ŠTÍTEK: nezávislost

Premiér Petr Fiala
Rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat, uvedl k pondělnímu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo ve vyjádření pro ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Opravdové politické zápasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoli v soudních síních, míní. Pražský městský soud bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou nepravomocně osvobodil.
28 fotografií

Premiér Petr Fiala: Politické zápasy se odehrávají ve volbách, nikoli u soudů

Česko
Terakotová armáda je jednou z nejvzácnějších čínských památek. Pochází z 2. století př.n.l.
Přestože většina z nás mohla mít ještě donedávna dojem, že žijeme v bezpečném a válkou nerušeném světě, skutečností zůstává, že v určitém slova smyslu ve válce už nějakou dobu jsme, ať chceme nebo ne. Na pozadí běžného života nás totiž ohrožují na první pohled neviděné hybridní hrozby pocházející od cizích mocností. Hybridní válka je pojem často skloňovaný až v posledních osmi letech, v zásadě je ale od počátku nedílnou součástí vojenských dějin. Znali ji jak ve starověké Číně, tak ve feudálním Japonsku či v americké válce za nezávislost.
3 fotografie

Hybridní hrozby jsou s námi od nepaměti. Znali je už ve starověku

Věda
Válkou zmítané území na ukrajinském Donbasu
Vůdce separatistické Doněcké lidové republiky (DLR) řekl, že Rusko uznalo její nezávislost v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. Informovala o tom agentura Reuters. "Otázka hranic není jednoduchá, rozhodne se o ní později," řekl Denis Pušilin ruské státní televizi. Vůdce Luhanské lidové republiky se zatím k této věci nevyjádřil. Pušilin podle ruských agentur také nevyloučil, že Doněck požádá Rusko o vojenskou pomoc na základě dohod, které Moskva uzavřela s "lidovými republikami".
144 fotografií

Separatisté: Moskva uznala nezávislost donbaských republik v širších hranicích

Státy mimo EU
Bojovníci za nezávislost Irska se sdružovali v různých partyzánských a polovojenských organizacích. Na snímku dobrovolníci z tzv. Irské občanské armády
První světová válka skončila, ale v Irsku se stále bojovalo. Hořící městečka i vesnice, vyhánění a vraždění obyvatelé – to byl tehdy v této zemi běžný obrázek. Stupňujícímu násilí padla před sto lety za oběť také obec Knockcroghery, jejíž osud připomínal v mnohém pozdější tragédii českých Lidic. Včetně toho, že na počátku jejího vypálení stál vlastně omyl, který však nikdo nechtěl napravit.
9 fotografií

Irské Lidice: k děsivé pomstě opilců v Knockcroghery došlo kvůli omylu

Svět
Takzvaný černohnědý, neboli příslušník britské policie, asistující během Irské války za nezávislost Irskému královskému policejnímu sboru. V ruce drží kulomet Lewis. Černohnědí se jim přezdívalo kvůli improvizovaným uniformám
Před sto lety se svět znovu nadechoval po světové válce, která dosáhla takové intenzity ničení, jakou lidstvo dosud nepoznalo. Na mnoha místech se ale ještě stále bojovalo. A jednou takovou zemí bylo Irsko, kde od Velikonočního povstání v dubnu 1916 zuřila nevyhlášená válka o nezávislost. Dne 20. září 1920 jí padlo za oběť celé jedno irské městečko.
10 fotografií

IRA jí zabila dva muže. Britská policie se pomstila krvavě, odnesla to celá obec

Svět
Protestní akce proti Andreji Babišovi v Liberci.
Několik desítek lidí nejrůznějšího věku se dnes večer sešlo na demonstraci proti premiéru Andreji Babišovi. Vadí jim čerpání evropských peněz pro jeho soukromé podnikání i to, že v čele České republiky stojí člověk, který čelí střetu zájmů a dělá zemi špatné jméno.
3 fotografie

Lidé v Liberci demonstrovali proti Babišovi

Liberecko
Dcera ujgurského akademika Jewher Ilhamová
Udělením nejvýznamnějšího evropského ocenění o oblasti boje za lidská práva Ilhamu Tohtimu přitáhl Evropský parlament zájem k brutálním represím čínského komunistického režimu vůči Ujgurům na severu Číny.  

Sacharovovu cenu dostal od EU Čínou vězněný Ujgur

Svět
Ilustrační foto
Tři studenti gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni se po vzoru Velké Británie a Spojených států rozhodli založit svůj on-line zpravodajský magazín. Na tzv. Mikulášský deník může vkládat aktuální informace kterýkoliv student gymnázia, má-li na to chuť.

Plzeňské gymnázium má svoji redakci

Plzeňsko
V Hongkongu začaly místní volby, které jsou vnímány jako neoficiální referendum o demokratických reformách
Po prvních hodinách sčítání hlasů odevzdaných v nedělních místních volbách v Hongkongu výrazně vedou prodemokratičtí kandidáti. Podle informací hongkongského listu South China Morning Post si dosud zajistili 122 ze 452 přímo volených křesel v 18 místních radách. Táboru propekingských kandidátů zatím připadlo jen 14 křesel, napsal hongkongský list. Ten také už o něco dříve informoval, že volební účast v dnešních místních volbách v Hongkongu dosáhla rekordních 71,2 procenta. Hlasovalo zhruba 2,94 milionu voličů, oznámil podle deníku šéf volební komise Barnabus Fung.

Volby v Hongkongu: Prodemokratiční kandidáti jasně vedou, účast byla rekordní

Svět
Předseda ODS Petr Fiala a další představitelé strany položili květiny a zapálili svíčky 17. listopadu 2019 u pamětní desky na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce
Situace, kdy premiér nemůže položit bez kontroverzí květiny ve státní svátek na Národní třídě, není normální, řekl dnes právě na této ulici předseda ODS Petr Fiala. Premiér Andrej Babiš (ANO) by tak měl podle něj přemýšlet, proč vyvolává u lidí odpor. Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že demokracie je v poslední době v ČR v ohrožení.
293 fotografií

Nenormální situace. Babiš by měl přemýšlet, proč vyvolává odpor, míní Fiala

Česko
Demonstrace proti Andreji Babišovi na Letné 16. listopadu 2019.
/CELÝ PŘENOS Z DEMONSTRACE, FOTOGALERIE/ Na pražské Letné se od 14.00 hodin uskutečnila velká protivládní demonstrace. Policie odhadla ve 14.45 počet lidí na 200 tisíc s tím, že další ještě přicházejí. Na konci odhad upravila na čtvrt milionu. Milion chvilek v závěru uvedl, že počet demonstrantů byl 300 tisíc. Organizátoři vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby se do konce roku zbavil podnikatelských aktivit a médií a odvolal ministryni Marii Benešovou, nebo z funkce odstoupil. Představili také novou podpisovou výzvu.
51 fotografií

Zbavte se Agrofertu, nebo odstupte. Proti Babišovi demonstrovaly statisíce lidí

Praha
Demonstrace proti Andreji Babišovi na Letné 16. listopadu 2019.
/CELÝ PŘENOS Z DEMONSTRACE, FOTOGALERIE/ Na pražské Letné se v sobotu od 14:00 hodin uskutečnila velká protivládní demonstrace. Podle odhadů policie dorazilo nejméně 200 tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo 300 tisíc. Milion chvilek vyzval premiéra Andreje Babiše, aby se do konce roku zbavil podnikatelských aktivit a médiií a odvolal ministryni Marii Benešovou, nebo z funkce odstoupil. Představil také novou podpisovou výzvu.
51 fotografií

Zbavte se Agrofertu, nebo odstupte. Proti Babišovi demonstrovaly statisíce lidí

Česko
Martin Komárek.
Není podle všeho vydařenější události v celých dějinách českých zemí než listopadová revoluce. Měly by znít čestné salvy, v kašnách perlit víno. V průvodu alegorických vozů a masek by mělo vládnout nespoutané veselí.

Proč nezní čestné salvy?

Komentáře
Protest ve finanční čtvrti v Hongkongu.
Čínská a hongkongská vláda dnes odsoudily útok demonstrantů na hongkongskou ministryni spravedlnosti Teresu Chengovou během její návštěvy Londýna. Podle čínského velvyslanectví v Británii utrpěla Chengová poranění ruky, když ji ve čtvrtek večer protestující v britské metropoli srazili k zemi.

Ministryni spravedlnosti Hongkongu napadli v Londýně demonstranti

Svět
Protesty proti reorganizaci nejvyššího soudu ve Varšavě
Polský zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož může norma vyvolávat pochybnosti o nezávislosti soudců. Soud rovněž označil zákon za diskriminační, neboť zavedl rozdílný věk pro odchod do penze u žen a mužů. Nejvyšší justiční orgán unie vyhověl žalobě Evropské komise, která proti Polsku vede řízení kvůli několika částem sporné justiční reformy.

Polský zákon o odchodu soudců do důchodu odporuje unijnímu právu, rozhodl soud

Svět
Davy lidí se 28. října 1918 sešly na Karlově náměstí v Kolíně. Tam proběhlo vyhlášení samostatnosti Československé republiky přímo z radnice.
/FOTOGALERIE/ Psal se rok 1918, přesněji historicky významný den 28. října. Český a slovenský národ byl osvobozen od Rakousko-uherské nadvlády. V tento den vzniká samostatný československý stát, nezávislost byla vyhlášena na Národním výboru v Praze, jehož členy byli takzvaní „muži 28. října“. Do čela Československa usedá historicky první prezident Tomáš Gariggue Masaryk.
5 fotografií

Pohlednice z minulosti: Kolín slavil vznik samostatného Českosloslovenska

Kolínsko
Majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner
Plánované převzetí společnosti Central European Media Enterprises (CME) včetně televize Nova investiční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může být podle mediálních analytiků veden i snahou získat vliv v mediálním prostoru. Očekávají, že Nova omezí vysílání bezplatných kanálů. Nadační fond nezávislé žurnalistiky se obává dalšího podkopání důvěry v nezávislost médií. Podle německého listu Handelsblatt se Kellner stane "televizním králem východní Evropy".
9 fotografií

Kellner se stane televizním králem východní Evropy, píše německý list

Ekonomika
Vězeňská fotografie Josefa Brykse z jeho věznění na Borech
Byl pilotem 242. stíhací perutě Královského letectva. V roce 1941 ho při britském náletu na elektrárnu Choques poblíž Lille sestřelil německý Messerschmitt. Josef Bryks se stačil katapultovat, ale na zemi ho zajali němečtí vojáci. Pod smyšlenou identitou Josepha Rickse proslul jako notorický útěkář: z nacistických lágrů uprchl hned třikrát. Teď ho připomene velkoplošný portrét v pražské ulici Bryksova.
9 fotografií

Pilot Josef Bryks byl notorický útěkář. Nacistům unikl i díky bečce na močůvku

Česko
Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras na snímku z 2. listopadu 2017
Španělský nejvyšší soud dnes vynesl vysoké tresty vězení pro katalánské politiky za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Ke 13 letům vězení odsoudil bývalého vicepremiéra regionální vlády Oriola Junquerase, jemuž ale hrozilo až 25 let. Informují o tom dnes místní média. Jde o bezprecedentní verdikt v novodobé španělské historii a po celém Katalánsku se kvůli němu chystají protesty. V Barceloně se už shromáždilo několik stovek demonstrujících.
9 fotografií

Španělský proces století skončil. Katalánští lídři vyfasovali tvrdé tresty

Svět
Premiér Andrej Babiš, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Senátu Jaroslav Kubera a prezident Miloš Zeman na schůzce ústavních činitelů k české zahraniční politice 10. října 2019 v Praze
Nejvyšší ústavní činitelé na schůzce nepodpořili návrh prezidenta Miloše Zemana, aby Česko zrušilo mezinárodní uznání Kosova. Okolnosti uznání Kosova v roce 2008, kdy se vláda k tomuto kroku rozhodla přes nesouhlas Sněmovny, nicméně ústavní činitelé označili za problematické. Podpořili stanovisko EU, která odsoudila vojenskou operaci Turecka v Sýrii. Vyslovili se pro vyslání více vojáků do Mali, obnovení zastaralé vládní letky nebo přijetí zemí Západního Balkánu do EU. 
12 fotografií

Zeman neuspěl. Ústavní činitelé odmítli zrušit uznání Kosova

Česko
Mahulena bočanová
Má jeden z nejhladivějších hlasů, jaké jsem kdy slyšela, a její životní příběh je jeden z nejzajímavějších, který se přede mnou otevřel. O Mahuleně Bočanové sice vyjde nějaká „peprná“ zprávička skoro každý týden, ale do reality mají většinou daleko. Seznamte se s jinou Mahulenou, budete možná překvapení, jak dalece se liší od vašich představ.

Herečka Mahulena Bočanová: Nastavuju jasná pravidla

Společnost