ŠTÍTEK: Ósaka

Expo 2025 v Ósace vypadá dnes jako japonský průšvih. Přesto se může povést
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Kdybyste si měli v tomto místě kupovat byt, do kterého se máte za čtyři sta dnů stěhovat, asi byste si složení zálohy rozmýšleli. Plocha, kde má být za rok a dva měsíce otevřena světová výstava Expo Ósaka 2025, dnes skoro ničím nepřipomíná místo, kterým by mělo projít během jejího konání třicet milionů návštěvníků. A to ani při vynaložení velké fantazie.
17 fotografií

Expo 2025 v Ósace dnes vypadá jako japonský průšvih. Přesto se může povést

Svět
Základní škola Montessori v Jablonci nad Nisou patří mezi poměrně nové realizace Mjölk. Letos bude soutěžit o Stavbu roku Libereckého kraje.
Ateliér Mjölk založil Jan Mach společně s Janem Vondrákem jen týden poté, co dokončili libereckou Fakultu umění a architektury Technické univerzity v roce 2008. Během patnácti let šikovní architekti mnohokrát dokázali, že dobrá architektura se dá dělat odkudkoliv. A stále věří, že se vyplatí dělat věci naplno. Ať už jde o zapadlé horské samoty, rozhledny na kopcích nebo firemní sídlo v malém městečku u slovenských hranic.
20 fotografií

Jednoduchost, ekologie a střídmost. Dobrá architektura velká města nepotřebuje

Architektura
Banány obsahují draslík a sodík, které jsou důležité pro naši kardiovaskulární soustavu. Navíc zlepšují trávení, vyrovnávají krevní tlak, pomáhají proti zácpě i pálení žáhy a bojují proti volným radikálům.
Jako bývá závěr prosince ve znamení bramborového salátu, cukroví, chlebíčků a vepřových kolen, tak je počátek ledna spjatý se snahou všechny tyto kalorické hříchy okamžitě zažehnat cvičením, během a hlavně dietami. Roztodivné diety, jak známo, přicházejí v módních vlnách, aby je vzápětí vystřídaly nové a progresivnější. Ve většině případů však i ta nejrevolučnější metoda hubnutí prohraje s naší neukázněností, leností nebo jojo efektem. K oblíbeným dietám patří takzvaná ranní banánová dieta, která vznikla před patnácti lety v Japonsku a slibuje úbytek několika kilogramů za týden.
5 fotografií

Banánová dieta slibuje úbytek kil už za týden. Vymyslela ji japonská lékárnice

Zdravý život
Fatu a Najin ve výběhu v keňské rezervaci Ol Pejeta
Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli dnes zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
6 fotografií

FOTO: Vědci vytvořili prvotní zárodečné buňky z ohroženého nosorožce

Krkonoše
Mezinárodnímu týmu veterinářů, ve kterém byli i odborníci ze zoo ve Dvoře Králové, se poprvé podařilo v laboratoři vytvořit životaschopná embrya nosorožců bílých severních
Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli dnes zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
6 fotografií

Záchrana ohroženého druhu: Vědci vytvořili zárodečné buňky bílého nosorožce

Věda
Skvělého umístění dosáhla zlínská dvojice Tomáš Horák, Radek Adam na Světovém poháru v kolové v belgickém Beringenu. V konkurenci deseti týmů vybojovali kluci 3. místo.
Skvělého umístění, životního výsledku dosáhla dvojice Tomáš Horák, Radek Adam na Světovém poháru v kolové v belgickém Beringenu. V konkurenci deseti týmů vybojoval třetí tým z ME hráčů do 23let vybojovala snové třetí místo, když druhou příčku obsadili úřadující mistři světa Gerhard a Bernd Mlady a zvítězila druhá německá dvojice z Obernfeldu.
5 fotografií

Mladý zlínský tým dovezl se SP v kolové bronz. Potrápil i mistry světa!

Ostatní sporty
Musí zůstat čas i na odpočinek.
O japonské obci Nagoro se říká, že je to vesnice strašáků. Není to však tím, že by tak vypadali skuteční obyvatelé. Údiv totiž vzbuzují místní loutky, respektive strašáci, kteří jsou mnohdy k nerozeznání od místních. Za počinem stojí postupná úmrtí tamních občanů a rozsáhlé vylidňování venkova, které je obzvláště v Japonsku velkým problémem.
8 fotografií

Odlehlé vesnici chyběli lidi, tak si je vyrobili. Teď jsou v obležení novinářů

Do světa
Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
5 fotografií

Pojez fest láká na exotické chutě i v podhůří Beskyd. Okoštujete?

Frýdecko-Místecko
Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
5 fotografií

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Za jídlem
Markétu Vondroušovou přivítala v rodném Sokolově tenisová drobotina
Jak dlouho hrajete tenis? Kolik hodin denně trénujete? Která soupeřka byla na olympiádě nejtěžší? Jaké to bylo reprezentovat Česko na olympiádě? Těmito a mnoha dalšími dotazy zahrnula tenisová drobotina ze Sokolova finalistku letošní olympijské tenisové dvouhry žen Markétu Vondroušovou při úterním setkání na radnici. Zdejší rodačku přivítali nejen mladí tenisté, ale i vedení města.
33 fotografií

Každý zápas byl těžký, říkala stříbrná Markéta Vondroušová v rodném Sokolově

Sokolovsko
Marie Štumfová.
/FOTOGALERIE/ Talentovaná autorka, výtvarnice a grafička ze Svatého Jana pod Skalou Marie Štumfová původně studovala módní tvorbu, protože měla sen se stát módní návrhářkou. Nicméně na svojí cestě zjistila, že by se ráda věnovala více kreslení a umělecké tvorbě. Nejvíc ji těší práce na svých autorských knihách, které si sama vymyslí. Dává jí to v tvorbě svobodu.
10 fotografií

Knihu úspěšné ilustrátorky a autorky Marie Štumfové si čtou děti i v Japonsku

Volný čas
Roman Šebrle.
Připsal si celou řadu úspěchů. A ne ledajakých. Speciálně na úterý 24. srpna 2004 Roman Šebrle (nar. 26. listopadu 1974) nikdy nezapomene. V Aténách získal vysněné olympijské zlato v desetiboji, navíc v dosud platném rekordu Her - nastřádal úctyhodných 8893 bodů! Byl rovněž prvním vícebojařem, který překonal magickou hranici 9000 bodů. V roce 2007 se stal v Ósace i mistrem světa. Tak by zněly z výčtu skvělých atletických výkonů ty nejzásadnější.
5 fotografií

Tykal si i s míčem, ale učarovala mu atletika. Teď Roman Šebrle moderuje

Zprávy z Česka
Zvonění k uctění obětí koronaviru se v pondělí 22. března 2021 konalo v horní karlovské zvonici v Benešově.
Tři příležitostní zvoníci se v pondělí 22. března sešli přesně v poledne v horní zvonici na benešovském Karlově, aby pětiminutovým vyzváněním vzdali čest obětem covidu-19. „Největší zvon se jmenuj Mikuláš podle patrona našeho kostela,“ uvedl Marek Jantač, který obsluhoval právě tento, dvě a půl tuny vážící hudební nástroj z roku 1483.
48 fotografií

OBRAZEM: V Benešově zvoněním uctili oběti koronaviru. Bimbání trvalo pět minut

Benešovsko
Zábavní park Super Nintendo World
S několikaměsíčním zpožděním způsobeným pandemií dnes v Ósace na západě Japonska otevřel své brány zábavní park Super Nintendo World. Společnost Universal Studios Japan (USJ), která ho provozuje, na jeho zřízení vynaložila 60 miliard jenů (přes 12 miliard Kč). Inspirovala se přitom světem populární série videoher Super Mario.

VIDEO: V Japonsku otevřeli nový zábavní park. Je inspirovaný hrou Super Mario

Svět
Japonka Moriová byla v Lize mistrů hvězdou hodonínského celku.
Tak tenhle nákup se povedl! Hodonínské stolní tenistky posílila před turnajem Ligy mistrů čtyřiadvacetiletá Japonka Sakura Moriová, která pak v rakouském Linci vyhrála všech sedm zápasů, do nichž nastoupila. Je jen velká škoda, že ji více nepodpořily její spoluhráčky z týmu. Hodoňankám tak o fous uteklo semifinále prestižní evropské soutěže. Japonka však pro postup už víc udělat nemohla.

Japonka Moriová všechny oslnila. V Hodoníně se možná ještě objeví

Ostatní sporty
Trosky letounu po nárazu do hory Takamagahara.
Dne 12. srpna 1985 odstartoval v 18:12 z tokijského letiště Haneda Boeing 747 japonských aerolinek, jenž měl o hodinu později přistát v Ósace. Na palubě bylo 524 lidí, z toho 509 cestujících a 15 členů posádky. Asi 45 minut po vzletu narazil letoun do hory Takamagahara. Zahynulo 520 lidí, což dělá z nehody nejsmrtonosnější katastrofu jednoho letadla v dějinách. Čtyři cestující však přesto jako zázrakem přežili.
15 fotografií

Zázrak u největší letecké katastrofy v dějinách: čtyři lidé přežili díky místům

Svět
Věční soupeři - Roman Šebrle a Tomáš Dvořák.
V roce 2008 se konal teprve druhý ročník TNT Fortuna Meeting v Kladně na Sletišti. Jamajčan Maurice Smith tehdy vyhrál v desetibojařském klání. Vicemistr světa porazil českého desetibojaře Romana Šebrleho, který ale splnil olympijský limit. Třetí skončil Rakušan Roland Schwarzl a čtvrtým místem překvapil překážkář Stanislav Sajdok. Díky arcivu Deníku si tehdejší výkony sportovců můžete teď připomenout.
31 fotografií

Z ARCHIVU: Šebrle druhý, zvítězil Jamajčan Smith

Ostatní sporty
Policisté v rouškách ve vlakovém depu v čínském Wu-chanu 6. dubna 2020
V pevninské Číně v pondělí přibylo 32 potvrzených případů nákazy koronavirem, oproti 39 o den dříve. Na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v Číně během pondělka nikdo nezemřel. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické úřady. Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil dnes v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách kvůli koronaviru nouzový stav. Potrvá do 6. května.
5 fotografií

Čína má 32 nově nakažených. Japonsko vyhlásilo stav nouze

Svět
Následky tajfunu Hagibis
Nejméně pětadvacet mrtvých, kolem stovky zraněných a patnáct pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.

Tajfun Hagibis má 25 obětí. Japonské ostrovy už opustil

Svět