ŠTÍTEK: Novosibirsk

Letadlo ruských aerolinek. Ilustrační foto
Dopravní letoun Airbus A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii v úterý nouzově přistál na poli v Novosibirské oblasti. Podle předběžných údajů nikdo nebyl zraněn, uvedly tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Podle něj na palubě stroje bylo 167 lidí: šest členů posádky a 161 cestujících, včetně 23 dětí.

Ruský Airbus musel nouzově přistát v poli na Sibiři. Záběry obletěly svět

Svět
Narodil se medojed kapský
Mimořádně cenné mládě roste v Pavilonu šelem Joy Adamsonové. Jde o mládě medojeda kapského. Obávané kunovité šelmy. Medojedi jsou velmi nároční chovanci, které zvládne chovat a odchovávat jen hrstka zoologických zahrad na světě. V safari parku se za relativně krátkou dobu narodilo už druhé mládě této šelmy.

Narodilo se mládě medojeda. Odchov se daří jen v hrstce zoo na světě

Krkonoše
Sibiř. Ilustrační foto.
Když si parta kamarádů vyšla v den pravoslavných Vánoc na vycházku, neočekávali žádné velké dobrodružství. Jaké bylo jejich překvapení, když se za tmy vraceli domů a u cesty hluboko ve sněhu našli box od vajec, ze kterého se ozývaly podivné zvuky. S baterkami se podívali dovnitř a nevěřili svým očím. V boxu ležela malá novorozená holčička. Venku bylo minimálně minus dvacet stupňů a děvčátko přes sebe mělo jen tenký kus látky. Teď už je v pořádku v péči lékařů.

Teenageři našli na Sibiři opuštěné novorozeně. Leželo v krabici v minus dvaceti

Svět
Skvěle srovnaný trojblok Jihostoje proti Hladíkovi
Za odvetou v rámci evropského Poháru CEV museli volejbalisté Jihostroj České Budějovice absolvovat téměř šest tisíc kilometrů dlouhou cestu do Kemerova. Proti tamnímu Kuzbassu se Jihočeši představí ve čtvrtek 9. prosince od 13 hodin středoevropského času.

Jihostroj vyrazil za odvetou Poháru CEV až na Sibiř

Ostatní sporty
Přírodní rezervace u Milovic s několika druhy kopytníků.
Naprosto odlišná přírodní prostředí, která připomínají krajiny vzdálených kontinentů, mohou vidět návštěvníci rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Část bližší Benátkám nad Jizerou připomíná africké údolí porostlé roztroušenými křovinami, plochy blíž obci Lipník tvoří rovina s březovými hájky jako přenesená ze Sibiře.
16 fotografií

Milovická rezervace ukazuje odlišné tváře. Z Afriky na Sibiř za pár minut

Nymbursko
V Rusku jsou města, kde je běžné, že vám po centrálním prospektu jede stařičká volha, která má na střeše přivázaného mrtvého muže.
Širá je matička Rus. Místní to dobře vědí. Pokud bydlíte na vesnici, všechno je problém. I získat úmrtní list. Rodina musí zesnulého odvézt do střediskového města, které může být vzdálené i stovky kilometrů, a tam nebožtíka předvést úředníkovi. Až pak dostanou bumážku. Bez správného razítka vás v Rusku nikde nepohřbí.
5 fotografií

Mrtvý muž na střeše stařičké Volhy. I to spatříte v Rusku

Svět
VK ČEZ Karlovarsko. Ilustrační foto
První díl prestižní Ligy mistrů mají za sebou volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko, kteří tři dny bojovali o co nejlepší výsledky v italském Trentinu. Na konto si tak připsali hned tři shodné porážky, a to 1:3 na sety, když nejdříve nestačili na německý VfB Friedrichshafen, poté italské Trentino Itas a první turnaj posléze zakončili porážkou s ruským Novosibirskem.

Vystoupení bylo mnohem sympatičtější než před dvěma lety, chválí si Novák

Ostatní sporty
Chlebská Zoo oslavila nejhezčí medvědinec, za nějž získala ocenění Bílý slon.
Chlebská Zoo získala již druhého Bílého slona. Nejde o živé zvíře, ale v tomto případě o cenu za nejhezčí medvědí pavilon mezi českými a slovenskými Zoo. Zahrada oslavila výhru před pár dny přímo s medvědy. Jejich pavilon se nachází v nové části zoo a byl slavnostně otevřen v dubnu 2018. Od počátku jej obývá pár medvědů ušatých Angara a Balu, kteří pocházejí z ruské Zoo Chita.
8 fotografií

Chlebská Zoo oslavila nejhezčí medvědinec

Nymbursko
Chlebská Zoo má nejlepší medvědinec.
Expozice medvědů v Zoo Chleby vyhrála v anketě Bílý slon v kategorii Stavby. Soutěž vyhlašuje organizace Česká Zoo, která oceňuje nejvýznamnější odchovy a nejlepší stavby v zoologických zahradách sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad. Do letošního ročníku se přihlásilo 14 institucí se 44 významnými odchovy a 5 stavbami.
11 fotografií

Chlebská Zoo získala cenu za nejlepší medvědinec

Nymbursko
Basketbalistky Žabin Brno válí jak v Evropské lize EWBL, tak ve Středoevropské lize CEWL.
Pozvolný návrat k evropskému Olympu se zatím basketbalistkám Žabin Brno daří bez zádrhelů. Euroligový šampion z roku 2006 se postupnými kroky snaží vrátit na výsluní na mezinárodní scéně. V tomto ročníku dominuje v méně prestižních evropských soutěžích, v nichž už si vybudoval solidní jméno. Svědčí o tom skutečnost, že Final Four Evropské ligy EWBL se uskuteční 21. a 22. března právě na palubovce Žabin v hale Rosnička. „Jde o velký úspěch, že se turnaj uskuteční u nás. Organizátoři zohlednili naše sportovní počínání v soutěži a také, jak jsme uspořádali turnaje,“ prohlásil generální manažer klubu Radek Šír.    

Místo Sibiře doma. Žabiny těží z dobrého jména, uspořádají další Final Four

Ostatní sporty
Chomutov (v bílém) hostil doma Novosibirsk.
K šestému přátelskému střetnutí si Piráti pozvali dalšího účastníka KHL, ovšem ani na Novosibirsk nestačili. Svěřenci Martina Štrby mohou z utkání odejít se vztyčenými hlavami, jelikož předvedli povedený výkon, po němž ale padli 2:5. Severočechy mohou snad jen mrzet neproměněné početní výhody. O zásahy Chomutova se postarali Filip Suchý a kapitán Jakub Chrpa.
10 fotografií

FOTO: Piráti potrápili Novosibirsk. Hosté rozhodli v závěru zápasu

Hokej
Hasiči bojují s požárem na Sibiři
Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesů a i vzdálená města se dusí dýmem z požárů, které nikdo nehasí - zákon to umožňuje, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody. Navíc chybějí peníze, upozornil server Newsru.com.

Na Sibiři zuří požáry. Nikdo je nehasí, nejsou peníze

Svět
Leoš Čermák.
Brno – Velký hráč. Obrovská zpráva. Zasloužený potlesk. Leoš Čermák ukončil kariéru. Muž, který dovedl hokejovou Kometu ke dvěma titulům a posledních šest let zastával i roli kapitána. „S touhle myšlenkou jsem si pohrával delší čas. Před minulým ročníkem jsem si říkal, že bude poslední. Takže rozhodnutí nebylo ze dne na den. Počítal jsem s ním,“ sdělil Deníku Čermák.  

Čermák opouští kapitánský můstek. V Kometě ale zůstane, v nové pozici

Hokej