ŠTÍTEK: Nepál

Cestovatelka Monika Benešová. Archivní foto z cesty po turistické trase na západě Spojených států.
Přešla Pacifickou hřebenovku a o svém putování vydala před pěti lety knihu. Za sebou má cestovatelské přednášky po celé republice. Navzdory Crohnově chorobě, autoimunitnímu chronickému onemocnění trávicího traktu, také pokořila nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A nyní má za sebou další úspěch, výstup na nejvyšší horu světa.

Rodačka z Nového Města zdolala Mount Everest, na ledopádu jí hrozila smrt

Žďársko
Cestovatelka Monika Benešová. Archivní foto z cesty po turistické trase na západě Spojených států.
Přešla Pacifickou hřebenovku a o svém putování vydala před pěti lety knihu. Za sebou má cestovatelské přednášky po celé republice. Navzdory Crohnově chorobě, autoimunitnímu chronickému onemocnění trávicího traktu, také pokořila nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A nyní má za sebou další úspěch, výstup na nejvyšší horu světa.

Cestovatelka Monika Benešová z Velkých Bílovic zdolala Mount Everest

Břeclavsko
Opičí čára na obou rukách je velká vzácnost.
Věštění či čtení z dlaně je praktikou, díky které prý může každý nahlédnout do své budoucnosti. A zjistit tak, jak je na tom se zdravím nebo si spočítat, kolik let mu ještě zbývá. Musíte ale vědět, z jaké ruky se věští. A také, kde je na ruce čára života, co znamená, když je krátká nebo když najdete čáry života dvě. Pak je tu ještě jedna čára, opičí, kterou moc lidí nezná.
4 fotografie

Máte na své dlani opičí čáru? Jestli ano, jste prý dítětem štěstěny

Zdraví
Akademie třetího věku zahájila leden zajímavou přednáškou.
První z přednášek pro měsíc leden se konala 10. ledna 2024 ve velkém sále Reduty ve čtrnáct hodin a třicet minut a hlavním tématem byl Nepál – Království Mustang v podání Roberta Bazika. Než zazněl hlas přednášejícího, pozdravila všechny přítomné paní Lea Slováčková, a to především s přáním všeho dobrého do roku 2024. Poté pohovořila o důležitých změnách týkající se členů Akademie třetího věku v královském městě Uherské Hradiště .
11 fotografií

Akademie třetího věku zahájila leden zajímavou přednáškou

Čtenář reportér
Vrací "disk" do muzea.
Kolem poledne byly dnes rakouské zásahové složky informovány o pádu letadla u Grünau (okr. Gmunden). Když Austro Control zmizelo z radaru, na místo okamžitě vyjely záchranné složky a kolem 13.30 našly části vraku u Huberovy chaty na Kasbergu.

Od sousedů: Spadlo letadlo s Čechy

Českobudějovicko
Zábřežský Snow film fest nabízí snímky cestovatelů a dobrodruhů z celého světa.
Šest soutěžních filmů s překrásnými přírodními scenériemi i obdivuhodnými sportovními výkony a jeden vtipně pojatý skeč z prostředí zimních sportů letos nabídne zábřežský filmový festival Snow film fest, který odstartuje o státním svátku 17. listopadu ve čtyři odpoledne v sále kina Retro.

Snow film fest v Zábřehu vás zavede do Nepálu, Ekvádoru i na Sibiř

Šumpersko
Po zemětřesení v Nepálu musejí lidé přespávat venku, jejich domy jsou zničené
Tisíce vesničanů v horách na severozápadě Nepálu v noci spí pod širým nebem, protože jejich příbytky jsou po pátečním ničivém zemětřesení v troskách. Většina domů v okrese Džadžarkot se zhroutila, poškozeny byly i pevnější domy z betonu, kterých je v oblasti jen pomálu. Zatím poslední bilance hovoří o 157 obětech, jejich počet ale podle úřadů může nadále stoupat, napsala v neděli agentura AP.

Zemětřesení v Nepálu má nejméně 157 obětí. Pátrání po přeživších skončilo

Svět
Zemětřesení v Nepálu, 3. 11. 2023
Počet obětí pátečního silného zemětřesení v Nepálu dál roste, otřesy si vyžádaly nejméně 128 mrtvých. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA s odvoláním na policii. Zraněných je podle agentury AFP více než stovka. Živel udeřil zejména v nepálských okresech Džadžarkot a Rukum, kde se zřítil neupřesněný počet domů. Podle svědků bylo zemětřesení citelné i v indickém hlavním městě Dillí, kde se roztřásly budovy. České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by zemětřesení postihlo české občany pobývající v Nepálu.

Nepál zasáhlo silné zemětřesení. Zemřelo přes 120 lidí, Češi mezi oběťmi nejsou

Svět
Rekordmanem mezi lidožravými levharty indickými se stal velký samec známý jako levhart z Panaru. Jim Corbett ho nakonec ulovil v roce 1910
Psal se rok 1918, svět se snažil vzpamatovat z hrůz světové války a současně čelil další pohromě v podobě epidemie španělské chřipky. V té době se v severoindické vesnici Benji poprvé objevil levhart, jenž se brzy měl stát nejobávanějším zvířetem v celé Indii. Za osm let zabil nejméně 125 lidí, možná i víc. Zátah na něj se proměnil v souboj kdo s koho.
10 fotografií

Levhart z Rudraprayagu: Řádil osm let, zabil přes 120 lidí. Lovil i uvnitř domů

Historie
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/43. OTÁZKA/ Jedna hora, ale více různých údajů o její výšce. Podobné situace nejsou u vrcholů ve světě ani v Česku výjimečné. Proč tomu tak je, vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí, tentokrát věnovaný dotazu: Jak se měří nadmořská výška?

Jak se měří nadmořská výška?

Věda
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv
Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišlo o život deset občanů Nepálu, dva Thajci, dvě Ukrajinky a jeden občan Francie. Uvedly to v neděli úřady dotčených zemí. Mezi mrtvými jsou také nejméně čtyři Američané, napsala agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele USA. Mnoho cizinců je nezvěstných, u některých z nich je potvrzeno, že je bojovníci Hamásu zadržují. O unesených občanech má informace Mexiko nebo Německo.
43 fotografií

V Izraeli umírali i cizinci. Unesené občany pohřešují Německo, USA či Thajsko

Svět
V Rudici na Blanensku cvičil speciální zdravotnický tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení.
/FOTO, VIDEO/ Ve stanu leží na nosítkách mladý muž. Se staženou zraněnou nohou, napojený na přístroje. Přivřené oči. Kolem něj kmitají zdravotníci. Tlak osmdesát na šedesát! „Hned vám pomůžeme. Jak bude žilka, nachystej infuzi,“ dává instrukce kolegovi jeden z lékařů a souběžné udílí ostatním parťákům pokyny do vysílačky. Do stanu vzápětí přinášejí dalšího muže, který utrpěl rozsáhlé popáleniny. Takto členové Emergency Medical Teamu CZ (EMT CZ) nacvičovali v Rudici na Blanensku ostrý zásah.
28 fotografií

V Rudici cvičil speciální tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení

Blanensko
Pozvánka do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Návštěvníky čeká obohacení
Milovníci výtvarného umění a nedávné historie mají tři příležitosti obohatit své mozkové hemisféry. Pravá se může těšit na obrazy a levá na zajímavá data. Do 11. října vystavují v sále Knihovny Karla Dvořáčka tři vyškovské amatérské malířky. Pod názvem Krajiny a květiny uvidíte půvabné obrázky Hany Šmírové, Olgy Markové a Ljubov Hrdinkové.
26 fotografií

Pozvánka do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Návštěvníky čeká obohacení

Čtenář reportér
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy
Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. 
30 fotografií

Zemětřesení, požáry, lidské tragédie. Český hasič jezdí pomáhat po celém světě

Regiony
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy.
/FOTO/ Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. A také díky různým cvičením a kurzům projel prakticky celou Evropu, Asii a Karibik.
30 fotografií

Zemětřesení, požáry. Hasič z Lounska projel půlku světa, viděl velká utrpení

Žatecko a Lounsko
Výstava fotografa Pavla Dačického v Galerii Severní křídlo zámku.
Výstava Pavla Dačického na zámku v Hranicích je už několikátá, tu úplně první jsem ale prošvihla, ha… Pan Pavel Dačický, velký cestovatel vyhledávající atraktivní destinace a ještě vášnivější fotograf, tu vystavoval už v roce 2013 = jihozápad USA, v roce 2015 = Nepál, pak 2017 = Kyrgyzstán, 2020 = Srí Lanka + Cuba a letos, v roce 2023 dominuje zase Island.
31 fotografií

Fotograf a nadšený cestovatel Pavel Dačický opět vystavuje v Hranicích

Čtenář reportér
Nepál 2023.
Hory mám rád celý život a několik pohoří jsem procestoval jako turista i amatérský lezec po Via fermatách v Dolomitech nebo i jako průvodce pro pár cestovních kanceláří. A jelikož jsem nedávno oslavil šedesátku, tak jsem se rozhodl, že se trochu otestuji, jestli ještě za něco stojím. Anebo už je to na krmení holubů v parku a zjišťování, v kterém domově důchodců se lépe vaří.
187 fotografií

Fotoreportáž z Nepálu: K šedesátinám jsem si nadělil bláznivý dárek, Everest

Čtenář reportér
Nehoda autobusů na dálnici D2 u Brna.
/VIDEO/ Francie, Spojené státy americké, Etiopie, Nepál, Saúdská Arábie, Austrálie, ale i Bulharsko, Španělsko, Mexiko nebo třeba Ukrajina. Skoro jako v příběhu o biblickém Babylonu se zmatením jazyků. Mezi účastníky pondělní nehody na dálnici D2 u Brna byli podle policistů lidé až pětadvaceti různých národností. Z hasičů, policistů, a především pak ze zdravotníků v nemocnicích, se tak stali neplánovaně také tlumočníci a překladatelé.
33 fotografií

Jazykový Babylon u havárie autobusů na D2 u Brna: zranění jsou z 25 různých zemí

Nehody
Nehoda autobusů na dálnici D2 u Brna.
/VIDEO/ Francie, Spojené státy americké, Etiopie, Nepál, Saúdská Arábie, Austrálie, ale i Bulharsko, Španělsko, Mexiko nebo třeba Ukrajina. Skoro jako v příběhu o biblickém Babylonu se zmatením jazyků. Mezi účastníky pondělní nehody na dálnici D2 u Brna byli podle policistů lidé až pětadvaceti různých národností. Z hasičů, policistů, a především pak ze zdravotníků v nemocnicích, se tak stali neplánovaně také tlumočníci a překladatelé.
33 fotografií

Jazykový Babylon u havárie autobusů na D2 u Brna: zranění jsou z 25 různých zemí

Nehody
Tanečníci a hudebníci českých i zahraničních folklorních souborů se představily v Plzni na několika scénách v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň 2023.
Mezinárodní folklorní festival CIOOFF Plzeň zavítal v neděli odpoledne s jednou z posledních částí programu do Habrmannova parku v Plzni na Doubravce. K vidění bylo vystoupení šesti souborů, z nichž tři byly zahraniční. Za ty tuzemské vystoupily plzeňské soubory Metaláček a Mladina a Kopaničár ze Starého Hrozenkova. Ty cizokrajné reprezentovaly soubory z Chorvatska, sousedního Slovenska a exotičtí tanečníci až z Nepálu.
35 fotografií

OBRAZEM: Při folklorním festivalu bavili diváky tanečníci z Plzeňska i Nepálu

Volný čas
Pavlína Adam s kamarádkou Sarah se staly vůbec prvními ženami (a Pavlína prvním člověkem z Česka), které tento 1700 km dlouhý a náročný trek přes Himálaj prošly samy a bez jakékoliv podpory.
/FOTO/ Na 6. června chystáme v hradeckém kině Bio Central speciální díl cyklu Diáky – cestovatelské přednášky s podtitulem Great Himalaya Trail: Dvě holky napříč Nepálem. Pavlína Adam s kamarádkou Sarah se staly vůbec prvními ženami (a Pavlína prvním člověkem z Česka), které tento 1700 kilometrů dlouhý a náročný trek přes Himálaj prošly samy a bez jakékoliv podpory.
22 fotografií

Led, bahno i pijavice. O náročném treku přes Himálaj povypráví rodilá Pardubačka

Čtenář reportér
Čeští bikeři Tomáš Zejda a Ondřej Novák sjeli na kolech nepálský vrchol Mera Peak.
Výstup na Kilimandžáro jim připadal příliš nudný, a tak si s sebou vzali kola a horský masiv na hranici Tanzanie s Keňou sjeli. Skvělý zážitek dal vzniknout novému nápadu, proto čeští bikeři Tomáš Zejda s Ondřejem Novákem vyrazili do Nepálu a jako první na světě se na kolech spustili z vrcholu Mera Peak, který leží ve výšce 6476 metrů nad mořem. „Byla to mnohem delší a intenzivnější cesta, než jsme si na začátku mysleli,“ přiznává Zejda. O výpravě českých jezdců vznikne i dokument.
6 fotografií

Na kole z šestitisícovky? Češi byli první na světě, vznikne o nich dokument

Ostatní sporty