ŠTÍTEK: Nový Zéland

Tradiční tanec Haka, který předvedli hráči ragbyového týmu z Nového Zélandu.
Na konci minulého týdne předvedli zástupci novozélandského ragbyového týmu před budovou Pilsner Urquell: The Original Beer Experience tradiční tanec Haka. Tento bojový tanec je známý svou silnou gestikulací a hlasitými projevy a pro novozélendský tým je typický. Předchází tak zápasu mezi českou reprezentací a týmem New Zealand Ambassador’s XV 2024, který se uskuteční ve středu 19. června.
37 fotografií

Novozélandští ragbisté jsou v Praze. Předvedli i známý tanec Haka

Praha
Čtyři bratři Šánkovi v jednom týmu: Horní řada: Pavel Šánek první zleva, Martin třetí zprava. Dolní řada: Jakub druhý zleva, David třetí zleva.
Dva bratři v jednom týmu, to není žádný unikát. Zvláště v nižších soutěžích. Pokud se potkají tři, to už je spíše rarita. V Návojné, účastníkovi zlínského okresního přeboru, však v předposledním kole spolu hráli hned čtyři! Tradiční trio Pavel, David a Martin v neděli na domácím pažitu doplnil posledně jmenovaný Jakub.

Čtyři bratři dresu Návojné: nápad vzešel od táty, realizaci stvrdil Jakub

Okresy
TK Ústí nad Labem – Tenisklub Cheb. Na snímku je Natalie Donald (TK Ústí nad Labem) se svojí maminkou.
Ústečtí tenisté se poctivě připravovali na sobotní utkání s Chebem, třetí výhra by je zachránila. Druhá liga má na programu ještě dvě kola. Domácí tým v sestavě postrádal svého nejlepšího hráče Donalda, který v týdnu odletěl na tenisový turnaj do Francie. Kapitán Jaroslav Vondrášek přesto věřil ve vítězství. V sobotu 1. června se začalo na čtyřech kurtech, dohrálo se pouze jedno utkání. Pršelo! 
15 fotografií

FOTO: Ústečtí tenisté porazili jednoznačně Cheb a zachránili druhou ligu

Ostatní sporty
Ilustrace vyhynulého ptáka laločníka ostrozobého z roku 1900.
V aukčním domě na Novém Zélandu se v pondělí vydražilo pírko již vyhynulého ptáka laločníka ostrozobého za více než 46 500 novozélandských dolarů (650 tisíc korun). Podle aukčního domu Webb's obnos překročil cenu dosud nejdražšího vydraženého pírka stejného druhu o 450 procent. Jeho původní cena se odhadovala na tři tisíce novozélandských dolarů (42 tisíc korun). Informovala o tom stanice BBC.

Nejdražší pírko na světě? To z vyhynulého ptáka laločníka vydražili za 650 tisíc

Svět
Největší druh kolibříka se ve skutečnosti dělí na dva typy. Nová studie zjistila, že se oba společně vyvíjeli odlišným způsobem miliony let.
Odlišný druh kolibříka velkého, než který byl dosud známý, objevili vědci v Jižní Americe. Průlomová studie odhalila, že dva typy vzhledově téměř identických opeřenců jsou ve skutečnosti zcela jiné po miliony let. Přesto hnízdí ve stejných oblastech. K objevu ornitologům pomohly na tělech kolibříků připevněné miniaturní batohy určené pro sledování migračních tras a následná analýza. Přesto se o nich potřebují dozvědět ještě víc klíčových informací.

V Jižní Americe objevili největší druh kolibříka. Pomohly minibatohy

Objevy
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/58. OTÁZKA/ Při cestě do určitých zemí si lidé z České republiky musí zvyknout nejen na nový jazyk či jinou kulturu, ale i na to, že se v nich jezdí na opačné straně silnice. Proč někde řidiči jezdí vlevo a jinde vpravo? Odpověď na tuto otázku přináší seriál 100 otázek a odpovědí.

Proč se někde jezdí vlevo a jinde vpravo?

Věda
Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
I psi a kočky můžou jíst zdravě. Dát si třeba jogurt z ovčího mléka nebo granule z lisovaného masa, které kvalitou odpovídá tomu, co jíme i my – lidé. Proč je i pro zvířata důležitá pestrá strava a jaká speciální krmiva se pro ně dneska dají koupit? To prozradil Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Vymyslel zdravý jogurt pro psy. Dnes úspěšně vyrábí i granule s probiotiky

Byznys kafe
Legendární dostihový kůň Eclipse.
V dubnu před 260 lety se narodil jeden z nejslavnějších dostihových koní v dějinách, ryzák Eclipse. Pro milovníky dostihů byl naprostým zjevením, za celou svou závodní kariéru neprohrál jediný závod. Ani poté neupadl v zapomnění, počal totiž stovky potomků. Díky tomu se stal jakýmsi praotcem většiny dnešních dostihových koní.

Dostihový superkůň Eclipse: Nikdy neprohrál, jeho geny nesou zvířata dodnes

Historie
Hokejové Řisuty slaví, ve 20. sezoně ve 2. lize soutěž udržely
Úvodní barážový duel na ledě Velkého Meziříčí hokejisté Řisut zvládli výborně, ale domácí sobotní odvetu dlouho nedávali. Prohrávali už 1:4 a komplikace v podobě třetího zápasu byla blízko. Pak ale Buldoci skvěle zabrali, zejména zásluhou kladenských veteránů Růžičky a Bílka vyrovnali a v prodloužení jim druholigovou příslušnost vystřelil útočník Daniel Čech. Jubilejní 20. sezona Řisut ve třetí nejvyšší soutěži tak není poslední.

Video: Famózní domácí obrat z 1:4 a Řisuty zachránily druhou ligu

Hokej
Letoun Boeing 787-9.
Letoun Boeing 787 Dreamliner chilských aerolinek v pondělí při letu z Austrálie na Nový Zéland krátce ztratil výšku. Bezpečně přistál, ale s desítkami zraněných na palubě. Po lednové nehodě Alaska Airlines, jejichž letadlu ve vzduchu vypadl díl trupu, proto firma Boeing čelí navíc dalším vyšetřováním bezpečnosti výroby.

Děsivý zážitek: Boeing se za letu propadl. Kdo neměl pásy, vyletěl ke stropu

Svět
Stříhání ovcí vyžaduje zručnost.
Jedna ovce, druhá, třetí….. Mistr republiky ve stříhání ovcí Karel Švarc jich na biofarmě ve Vochově připravil za dopoledne o kožich téměř čtyřicet. Jednu zvládne ostříhat elektrickým strojkem za pár minut. „Na mistrovství světa to dokáží ti nejlepší za necelou minutu,“ dodává sedminásobný účastník světových šampionátů.
10 fotografií

Bača z Plas patří ke světové špičce ve stříhání ovcí

Plzeňsko
Jakub Solnický ve skleněném kurtu na Harfě.
Už za několik dnů se v pražské Galerii Harfa rozehraje tradiční republikové mistrovství ve squashi. Pozor! Letos se však v unikátním skleněném kurtu nebudou prohánět jenom nejlepší domácí hráči. V neděli 10. března bude po celý den otevřený veřejnosti. Sportovní nadšenci tak dostanou možnost si zahrát ve "skleněné kostce" za šest milionů korun! „Rádi bychom ve spolupráci s obchodním centrem přilákali co největší počet zájemců o squash. Zahrát si na tomto kurtu je svátkem i pro závodní hráče,“ prohlásil Tomáš Fořter ze squashové asociace. MČR začne od 6. března a potrvá tři dny.

Squashový kurt za miliony korun se v Galerii Harfa otevře veřejnosti

Ostatní sporty