ŠTÍTEK: Nelson Mandela

Krnovští schodaři se setkali s mírovými běžci Peace Run na Cvilíně a pár kilometrů si zaběhli společně. Odtud štafeta s pochodní pokračovala přes Bruntál a Rýmařov směrem na rakouské hranice. Foto: Krnovští schodaři
Když se trasa nejdelšího štafetového běhu Peace Run přiblížila ke Krnovu, takzvaným "schodařům" ze Cvilína bylo jasné, že u toho nesmí chybět. Schodaři, kteří trénují běh na cvilínských schodech, se setkali se s mírovými běžci na Cvilíně. Doprovodili je při běhu Krnovem a pak s nimi ještě vyběhli směrem na Bruntál. Odtud míroví běžci pokračovali na Rýmařov. 

Krnovští schodaři podpořili mírový běh Peace Run

Bruntálsko
Jihoafrický exprezident Frederik Willem de Klerk
Poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk dnes zemřel ve věku 85 let. S odvoláním na nadaci F. W. de Klerka o tom informovala agentura Reuters. Nadace v prohlášení uvedla, že bývalý prezident bojoval s rakovinou a dnes ráno zemřel pokojně ve svém domě v Kapském Městě.

Zemřel poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky de Klerk. Měl 85 let

Svět
Americký moderátor Larry King (na snímku z 1. dubna 2013).
Ve věku 87 let zemřel legendární americký moderátor Larry King. Dnes o tom informovala televize CNN, na níž moderátor po desetiletí vedl svou talkshow Larry King Live, v níž zpovídal prezidentské kandidáty, celebrity, i hosty z každodenního života. King byl začátkem ledna hospitalizován s covidem-19.

Zemřel legendární americký moderátor Larry King. Bylo mu 87 let

Ostatní
Televizní soutěž Peče celá země
Klání o nejlepšího tvůrce bábovek, koláčů, dortů a moučníků představí dvanáct amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů ze všech koutů naší země. Jejich rodinné recepty bude průběžně hodnotit dvojice porotců cukrář, filantrop, životní filozof a bohém Josef Maršálek a držitelka francouzského titulu Mistr cukrářského umění Mirka van Gils Slavíková. U pečení jim bude asistovat herecká a moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta.
5 fotografií

Čeští cukráři provoní zemi. Do Česka dorazila nová televizní soutěž

Ostatní
Návštěvníci Osvětimi pózovali na kolejích smrti
Muzeum v bývalém nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi požádalo návštěvníky, aby přestali pózovat na kolejích vedoucích do někdejšího vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Výzvy si povšimla mimo jiné britská stanice BBC, která připomněla, že nacisté v Osvětimi zavraždili skoro milion Židů a desítky tisíc dalších lidí, hlavně Poláků.  
4 fotografie

Mějte úctu k mrtvým, požádala Osvětim návštěvníky. Pózovali na kolejích smrti

Svět
Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela.
Dnes, 18. července 2018, by se dožil rovné stovky. Řeč je o Nelsonu Mandelovi, prvním černošském prezidentovi Jihoafrické republiky, bojovníkovi za lidská práva, prezidentovi Afrického národního kongresu, dlouholetém politickém vězni… To jsou známá fakta. Existují však i zajímavosti, které jste o člověku, o němž JAR mluví jako o „Otci národa“, možná doposud neslyšeli. Které to jsou?
10 fotografií

Nadšený boxer i filmová předloha. Slavný Nelson Mandela by oslavil sto let

Svět
Vskutku neobvyklá angažovanost...
Pasov – Každý měsíc napíše Renate Maierová z Burghausenu (okr. Altötting) tři dopisy. Za 40 let jich mohlo být dohromady přes 1600. Adresáty jsou diktátoři, píše PNP.

Sousedka píše 40 let diktátorům

Z okolí
Ben Williams & Sound Effect koncertují 7. června od 19:30 hod. v Měšťanské besedě
Plzeň – Už ve středu 7. června zažije Plzeň další mimořádnou hudební akci. V Měšťanské besedě vystoupí americký basista a skladatel Ben Williams. Teprve dvaatřicetiletý jazzman je mimo jiné držitelem ceny Grammy a milovníci filmu ho mohou znát z jednoho z nejlepších hudebních filmů posledních let Whisplash. Vstupenky na koncert jsou stále ještě k dispozici.

Beseda zažije ve středu koncert hvězdy. Vstupenky na Bena Williamse jsou ještě v prodeji

Volný čas
Ilustrační foto.
Štrasburk - Evropský parlament dnes udělil letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení dvěma aktivistkám z komunity jezídů v Iráku, pronásledovaných Islámským státem. Oznámil to nejprve poslanecký klub evropských liberálů v EP, který obě aktivistky nominoval, a toto rozhodnutí parlamentu později potvrdil jeho předseda Martin Schulz. Slavnostní předání ceny se uskuteční ve Štrasburku 14. prosince.

Sacharovovu cenu od Evropského parlamentu dostaly dvě jezídky

Svět
Čínský prezident Si Ťin-pching.
Peking - Čínský entomolog, který pracuje na České zemědělské univerzitě v Praze, byl natolik nadšený, že objevil nový druh brouka z rodu Rhyzodiastes, že mu dal druhové jméno podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga: Xii (Siův). Chtěl mu tak poděkovat za to, že "pod jeho vedením je naše vlast neustále silnější a silnější", napsal list The Times. Čínského státníka to ale údajně nepotěšilo.

Čínského prezidenta asi nepotěšilo, že se podle něj jmenuje brouk

Svět
Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run na zastávce v Přerově
Přerov – Mír je v srdci každého z nás. Takové poselství se snažila předat dětem v Přerově asi dvacítka běžců z několika zemí světa, kteří se připojili k nejdelšímu štafetovému běhu „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run." Symbolickou pochodeň míru převzali v pondělí odpoledne žáci Základní školy Želatovská.
28 fotografií

Pochodeň míru dorazila i do Přerova. Podívejte se

Přerovsko
Nelson Mandela
Johannesburg - Bojovníka za lidská práva a prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandelu v 60. letech zatkli na základě tipu agenta americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podle britského listu The Sunday Times (ST) spolupracovník rozvědky Donald Rickard odhalil svou historickou roli v Mandelově zadržení režisérovi Johnu Irvinovi krátce před svou smrtí.

Mandelu v 60. letech zatkli na základě tipu agenta CIA, píše britský list

Svět
Fotografie vznikla 1. května během pochodu asi tří stovek členů extremistického Nordického hnutí odporu ve městě Borlänge, asi 200 kilometrů severozápadně od Stockholmu.
Stockholm – Fotografie Švédky Tess Asplundové se na sociálních sítích stala symbolem odporu proti extremismu. Ženu s tmavou pletí fotograf David Lagerlöf zachytil v okamžiku, kdy se se vztyčenou pěstí postavila do cesty pochodu neonacistů.

Odvážná Švédka se stala symbolem boje s extremismem

Svět
Melanie Scholtz
Česká Lípa - O jejím sametovém hlasu kolují po světě legendy. Jihoafrická černošská jazzová zpěvačka Melanie Scholtz okouzluje hudebníky i kritiky po celém světě, v úterý večer vystoupí v rámci svého českého turné v České Lípě v jazz & blues klubu U bílýho černocha.

V Lípě vystoupí Melanie Scholtz. Zpívala i pro Mandelu

Hudba
Tokyo Sexwale
Johannesburg – Mezi kandidáty na post prezidenta mezinárodní fotbalové federace FIFA se zařadil Tokyo Sexwale. Jihoafrický obchodník a bývalý politický vězeň z dob apartheidu se do boje o vrcholnou funkci přihlásil dva dny před pondělní uzávěrkou. Médiím to potvrdil jeho mluvčí.

Další kandidát. Prezidentem FIFA chce být i Jihoafričan Sexwale

Fotbal
Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.
New York - Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Politici, kteří oba znovu vyzvali ke zrušení amerického obchodního embarga proti Kubě, k němuž se Kongres USA ovládaný republikány zatím nemá, si podle agentury AFP před opětnou schůzkou podali ruce.

Obama se sešel s Castrem na okraj zasedání OSN

Svět
Vězeňská správa v Jihoafrické republice musí evakuovat káznici Pollsmoor, v níž byl v 80. letech držen pozdější prezident Nelson Mandela.
Johannesburg – Vězeňská správa v Jihoafrické republice musí evakuovat káznici Pollsmoor, v níž byl v 80. letech držen pozdější prezident Nelson Mandela. Uvedla to dnes agentura AP. Dva trestanci, kteří si v tomto nápravném zařízení na kraji Kapského Města odpykávali trest, zemřeli na leptospirózu. To je onemocnění, které přenášejí hlodavci.

Věznici, v níž byl držen Mandela, čeká kvůli krysám evakuace

Svět
Marija Aljochinová
Praha - Účastníci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož 19. ročník bude od 27. října do 1. listopadu, budou mít možnost diskutovat s bývalou členkou Pussy Riot Mášou (Marijou Aljochinovou), která zažila na vlastní kůži, jaké to je být ruským vězněm. Po této zkušenosti se dnes věnuje boji za lidská práva. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ředitel přehlídky Marek Hovorka.

Na festival dokumentů v Jihlavě zavítá i Máša z Pussy Riot

Ostatní