ŠTÍTEK: Nokia

Pardubičtí hokejisté budou chtít navázat na vítězství z ledu v Tampere i doma.
Jednou to už přijít muselo…. Pardubičtí hokejisté poprvé v letošní sezoně prohráli doma. Přesněji řečeno v extralize. Před tím sedmkrát doma zvítězili, když ztratili jediný bod se Třincem. Na osmého protivníka už nevyzráli. Dlouhý nos na ně ukázal Liberec, který v enteria areně vyhrál 3:2. Naposledy Dynamo v soutěžním utkání nestačilo poslední srpnový den ve vstupním utkání Ligy mistrů na Ilves Tampere. A jak už to občas v životě chodí, osud je nevyzpytatelný. Oba celky se totiž znovu potkávají v osmifinále nejprestižnější evropské soutěže.
7 fotografií

Dynamo má v odvetě s Ilvesem tři možnosti: vyhrát, remizovat, prohrát o gól

Hokej
Pardubičtí hokejisté zvládli zápas s Ilves Tampere a z Finska vezou vítězství 3:1.
Pomsta byla sladká. Pardubice narazily na finský celek již v prvním kole Ligy mistrů, kdy proti Ilves prohrály. V osmifinále této soutěže však Dynamo zvládlo odvetu na jedničku a v Nokia Areně zvítězilo 3:1. V Tampere řádila druhá lajna, která se podílela na všech brankách Východočechů. Dva góly vsítil Lukáš Radil a jednou se prosadil Tomáš Zohorna.  

Pardubice udělaly první krok za postupem. V Tampere řádil Radil

Hokej
Pardubičtí hokejisté budou chtít finskému Ilves Tampere vrátit úvodní prohru z Ligy mistrů.
Dynamo, kam se podíváš. Souboj legend, reprezentace, extraliga a nejbližší akce osmifinále Ligy mistrů. Pardubičtí hokejisté se premiérově v historii kvalifikovali ze základní fáze do play off. A rozhodně v něm nehodlají sehrát nějakou epizodní roli. Proti si nedávají alibistické cíle a míří hodně vysoko. První překážku jim postaví Ilves Tampere. Finský tým má pro úvodní utkání výhodu domácího prostředí. A možná ještě jednu výhodu. Pardubice totiž už porazil ve vstupním zápase letošního ročníku Champions League.
16 fotografií

Ulovit Rysa je teprve první krok. Varaďa chce s Dynamem vyhrát celou Ligu mistrů

Hokej
Tomáš Ptáčník
Jednorázové kelímky na pivo, jedna z „hvězd“ čtvrtečního programu, studiová raperka Princess Nokia, která podala výkon, jimž by si s mikrofonem a kloboukem na drobné u hlavního nádraží nevydělala ani na jízdenku do Vratimova, dlouhé fronty, mizerné ozvučení hlavního pódia, málo tramvají na cestu domů, nepořádek, vedro, déšť…

Festival Colours of Ostrava – hlavně, že je…

Názory z regionu
Ilustrační foto.
/FOTOGALERIE/ Jdete jen tak kolem některé stage a najednou zjistíte, že to, co tam hraje, je po čertech dobré, aniž byste to předem znali. Také tak si mnozí návštěvníci užívají Colours of Ostrava, jejichž program rozhodně nestojí jen na několik hlavních hvězdách. A kdo ze zahraniční scény bude bavit, okouzlovat a překvapovat letos? Tady je deset tipů Deníku.   

Colours of Ostrava: Tyto zahraniční hvězdy si letos nenechte ujít, překvapí vás

Volný čas
Naposledy se čeští hokejisté potkali se Švédy těsně před startem šampionátu. Tehdy brali ve Stockholmu vítězství 2:1.
Chvílemi to vypadalo na další epizodu seriálu o střeleckém trápení národního týmu v rámci světových šampionátů, nakonec se z rozpačitého výkonu Jalonenovy party vyklubalo na oko suverénní vítězství 5:1. Nutno však říct, že povinné. Už v neděli večer však čeká na české hokejisty úplně jiná prověrka, proti severskému gigantovi ze Švédska bude potřeba rychle zařadit vyšší stupeň.
5 fotografií

První ostrý test pro finského mága. Po povinné výhře prověří národní tým Švédsko

MS v hokeji 2022
Hokejista David Jiříček (vpravo) si svůj debut na světovém šampionátu dospělých osladil prvním gólem.
Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa 2022 ve Finsku sobotní výhrou nad Velkou Británií, kterou v Nokia Aréně v Tampere porazili jasně 5:1. Góly stříleli Matěj Blümel, jenž se prosadil dokonce dvakrát, ale také Jiří Černoch, Jakub Flek a teprve osmnáctiletý David Jiříček, odchovanec klatovského hokeje a obránce HC Škoda Plzeň.
8 fotografií

VIDEO: Premiéra z říše snů. Klatovský odchovanec pomohl k úvodní výhře gólem

Mistrovství světa v hokeji
Útočník reprezentace Jakub Vrána se vydal z tréninku po schodech.
V pořadí již 86. světový šampionát je od pátečního odpoledne v plném proudu, avšak v Tampere, kde svá utkání základní skupiny odehrají kromě domácích Finů i čeští hokejisté, to zatím vypadá spíše jako v říši divů. Mezi fanoušky pobíhají dělníci, televizní komentátoři se zase do haly dostávali přes stavební lešení. A žádný luxus tu nečeká ani na samotné hráče. 

Na tréninky po schodech, led v bídném stavu. Úvod MS v Tampere je plný zmatků

MS v hokeji 2022
Festival Beats For Love v Dolní Oblasti Vitkovice, 6. července 2019 v Ostravě.
/VIDEOKLIPY, FOTOGALERIE, ANKETA/ Ty největší světové hudební hvězdy současnosti, oblíbení čeští interpreti, ale i klubová scéna a progresivní tváře. Ti všichni letos zavítají do Moravskoslezského kraje v rámci oblíbených open air hudebních festivalů. Deník nabízí přehled a interprety těch největších a nezajímavějších z nich. Tady je, podívejte se na ně, vyberte si svůj festival a pusťe si klipy účinkujících. 
30 fotografií

V květnu startuje hudební léto v MS kraji. Podívejte se, na co se můžete těšit

Volný čas
CEO společnosti Nokia Pekka Lundmark
Společnost Nokia je doslova legendou na poli s telekomunikačními technologiemi, přesto jí již poněkolikáté za její existenci hrozí, že její mobilní divize skončí na smetišti dějin. Není tomu tak dávno, co došlo k jejímu vzkříšení a na trhu se od této značky objevily konkurence schopné chytré telefony. Její poslední vlajková loď ovšem vyšla před více jak rokem a půl a nyní společnost ohlásila, že na trh ani žádnou další nevyšle. Začne se prý raději soustředit na telefony střední třídy.
2 fotografie

Mobily od Nokie zažívají krušné období. Společnost ovšem drží nad vodou 5G síť

Počítače a mobily
Adam Koudela začal podnikat v osmnácti
Bylo mu devět let a rozebral svůj první počítač. Možná přesně ten okamžik, kdy nemohl přijít na problém s připojením, byl tím startujícím impulsem pro jeho budoucí život. Dnes ostravská firma Adama Koudely (33 let) XEVOS poskytuje komplexní IT řešení, a to od systémové integrace servisu a podpory, přes cloudová, serverová, síťová a tisková řešení, až po dodávky HW a SW vybavení. Zároveň se zabývá otázkami kybernetické bezpečnosti.
4 fotografie

Sním o tom, že poletím do vesmíru, říká ostravský ajťák Adam Koudela

Příběhy a rozhovory
Logo mobilní sítě 5G - ilustrační foto.
Společnost O2 spustila v části Prahy a Kolína mobilní síť 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Oproti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení. Uvedli to zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci.

O2 spustila v části Prahy a Kolína rychlou síť 5G

Podnikání
Mobilní sklápěcí telefon Motorola Razr s ohebným displejem
Americká společnost Motorola, kterou vlastní čínský gigant Lenovo, chystá návrat ke svému sklápěcímu telefonu Razr, takzvanému véčku, tentokrát ale s ohebným displejem. Jeho úhlopříčka bude 6,2 palce, tedy bezmála 16 centimetrů. Další, menší displej na notifikace bude na vnějším plášti přístroje. Na americký trh bude novinka uvedena 26. prosince za 1500 dolarů (téměř 35 tisíc korun). Informovala o tom agentura AP.

Ikonický Razr se vrací. Motorola oživí oblíbené „véčko“, dostane ohebný displej

Ekonomika
Protest studentů proti klimatickým změnám.
/ANKETA/ Protesty studentů proti klimatickým změnám, jež původně začala ve Švédsku šestnáctiletá Greta Thunbergová, dospěly i do Čech. Nevyhnuly se ani Táboru. Možná bych se mohl zaměřit na to, jak je vlastně fajn, že se mládež zajímá o svět kolem, o svoji budoucnost… Ale nemyslím si to.

KOMENTÁŘ JIŘÍHO DINTARA: Každý ať začne sám u sebe

Táborsko
Ilustrační foto
Neratovice - Druhý neratovický Festival piva se koná v sobotu 9. června od 12 hodin. Pořádá ho sdružení Společně pro Neratovice. Přehlídka zlatavého moku spojená s ochutnávkou z produkce zajímavých českých pivovarů se koná ve Smetanově ulici, v parku za městským kinem.

Konopné pivo ochutnají na Festivalu piva v Neratovicích

Mělnicko
Ilustrační foto
Střední Čechy – Více než padesátitisícovou škodu způsobil pachatel vloupání do kabiny nákladního auta, po kterém pátrají policisté z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Západ. Ve středu o tom informovala policistka Jana Dětská s tím, že zloděj se pěkně nepakoval během víkendu; někdy v době od pátku do neděle.

Z náklaďáku zmizela elektronika za desítky tisíc

Z okolí
Ilustrační foto
V prvním čtvrtletí se prodeje smartphonů na evropských trzích propadly o rekordních 6,3 procenta. Na vině je kromě nasycení trhu i zpomalení prodejů chytrých telefonů po celém světě. Největší pokles v regionu zaznamenala západní Evropa. Informoval o tom to list Financial Times s odvoláním na údaje společnosti Canalys.
10 fotografií

Evropané ztrácí zájem o smartphony. Prodej rekordně klesl

Ekonomika