ŠTÍTEK: Nobelova cena

Jahodníky potřebují hodně vody, samozavlažovací květináče jsou tak pro ně ideální.
Před lety objevil zahrádkář Ivan Haška z Moravskoslezských Beskyd samozavlažovací květináče. Od té doby na ně nedá dopustit. Usnadňují totiž pěstování rostlin a zajišťují jejich zdravý růst. S prvními mrazíky je pěstitel odnáší z venkovního prostředí do skleníku či garáže, kde dále dorůstají a dozrávají plody. Jahody prý díky tomu sklízel i v polovině ledna.
8 fotografií

Samozavlažovací květináče: Zkušený pěstitel se podělil o své triky, jak na ně

Zahrádkaření
Len olejný na plantáži v Dolní Pěně
Nenápadná rostlinka se světle modrými kvítky není v Česku příliš často k vidění. Len olejný ale znají téměř všichni. Jeho pěstování se věnuje například jihočeský zemědělec Petr Nouza. Ten zdůrazňuje benefity lnu pro lidské zdraví. Zařazení lněných semínek či oleje do jídelníčku může přispět k prevenci některých kardiovaskulárních chorob - a dokonce pomoci při léčbě rakoviny.
27 fotografií

Nenápadný pomocník. Len z českých polí takřka vymizel, má ale přínosy pro zdraví

Regiony
Blahodárný len u jahodové plantáže v Dolní Pěně.
Nenápadná rostlinka se světle modrými kvítky není v Česku příliš k vidění. Známe ji ale téměř všichni. Jde o len olejný. Jeho semínka i z nich lisovaný olej velmi prospívají našemu zdraví. Len je ale i přesto často opomíjenou plodinou. Zařazení lněných semínek nebo oleje do jídelníčku přitom může přispět k prevenci některých kardiovaskulárních chorob a dokonce i prokazatelně pomoci při léčbě rakoviny.
27 fotografií

Poznáte tuhle rostlinu s modrými kvítky? Pomáhá zahnat infarkt i rakovinu

Jindřichohradecko
Hostem podcastu Deníku Ostravské ozvěny byl Petr Veselka, starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Podcast moderuje Martina Klíšťová, 14. května 2024.
V čele centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je od listopadu roku 2021. Petr Veselka z hnutí ANO ve funkci tehdy nahradil Zuzanu Ožanovou (ANO) a ve volbách před dvěma lety svůj post starosty obhájil. V podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny mluvil třeba o setkáních s občany nebo oslavách 100 let Velké Ostravy. Záměrem Ostravských ozvěn je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem jako takovým.
4 fotografie

Petr Veselka: Kdo vyřeší parkování, dostane Nobelovu cenu a bude čestným občanem

Ostravské ozvěny
Běloruská policie blokuje demonstrantům ulici v Minsku
Obhájci politických vězňů v Bělorusku zveřejnili dopis, který se zpoza mříží podařilo propašovat 38leté ženě. Odpykává si trest 6,5 roku vězení a svěřila se se zkušenostmi s hrubostí dozorců i bitím vyšetřovateli. Zástupci lidskoprávní organizace Viasna upozornili i na osud svého zakladatele Alese Bjaljackého. Laureát Nobelovy ceny za mír nedostává potřebné léky.

Fotili si ji, bili. Žena sepsala na toaletní papír praktiky v běloruském vězení

Státy mimo EU
Švédští zubaři se s požehnáním úřadů uchýlili k z dnešního pohledu velmi neetickému experimentu.
Dodnes jde ze současného pohledu o těžko pochopitelný případ, jak byli ve Švédsku vědecky zneužiti mentálně postižení včetně řady dětí. Vipeholmský experiment je tak velkou černou vědeckou kaňkou země, která dala světu Nobelovu cenu. Zubaři během něj nechali stovkám bezbranných jedinců sladkostmi záměrně poškodit chrup, čímž jim způsobili bolest s minimální snahou jim utrpení do budoucna jakkoliv kompenzovat.
5 fotografií

Děsivý pokus na lidech. Zubaři je schválně cpali sladkým a nedopadlo to dobře

Věda a technika
Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Rady, tipy
Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.
Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Zdraví
Jagna.
Když filmař dodrží řemeslo a zapojí fantazii, navíc s láskou i respektem k dané látce, nemůže zkrátka vzniknout špatný film. Dorota Kobiela a Hugh Welchman jsou toho živoucím důkazem. Jejich S láskou Vincent si před pěti lety získalo pro svou inovativní metodu „živých obrazů“ srdce diváků po celém světě. Nyní přicházejí do kin se svou novinkou podle polské literární klasiky Sedláci, za niž její autor Wladyslaw Reymont obdržel Nobelovu cenu za literaturu. A opět kombinují animaci s reálnými herci. Ba co více, posouvají tuto techniku do nebeských výšin, aniž by ošidili příběh.

RECENZE: Za všechno může Jagna, jeden z nejlepších filmů roku

Volný čas
MUDr. Michal Pelíšek
S příchodem podzimu se obrací zájem veřejnosti opět ke covidu. Očkovat, či neočkovat? A hrozí nám to samé, jako před třemi lety? „Očkování patří mezi nejvýznamnější objevy medicíny a jde rozhodně o nejúčinnější, nejlevnější a nejefektivnější prevenci infekčních onemocnění,“ říká náměstek ředitele strakonické nemocnice, lékař Michal Pelíšek.

Očkování proti covidu je stále důležité, ale ohrožuje nás pandemie chřipky

Zprávy
Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?
7 fotografií

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Domácnost
Olga Tokarczuková s překladatelem Petrem Vidlákem
Když v roce 2019 přebírala ve Stockholmu Olga Tokarczuková, polská prozaička, autorka poezie, esejistka, scenáristka a výrazná umělecká osobnost našich severních sousedů, Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018, byl Petr Vidlák u toho. Není divu. Tento vysokoškolský pedagog Ostravské univerzity se během let stal u nás jejím „dvorním překladatelem“.  

Petr Vidlák: „dvorní překladatel“ Olgy Tokarczukové, nositelky Nobelovy ceny

Volný čas
Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová (na archivním snímu vpravo), která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. 6. října 2023.
Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. „Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy,“ dodal Nobelův výbor, který zároveň vyzval k propuštění Mohammadíové. Politici oslovení ČTK kvitují udělení ceny íránské aktivistce Mohammadíové. Podle senátora Fischera se Nobelův výbor letos trefil.

Nobelovu cenu za mír má íránská bojovnice za práva žen Narges Mohammadíová

Svět
Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky.
Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky. Jména čerstvých laureátů, kterými jsou Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov, unikla na veřejnost několik hodin před oficiálním oznámením Královské švédské akademie věd.

Nobelova cena za chemii putuje trojici vědců za výzkum kvantových teček

Věda
Nobelova cena za fyziku 2023
Nobelovu cenu za fyziku pro rok 2023 získali francouzsko-americký vědec Pierre Agostini, Rakušan maďarského původu Ferenc Krausz a Francouzka působící ve Švédsku Anne L'Huillierová za využití extrémně krátkých světelných pulzů ke studiu chování elektronů v atomech a molekulách. Ve Stockholmu to v úterý oznámila Královská švédská akademie věd. Podle ní by práce vyznamenaných expertů mohla přispět k rozvoji lékařské diagnostiky či elektroniky.

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců za inovativní výzkum elektronů

Věda
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala 2. října 2023 ve Stockholmu Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj vakcín mRNA proti covidu-19
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos maďarsko-americká biochemička Katalin Karikóová a americký imunolog Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. Oznámil to ve Stockholmu švédský Karolínský institut. Podle něj by v budoucnosti mohly být mRNA vakcíny použity například i k léčbě některých typů rakoviny.
4 fotografie

Nobelovu cenu získal vývoj mRNA vakcín. Za lékařství ocenili Maďarku a Američana

Zdraví
Přestože se může mnoha lidem zdát, že vrcholové výkony už po čtyřicítce čekat nemůžou, opak je pravdou. Ilustrační snímek
Přestože se může zdát, že se čtyřicítkou na krku jde život z kopce, fyzička není jako dřív, bez pořádného spánku nejde fungovat a člověk má pocit, že je pozdě začít něco nového, není všem dnům konec. Ačkoliv je stále mnoho oblastí, které nejsou ohledně věku vědecky prozkoumané, už nyní je možné tvrdit, že některé vrcholy v životě přicházejí právě až s lety. 

Život nekončí se čtyřicítkou. Každý věk přináší nové příležitosti, radí vědci

Zdraví
Milovníky krimi potěší novinky Hrobník a dívka nebo Faktor Omega. Sestru slavného Freda Astaira přibližuje kniha V hlavní roli Adele Astairová a o manželce císaře Františka Josefa I. se dozvíte více z titulu Dopisy od Sisi. Tradiční kuchyni nabízí Jihomoravská kuchařka, tu netradiční potom Nejbarevnější cesta foodblogerky Kamu. Vybírat můžete i z dalších zářijových knižních tipů.

Knižní tipy: Detektivka s hrobníkem, dopisy císařovny Sisi i nové kuchařky

Literatura
Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny
Známý švédský chemik a vynálezce dynamitu Alfred Nobel patří mezi celou řadu osobností, které v minulosti pobývaly v západočeském lázeňském městě. Letos si lázně připomenou 190 let od narození vynálezce a k jubileu připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu s titulem: Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny.
3 fotografie

Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny

Chebsko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/38. OTÁZKA/ Ostré tesáky a drápy, velká hmotnost, zuřivý řev. To jsou asi nejčastější představy, které se člověku vynoří v mysli, když se řekne nejnebezpečnější zvíře na světě. Ve skutečnosti ale tento „titul“ patří zcela drobnému a v podstatě nenápadnému tvorovi. Jakému? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Jaké je nejnebezpečnější zvíře na světě?

Věda
Sběratel a sochař György Szabó.
V jeho sbírce jsou unikáty, které si v rodinách předávaly generace. Zvlášť pikantní příběh se pak váže k husímu brku. Vlastnil ho ředitel školy, která údajně vypiplala nejvíce budoucích nositelů Nobelovy ceny. Maďarský sběratel a sochař György Szabó v současnosti vlastní na deset tisíc exponátů historických mechanických tužek a psacích per. Velkou část z nich mohou do 23. července obdivovat také lidé ve Valticích. A to v tamní galerii Korek.
11 fotografií

Pero možná psalo poznámky budoucím nositelům Nobelovy ceny, říká sběratel

Břeclavsko
Plzeňská muzejní noc v Pivovarském muzeu
Víte, že známé plzeňské Pivovarské muzeum sídlí v bývalé Tázlerově pivnici? A že díky tomu má muzeum i svá sklepení, ve kterých pivo ve velkých sudech dozrávalo? Kdysi původně gotický a později renesančně přestavěný dům dnes nabízí na svých prohlídkových trasách spoustu zajímavých zážitků. A Plzeňská muzejní noc byla příležitostí, kdy se všechny zážitky ještě umocnily.
44 fotografií

Karetní umění i historie piva. Muzejní noc v Pivovarském muzeu lákala

Plzeňsko