ŠTÍTEK: opera

Noc s operou. Josef Hruškoci a Charlotte Režná si zahráli v představení Dracula.
Více než 11 000 lidí navštívilo dvě představení v rámci Noci s operou v lochotínském amfiteátru. Osmý ročník přinesl slavnostní operu Libuše v hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře, a legendární muzikál Dracula, kterého režijně nastudoval Lumír Olšovský, za dirigentský pult se postavil Kryštof Marek a choreografii vytvořila Ivana Hannichová.
11 fotografií

Tisíce lidí tleskaly v lochotínském amfiteátru ve stoje Draculovi a Libuši

Volný čas
Ve Spáleném Poříčí se koná další ročník Basinfirefestu
Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uzavře v pátek sezonu už tradiční Nocí s operou, ve Spáleném Poříčí se koná metalový Basinfirefest, na výběr je v Křimicích, kde se vedle rockévoho festivalu uskuteční také Guláš fest a o kousek dál sraz historických vozidel. Do Města Touškova je možné vyrazit na pouť a měsské slavnosti, do Stoda na další ročník vínování, do Chotěšova na koncert Ivana Hlase, na náplavce u Radbuzy v Plzni se chystá akce pro vyznavače drum'n'bass. Připravena bude také řada akcí pro děti při příležitosti začátku prázdnin.

Tipy na víkend: Noc s operou, festivaly, vínování i akce pro děti

Volný čas
Pozvánka na operu Perkmon.
Zapomenutý klenot české hudby, opera Perkmon, se po 200 letech vrací na divadelní prkna. Dílo teplického purkmistra Josefa M. Wolframa slavnostně zakončí 20. června 2024 Hudební festival Ludwiga van Beethovena v Krušnohorském divadle v Teplicích. Stane se tak netradičním příspěvkem do roku české hudby i součástí oslav stého výročí existence Krušnohorského divadla. Hornickou operu uvede Trautzlova umělecká společnost ve spolupráci se Severočeskou filharmonií Teplice.

Mystika a realita Krušných hor ožije v jedinečné opeře Perkmon

Čtenář reportér
Generální zkouška opery Julietta aneb Snář v Novém divadle v Plzni. Juliettu hraje Olga Jelínková.
Jedna ze stěžejních českých oper 20. století Julietta aneb Snář skladatele Bohuslava Martinů se v sobotu 8. června po téměř padesáti letech vrátí na jeviště plzeňského Divadla J. K. Tyla. Příběh o hledání ztracených vzpomínek se na Nové scéně představí v hudebním nastudování šéfdirigenta Jiřího Štrunce a v režii ředitele divadla Martina Otavy.
40 fotografií

Snová opera v Plzni připomene výročí skladatele Bohuslava Martinů

Volný čas
Zleva umělecký šéf činohry Roman Vencl, umělecká šéfka souboru opery a operety Veronika Kos Loulová a ředitel divadla David Gerneš
Na pět premiérových činoher, tři opery, dva balety, operní site-specific projekt a novou pohádku se mohou v sezoně 2024/2025 těšit diváci Moravského divadla Olomouc. Soubor baletu nabídne Labutí jezero nebo Concerto Fantasy, činohra láká na tragikomedii Konečně jsi doma!, adaptaci filmu Chvilky, Kytici nebo drama Andělé mezi námi a opera například na La traviatu či Její pastorkyni.
3 fotografie

Koule, Labutí jezero i gigantický Verdi. Moravské divadlo chystá novinky

Olomoucko
Jindřiška Rettigová na obraze Rychnováka Josefa Vašáka.
Teda - vrtá mně to hlavou, jestli slavná sopranistka primadona assoluta Jindřiška Milina Rettigová, dcera Magdaleny Dobromily Rettigové a Jana Aloise Sudiprava Rettiga, v rodině zvaná Jetti a v cizojazyčných hudebních slovnících uváděná pod poněmčeným jménem Henriette Rettich (psaná s písmenem ch na konci), zemřela ve 41 letech na choleru. To je pravda, jenže pochována v Mnichově jako 57letá.
4 fotografie

Jetti v hrobě její excelence aneb Jak v cizině hledat hrob Jindřišky Rettigové

Čtenář reportér
Prodaná nevěsta.
Jihočeské divadlo připravilo v rámci projektu České Budějovice Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028) již na tento rok několik divadelních představení pod širým nebem nebo na neobvyklých scénách v rámci festivalu Jižní Svéráz a do budoucna má s tímto žánrem další plány. Festival Jižní Svéráz, na němž se podílí kromě Jihočeského divadla také Divadlo Continuo nebo REZI.DANCE Komařice, je podle ředitelky Jihočeského divadla Martiny Schlegelové jednou z hlavních linek EHMK 2028 pro tento rok.
13 fotografií

Netradiční místa, kurz pěvců, Kroj Pride. Divadlo se chystá na EHMK 2028

Českobudějovicko
Miroslav Beinhauer umí hrát jako jediný na světě na šestinotónové harmonium.
/ROZHOVOR/ Letos teprve jednatřicetiletý, ale již velmi uznávaný klavírista Miroslav Beinhauer, rodák z Ostravy, se ve své tvorbě zaměřuje především na hudbu 20. a 21. století. Mladý umělec postupně absolvoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění u Heleny Weiser. Ve studiu se dále zdokonaloval na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni, kde byl jeho profesorem Jan Jiracek von Arnim, a poté ještě na Královské konzervatoři v belgickém Gentu u Daana Vandewalleho.

Ostravan Mirek Beinhauer hraje jako jediný na světě na šestinotónové harmonium

Ostravsko
Miroslav Beinhauer umí hrát jako jediný na světě na šestinotónové harmonium
Letos teprve jednatřicetiletý, ale již velmi uznávaný klavírista Miroslav Beinhauer se ve své tvorbě zaměřuje především na hudbu 20. a 21. století. Mladý umělec postupně absolvoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění u Heleny Weiser. Ve studiu se dále zdokonaloval na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni, kde byl jeho profesorem Jan Jiracek von Arnim, a poté ještě na Královské konzervatoři v belgickém Gentu u Daana Vandewalleho.

Muž z Ostravy hraje na šestinotónové harmonium. Jako jediný na světě

Regiony
Spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla.
/FOTO/ Na jaře roku 2022, tedy v roce, kdy jsme se ještě mnozí báli doznívající epidemie koronaviru, začala spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla. Na jaře toho roku za námi poprvé přijeli dětští zpěváci do Kladna a na prknech Městského divadla odehráli představení Opera nás baví o Mozartovi, tenkrát především díky ochotě tajemnice Divadla v Kladně, paní Marečkové, která nám pronájem sálu poprvé zajistila doslova na koleně.

ZŠ Kladno, Cyrila Boudy vychovává své žáky k lásce k divadlu

Čtenář reportér
Krušnohorské divadlo Teplice.
Slavnostním galavečerem, kdy byl na programu koncert Severočeské filharmonie pod taktovkou Norberta Baxy, si lidé v severočeských Teplicích připomněli 100 let od dokončení a otevření secesní budovy Krušnohorského divadla v Teplicích. Dům kultury Teplice, který Krušnohorské divadlo Teplice provozuje, připravil ke100. výročí další bohatý repertoár. Oslav se účastní také profesor z Paříže. Jeho předci v prvorepublikových Teplicích žili a někteří řadu let působili právě v Krušnohorském divadle Teplice. Oslavy stoletého výročí budou pokračovat dalšími představeními a koncerty.

Secesní budova Krušnohorského divadla Teplice slaví letos 100 let

Teplicko
Gabriela Beňačková zazpívá domažlickému publiku spolu s Jakubem Pustinou.
Světová pěvkyně, jedna z největších sopranistek planety v posledním půlstoletí. Gabriela Beňačková. Ověnčená ovacemi z Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně, Vídeňské státní opery či Covent Garden v Londýně – a samozřejmě z Národního divadla v Praze. Se svou jedinečnou kariérou se přijede loučit 29. února do Domažlic.

Gabriela Beňačková se loučí v Domažlicích s jedinečnou světovou kariérou

Domažlicko
Pěvkyně Eva Urbanová
Pod názvem Grande finale vystoupí 29. února v pražské O2 areně operní pěvkyně Eva Urbanová. Neznamená to ale, že půjde o její poslední koncert vůbec. „Ještě vás tady budu chvilku dusit,“ usmívá se umělkyně, která v největší české hale oslaví opožděně – vinou covidu - své šedesátiny. Posluchačům se představí v popoperní i rockové poloze, která je jí odjakživa blízká.

Eva Urbanová: Jsem typ člověka, který rád chodí do velkého rizika

Hudba
Společně s Gabrielou Beňačkovou vystoupí při jejím rozlučkovém koncertě v Plzni tenorista Jakub Pustina.
Poslední příležitost slyšet jednu z nejlepších sopranistek světa Gabrielu Beňačkovou budou mít při jejím závěrečném turné plzeňští diváci 28. dubna v Měšťanské besedě. Po více než padesáti letech hudební kariéry se pěvkyně rozloučí áriemi a duety z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně společně s tenoristou Jakubem Pustinou.

Byla světovou hvězdou, se zpěvem se Gabriela Beňačková bude loučit i v Plzni

Volný čas