terénu se ale delikvent na uloupeném kole povozil jen krátce.

Mladý „loupežník" v Ostravě pod pohrůžkou násilí odcizil kolo. Daleko nedojel

Ostravsko
Viktor Veselovskyy u Krajského soudu v Plzni.
Osmnáct let ve věznici s ostrahou. To je trest, který navrhl ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni po dokončení dokazování státní zástupce Jiří Richtr pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora Veselovského, který loni v Plzni znásilnil a poté se pokusil brutálně zavraždit svoji o čtyři roky mladší známou. Dívku, která měla naštěstí tolik duchapřítomnosti, že po pobodání úspěšně předstírala, že je mrtvá, poté polil dezinfekcí, zabalil do pytle, shodil ze srázu a zakryl větvemi. Pak utekl. Trest 18 let se mu ale zdá vysoký, prostřednictvím svého obhájce sdělil, že za adekvátní považuje 11 let vězení. Své oběti vzkázal, že jí přeje šťastný život a aby na něj brzy zapomněla.
3 fotografie

Brutální útok na školačku: Osmnáct let se zdá mladíkovi moc, dívce poslal vzkaz

Krimi
Iveta Maurerová
Že je lesba, nebylo náhlé procitnutí. Věděla to už dávno, i když měla vztahy s muži. S některými zažívala už jako náctiletá násilí ve všech jeho podobách. Nedávno však potkala svoji osudovou lásku. Světoznámou zpěvačku LP. „Když jsem zpěvačku LP viděla poprvé, neměla jsem vůbec tušení, kdo to je. A bylo mi úplně jedno, jestli je to žena nebo muž,“ vypráví v rozhovoru moderátorka Iveta Maurerová.
10 fotografií

Ano, jsem lesba. Zpěvačka LP je moje osudová láska, říká moderátorka Maurerová

Česko
Quincy Promes (vlevo) během utkání na mistrovství Evropy.
Během svého působení v Seville či Ajaxu Amsterdam byl během zápasů a soustředění zvyklý na luxusní hotely, teď ale nizozemský fotbalista Quincy Promes šel s úrovní ubytování hodně dolů. Před několika týdny byl zatčen v Dubaji a v tamním vězení jej navštívil jeden nizozemský novinář. Ten popsal otřesné podmínky, které hříšník musí snášet.

Zima, násilí, 20 lidí v cele. Nizozemský fotbalista trpí v dubajském vězení

Fotbal
Moderní sebeobrana učí i to, jak se vyprostit z násilníkova sevření
Možná už jste zažili situaci, kdy jdete temnou uličkou a za zády cítíte přítomnost cizího člověka. Intuice vám radí utéct, ale vy ji neposlechnete. Muž se k vám přiblíží a chystá se vás napadnout. Způsobů, jak se v tomto případě zachovat, je mnoho. Předejít násilí lze pomocí taktik, se kterými přišla lektorka Moderní sebeobrany Jasmína Houdek. Na to, co vám řekli doma, však raději zapomeňte. Předstíraný hovor ani paralyzér vám totiž často nepomohou.
17 fotografií

Jak se zachovat při přepadení? Sebeobrana, která vás zachrání i před znásilněním

Ženy
Michal K. je obžalovaný z pokusu o vraždu vlastního tříměsíčního dítěte v bytě v Chomutově
/FOTO, VIDEO/ Nešťastný případ řeší Krajský soud v Ústí nad Labem. Dnes, v úterý 12. března, před ním stanul 28letý dělník kvůli pokusu o vraždu. Jeho terčem mělo být v bytě v Chomutově vlastní tříměsíční dítě. Kojence přijali do nemocnice se znaky tupého násilí jako po úderu pěstí nebo po nárazu do pevné překážky. Holčička je naštěstí bez následků, otec ale čelí obžalobě z pokusu o vraždu a hrozbě až výjimečného trestu.
5 fotografií

Kojenec měl frakturu lebky. Spadl z postele, tvrdí otec, kterému hrozí 15 let

Krimi
Strážníci museli ve středu v noci řešit hned dva útoky na prodejní automat. Zdroj: Městská policie Prostějov
Prodejní automaty se staly ve středu večer cílem útoků. Nejprve rozčílil přístroj v Prostějově muže středního věku, kterému nevydal požadované zboží. Následně se násilím do stejného automatu chtěla dostat dvojice mladíků. V obou případech zasahovali na místě strážníci městské policie.

Prostějovský automat odolal kopancům. Muž a mladíci neuspěli

Krimi
Další ročník charitativní akce Vyběhněme proti násilí se bude konat 1. května.
Spojit užitečné s příjemným, a ještě přispět na dobrou věc? Již 1. května 2024 se naskytne právě taková příležitost. Akce Vyběhněme proti násilí, která se koná v Hradci Králové, nabízí nejen charitativní běh, ale také celou škálu doprovodného programu, kam je možné si zajít s přáteli, rodinou nebo si zkrátka přijít zlepšit svou fyzičku na samotný běh.
2 fotografie

Výběhněme proti násilí! Akce nabídne příležitost spojit užitečné s příjemným

Čtenář reportér
Robert Banda u Krajského soudu v Plzni.
Když opilý a zároveň zfetovaný surově zbil seniorku pro zhruba tři tisíce korun, které si odnesl, byl zdravý jako rybička. Když se rozhodovalo o jeho definitivním trestu, hned třikrát muselo být líčení kvůli jeho zdravotním problémům odročeno. Spravedlnosti ale stejně neunikl. Teď už Robert Banda (44) z Plzně ví, že z kriminálu nevytáhne paty celých deset let. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze.
3 fotografie

Po brutálním útoku na prodavačku v Plzni nevyjde recidivista z vězení deset let

Krimi
Policejní psycholožka Ludmila Čírtková.
Lidmi v Česku otřáslo soudní rozhodnutí, jímž pachatel, který dlouhodobě znásilňoval nezletilou nevlastní dceru, vyfasoval jen podmínku. Mladá žena se kvůli tomu pokusila o sebevraždu. V Česku zároveň roste počet dětí, které jsou svědky domácího násilí. „Dle zahraničních výzkumů 25 až 30 procent potomků pokračuje v neblahé tradici rodičů,“ říká v rozhovoru pro Deník policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Trauma ze znásilnění se vryje do mozku, domácí násilí lze dědit, říká odbornice

Česko
Okresní soud v Náchodě.
Za fyzické napadení učitelky na základní škole v Náchodě dnes uložil soud matce žáka trest 260 hodin obecně prospěšných prací. Učitelce má za nemajetkovou újmu a újmu na ušlém výdělku zaplatit 57.576 korun. Obžalovaná při zahájení dnešního jednání učinila prohlášení viny. Soud tak k dokazování nepřistoupil a ženě za ublížení na zdraví a výtržnictví uložil trest. Pro možné odvolání proti uloženému trestu si obžalovaná ponechala lhůtu. Státní zástupce se odvolání vzdal.

Za napadení učitelky v Náchodě dal soud ženě prospěšné práce a úhradu újmy

Náchodsko
Daniel Zachara (vlevo) a Milan Musil u soudu. Ilustrační foto
Okresní soud ve Znojmě musel ve čtvrtek zasednout kvůli dvěma hokejovým výtržníkům Milanu Musilovi a Danielu Zacharovi z Třebíče. Ti se v posledních měsících bavili tím, že si po hokejových utkáních vyhlédli některého z fanoušků soupeřícího týmu a připravili ho o dres. Když se oběti bránily, muži jim vyhrožovali násilím. Jenže ve Znojmě hrozilo, že jim soud jejich výtržnosti sečte, a pošle oba výtržníky do vězení.

Soud rozhodl. Lovcům hokejových dresů z Třebíče hrozilo vězení

Krimi