ŠTÍTEK: oplodnění

Od úterý 23. května se v Chýnově na Táborsku stejnopohlavnímu páru čápů bílých vyklubala dvě čápata.
Ostře sledovaný stejnopohlavní pár čápů bílých v Chýnově na Táborsku i přes nepříznivé predikce ornitologů vyvádí mladé. Od úterý 23. května už se v hnízdě na bývalém pivovaru vyklubala dvě čápata. Samičkám fandí široká veřejnost, vedou se dlouhé diskuse o oplodnění a sdílené péči. Odborníci na naše ptactvo dají přednost vědeckým metodám, chtějí všemu přijít na kloub pomocí genetických testů.
13 fotografií

Tomu neuvěříte. Dvě čapí holky v Chýnově spolu vyvádí mladé

Táborsko
Od úterý 23. května se v Chýnově na Táborsku stejnopohlavnímu páru čápů bílých vyklubala dvě čápata
Ostře sledovaný stejnopohlavní pár čápů bílých v Chýnově na Táborsku i přes nepříznivé predikce ornitologů vyvádí mladé. Od úterý 23. května už se v hnízdě na bývalém pivovaru vyklubala dvě čápata. Samičkám fandí široká veřejnost, vedou se dlouhé diskuse o oplodnění a sdílené péči. Odborníci na naše ptactvo dají přednost vědeckým metodám, chtějí všemu přijít na kloub pomocí genetických testů.
13 fotografií

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dvě čapí družky z Chýnova spolu vyvedly mladé

Zvířecí deník a chovatelství
V boji se suchem může zemědělcům účinně pomáhat internet.
V boji se suchem může zemědělcům účinně pomáhat internet. A nejen to: dokáže se velmi aktivně zapojit i do řízení provozu. Nehovoří o tom přitom jen vědci a výzkumníci představující budoucí vize. Velmi dobré zkušenosti již ze současnosti potvrdil Deníku správce farmy Velkostatek Tetín na Berounsku Jiří Maceček. Samozřejmě: jeho poznatky se týkají velkého zemědělského provozu; farmář, který se ráno probudí a celé své hospodářství přehlédne od dveří, bude mluvit jinak.
8 fotografií

Zemědělcům usnadní život internet. Ohlídá i oplodnění krav na pastvině

Ekonomika
Ilustrační foto
Ústavní soud zamítl stížnost ženy, která se u soudů nižších instancí neúspěšně domáhala provedení umělého mimotělního oplodnění spermatem zemřelého manžela. Právní předpisy podle soudů umožňují oplodnění pouze páru, muž navíc v informovaném souhlasu u léčby podepsal ustanovení, že v případě jeho smrti budou spermie zničeny. V odůvodnění nálezu to uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník. Právník ženy zváží podání stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Žena se domáhala oplodnění spermatem zemřelého manžela. ÚS stížnost odmítl

Česko
Sloninec ve zlínské zoo. Ilustrační foto
Zlín - Poprvé v republice provedli odborníci inseminaci, tedy umělé oplodnění, samice slona afrického. Stalo se to ve zlínské zoologické zahradě, kde ošetřovatelé připravovali slonice k tomuto zákroku již dva roky. Zahrada chová tři samice, poprvé chce mít svá mláďata, připravuje také vybudování chovatelského zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. Na základě výsledků provedených vyšetřeních, testů a také adaptace na fixační box byla jako první pro inseminaci vybrána jednadvacetiletá slonice Zola, řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Odborníci ve zlínské zoo provedli inseminaci slonice, poprvé v ČR

Česko
Ilustrační foto
New York – Důvod rozkoše, která není nutná k početí, dlouho vědcům nedal spát. Nyní to vypadá, že ženský orgasmus je relikt z naší evoluční minulosti, kdy byl nutný pro početí. To se postupně změnilo a ženy už ovulaci takto vyvolávat nepotřebují.

Jsme o krok blíž k původu ženského orgasmu

Svět
Ilustrační foto.
Melbourne - Třiašedesátiletá žena z Tasmánie se stala nejstarší australskou prvorodičkou, když porodila dceru. Holčička přišla na svět 1. srpna ve 34. týdnu těhotenství císařským řezem v nemocnici v Melbourne. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Třiašedesátiletá Australanka porodila první dítě

Svět
Ilustrační foto
Barcelona – Kolik spánku potřebují zvířata? Podle katalánského listu La Vanguardia některá více, některá méně, ale spí všichni, včetně jednobuněčných organizmů. Masožravci stráví spaním více času než býložravci, stejně jako menší zvířata spí déle než ta větší. Rekordmanem ve spaní je s dvaceti hodinami denně netopýr, naproti tomu třeba žirafě stačí dvouhodinová siesta.

Největším spáčem mezi zvířaty je netopýr, žirafě stačí dvě hodiny

Svět
Ilustrační foto.
Britští vědci dostali povolení geneticky upravovat lidská embrya, zatím ale jen zkušebně, nesmějí je nechat vyrůst. Oznámil to britský úřad pro fertilizaci a embryologii HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority). Výzkumem je pověřen londýnský Institut Francise Cricka, jehož tým o povolení požádal. K úpravě lidských embryí již loni přistoupila například Čína.

Britští vědci dostali povolení geneticky upravovat lidská embrya

Zdraví
Ilustrační foto
Úspěšnost umělého oplodnění při využití všech přístrojů a metod stoupla během jednoho cyklu oplodnění ve zkumavce za dvě desítky let z 20 až na 75 procent. Řekl to lékař brněnského institutu reprodukční medicíny Unica Tomáš Frgala v souvislosti s Národním dnem neplodnosti, který je v sobotu. V Česku působí čtyři desítky center reprodukční medicíny, vyhledává je stále více párů, kterým se přirozenou cestou nedaří dítě počít. Problém s neplodností má pětina dvojic.

Za 20 let stoupla úspěšnost umělého oplodnění z 20 na 75 procent

Zdraví
Ilustrační foto
Paříž – Lední medvěd je ohrožený druh. Toto tvrzení se zdá být zjevné. Oteplování klimatu způsobuje tání ledovců, a to připravuje tyto šelmy o jejich přirozené prostředí, píše francouzský deník Le Monde. Tým z americké Albertské univerzity šel v posledním říjnovém vydání časopisu PLoS One ještě dále. Na základě zjištěných skutečností konstatoval, že do konce století, pokud nic neučiníme, se tento druh dostane do situace, která povede k jeho zániku.

Přežijí lední medvědi rok 2100?

Svět
Nosorožec bílý. Ilustrační foto.
(Trutnovsko) - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem zapojí do záchrany vzácných severních bílých nosorožců i samici Nabiré, která dosud žije ve dvorské zoo. Příští týden ji přijedou vyšetřit odborníci z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat. Řekl to koordinátor zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal. Zoo na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce, kterým se však dosud nepodařilo rozmnožit.

Zoo Dvůr zapojí do záchrany bílých nosorožců i samici Nabiré

Česko
Přemysl Rabas
Loňský rok byl pro zoologickou zahradu úspěšný. Podařilo se zvýšit počet návštěvníků, nabídnout řadu nových atrakcí, také zaznamenat několik unikátních odchovů ohrožených zvířat. Co chystá zahrada, která je jedním z největších turistických lákadel v kraji, pro letošní rok, nám prozradil ředitel zoo Přemysl Rabas.

V královédvorské zoo budou návštěvníci vnímat Afriku všemi smysly

Cestujeme
Početí miminka on-line: Video, které musíte vidět!
Co všechno se děje v ženském těle, než se na těhotenském testu objeví dvě čárky? Jak probíhá nejdůležitější životní závod - maraton na vzdálenost 17 cm, v jehož cílové rovince nečekají skandující diváci, ale sám nový život?

Početí miminka on-line: Video, které musíte vidět!

Reklama
Studentka Fakulty rybářství a ochrany vod s jeseterem.
Vodňany - Je to možná neobvyklé, ale 
o to potěšující, že se Česká republika zařazuje mezi země vyrábějící kaviár z jeseterů. Navíc k tomu má šetrnou metodu. Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity umí tuto vyhlášenou pochoutku získávat, aniž by museli zabíjet jesetery.

Kvůli kaviáru už nemusí zabíjet

Z okolí