ŠTÍTEK: Občanská válka v Sýrii

Turecký voják na hranici se Sýrií. Ilustrační snímek
Teroristická organizace Islámský stát (IS) potvrdila, že její dosavadní vůdce abú Husajn Husajní Kurajší je mrtev. O jeho smrti informoval již na jaře turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle nějž byl Kurajší zabit při operaci tajných služeb na severu Sýrie. Mluvčí Islámského státu smrt abú Husajna Husajního Kurajšího potvrdil na nedatované audionahrávce, kterou organizace podle agentury Reuters zveřejnila na sociální síti Telegram. Jeho nástupcem byl jmenován abú Hafs Hášimí Kurajší.
6 fotografií

Turci v Sýrii zabili Husajního Kurajšího. Islámský stát smrt vůdce potvrdil

Svět
Papež František při tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině
Papež František v neděli při tradičním velikonočním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se zmínil i o dalších mezinárodních krizích, například o občanské válce v Sýrii, o zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii, či o bezpečnostní a humanitární situaci v Latinské Americe, v Asii a v Africe.
4 fotografie

Velikonoční poselství Urbi et Orbi: Papež vyzval k míru na Ukrajině i jinde

Svět
Má na hranicích vzniknout zeď proti migrantům? Hlasujte v anketě.
Dohodne se Evropská unie s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem ohledně syrských běženců? O kolik miliard eur si řekl a kladl si nějaké další podmínky? Zřejmě i o tom se jednalo na pražském summitu evropských lídrů. Právě tato akce byla důvodem, proč premiér Petr Fiala odložil pravidelnou debatu na Deník.cz o týden.

ANKETA: Zastaví Turecko vlnu migrantů? Fiala odpoví ve čtvrtek

Česko
Bývalý poslanec za Ústecký kraj Radim Holeček
/ROZHOVOR/ Málokterý regionální politik vyvolal tolik kontroverzí jako někdejší poslanec za ODS Radim Holeček. V poslední době například svou podporou kandidatury do Senátu bývalého "inkvizitora policistů", neboli policejního rady u Generální inspekce bezpečnostních sborů Jaroslava Teleckého. Ten po schválení vyhlášky o povinném očkování proti covid-19 koncem roku 2021 na vlastní žádost ukončil služební poměr, čímž se vlastně stal jednou z tváří antivaxerské kampaně.

Není nic horšího než volit kvůli práci nepoužitelného jelimana, říká Holeček

Ústecko