ŠTÍTEK: Oasis

Kapela Holborn Stereo zahraje v pátek 19. srpna v KOLOcafé v Ústí nad Labem na Střekovském nábřeží.
„Nálepky jsou dneska všude, každý si chce jen přečíst nadpis a všechno vědět a pak o tom diskutovat u piva nebo ve svojí skupině na fejsbuku,“ říká Filip Prahl, zpěvák a kytarista ústecko - pražské rockové kapely Holborn Stereo. „Na tradičním ústeckém benefičním hudebním festivalu Útulek fest před dvěma lety tohle, tedy to o nás s těmi Oasis, zaznělo a bylo to vlastně divný. Jsme totiž čím dál víc sami za sebe, víc Holborn Stereo,“ je si jist lídr i spoluzakladatel této kapely.

Ústečtí Oasis? To nejsme, ví kapela Holborn Stereo

Čtenář reportér
Phil Collins.
Kdeže loňské sněhy jsou. Před 19 lety přestal britský zpěvák Phil Collins slyšet na levé ucho, o dva roky později přerušil kariéru a řekl, že zvažuje hudební důchod. Od roku 2017 je ale zpět na turné, které konečně dorazilo i k nám. Nese příznačný název Not Dead Yet (Ještě jsem neumřel).

Ještě jsem neumřel. Phil Collins vystoupí v pražské O2 areně

Hudba
Jiří Ševčík a Pirate Swing band
Hradec Králové - Se speciálním hostem Ivanem Mládkem se představí ve středu v 19 hodin v hradeckém Kulturním centru Aldis projekt Jiřího Ševčíka Pirate Swing. A tentokrát v Gala.

Pirate Swing Gala 2018 v Aldisu

Volný čas
Michal Malátný.
Světlá nad Sázavou – Malátný swing. Pod tímto spojením se ukrývá frontman kapely Chinaski společně se swingovou kapelou Kolínský Big Band. Kdo je zvědavý na to, jak Michal Malátný zvládá roli swingového zpěváka, má možnost se přesvědčit příští čtvrtek 10. května od 19 hodin v divadelním sále ve Světlé nad Sázavou. Vstupenky jsou ještě stále k dispozici.

Malátný se představí jako swingový zpěvák

Volný čas
Noel Gallagher’s High Flying Birds v Lucerně 2018.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V pražské Lucerně se poprvé sólově představil starší z bratrů Gallagherových, které proslavila kapela Oasis, Noel. Přijel se svou kapelou High Flying Birds, se kterou hraje od roku 2010 a vydal s ní již tři alba. Koncert byl dlouhé měsíce dopředu beznadějně vyprodaný.
12 fotografií

RECENZE: Noel Gallagher nejvíce bodoval s hity Oasis

Hudba
Radiohead. Kapela se ve svých textech už od počátků zabývá nečekaně závažnými tématy.
/VIDEOKLIP/ Když se podíváte na jakýkoli seznam nejlepších a nejdůležitějších populárních desek devadesátých let, pravděpodobně najdete kapely jako Nirvana, My Bloody Valentine, Prodigy a Radiohead. A od posledních jmenovaných to 100procentně bude album z roku 1997 OK Computer. Základní album britské alternativní scény konce minulého století letos oslavilo dvacet let a nyní vyšlo znovu v notně rozšířené verzi.
10 fotografií

Radiohead vydávají znovu svou nejlepší desku. Stále stojí za to

Hudba
Jiří Smetana během tradičního prosincového bazaru v Hudebním divadle Karlín.
Praha - Ve věku 71 let zemřel hudebník a producent Jiří Smetana. Serveru iDNES.cz to potvrdila jeho dcera Emma Smetana. Byl mimo jiné autorem textu k písni Vladimíra Mišíka Slunečný hrob, dlouholetým dramaturgem pařížského hudebního klubu Gibus nebo manažerem a producentem romské kapely Kale.

Ve věku 71 let zemřel hudebník Jiří Smetana

Hudba
. Ivan ze slovenského Ružomberoka.
Slovensko – Taková anomálie se nepřihodí jen tak někomu, v každém případě však patří mezi ty, které člověka nijak neomezují: šest prstů na noze. Má je třeba i slavná tenistka Maria Šarapovová. Ivan ze slovenského Ružomberoka se však může pochlubit tím, že má šest prstů shodně na obou nohách.

Muž ze slovenského Ružomberoka má na každé noze šest prstů

Svět
Noel Gallagher a Liam Gallagher.
Londýn - Frontman zaniklé britské popové skupiny Oasis Liam Gallagher na Twitteru naznačil možnost obnovení kapely, která se rozpadla kvůli jeho sporům s bratrem Noelem v roce 2009. Nasvědčuje tomu poněkud záhadná série příspěvků, které Gallagher zveřejnil v noci na dnešek na Twitteru.

Popová skupina Oasis se prý možná dá znovu dohromady

Hudba
James Harries.
Nový Jičín - Novojičínský hudební klub Galerka hostí sólový koncert anglického písničkáře Jamese Harriese. Talentovaný éterický britský hudebník a kytarista, srovnatelný s Glenem Hansardem, Jeffem Buckleym a dalšími, tam vystoupí už tento pátek.

James Harries v Novém Jičíně

Volný čas
Suede na pražském koncertě.
Praha /OHLÉDNUTÍ/ - Poprvé. Jednoduše představte si, že jste poprvé s někým, koho znáte 20 let. A říkáte si: Proč až teď? Pořád má charizma, pořád dokáže strhnout všechny kolem sebe. I když už to není na první pohled. Ale to je vám úplně putna. Během posledního víkendu přijela do velkého sálu Lucerny britská skupina Suede.

Pražská Lucerna viděla koncert roku, britskou kapelu Suede

Hudba
PŘÁTELSTVÍ UVNITŘ. Složení kapely párkrát změnili, přátelé ze školy, baskytarista Mat Osman (třetí zleva) a zpěvák Brett Anderson (čtvrtý zleva) – oba ročník 1967 – ale jsou u toho úplně od začátku.
Praha /ROZHOVOR/ – Je to – bez přehánění – jeden z největších hudebních návratů letošního roku. Britská kapela Suede, která v 90. letech stála u zrodu kytarového britpopu – až po ní přišly party jako Oasis, Blur nebo Pulp – letos po jedenácti letech vydala novou studiovou desku. V době, kdy britpop už dávno neplní přední místa hitparád a hudebních magazínů jako v roce 1995, nahrála album plné chytlavých melodií, které zní příjemně současně i retro.

Mat Osman: Vyhodili jsme přes 40 písniček, než jsme se dobrali k těm pravým

Volný čas
PŘÁTELSTVÍ UVNITŘ. Složení kapely párkrát změnili, přátelé ze školy, baskytarista Mat Osman (třetí zleva) a zpěvák Brett Anderson (čtvrtý zleva) – oba ročník 1967 – ale jsou u toho úplně od začátku.
Praha /ROZHOVOR, RECENZE, VIDEO/  - Je to – bez přehánění – jeden z největších hudebních návratů letošního roku. Britská kapela Suede, která v 90. letech stála u zrodu kytarového britpopu – až po ní přišly party jako Oasis, Blur nebo Pulp – letos po jedenácti letech vydala novou studiovou desku. V době, kdy britpop už dávno neplní přední místa hitparád a hudebních magazínů jako v roce 1995, nahrála album plné chytlavých melodií, které zní příjemně současně i retro.

Mat Osman: Nahrát po deseti letech desku? Vyhodili jsme přes 40 písniček

Hudba
Primal Scream.
Praha – Nejen Placebo. Posluchači britské nezávislé produkce budou mít v následujících dnech skutečné žně. Centrem malých ostrovních oslav se stane Lucerna. Už v pátek do tamního Music Baru přijíždí mladý písničkář Tom Odell. Kontroverzní držitel ceny kritiků z letošních Brit Awards, který v magazínu NME za svou debutovou desku schytal hodnocení 0 (nula!) z 10, sice poněkud přespříliš hraje na city, ale svou folkovou image může může u nás bodovat podobně jako nedávno vyprodaní Mumford & Sons.

Britské nezávislé kapely „útočí“ na Prahu. Je z čeho vybírat

Volný čas
S Beatles. Bubeník Peter Randolph Best (uprostřed) byl v roce 1962 z Brouků nejoblíbenější.
Ústí nad Labem, Liverpool /ROZHOVOR/ – Snad jen jednou za život si můžete popovídat s bývalým bubeníkem slavných The Beatles. S Pete Bestem z Liverpoolu, který opustil slavné brouky za divných okolností už před půlstoletím. No opustil, byl „odejit". Bubeník Pete Best vystoupí 15. prosince v Ústí.

Pete Best: Od Beatles mám všechno

Hudba
S Beatles. Bubeník Peter Randolph Best (uprostřed) byl v roce 1962 z Brouků nejoblíbenější.
Ústí nad Labem, Liverpool /ROZHOVOR/ – Snad jen jednou za život si můžete popovídat s bývalým bubeníkem slavných The Beatles. S Pete Bestem (ročník 1941) z Liverpoolu, který opustil slavné brouky za divných okolností už před půlstoletím. No opustil, byl „odejit". Bubeník Pete Best vystoupí 15. prosince v DK Ústí.

Pete Best: Od Beatles mám všechno

Volný čas