ŠTÍTEK: Nintendo

Potravinová sbírka na Teplicku.
V sobotu 13. dubna probíhala v řadě obchodů celonárodní sbírka potravin, během které mohli lidé podpořit osoby v nouzi nákupem trvanlivých potravin a drogerie. Teplická nezisková organizace Květina zastřešovala celý den sbírku v Penny marketu u Červeného kostela a v Albertu na Nákladní ulici. Lidé byli při nákupech štědří. V nákupním košíku pro Květinu skončilo 1221 kilo drogerie a hlavně trvanlivých potravin.

Tepličané nakoupili Květině pro lidi v nouzi přes tunu potravin a drogerie

Teplicko
Pokémonské šílenství v Olympii Teplice.
Bulbasaur, Charmander, Squirtle nebo Pikachu. Pro všechny fanoušky Pokémonů na Teplicku byla sobota 13. dubna velkým svátkem. Do teplické Olympie zavítala Poké Tour, která příznivcům tohoto fenoménu Nintenda nabídla možnost rozšířit si svoji sbírku. Jediná letošní zastávka Poké Tour v regionu přilákala davy dětí i dospělých, kteří propadli kouzlu animovaných postaviček. Fenomén se zrodil v Japonsku v devadesátých letech a jeho obliba v poslední době opět roste.

OBRAZEM: Pokémoni obsadili teplickou Olympii, příznivci Nintenda měli žně

Teplicko
Palworld je hra o přežití. Ačkoliv je vzhledem podobná Pokémonům, jedná se o naprosto odlišný zážitek, který nemusí vyhovovat všem.
Herní scénu v posledních dnech ovládla novinka Palworld. Na jednu stranu trhá prodejní rekordy, na druhou čelí vlně odporu, zejména kvůli své podobnosti s Pokémony. Odpůrci obviňují vývojáře z plagiátorství a někteří jim dokonce vyhrožují smrtí. Srovnání se slavnou japonskou značkou však může být pro některé lidi matoucí a z hlediska herní náplně není zcela na místě.
6 fotografií

Palworld versus Pokémoni. Fanoušci příšerek vyhrožují vývojářům

Počítače a mobily
Rodiče se s dětmi mohou bavit i sblížit u videoher. Vánoce jsou ideálním obdobím. Ilustrační snímek
Dnešní děti rády hrají videohry, což je pro mnoho rodičů stále ne zcela pochopený koníček. Přesto se někteří snaží této kratochvíli porozumět a hledají cesty, jak se i v této oblasti sblížit se svými potomky. Vánoce jsou k tomu ideálním obdobím. Deník připravil tipy na hry, u nichž se dospělí mohou bavit s dětmi různého věku.
13 fotografií

Rodiče s dětmi se u videoher společně zabaví i sblíží. Stačí si správně vybrat

Počítače a mobily
Nespočet verzí hry Tetris si je možné zahrát na mnoha internetových stránkách
Jednoduchá hra, která baví děti i dospělé. Znají ji vášniví hráči i lidé, co se v herním prostředí pohybují jen výjimečně. Tetris. Tuto počítačovou hru vyvinul v roce 1984 Rus Alexej Pažitnov, legenda mezi hrami tak v příštím roce oslaví již čtyřicáté narozeniny. Za ty roky si získala srdce milionů hráčů napříč celým světem a i možná i díky svému jednoduchému principu je nikdy nepřestala bavit.
5 fotografií

Legendární počítačová hra Tetris: Téměř čtyřicátnice, jež neztratila své kouzlo

Počítače a mobily
Akademie virtuální reality na 2. ZŠ Hořovice.
V květnu se konala v 2. Základní škole v Jiráskově ulici v Hořovicích Akademie virtuální reality a její využití v praxi, tedy například i při vzdělávání. Akci zorganizovalo MAS Karlštejnsko. Dvě přednášející Hana Střechová a Petra Brožová se nejprve žáků zeptaly, zda vědí, co je virtuální realita a zda viděli film Matrix. To žáky zaujalo, většina věděla, co je virtuální realita a také viděla zmíněný film. Obě paní tím navázaly s žáky hezký kontakt, pustily jim film o využití virtuální reality v praxi, například při projektování výrobků, staveb, strojů, při získávání informací atd. Tím vysvětlily, že virtuální realita není pouze o zábavě, ale také slouží jako výrobní prostředek a nástroj pro vzdělávání.
6 fotografií

Žáci hořovické školy v Jiráskově ulici se vydali do virtuální reality

Čtenář reportér
Analogue Pocket se bude prodávat v černém a bílém zpracování.
Byli jste v dětství fanoušci herní konzole Gameboy od společnosti Nintendo? Hrávali jste na něm legendární tituly jako Super Mario, The Legend of Zelda, Metroid nebo Pokémon? Nyní budete moci znovu oprášit staré cartridge, jelikož na trh konečně přichází Analogue Pocket, který pomůže oživit staré vzpomínky na gameboyové hry, a to bez jakékoliv emulace. Po designové stránce vypadá Pocket jako Gameboy Color a první kusy by předobjednavatelům měly přijít už v březnu.
3 fotografie

Nejmodernější kopie Gameboye Analogue Pocket neslouží jenom k hraní her

Počítače a mobily
Zábavní park Super Nintendo World
S několikaměsíčním zpožděním způsobeným pandemií dnes v Ósace na západě Japonska otevřel své brány zábavní park Super Nintendo World. Společnost Universal Studios Japan (USJ), která ho provozuje, na jeho zřízení vynaložila 60 miliard jenů (přes 12 miliard Kč). Inspirovala se přitom světem populární série videoher Super Mario.

VIDEO: V Japonsku otevřeli nový zábavní park. Je inspirovaný hrou Super Mario

Svět
Retro konzole Sony PlayStation Classic
Retro táhne. Po japonském Nintendu se milovníky počítačových her rozhodla potěšit i společnost Sony. Ti, kteří s nostalgií vzpomínají na první konzoli PlayStation z roku 1994, již netrpělivě vyhlíží prosinec letošního roku, kdy firma vyšle na trh miniaturní repliku původního zařízení. Konzole s označením PlayStation Classic se bude prodávat s dvaceti předinstalovanými tituly a původním ovladačem.
5 fotografií

Nostalgický návrat do 90. let. Sony představilo repliku prvního PlayStationu

Ekonomika
Počítačová hra Rime.
Rime mělo být původně exkluzivní pro konzoli od Sony, pár měsíců zpět ale tvůrci oznámili vydání také na další platformy. Aktuálně už hru naleznete v kamenných a digitálních obchodech. Opozdila se pouze verze pro Nintendo Switch, která zatím nemá přesné datum vydání.

Vyšlo dobrodružné Rime pro počítače a herní konzole

Hry
Počítačová hra Syberia 3.
Fanoušci žánru adventur se po dlouhých letech dočkali pokračování série Syberia. Na pulty obchodů se dostal třetí díl se zbrusu novým dobrodružstvím. Vůbec poprvé nabízí série plnohodnotné 3D zpracovaní, pomocí kterého chtějí tvůrci lépe vtáhnout do děje a ukázat rozmanité herní lokace.

Kate Walker se ve třetím dílu Syberia opět vydává za dobrodružstvím

Hry
Herní konzole Nintendo Switch.
V herním světě a možná i mimo něj se aktuálně hodně mluví o japonském Nintendu. Může za to start nové herní konzole Switch. Novinka jde vlastní cestou a kombinuje domácí hraní u televize s hraním na cestách. Zatímco doma funguje podobně jako třeba PlayStation 4, stačí Switch vyndat z doku a rázem máte přenosné herní zařízení.
6 fotografií

Nintendo začalo prodávat konzoli Switch, výběr her je zatím skromný

Hry
Setkání Nintendo Switch Pre-Launch v Kongresovém centru Praha.
Nová konzole Switch od Nintenda není pouze konkurent pro stávající PlayStation 4 či Xbox One, ale nové zařízení, které se snaží skloubit dva herní světy. Switch funguje jako klasická konzole při připojení k televizi, stačí ale zařízení odpojit od dokovací stanice a můžete si zahrát na cestách.

Chystanou konzoli Nintendo Switch si půjde před vydáním vyzkoušet

Hry
Počítačová hra Syberia 3.
Steampunkový svět adventury Syberia přivítá fanoušky letos potřetí. Po dlouhých třinácti letech od vydání Syberia 2 vyjde v průběhu dubna třetí pokračování a naváže na dosavadní události. Na hráče čeká zbrusu nové dobrodružství v roli hrdinky Kate Walker.

Třetí díl série Syberia má potvrzené datum vydání

Hry
Počítačová hra Rime.
Lákavě vypadající novinku Rime odhalili tvůrci z Tequila Games na herní výstavě E3 2013. Mělo se jednat o exkluzivní titul pro konzoli PlayStation 3. Poté několik let o hře nebylo moc slyšet a nyní ji studio znova připomíná. Došlo ke změně autorských práv a hra se tak bude moci podívat na více herních platforem.

Dobrodružné Rime vyjde tento rok a nebude exkluzivní pro konzoli od Sony

Hry
Mobilní hra Super Mario Run.
Těžko budete hledat více ikonickou herní postavičku, než je italský instalatér Mario. Ve světě her se pohybuje už více než 30 let a různých Mario her se zatím stihlo prodat více než 200 milionů kusů. Nintendo si zatím Maria drželo na svých zařízeních, to ale už neplatí.

Slavný hrdina Mario přiběhl na mobilní zařízení s novou hrou

Hry
Herní konzole Nintendo Switch.
Vedle Sony a Microsoftu je Nintendo neméně významný hráč na trhu herních konzolí. Japonský gigant nyní představil svoje nové herní zařízení, o kterém bylo možné v minulosti slyšet jako o Nintendo NX. Nakonec se jmenuje Switch a opět se snaží přinést do herního světa originalitu.

Nintendo ukázalo, jak si představuje moderní herní konzoli

Hry
Hra Pokémon Go, která je hitem léta, ovládla i Šumperk.
Šumperk – Hra Pokémon Go, která je hitem léta, ovládla i Šumperk. Hráče lze poznat snadno. Bloumají po městě, sami nebo ve skupinkách, přitom upřeně sledují displej mobilního telefonu. Například na Točáku je docela často vidět hloučky mladých lidí, kteří jsou zahleděni do mobilu a nevnímají, co se kolem děje. Ke hře stačí chytrý telefon či tablet s kamerou a navigací.
6 fotografií

Hon na pokémony ovládl Šumperk

Šumpersko