ŠTÍTEK: Orion

Modul Orion se na snímku NASA přibližuje k planetě Zemi 11. prosince 2022
Modul Orion dnes dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.

Mise Artemis: Modul Orion se po cestě kolem Měsíce úspěšně vrátil na Zemi

Vesmír
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program 16. listopadu 2022 Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Z floridského mysu Canaveral v 7:47 SEČ odletěla raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zahájil program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 SEČ a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.
14 fotografií

VIDEO: Mise Artemis odstartovala. NASA vyslala raketu SLS k Měsíci

Vesmír
Raketa Space Launch System s modulem Orion na rampě v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 2. září 2022
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli nepříznivému počasí zrušil na úterý plánované vypuštění rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Jedná se o již třetí odklad startu testovací mise, kterou budou v případě úspěchu následovat cesty na Měsíc s posádkou. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

NASA už potřetí odložila start nové rakety k Měsíci. Tentokrát kvůli bouři

Vesmír
Test rakety NASA v misi Artemis, která má za cíl vrátit člověka an Měsíc.
Alespoň symbolicky nyní může prakticky každý člověk vyrazit na Měsíc. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž zájemcům nabízí možnost získat palubní lístek na misi Artemis I, která k Měsíci vyrazí už o prázdninách. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno, které bude zaznamenáno na flešce v útrobách kosmické lodi.

Leťte s námi k Měsíci, láká NASA. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno

Vesmír
Raketa SLS, která společně s modulem Orion vynese na Měsíc astronauty při programu Artemis.
Testy před vysláním rakety z programu Artemis na Měsíc finišují v těchto dnech. Její letní cesta do vesmíru bude první uskutečněnou misí programu, ve kterém se na kosmické těleso ve finále po desetiletích dostanou další lidé. Už počátkem příštího týdne technici raketu umístí na odpalovací rampu a odborníci z NASA vyzkouší nanečisto její start, což je rozhodující zkouška.
12 fotografií

Návrat na Měsíc se blíží. Raketu Artemis čeká poslední velký test

Vesmír
Otevřená hvězdokupa M45 Plejády s reflexními mlhovinami.
Zimní noci jsou dlouhé, obloha tmavá a hvězdy na ní doslova jiskří. Pozorování nám sice často znepříjemňuje mráz, ale přesto stojí za to vyjít si večer ven a zvednout oči vzhůru.

Vesmír na zimní obloze

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Měla to být akce, jakou zámecký areál v Litomyšli za staletí své existence ještě nezažil. Ten nápad se zrodil poté, co značka Orion poprvé v historii figurovala na Rallye Dakar. A to velice úspěšně, vzpomeňme, jak skvěle závodil v barvách Orion Moto Racing Teamu motocyklista Martin Michek.

Zámek měl žít Dakarem. Snad to vyjde za rok...

Ostatní sporty
Dlouhodobé zaměstnanecké sbírky pomáhají neziskovkám.
Společně s dalšími devíti organizacemi jsme se v lednu v Mladé Boleslavi zúčastnili slavnostního podpisu Memoranda za účasti hlavních představitelů tamní automobilky (jež má svůj závod i v Kvasinách), a odborů KOVO, díky kterému budou další čtyři roky podporovány naše projekty, konkrétně zajištění speciální dopravy na odpolední aktivity do Centra Orion a poté domů, dále zajištění personálu na víkendových pobytech a také terapie Neurofeedback.

Dlouhodobé zaměstnanecké sbírky pomáhají neziskovkám

Čtenář reportér
Václav Fejfar
V autokrosu dokázal téměř všechno. Je pětinásobným mistrem Evropy a jedním z nejúspěšnějších jezdců v historii. Teď to vypadá, že na lužanského závodníka Václava Fejfara čeká nové dobrodružství. S týmem Orion – Moto Racing Group, který má mimochodem základnu v Hořicích, by se totiž v roce 2021 měl představit na slavném Dakaru v kategorii SxS neboli bugin.
6 fotografií

Autokrosový matador Fejfar: Dakar mě lákal už před lety, nešlo odmítnout

Motorismus
Z dílny Centra Orion.
Centrum Orion v Rychnově nad Kněžnou pomáhá desítkám autistů i lidem s kombinovaným postižením. Nově začíná poskytovat osobní asistenci i mimo školy a školky - v terénu. Osobní asistent se postará o program postiženého a pomáhá tak ulehčit rodičům, kteří si potřebují odpočinout. Kromě toho plánuje Orion otevřít i speciální terapeutickou místnost.
13 fotografií

FOTO: Dárková štafeta pomůže vybudovat terapeutickou místnost

Rychnovsko