ŠTÍTEK: Nil

Mena Suvariová v roli Angely
Reprízy, reprízy a stále jen reprízy. Letní čas je i na televizních obrazovkách lenivý, a tak nezbývá než lovit ve vodách osvědčených hitů. Během následujícího víkendu tu můžete najít třeba prověřenou komedii Rafťáci s Vojtěchem Kotkem a Jiřím Mádlem nebo animovaný rodinný příběh o jednom neobvyklém žralokovi. A také jednu nestárnoucí perlu: Americkou krásu s Kevinem Spaceym, která svého času trefně zasáhla americkou společnost a její životní styl.  
5 fotografií

Co uvidíte o víkendu v televizi: Americká krása, Rafťáci a věčná honba u Nilu

Film a televize
Černé kočky mají 17. srpna svůj den
Sedmnáctý srpen je od roku 2011 vyhlášen dnem vlídnosti, ocenění a pochopení pro černé kočky. Není pochyb o tom, že tyto ebenově temné šelmičky jsou stejně záhadné jako krásné. Smutné je, že jsou často těmi posledními, které si lidé adoptují z útulků - a je u nich nejpravděpodobnější, že se dočkají špatného zacházení. Cílem dne věnovaného černým kočkám je rozptýlit mýty a pověry, které černé kočky obklopují. Server ABC News proto připravil několik pravdivých a fascinujících faktů, které se černých koček týkají.
10 fotografií

Černé kočky mají 17. srpna svůj den. Překvapí vás, co o nich možná nevíte

Zvířecí deník a chovatelství
Boje v Súdánu pokračují navzdory vyhlášenému příměří.
Súdán po několika dnech bojů mezi tábory dvou znepřátelených generálů opouští občané západních zemí, včetně Česka. Dva z pěti Čechů v zemi odletěli německým speciálem, oznámil na twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský. Evakuaci diplomatů a dalších občanů oznámily Spojené státy, Británie, Německo či další evropské státy. Francie a Nizozemsko uvedly, že pracují na tom, aby z africké země dostaly i lidi ze „spřátelených partnerských zemí“. Ozbrojené střety pokračují v Chartúmu i v Omdurmánu na protějším břehu Nilu, informují agentury Reuters a AP.
5 fotografií

Střety v Súdánu: Západní země evakuují své občany, vrací se i dva Češi

Svět
Strossova vila na Husově ulici. Archivní foto.
Milovníci architektury, a především té liberecké, jistě vítají vydání nové knihy o Strossově vile v Liberci. Vila architekta Thilo Schodera, v níž v současnosti sídlí hygienická stanice, patří k pomyslným top ten vilám v České republice a novou publikaci o ní napsal kurátor Severočeského muzea v Liberci Luděk Lukuvka.

Nová kniha o Strossově vile je k dostání je v libereckém muzeu

Liberecko
Hasiči zasahují u požáru kostela v egyptské Gíze
Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza zahynulo nejméně 41 lidí a dalších nejméně 14 jich bylo zraněno, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odkazem na dva nejmenované bezpečnostní zdroje píše o nejméně 35 mrtvých a 45 zraněných.

Kostel v egyptské Gíze zachvátily plameny. Zemřelo nejméně 41 lidí

Svět
Vem si mě
Multikino Cinestar dnes a celý týden až do středy 16. února přináší program, do nějž zařadilo hned 4 novinky. Detektivku Smrt na Nilu, českou pohádku Tajemství staré bambitky 2, akční film Uncharted a romantickou komedii Vem si mě.

Kino nabízí pohádku, akci, romantiku i záhadu

Volný čas
Velkému požáru Káhiry v lednu roku 1952 podlehlo na 750 budov
"Bylo to horší a horší. Několik Britů jsem viděl upálit zaživa," vypovídal po bezmála padesáti letech očitý svědek událostí soboty 26. ledna 1952 v egyptském hlavním městě Káhiře. Žháři tu založili požár, jemuž padlo za oběť nejméně 750 domů. Do hořících budov zaháněl zuřivý dav živé lidi. Běsnění spustilo zabití 50 egyptských policistů britskými okupačními jednotkami, k němuž došlo o den dříve.
7 fotografií

Černá sobota. Žháři rozpoutali v Káhiře hotové peklo, Brity upalovali zaživa

Svět
Henry Morton Stanley se setkal s Davidem Livingstonem v Ujiji na území dnešní Tanzanie v Africe. Barevná dřevorytina H. Halla, asi 1880
Před 150 lety se uskutečnilo jedno z nejslavnějších setkání v dějinách průzkumu jiných kontinentů. Reportér Henry Morton Stanley našel hluboko v africké divočině zmizelého skotského misionáře a lékaře Davida Livingstona, pohřešovaného již několik let. Mnohými byl považován za mrtvého. Nalezený misionář mu vyprávěl hrůzné věci. Bohužel, jeho zachránce později k mnoha dalším hrůzám sám přispěl.
13 fotografií

„Doktor Livingstone, předpokládám?" Před 150 lety opět našli zmizelého misionáře

Svět
Josef Kubáník v Českém rozhlasu Zlín Na pohovce.
Miluju léto, miluju prázdniny, miluju dovolenou. Vlastně si říkám, že k divadlu jsem šel podvědomě možná proto, abych měl dva měsíce volna a mohl se pořád cítit jako malý kluk, když jsem se těšíval na letní dobrodružství. Zažil jsem jich mnoho, asi jako každý. Některá byla vydařená, jiná méně.

Rozhlasový fejeton, tentokrát o létě

Slovácko
Den pravěkých sekerek
Čerstvý archeologický výzkum poskytuje nový pohled na extrémně násilnou povahu válčení v době kamenné, přinejmenším v některých konfliktech. Detailní analýza zranění způsobených v boji, která utrpěli členové malé komunity žijící v údolí Nilu před skoro 20 tisíci let, odhaluje, že prehistoričtí bojovníci útočili hlava nehlava. Zraňovali a zabíjeli ženy i děti se stejně vysokou frekvencí, jako masakrovali muže, píše The Independent.
6 fotografií

Nebývalá brutalita. Prehistoričtí bojovníci útočili hlava nehlava, tvrdí studie

Věda a technika
Šáchor k růstu potřebuje nadbytek vláhy a teplo, stejně jako odpovídající substrát.
Existuje velké množství různých variant a kultivarů rostliny šáchor, které se od sebe liší vzrůstem a tvarem vrcholové růžice listů. Lákavé jsou ty pruhované nebo se žlutými listy. Pěstební podmínky však mají společné, stejně jako nesmírnou přitažlivost pro kočky.

Šáchor. Rostlina, na kterou můžete později psát

Balkony a terasy
Archeologové objevili v Egyptě rozsáhlé starověké město, které bylo po staletí v zapomnění, přestože se nachází poblíž některých nejznámějších egyptských památek ve městě Luxoru.
Archeologové objevili v Egyptě rozsáhlé starověké město, které bylo po staletí v zapomnění, přestože se nachází poblíž některých nejznámějších egyptských památek ve městě Luxoru. Město bylo vystavěno před zhruba 3400 lety v době slavné vlády faraona Amenhotepa III, uvedl podle agentury Reuters egyptský archeolog Záhí Havás, který dohlíží na vykopávky na místě.
6 fotografií

Egyptské Pompeje: Archeologové objevili tisíce let ztracené město

Věda a technika
Kapela Hm... vám dnes večer zahraje online z prken Divadla V Dlouhé.
Víte už, jak si rozveselit či zpříjemnit tento den? Vyrazíte do autokina? Pustíte si doma zajímavou přednášku? Nebo si zacvičíte? Podívejte se na pár našich tipů a třeba si vyberete.

Tipy na úterý 30. března

Volný čas