ŠTÍTEK: opice

Veterinář z liberecké zoo povyprávěl o své práci a nejrůznějších výzvách.
Lev se zarostlým drápem, želva se zánětem v oku, zebra se zlomenou nohou. Veterinární medicína je neodmyslitelnou součástí všech zoologických zahrad. A stejně jako se neustále mění podmínky pro život zvířat v zoo, vyvíjí se i způsoby jejich léčby. Své o tom ví veterinární lékař Vladimír Jurek, který jezdí léčit obyvatele liberecké zahrady více než čtyřicet let. Povídání s Vladimírem Jurkem vyšlo na webu Zoo Liberec. 
5 fotografií

Bál se HIV od opice a řešil i zácpu u slona. Veterinář liberecké zoo vypráví

Liberecko
K novinkám v plzeňské zoo na začátku letních prázdnin patří pavilon gueréz a také mláďata vyder Žofka a Hugo.
Zcela nový pavilon opic gueréz si mohou prohlédnout návštěvníci v plzeňské zoologické zahradě. Jeho otevření je v zoo považováno za hlavní událost letošního roku. Další novinkou jsou mláďata vydry říční, která se podařilo odchovat po dlouhých čtrnácti letech. Žáci základních škol mají navíc v těchto dnech v zoo i přilehlém Dinoparku slevu na vstupném.
21 fotografií

Začátek prázdnin v zoo. Nový pavilon, mladé vydry a slevy

Plzeňsko
Furiosa: Sága Šíleného Maxe měla v Cannes opulentní premiéru. Dva týdny nato bublina splaskla.
/KOMENTÁŘ/ Hollywood má (už zase) problém. V Los Angeles je teď sice slunečno, producenti jsou ale nejspíš přešlí mrazem. Očekávání, která vkládali v několik jarních hitů, se nenaplnila. Zatímco před rokem se mezi dubnem a květnem filmový průmysl radoval z bombastického úspěchu snímku Super Mario Bros. ve filmu a o pár týdnů později z triumfálního tažení projektu Barbenheimer, letos to vypadá na pěkný průšvih.

Ani Furiosa, ani opice. Divák chce událost a příběh

Film a televize
Ryan Gosling jako Kaskadér.
Jarní program kin bude často ve znamení návratů. Znovu dorazí šílený Max, planeta opic i Garfield. Nahlédneme do soukromí Elvise a Priscilly a v hospodě Starý dub si dáme trochu toho sociálního nářezu. Pro fanoušky akční podívané je tu Kaskadér, v němž Ryan Gosling dokazuje, že není jen uťápnutý Ken, kterého na prkně srazí první umakartová vlna, ale je i přesvědčivý akční hrdina. Deník přináší přehled nejzajímavějších novinek.

Na co vyrazit v květnu do kina: Přichází Kaskadér, divoká Furiosa i Priscilla

Film a televize
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud. Uvedla to na svém webu Česká televize (ČT). Novotný na síti X na začátku loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě napsal, že Palestinci jsou "opice" a mají být vybombardováni. ODS se od jeho výroků distancovala. Novotný se později za výroky omluvil a příspěvek smazal.
8 fotografií

Starosta Řeporyjí Novotný půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud

Krimi
Hokejisté Komety si doma poradili s Olomoucí.
Ve znamení konce černých sérií se nesl páteční večer v brněnské Winning Group Areně. Hokejisté Komety ve vypjatém extraligovém duelu zdolali Olomouc 4:3 a poprvé po skoro šesti týdnech a devíti zápasech bodovali naplno. Hrdinou domácího celku se stal slovenský útočník Andrej Kollár, který se na výhře podílel dvěma góly a utnul své čekání na branku, kterou zaznamenal naposledy 24. února loňského roku v Pardubicích.
75 fotografií

Nečekaný hrdina Komety Kollár: Odhodil jsem opici ze zad, bylo to těžké období

Hokej
Samice harpyjí jsou dvakrát tak velké jako samci
Harpyje pralesní, druhý největší dravec Jižní Ameriky, fascinuje svou velikostí a perfektními loveckými schopnostmi. S ohromujícím rozpětím křídel a ostrými drápy dokáže v tichosti za letu strhnout kořist přímo ze stromu. Její drápy totiž mohou být stejně velké jako drápy medvěda grizzlyho. Tento majestátní dravec je také národním symbolem Panamy.
5 fotografií

Postrach z pralesa. Obří harpyje zabíjí své oběti pouhým stiskem, loví i opice

Zvířecí deník a chovatelství
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) nechodí k ostřejším výrazům daleko. Naposledy na začátku týdne na síti X nazval Palestince „regulérními opicemi“, které by vybombardoval. I když se za tento výrok později omluvil, není to jeho první přešlap. I další čeští politici se v minulosti proslavili kontroverzními výroky. U Palestiny to byl například bývalý prezident Miloš Zeman, otázku Romů pak drsně komentoval současný senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek.

Palestinci? Regulérní opice, vybombardovat, napsal Novotný. Pak se omluvil

Česko
Ultras Pardubice už nejsou v CFIG Areně k vidění.
Kdepak jsi pardubický fanoušku? V jarní části loňské sezony se báli soupeři do Pardubic jezdit, protože je tam čekalo bouřlivé prostředí. Jenže boom spojený s návratem nejvyšší soutěže po iks letech na domovský stánek rychle pominul. Letošní sezona naznačuje, že se hosté do CFIG Areny těší, protože jejich fans ty domácí převálcují. Ne v počtu ale decibelech. Předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter popisuje realitu jako kombinaci všeho. Od nesmyslného hracího času, přes zatmění vlastních fanoušků až po zdražení permanentních vstupenek.
44 fotografií

Šéfa Pardubic nadzvedl ze židle vzkaz: My chceme Jeřába, nechceme žádné opice

FORTUNA:LIGA
Divize B, 8. kolo: FK Brandýs n. L. - SK Újezd Praha 4 (1:4), 23. 9. 2023, hráno v Tišicích
/VIDEO, FOTO/ Ani blesková odpověď na rychlý vedoucí gól soupeře neuchránila fotbalisty Brandýsa od druhé divizní porážky v řadě. Hosté z pražského Újezdu si těsně před přestávkou vzali vedení zpět a ve druhém poločase jej záhy navýšili na konečných 1:4. Daleko větší mrzutost než samotný výsledek ovšem pro klub z dvojměstí na Praze-východ ale představuje červená karta pro trenéra. Předcházet jí totiž měla rasistická urážka. Očekávat se dá přísný trest.
46 fotografií

Rasistická urážka v divizi. Trenér Brandýsa viděl červenou za "černou opici"

Fortuna divize
Divize B, 8. kolo: FK Brandýs n. L. - SK Újezd Praha 4 (1:4), 23. 9. 2023, hráno v Tišicích
Ani blesková odpověď na rychlý vedoucí gól soupeře neuchránila fotbalisty Brandýsa od druhé divizní porážky v řadě. Hosté z pražského Újezdu si těsně před přestávkou vzali vedení zpět a ve druhém poločase jej záhy navýšili na konečných 1:4. Daleko větší mrzutost než samotný výsledek ovšem pro klub z dvojměstí na Praze-východ ale představuje červená karta pro trenéra. Předcházet jí totiž měla rasistická urážka. Očekávat se dá přísný trest.
46 fotografií

Rasistická urážka v divizi. Trenér Brandýsa viděl červenou za „černou opici“

Fotbalové perličky
Makak, ilustrační foto
Zpravodajská stanice BBC odhalila globální síť sadistů, kteří týrali opice nebo za to platili. Novináři síť tyranů sahající od Indonésie po Spojené státy rozkrývali rok. Objevili přitom stovky zákazníků z USA, Británie a dalších zemí, kteří platili Indonésanům za to, aby týrali a zabíjeli mláďata makaka jávského. V komunikaci se přitom předháněli, kdo bude mít brutálnější video, v jednom z mnoha případů bylo například mládě usmrceno v mixéru.

Kladivem, nebo v mixéru? BBC odhalila gang sadistů, kteří mučili mláďata opic

Svět
Koláž Deníku
Už více než půldruhého dne je na útěku z děčínské zoologické zahrady tlupa makaků, kteří se dostali z výběhu poté, co vandal poškodil elektrický ohradník. V lesích na Pastýřské stěně jich v úterý večer bylo šest, dva se podařilo odchytit a další pobíhá v těsném sousedství zoo, případně přímo na palisádách na okraji zahrady. Během úterý se opice staly terčem internetových vtipů.

Zoo dělají uprchlí makakové vrásky, lidé v Děčíně se jejich útěkem baví

Děčínsko