ŠTÍTEK: Orlov

Příbramská radnice.
Příbram - Zastupitelé Příbrami se na svém posledním zasedání zabývali otázkou osadních výborů. Ty prozatím fungují ve složení, které ustavilo minulé zastupitelstvo. Zřízením nových osadních výborů byl pověřený místostarosta Martin Buršík (ANO). Ovšem nebylo příliš jasné, jakou formou se budou obsazovat.

Hledá se nové obsazení osadních výborů

Příbramsko
Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.
Příbram – Odpad. To slovo už svým významem vybízí k odstranění něčeho obtížného. Jenomže stále je to produkt, na němž se dají vydělat velké peníze. Také proto vznikají firmy, které pomohou obcím vyřešit něco, co se z diáře rozhodně vyhodit nesmí. Tím je otázka, kam s odpadem, který za sedm let nebude možné skládkovat.

Svaz vyzývá obce, aby už začaly řešit odpad

Příbramsko
Robin Hanzl zažil své premiérově mistrovství světa. Je bez medaile.
Paříž - Litvínovský hokejista Robin Hanzl se při své premiérové účasti na mistrovství světa medaile nedočká. Český výběr vyhořel na favorizovaném soupeři z Ruska. Jandačův tým podlehl sborné 0:3. Sám Hanzl povýšil na centra druhé formace, v prostřední třetině se prokličkoval defenzivou Rusů až před brankáře Vasilevskijho, ten ale jeho pokus vytěsnil loktem mimo branku.

Robin Hanzl se medailí z MS nepochlubí. Češi ztroskotali na ruské mašině

Hokej
Cyklisté v Brdech. Ilustrační foto.
Střední Čechy - Středočeský kraj hledá vhodnou právní formu pro novou agenturu, která má dohlížet na citlivý rozvoj turistického ruchu v Brdech. Jasno by v tom vedení kraje mělo mít do dvou týdnů. Poté chce oslovit ke spolupráci všechny partnery v regionu, tedy obce a jejich svazky, místní akční skupiny, orgány Chráněné krajinné oblasti Brdy či Vojenské lesy, řekl dnes novinářům hejtmančin náměstek pro cestovní ruch Vít Rakušan (STAN).

Středočeský kraj hledá právní formu pro svou brdskou agenturu

Z okolí
CHKO Brdy - Les nad údolím Rezervy.
Příbram - Ekologické centrum Orlov zahájilo v Brdech první projekt z evropských fondů zaměřený na šetrnou turistiku.V minulém týdnu proběhl v turecké Ankaře kick-off meeting, který zahájil dvouletý mezinárodní projekt ECOACT podpořený z fondů EU.

Ekocentrum Orlov zahájilo projekt EU v Brdech

Příbramsko
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Příbramsko - Dvě organizace na Příbramsku soupeří o to, aby spravovaly destinační management v Brdech. Peníze od kraje ale může získat pouze jedna: buď Destinační společnost Brdy, v níž jsou členy například Příbram a Dobříš, anebo Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou ekologického centra Orlov.

Destinační management v Brdech může být podle kraje jen jeden

Regiony
CHKO Brdy - Meandry Klabavy na Padrti.
Příbram - Dvě organizace na Příbramsku soupeří o to, aby spravovaly destinační management v Brdech. Peníze od kraje ale může získat pouze jedna: buď Destinační společnost Brdy, v níž jsou členy například Příbram a Dobříš, anebo Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou ekologického centra Orlov.

Destinační management v Brdech může být podle kraje jen jeden

Příbramsko
CHKO Brdy - Jordán.
Příbramsko - Středočeský kraj chce řešit spor kolem destinačního managementu v Brdech, kde se touto oblastí plánují zabývat dvě organizace s podobným názvem. Jde o Destinační společnost Brdy, kterou prosazuje město Příbram, a Destinační agenturu Brdy, která je organizační složkou ekologického centra Orlov.

Kraj chce řešit spor kolem destinačního managementu v Brdech

Regiony
CHKO Brdy - Jordán.
Region - Středočeský kraj chce řešit spor kolem destinačního managementu v Brdech, kde se touto oblastí plánují zabývat dvě organizace s podobným názvem. Jde o Destinační společnost Brdy, kterou prosazuje město Příbram, a Destinační agenturu Brdy, která je organizační složkou ekologického centra Orlov. Podle hejtmančina náměstka pro cestovní ruch Víta Rakušana (STAN) by se síly starající se o rozvoj turistiky v Brdech neměly tříštit. Kraj k tomu chce svolat jednání, řekl Rakušan ČTK.

Kraj chce řešit spor kolem destinačního managementu v Brdech

Příbramsko
CHKO Brdy - podzim.
Příbram - Příbramští zastupitelé schválili založení Destinační společnosti Brdy, která bude mít na starosti rozvoj turistiky v nové chráněné krajinné oblasti a jejím okolí. Projednání návrhu provázela ostrá výměna názorů mezi starostou Jindřichem Vařekou (ANO) a opozičním zastupitelem za Šanci pro Příbram Vladimírem Králem.

Příbram schválila založení Destinační společnosti Brdy

Regiony
CHKO Brdy - podzim.
Příbram - Příbramští zastupitelé v pondělí schválili založení Destinační společnosti Brdy, která bude mít na starosti rozvoj turistiky v nové chráněné krajinné oblasti a jejím okolí. Projednání návrhu provázela ostrá výměna názorů mezi starostou Jindřichem Vařekou (ANO) a opozičním zastupitelem za Šanci pro Příbram Vladimírem Králem, který oznámil, že je ve střetu zájmů. Je totiž ředitelem ekologického centra Orlov, pod nějž spadá již založená konkurenční Destinační agentura Brdy. Podle Vařeky Král vyhlásil příbramskému zastupitelstvu válku.

Příbram schválila založení Destinační společnosti Brdy

Příbramsko
CHKO Brdy - Jordán.
Příbram - Náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD) a ředitel obecně prospěšné společnosti Ekologické centrum Orlov Vladimír Král podepsali v pondělí veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí dotace. Ekologické centrum Orlov podle této smlouvy dostane 10 milionů korun na financování projektu Dům Natury, který je v Příbrami.

Středočeský kraj poskytl na Dům Natury v Příbrami 10 milionů korun

Příbramsko
Vodu ohřívá na elektrickém vařiči, který dostal od kamaráda.
Orlov – V bytě bez teplé vody a s nefunkčním ústředním topením žije Miroslav Kmeť už přes dva roky. Pokud si chce dopřát koupel ve vaně, nebo si jen umýt ruce, vodu musí ohřát v hrncích na přenosném elektrickém vařiči. V zimě je nucen přespávat pouze
v jedné místnosti, kterou si vytápí kamny na dřevo.
10 fotografií

Žije v bytě bez teplé vody a topení

Z okolí
Panarin zvyšuje na 2:0 pro Rusko.
Moskva - Hokejisté domácího Ruska si v základní skupině A světového šampionátu poradili po výsledku 3:0 s Norskem a dotáhli se bodově na český tým, s nímž na úvod turnaje prohráli. Průběžně sborná vede tabulku díky lepšímu skóre. Seveřané sice vzdorovali celou první třetinu (0:0), ale nakonec přišli o poslední naději na postup do čtvrtfinále. Vítězný gól Rusů dal Ivan Tělegin, čisté konto si připsal díky 27 zákrokům Ilja Sorokin.

Rusové přejeli Nory a vyhoupli se na první místo před české hokejisty

Hokej
Hrad Litice.
Orlickoústecko – I v roce 2016 budou nejen jednotliví obyvatelé a různé instituce, ale i celé obce slavit svá kulatá či půlkulatá jubilea. To znamená, že nejstarší zpráva o nich končí číslicí 6 nebo 1. I když se obvykle mluví o výročí založení obce, není to zcela správné, neboť tím „rodným listem", na jehož základě je možno slavit, je první prokazatelně doložená zmínka o místě, která obvykle není totožná s nějakou „zakládací listinou", kterou naprostá většina míst, a to nejen na Orlickoústecku, nemá.

Letošním jubilantům okresu vládne hrad Litice

Orlicko
Klub českých turistů do Orlova vyrazil pěšky z Březových Hor.
Příbram - Brdy se úderem půlnoci, tedy 1. 1. 2016, staly Chráněnou krajinnou oblastí a otevřely se svým prvním návštěvníkům. U této příležitosti dnes uspořádalo město Příbram neformální oslavu této události v Příbrami – Orlově, jednom z nástupních turistických míst do Brd.
5 fotografií

Fabián symbolicky na Nový rok odemkl CHKO Brdy

Příbramsko
Ilustrační foto.
Voticko – Při jízdě do Tábora komplikuje motoristům, kteří využívají původní mezinárodní tah E55 přes Sudoměřice u Tábora a nenajíždí u Mezna na dálnici D3, čtyřměsíční úplná uzavírka úseku mezi Sudoměřicemi a Moravčí. Důvodem je přeložka tělesa původní hlavní komunikace do jiné trasy kvůli stavbě železničního koridoru.

Při cestě na jih čekejte dlouhodobou objížďku ze Sudoměřic do Tábora

Benešovsko
Po bývalé vojenské správě, objektu Orlov, už zůstal jen prázdný pozemek.
Karlovy Vary - Další ruina zmizela z mapy Karlových Varů. Tentokrát šel k zemi dům Orlov, objekt bývalé vojenské správy v Bohaticích. Rozpadající se dům nejen hyzdil příjezd do lázeňského města, ale především ohrožoval kolemjdoucí. Na neúnosný stav objektu dlouhé roky magistrát upozorňovali také lidé z Bohatic. Za Orlovem totiž pravidelně vznikala černá skládka a krysy zde měly ráj.

Orlov v Bohaticích šel k zemi

Karlovarsko
Dmitrij Orlov
Washington - Hokejový obránce Dmitrij Orlov prodloužil o dva roky smlouvu s Washingtonem. Dvaadvacetiletý Rus, jemuž po této sezoně končí tříletý nováčkovský kontrakt, bude mít v příštím ročníku příjem 1,75 milionu dolarů a v dalším si polepší o 50 tisíc dolarů.

Orlov zůstane v NHL, Washington s mladým Rusem prodloužil smlouvu

Hokej