ŠTÍTEK: Orange

Trenér Dánska Kasper Hjulmand.
Trenér dánských fotbalistů Kasper Hjulmand by v sobotním čtvrtfinále mistrovství Evropy v Baku raději hrál s Nizozemskem než s českým týmem. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého na něj udělali nejen nedělní výhrou 2:0 nad "Oranje" velký dojem. Seveřané podle něj na turnaji poprvé potkají soupeře, který se jeho týmu vyrovná v intenzitě hry.
21 fotografií

Raději bychom hráli s Nizozemskem, řekl dánský trenér před zápasem s Čechy

Mistrovství Evropy ve fotbale
Vítězem letošního ročníku futsalové 1. ligy se stal Ariston Prostějov.
Prvoligová soutěž futsalistů pokračovala předposledním turnajem, ve kterém byl šlágrem souboj dvou prvních celků. Rozdílem jediné branky zvítězil Ariston a přerušil tak mnohaletou nadvládu Relaxu. Před závěrečným turnajem už nemůže být Ariston z prvního místa sesazen. O dalších medailových postech ještě není definitivně rozhodnuto. Druhý je Relax, třetí Nezamyslice a čtvrtý Orange, všichni jsou rozděleni tříbodovými odstupy. Závěrečný turnaj se hraje v neděli 9. února v Kostelci na Hané.

Ariston zvládl finále a slaví titul

Ostatní sporty
Futsal na Prostějovsku. Ilustrační foto.
Dvě mistrovské tajenky vyluštěny. Největším překvapením letošní sezóny je konec dlouholeté nadvlády Relaxu mezi veterány. Pomyslnou mistrovskou korunu mu sebrali borci Moravské Modelárny, kteří šli za prvenstvím od prvního turnaje a nakonec slaví zasloužený titul.

Futsal Prostějovska: Modelárna sesadila hegemona!

Fotbal
Vyhledávač Google. Ilustrační foto.
Praha -  Internetový vyhledávač Google a další služby této společnosti postihl v úterý večer výpadek, trval zhruba hodinu a půl. Příčina byla technického charakteru. Novinářům to řekla mluvčí české pobočky Googlu Alžběta Houzarová. Na výpadek upozornili na sociálních sítích uživatelé internetu, týkal se pravděpodobně zejména České republiky a Slovenska. Podle serveru Lupa.cz se služby Googlu začaly postupně vracet do normálu po 21.00.

Google postihl výpadek, zřejmě hlavně v Česku a na Slovensku

Praha
Ilustrační foto
Paříž - Šesti bývalým vedoucím pracovníkům francouzské telekomunikační společnosti France Télécom, nyní Orange, hrozí soud za psychické trýznění zaměstnanců, které u desítek z nich vedlo k sebevraždám. Pro trestní stíhání šestice se dnes vyjádřila prokuratura a nyní se podle místních justičních postupů čeká na konečné vyjádření vyšetřujícího soudce. V případě odsouzení hrozí každému podle deníku Le Monde až rok vězení a pokuta 15.000 eur (406.000 Kč).

Exšéfům Télécomu hrozí soud za dohnání lidí k sebevraždám

Svět
Ilustrační foto.
Los Angeles – Americká policie pátrá po trojici nebezpečných vězňů, kteří v pátek uprchli z věznice v jižní Kalifornii. Jedním z nich je Íránec Hosejn Najerí, kterého předloni vydaly do USA české úřady po jeho zadržení v Praze. Vězňům se podařilo prořezat ocelové mříže a utéci z přísně střeženého zařízení jako prvním za dvě desetiletí, uvedl podle agentury AP místní šerif.

Z kalifornské věznice uprchl Íránec vydaný z Česka a dva spoluvězni

Svět
Ilustrační foto
Paříž - Energetická skupina Total, dodavatel technologií pro jaderné elektrárny Areva, a další téměř čtyři desítky francouzských firem slíbily investovat během příštích pěti let nejméně 45 miliard eur (1,2 bilionu Kč) do obnovitelných energií a nízkouhlíkových technologií. Příslib přišel krátce před konferencí OSN o klimatických změnách, která začíná v pondělí v Paříži. Více peněz rozvojovým zemím v souvislosti s bojem proti změnám klimatu dnes slíbilo Japonsko.

Francouzské firmy slíbily miliardy na boj proti změnám klimatu

Ekonomika
Ilustrační foto
Dallas – Nápis „Zákaz koupání. Aligátoři" neodradil mladého Američana v Texasu od nočního skoku do řeky, z níž už nevyplaval živý. Atak nebezpečného plaza přišel podle svědků hned, co se osmadvacetiletý muž ponořil do vody. Jeho tělo našla policie dnes ráno několik hodin po útoku, napsala agentura AP.

Muž v Texasu ignoroval výstražné cedule, ve vodě ho rozsápal aligátor

Svět
Jindy zlatavé kalifornské pláže se v těchto dnech zabarvily do červena, když se na nich vyrojily tisíce krabů, kteří obyčejně pobývají na mořském dně.
San Diego – Jindy zlatavé kalifornské pláže se v těchto dnech zabarvily do červena, když se na nich vyrojily tisíce krabů, kteří obyčejně pobývají na mořském dně. Podle biologů může tento dosud téměř nevídaný jev souviset se zvyšováním teploty oceánů. Místním lidem to sice poněkud komplikuje slunění na písku, někteří však rudou invazi uvítali jako zpestření jídelníčku.

Kalifornské pláže zrudly pod záplavou tisíců krabů

Svět
Logo firmy Netflix
Praha – Americká webová videopůjčovna a televize Netflix nabídne nejpozději v příštím roce své služby i v Česku. V dnešním vydání to píší Hospodářské noviny (HN) na základě vyjádření šéfa komunikace firmy Cliffa Edwardse. Netflix působí již ve více než 50 zemích světa, například loni na podzim zahájil provoz v sousedním Německu. Kladný ohlas si získal i seriály z vlastní produkce.

Webová videopůjčovna a televize Netflix bude i v Česku

Ekonomika
Ilustrační foto.
Niamey – V násilnosti a pogromy dnes v Nigeru vyústily živelné demonstrace muslimů, kteří dávali najevo rozhořčení nad znesvěcením své víry na stránkách francouzského časopisu Charlie Hebdo. V hlavním městě Niamey dav napadl a podpálil osm protestantských modliteben a kostelů, policie se snažila demonstranty rozehnat slzným plynem. Francouzská ambasáda vyzvala krajany žijící v Nigeru, aby nevycházeli ze svých domovů.

Protestující muslimové v Nigerii podpálili osm kostelů

Svět