ŠTÍTEK: Natura

Z výstavy Natura Viva v roce 2019.
Trofeje okresních mysliveckých spolků, jelení trofeje od Vojenských lesů a statků a raritní trofeje. Nejen to bude ozdobou letošní mezinárodní výstavy Natura viva na lyském Výstavišti od 20. srpna. Výstava cílí na všechny příznivce myslivosti, rybářství, včelařství a pobytu v přírodě.
44 fotografií

Výstava Natura viva zaplní Výstaviště

Volný čas
Dutiny stromů, kde žijí brouci.
Páchník nebo roháč. To jsou jedni z chráněných hmyzích živočichů, které lze spatřit v zámeckém parku v Horšovském Týně. Právě tato lokalita patří mezi další významná místa v Plzeňském kraji, nejen pro svoji rozmanitost místních dřevin, ale i brouků. V parku roste kolem 30 druhů jehličnanů a přes 100 druhů listnáčů a v minulosti zde byla vysázena i řada cizokrajných dřevin. 
7 fotografií

Zámecký park, brouků ráj. V dutinách stromů v Horšovském Týně žije vzácný hmyz

Regiony
Ilustrační foto.
Rychnovsko - Nadace ČEZ opět otevřela grantové řízení Stromy. Obce a města mohou získat příspěvek až 150 tisíc korun například na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn.

Rozdělí příspěvky na výsadbu stromů

Rychnovsko
Ilustarční foto
Nymbursko - Změnit svůj životní styl, začít jíst zdravě a pečlivěji si vybírat potraviny, které kupujeme. To nyní zkouší mnoho jedinců i rodin. V posledních letech se proto zvýšil počet obchodů, ve kterých se zaměřují na prodej zdravějších potravin často od místních či menších pěstitelů a výrobců.

O zdravé potraviny je zájem. Prodejen v regionu přibývá

Nymbursko
Ilustrační foto
Jihlavsko – Zhubnu. Přestanu kouřit. Začnu jíst zdravě. To je jen příklad novoročních předsevzetí, kterým rok co rok podléhá zhruba třetina Čechů. Třebaže ve své snaze vytrvá jen zhruba pětina, lidé na Jihlavsku zatím mají pevnou vůli.

Lidé s předsevzetími mají zatím pevnou vůli

Jihlavsko
Národní přírodní rezervace Ve Studeném je nejstarší v benešovském okresu.
Benešovsko - Les Ve Studeném získal další význačný status. Od konce června je 32,76 hektarů lesa ponecháno samovolnému přírodnímu vývoji a to bez jakýchkoliv zásahů lidské ruky. Les Ve Studeném získal další význačný status. 

Lesa Ve Studeném už se člověk nedotkne

Benešovsko
Takto vyhublá fenka ohaře se potulovala po Letné v Děčíně.
Děčín – Případ vyhublé fenky výmarského ohaře, která se týden potulovala po Letné v Děčíně a vrátila se k majitelům, vyvolal na sociálních sítích vlnu ohlasů. Lidem se totiž nelíbí, že je fena podvyživená, a často viní také děčínský městský útulek, že s tím nic neudělá.

Osud toulavé a hubené fenky vyvolal v Děčíně vlnu emocí

Děčínsko
CHKO Brdy
Příbram – V úterý dopoledne se slavnostně otevře nová expozice o Chráněné krajinné oblasti Brdy, a to v nově vznikajícím Domě NATURA v Příbrami (Plzeňská čp. 134). Cílem expozice je nejen ukázat veřejnosti nejkrásnější místa na fotografiích, ale také vysvětlit, jakým způsobem je o cenné lokality v CHKO pečováno.

V Příbrami je nová expozice 
o CHKO Brdy v Domě Natura

Příbramsko
Ministr dopravy Dan Ťok jednal v pondělí s představiteli Břeclavi o palčivých problémech v dopravě. Zleva sedí místostarosta města Milan Vojta, starosta Pavel Dominik, ministr Ťok.
Břeclav – Jsem z toho trochu v šoku, neskrýval v pondělí v Břeclavi nepříjemné překvapení ministr dopravy Dan Ťok. To když se při jednání
 s představiteli města o dlouho odkládané stavbě obchvatu Břeclavi dozvěděl o rozhodnutí krajského odboru životního prostředí. To odsunulo termín možného zahájení stavby o dalších pět let, tedy až na rok 2022.

Obchvat města? Břeclav čeká dalších pět let čekání

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Praha - Každodenní péče o suchou pokožku obličeje není mnohdy jednoduchá záležitost. Pečlivé a jemné čištění či výběr vhodných přípravků napomáhají zachovat její krásu a zdraví. Jak se tedy o suchou a citlivou pleť vhodně starat?

Suché pleti dodá blahodárný efekt konopná péče

Praha
Varování se týká také čtyřsetgramové mouky značky Natura s trvanlivostí do 2. prosince 2015, respektive 9. července 2016.
Brno - Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek. Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali, oznámil dnes novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce zjistila v čirokové mouce zdraví nebezpečné alkaloidy

Ekonomika
Žďánický les. Ilustrační foto.
Kyjovsko – Ždánický les by se už brzy mohl objevit na národním seznamu evropsky významných lokalit (EVL). Návrh ministerstvo životního prostředí poslalo dalším resortům, aby se k němu mohly vyjádřit. Rozloha tohoto zvláště chráněného území by měla dosáhnout téměř deseti tisíc hektarů. „Bylo by pěkné, kdyby se to podařilo. Podobných lesů je v republice minimum. Zároveň bude důležité získat peníze na další péči," řekl Michal Valenta ze ždánického sdružení pro záchranu Motýlího ráje.

Ždánický les má chránit Natura

Hodonínsko
Ilustrační foto
Prostějovsko – Věděli jste, že opuštěné lomy na Kosíři patří k nejvýznamnějším paleontologickým lokalitám na Moravě, že Čechy pod Kosířem jsou jednou z pěti největších letních kolonií vrápence malého a že v půdních prostorách kostela v Otaslavicích se nachází středně velká letní kolonie netopýra velkého? Nejen tyto informace najdou milovníci přírody na webových stránkách, které spustil Olomoucký kraj.

Přírodní unikáty najdou lidé na krajském webu, lze tam slyšet i ptačí zpěv

Prostějovsko
Divoký kůň v nestátní rezervaci ve středočeských Milovicích.
Praha - Bývalý vojenský újezd v Milovicích na Nmybursku má od ledna nové obyvatele. Divocí koně z anglického Exmooru v území chráněném v rámci Natury 2000 tam pomáhají chránit stepní vegetaci, která vznikla působením vojsk. O návratu velkých kopytníků do české přírody a jejich významu pro údržbu krajiny si návštěvníci budou moci popovídat s hosty a iniciátory tohoto projektu Daliborem Dostálem a Miloslavem Jirků.

Odborníci přiblíží, jak se žije divokým koním

Praha
Miroslav Toman
Praha – Vysoký krevní tlak, zadržování vody v organismu nebo poškození ledvin. To je jen drobný výčet toho, co může lidskému tělu způsobit nadměrné solení. Lékaři na nešvar s přílišným používáním soli upozorňují dlouhodobě, jejich volání teď částečně vyslyšely některé potravinářské firmy. Hlavně ty, které v Česku vyrábějí instantní potraviny. Před pěti lety se zavázaly, že sníží obsah sodíku na polovinu. Včera Potravinářská komora ČR oznámila, že cíl byl splněn.

Čeští potravináři „odsolili" část jídel

Ekonomika
Photographia Natura. Ilustrační foto.
Jihlava – Fotografická soutěž Photographia Natura, kterou pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava, už zná všechny vítěze. Tématem letošního jedenáctého ročníku byly fotografie se starými cestami, alejemi, úvozy a pěšinami.

Photographia Natura už zná všechny vítěze

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Břeclavsko – Vrbický hájek, Turold, Rybniční zámeček nebo kaple u břeclavského nádraží, která je letní kolonií netopýra velkého. I tato místa jsou součástí evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Ta se má brzy doplnit a rozšířit. Na Pohořelicku o Meandry Jihlavy. Upraví se také hranice již chráněné lokality Dunajovické kopce.

Pod ochranu Natury 2000 se nově dostanou meandry řeky na Pohořelicku a hrouzek

Břeclavsko
Dubohabřiny. Ilustrační foto.
Dambořice - V příštím roce se možná dvě části Ždánického lesa u Dambořic, Svatá a Prostřední vrch, dostanou do národního seznamu evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Jeho úprava a doplňování je povinností ochrany přírody, která souvisí s členstvím České republiky v Evropské unii. O návrhu budou zastupitelé obce jednat v prosinci.

Dubohabřiny na Hodonínsku má ochránit soustava Natura 2000

Jihomoravský kraj
Dubohabřiny. Ilustrační foto.
Dambořice - V příštím roce se možná dvě části Ždánického lesa u Dambořic, Svatá a Prostřední vrch, dostanou do národního seznamu evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Jeho úprava a doplňování je povinností ochrany přírody, která souvisí s členstvím České republiky v Evropské unii. O návrhu budou zastupitelé obce jednat v prosinci.

Dubohabřiny má ochránit soustava Natura 2000

Hodonínsko