ŠTÍTEK: Organizace pro osvobození Palestiny

Představitelé arabských států při jednání během summitu Arabské ligy v roce 1964 v Káhiře. První předseda Organizace pro osvobození Palestiny Ahmad aš-Šukajrí je zcela vlevo
V úterý 2. června 1964 byla na kongresu Ligy arabských států, konaném v jordánském sektoru Jeruzaléma, založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), palestinská organizace seskupující několik palestinských odbojových skupin usilujících o vytvoření nezávislého palestinského sekulárního státu. Podle ustavujícího prohlášení OOP bylo jejím hlavním cílem osvobodit Palestinu – a také dosáhnout zničení Izraele.
11 fotografií

Svoboda Palestiny, zničení Izraele. Arabské státy před 60 lety spojil krvavý cíl

Historie
Z blokovaného pásma Gazy byly 7. října 2023 odpáleny desítky raket směrem k Izraeli
Bombardování Pásma Gazy, kterým Izrael odpovídá na útok radikálního palestinského hnutí Hamás, zasáhlo i rezidenční budovy, školy a budovy OSN a neobešlo se bez civilních obětí. Podle agentury Reuters to uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk s odvoláním na informace shromážděné jeho úřadem. Zároveň varoval, že ohlášené přitvrzení izraelské blokády Pásma Gazy je v rozporu s mezinárodním právem. Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) řekl, že Izrael odmítl žádost o umožnění dodávek jídla a léků do Pásma Gazy.
43 fotografií

Bombardování Gazy? Izrael zasáhl obytné domy i školy, domnívá se OSN

Svět
Barikády v ulicích během první intifády
Bylo ráno 9. prosince 1987 a v palestinském uprchlickém táboře Džabálijá vypukly masové nepokoje. O tři dny dříve byl při nákupu v Gaze ubodán jeden Izraelec a o den později zahynuli při autonehodě čtyři obyvatelé tábora. Mezi Palestinci se začalo šuškat, že je zabili Izraelci, aby se pomstili. Násilí vypuklo poté, co na izraelskou armádní hlídku někdo hodil Molotovův koktejl a v odvetě zazněl výstřel ze samopalu.
5 fotografií

První intifáda: Krvavé šílenství v Gaze a Jeruzalémě přispělo ke vzniku Hamásu

Svět
Jako operačního šéfa Aliho Hasana Salamího identifikoval tým Mossadu mylně nevinného lillehammerského číšníka Ahmeda Bouchikiho (v novinách na snímku vpravo, žena vlevo ho doprovázela, když agenti začali střílet)
Po masakru izraelské sportovní výpravy na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, kterou zajali a povraždili členové palestinské teroristické organizace Černé září, dostala izraelská tajná služba Mossad volnou ruku k operaci Boží hněv, jejímž cílem bylo najít a kdekoli ve světě zlikvidovat čelné představitele palestinských teroristů. Dne 21. července 1973 se však agenti Mossadu tragicky zmýlili.
16 fotografií

Největší omyl Mossadu. V Lillehammeru se jeho agenti dopustili fatální chyby

Svět
Ve dvou ubytovnách ve Větřní nově příchozí nájemníci nebudou mít nárok na doplatek na bydlení.
Větřní – Obtěžování dětí a nezletilých, krádeže a vloupání, poškozování majetku, znečišťování veřejných prostranství, to jsou některé z důvodů, proč byla ve Větřní vyhlášena oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, a to ve dvou ubytovnách přímo v centru města, kde bují tzv. obchod s chudobou.

Větřní omezilo doplatky na bydlení na dvou ubytovnách

Českokrumlovsko
Stanislav Šulc.
Týdeník Economist přinesl statistiku teroristických útoků na území západní Evropy a Spojených států amerických. Připomíná, že ačkoli máme dojem permanentního ohrožení, a dokonce si myslíme, že teroristické útoky jsou na denním pořádku, v perspektivě posledních padesáti let je realita trochu jiná.

Pohledem Stanislava Šulce: Složitější svět

Komentáře
Benjamin Netanjahu
Izraelský parlament dnes schválil zákon, který zpětně legalizuje přibližně 4000 obydlí vystavěných v osadách na okupovaném území na palestinském Západním břehu. Právní předpis, který odpůrci patrně napadnou u nejvyššího soudu, de facto vyvlastňuje soukromou půdu patřící Palestincům bez ohledu na jejich názor, uvedla agentura AP. Palestinská strana vzápětí přijetí normy odsoudila.

Izrael legalizoval tisíce obydlí v osadách na Západním břehu

Svět
Ilustrační foto
Jeruzalém - Izraelský parlament předběžně souhlasil s návrhem zákona, který by mohl legalizovat stovky domů postavených v osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu na soukromé palestinské půdě. Informovaly o tom dnes zahraniční agentury, podle kterých jde jen o začátek celého a nejspíš dlouhého procesu. O zákonu se bude v parlamentu hlasovat ještě několikrát a také ho zřejmě posoudí izraelské soudy.

Izrael předběžně schválil zákon, který legalizuje židovské osady

Svět
Pohřešovaný Novák Jiří, narozený 26.5.1972
Kladni - Dne 7. června oznámila na OOP Kladno-Kročehlavy sestra pohřešovaného muže, že pohřešuje svého bratra Jiřího Nováka, nar. 26.5.1972, který odešel ze svého bydliště Kladno, Holandská 2438, kde žije společně se svými rodiči. Pohřešovaný se léčí na psychiatrii, jedná se o schizofrenika, léky nemá u sebe. Sestra má o něj obavu.

Policie žádá o pomoc po pohřešovaném muži

Zločiny a soudy
V centru Prahy vyjádřili Palestinci solidaritu se soukmenovci.
Praha - K vyjádření solidarity s Palestinci, kteří žijí v Izraeli na území historické Palestiny, se v sobotu sešly tři desítky lidí v centru Prahy pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí. Akci uspořádalo při příležitosti Mezinárodního dne na podporu Palestinců v jejich vlasti Palestinské národní osvobozenecké hnutí s Palestinským klubem a velvyslanectvím Státu Palestina v ČR.

V centru Prahy vyjádřili Palestinci solidaritu se soukmenovci

Praha
Palestinské vedení požádá Radu bezpečnosti OSN o stanovení termínu ukončení izraelské okupace Západního břehu Jordánu. V Káhiře to řekl vysoký člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Saíb Irikát.
Káhira/Jeruzalém – Palestinské vedení požádá Radu bezpečnosti OSN o stanovení termínu ukončení izraelské okupace Západního břehu Jordánu. V Káhiře to dnes řekl vysoký člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Saíb Irikát. Spolu s OOP prý návrhy připravuje Liga arabských států (LAS). Palestinci hodlají podle Irikáta požádat Radu bezpečnosti také o zajištění mezinárodní ochrany a o ustavení komise, která vyšetří současné násilí.

Palestinci požádají RB OSN, aby stanovila konec izraelské okupace

Svět
Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu rezignoval na funkci šéfa výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), střechové organizace hlavních palestinských skupin.
Ramalláh - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu rezignoval na funkci šéfa výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), střechové organizace hlavních palestinských skupin. Spolu s Abbásem se svých křesel vzdala více než polovina členů výboru. Informovala o tom agentura AFP, podle níž chtěl Abbás svým krokem uspíšit volby do této nejvyšší instance palestinského vedení.

Mahmúd Abbás rezignoval na funkci předsedy výkonné rady OOP

Svět
Ilustrační foto
Vatikán – Vatikán dnes se zástupci palestinské samosprávy podepsal historickou dohodu o postavení katolické církve na území „palestinského státu". S odvoláním na Svatý stolec o tom informovala agentura AFP. Záměr uznat Palestinu jako stát oznámil Vatikán už v polovině května.

Vatikán podepsal historickou dohodu s palestinským státem

Svět
Papež vybídl věřící, aby následovali „zářný příklad" kanonizovaných jeptišek jako „vzory svátosti". První palestinské světice – Baouardyová a Ghattasová – působily v Betlémě a Jeruzalémě.
Vatikán - Papež František dnes prohlásil za svaté dvě arabské řádové sestry, které působily v 19. století v Palestině. Kanonizaci, která má povzbudit pronásledované křesťany na Blízkém východě, byl přítomen i muslimský předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a asi dvě tisícovky poutníků z Palestiny, z nichž někteří mávali palestinskými vlajkami. Jde o první svaté ze „svaté země" od raných let křesťanství, poznamenala agentura AP.

Papež František svatořečil dvě palestinské světice

Svět
Papež František dnes ve Vatikánu přijal šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, kterého ocenil jako „anděla míru".
Vatikán – Papež František dnes ve Vatikánu přijal šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, kterého ocenil jako „anděla míru". Informovala o tom agentura AP. K setkání došlo v době, kdy se výrazně zlepšily vztahy mezi Vatikánem a Palestinci a kdy se obě strany dohodly na navázání diplomatických styků. V neděli dojde ke kanonizaci dvou prvních palestinských světic.

Papež František ocenil Mahmúda Abbáse jako anděla míru

Svět
Šéf ústředního výboru OOP Mahmúd Abbás.
Ramalláh – Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve čtvrtek odhlasovala přerušení bezpečnostní spolupráce s Izraelem zakotvené v dohodě z roku 1993. OOP zastřešuje několik palestinských skupin a její rozhodnutí jsou pro palestinskou samosprávu závazná. V praxi to znamená, že Palestinci s Izraelem přestanou sdílet zpravodajské informace o radikálních skupinách, z nichž nejnebezpečnější pro Izrael je Hamas.

Palestina chce ukončit bezpečnostní spolupráci s Izraelem

Svět
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha - K očekávanému závěru dospělo v pondělí vyšetřování pražské policie točící se kolem novoročního výbuchu v areálu budoucí palestinské ambasády v Suchdole, jehož následkům podlehl velvyslanec Džmál Muhammad al-Džamal. Případ se odkládá.

Smrtící výbuch na ambasádě policie odložila

Požáry
 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Washington – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse ke zrušení smírčí dohody s radikálním hnutím Hamas. Izrael, který považuje Hamas za teroristickou organizaci, tento týden kvůli dohodě zastavil mírové rozhovory s Palestinci. Izraelci podle Netanjahua nehodlají vést mírové jednání s palestinskou vládou v případě, že ji bude podporovat Hamas.

Netanjahu vyzval Abbáse ke zrušení dohody s Hamasem

Svět
Palestinského ambasadora v Praze Džamála na Nový rok smrtelně zranila exploze výbušniny.
Praha - Nic překvapivého. Tak lze shrnout dílčí výsledky znaleckých zkoumání provedených v rámci vyšetřování okolností výbuchu v rezidenci budoucí palestinské ambasády v Suchdole na okraji metropole, jehož následky na Nový rok nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad al Džamal.

Palestinské zbraně nepatří zločinu, řekli znalci

Praha
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha - Co víme, nepovíme - alespoň ne nahlas - ale máme hotovo. Tak lze shrnout pondělní vyjádření mluvčí Kriminalistického ústavu Praha Petry Srnkové ke znaleckým posudkům, týkajících se novoroční exploze v nově osidlované rezidenci palestinské ambasády v Suchdole na okraji metropole.

Znalci dokončili zkoumání smrtícího trezoru, výsledky tají

Česko
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha - Co víme, nepovíme - alespoň ne nahlas - ale máme hotovo. Tak lze shrnout pondělní vyjádření mluvčí Kriminalistického ústavu Praha Petry Srnkové ke znaleckým posudkům, týkajících se novoroční exploze v nově osidlované rezidenci palestinské ambasády v Suchdole na okraji metropole.

Znalci dokončili zkoumání smrtícího trezoru

Zločiny a soudy
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha – Palestinskou ambasádu u nás nechceme! S překvapivým požadavkem na přemístění velvyslanectví palestinského státu mimo území Suchdola se v pátek obrátil na ministerstvo zahraničí starosta této městské části Petr Hejl. Tlumočil tak mínění radních, kteří k tomuto závěru dospěli zcela aktuálně, v reakci na dění posledních dnů kolem komplexu vybudovaného Palestinci v Internacionální ulici.

Vyzbrojenou ambasádu u nás nechceme, vyzývá radnice politiky

Praha
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha /FOTOGALERIE/ – Jak to bylo s výbuchem trezoru, který Nový rok v nově osidlované rezidence ambasády palestinské samosprávy v pražském Suchdole zabil velvyslance Džamála Muhammada al-Džamála? V kauze je zatím stále víc otazníků než odpovědí. Už ve středu odpoledne se česká policie opakovaně vyjádřila, že nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin.
10 fotografií

Smrtící výbuch palestinského trezoru je prý záhada

Zločiny a soudy
Situace okolo ambasády a rezidence palestinského velvyslance, 2. ledna, v Praze – Suchdole
Praha – Jak to bylo s výbuchem trezoru, který Nový rok v nově osidlované rezidence ambasády palestinské samosprávy v pražském Suchdole zabil velvyslance Džamála Muhammada al-Džamála? V kauze je zatím stále víc otazníků než odpovědí. Už ve středu odpoledne se česká policie opakovaně vyjádřila, že nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin.
10 fotografií

Výbuch trezoru je záhada. Používal se denně, tvrdí mluvčí ambasády

Česko
Jásir Arafat.
Ramalláh/Tel Aviv/Lausanne - Palestinské vedení žádá ustavení mezinárodní komise k vyšetření příčin smrti bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata. Agentuře AFP to dnes řekl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Vásil abú Júsuf. Požadavek zazněl den po středečním zveřejnění informace, že tým švýcarských soudních znalců na základě expertizy Arafatových ostatků dospěl k závěru, že byl palestinský vůdce zřejmě otráven poloniem.

Palestinci žádají mezinárodní vyšetření Arafatovy smrti

Svět
Ilustrační foto
Praha - Návrh českého prezidenta Miloše Zemana přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou a ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody. V zaslaném prohlášení to uvedl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát. Irikát kvůli tomu vyzval Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů. Návrh může dočasně zhoršit vztahy ČR s arabskými státy, uvedl dnes premiér v demisi Jiří Rusnok v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Vláda ale podle něj o návrhu jednat neplánuje.

Palestinci: Zeman narušuje mírový proces v Izraeli

Svět