ŠTÍTEK: osobní počítač

Největší světová videoherní konference Gamescom
Již tradičně jako každé léto započala v Kolíně nad Rýnem největší světová videoherní konference Gamescom. Jelikož na letošní ročník odmítlo přijet mnoho velkých studií a vydavatelů, Gamescom 2022 poněkud ztratil zájem médii i samotných fanoušků. Jejich skepse ovšem rychle rozptýlil jinak nabitý program Opening Night Live, který letos představil velkou spoustu jak temně nepříjemných, tak naopak komických her. My jsme pro vás vybrali to nejzajímavější, co se úvodní večer prezentovalo a na co se tak do budoucna nejvíce těšit.
49 fotografií

Gamescom 2022: Ty nejzajímavější hry z úvodního večera

Počítače a mobily
Ilustrační foto
Vysočina – Počítač má k dispozici přes sedmdesát procent domácností na Vysočině. Počet připojení na internet je pak jen nepatrně nižší. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu.

Sedm z deseti rodin na Vysočině má internet

Jihlavsko
Herní notebook Lenovo IdeaPad Y700.
Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.
5 fotografií

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Ekonomika
Jindřiška Šmejkalová v klubovně Paprsku nadějě, kde budou setkání skupiny probíhat.
Třebíč - Paprsek naděje v Třebíči bývá také označován jako Centrum služeb pro podporu duševního zdraví. Poskytuje bezplatně pomoc a podporu lidem s duševním onemocněním. Nově zavádí takzvanou svépomocnou skupinu. Pro koho je určena a co vše Paprsek naděje nabízí, Deníku řekla koordinátorka centra Jindřiška Šmejkalová.

Lidé si pomohou navzájem. Paprsek naděje zakládá svépomocnou skupinu

Třebíčsko
Herní notebook Lenovo IdeaPad Y700.
Hongkong (Čína) - Čistý zisk největšího světového výrobce osobních počítačů Lenovo Group ve třetím fiskální čtvrtletí klesl o 67 procent na 98 milionů USD (2,5 miliardy Kč). Za slabými výsledky stálo omezení dodávek součástek v odvětví a slabé makroekonomické prostředí.

Čínskému Lenovu dochází dech

Ekonomika
Ilustrační foto
Brusel - Evropská komise schválila americké softwarové společnosti Microsoft záměr koupit za 26 miliard dolarů (655 miliard Kč) internetovou sociální síť LinkedIn. V dnešním sdělení komise uvedla, že její souhlas je podmíněn několika požadavky, jejichž splnění by mělo zachovat konkurenci na poli sociálních sítí pro odborné pracovníky v Evropě.

Evropská komise Microsoftu schválila převzetí sítě LinkedIn

Ekonomika
Ilustrační foto
Tokio (Japonsko) - Provozní zisk japonského výrobce elektroniky Panasonic se ve druhém finančním čtvrtletí končícím v září propadl o více než třetinu na 77,7 miliardy jenů (zhruba 18 miliard Kč). Současně zhoršila celoroční výhled kvůli silnému kurzu domácí měny, nižšímu prodeji součástek pro mobilní telefony a osobní počítače a slabší poptávce po solárních systémech.

Výrobce elektroniky Panasonic zhoršil odhad celoročního zisku

Ekonomika
Ilustrační foto.
San Francisco – Americký výrobce počítačů HP má v plánu během příštích tří let zrušit 3000 až 4000 pracovních míst, což odpovídá šesti až osmi procentům jeho celkové pracovní síly. Firma tak reaguje na pokračující pokles poptávky po osobních počítačích a tiskárnách. Podnik ve čtvrtek rovněž oznámil, že zvýší čtvrtletní dividendu o sedm procent a rozšíří program odkupu vlastních akcií o tři miliardy dolarů (téměř 74 miliard Kč).

Americký výrobce počítačů HP zruší až 4000 pracovních míst

Ekonomika
Steve Jobs zemřel 5. října 2011 na komplikace způsobené rakovinou slinivky, jíž trpěl řadu let.
Palo Alto - Americký podnikatel a spoluzakladatel společnosti Apple Computer Steve Jobs, který zemřel před pěti lety, 5. října 2011, na rakovinu slinivky, byl jednou z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. V roce 1976 spolu se Stevem Wozniakem založil firmu Apple, která vyvinula jedny z prvních úspěšných osobních počítačů, založil také firmu NeXT a pod jeho vedením se proslavila i filmová studia Pixar.

Před pěti lety zemřel spoluzakladatel Apple Computer Steve Jobs

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - Celkem 37 procent uživatelů má ve svém PC nebo jiném zařízení programy, které už nepoužívá. To nejen zbytečně přetěžuje paměť, ale nabízí to zločincům více příležitostí, jak získat přístup do systému. Vyplývá to ze studie antivirové firmy Kaspersky Lab.

Více než třetina uživatelů má v PC nepoužívané programy

Ekonomika
Ilustrační foto.
Stamford (USA) - Celosvětový odbyt osobních počítačů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 9,6 procenta na 64,8 milionu přístrojů. Znamená to pokles už šesté čtvrtletí za sebou a poprvé od roku 2007 odbyt činil méně než 65 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Odbyt počítačů v prvním čtvrtletí klesl o desetinu

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha – Více než třetina čtenářů, tedy těch, kteří ročně přečtou alespoň jednu knihu, se dnes hlásí k četbě knih v elektronické podobě. Nejčastěji tyto knihy čtou na osobním počítači nebo notebooku. Zjistil to krátký výzkum Internetoví Češi jako čtenáři. Počet čtenářů elektronických knih podle statistik roste. Z názoru oslovených ale také vyplynulo, že 87 procent z nich si stále nedovede představit, že by četlo knihy pouze elektronicky. Drtivá většina čtenářů si e-knihy stahuje volně z internetu.

Elektronické knihy čte přes třetinu čtenářů, nejvíce na počítači

Ostatní
Ilustrační foto
Egham – Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním roce opět klesnou, a to o procento na 287 milionů přístrojů. V příštím roce by však měly stoupnout o čtyři procenta, a to zejména díky přechodu podniků na operační systém Windows 10. Předpovídá to výzkumná společnost Gartner.

Celosvětové dodávky počítačů letos opět klesnou

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Ačkoliv k nejvzpomínanějším českým vývozním artiklům patří spíš pivo, sklo nebo hokej, světovou velmocí jsou Češi i v oblasti antivirů. Bezmála každý druhý stolní počítač na světě chrání podle přehledu společnosti OPSWAT antiviry firem, které vznikly v Česku.

Počítačové viry škodí už 30 let. ČR v boji proti nim vede

Ekonomika
Ilustrační foto
San Francisco – Celosvětové dodávky osobních počítačů se loni snížily o osm procent na 288,7 milionu přístrojů. Zaznamenaly tak již čtvrtý celoroční pokles za sebou, a to navzdory příchodu nových modelů a nové verze operačního systému Windows. Vyplývá to podle agentury AP z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Dodávky osobních počítačů loni čtvrtý rok za sebou klesly

Ekonomika
Ilustrační foto
Tokio - Japonský výrobce elektroniky Toshiba se rozhodl zrušit zhruba 6800 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům celkové pracovní síly podniku. Firma dnes rovněž předpověděla, že kvůli restrukturalizačním nákladům vykáže rekordní celoroční ztrátu. Toshiba přikročila k restrukturalizaci aktivit poté, co ji tvrdě zasáhl skandál kolem nadhodnocování zis­ků.

Toshiba zruší téměř 7000 pracovních míst, čeká rekordní ztrátu

Ekonomika
Windows 10
Praha - Společnost Microsoft chce do dvou let převést na nový operační systém Windows 10 zhruba jednu miliardu zařízení. Nový operační systém firma začala nabízet na konci července. Na setkání s novináři to dnes uvedl šéf jednoho z globálních vývojářských týmů Microsoftu Aleš Holeček.

Microsoft chce do dvou let Windows 10 na miliardě zařízení

Ekonomika
Ilustrační foto
New York - Celosvětový odbyt osobních počítačů ve třetím čtvrtletí klesl o 7,7 procenta na 73,7 milionu kusů. Uvedla to ve čtvrtek výzkumná společnost Gartner. Pokles dává do souvislosti se silnějším kurzem dolaru, kvůli němuž počítače zdražily. Podle konkurenční výzkumné společnosti International Data Corporation (IDC) se odbyt počítačů snížil o 10,8 procenta na 71 milionů kusů.

Odbyt osobních počítačů ve čtvrtletí klesl o 7,7 procenta

Ekonomika
Ilustrační foto.
San Francisco (USA) - Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard kvůli plánované restrukturalizaci a úsporám zruší 25.000 až 30.000 pracovních míst. Společnost to oznámila v úterním tiskovém prohlášení.

Hewlett-Packard propustí až 30.000 lidí

Ekonomika
Ilustrační foto
San Francisco - Ztráta amerického výrobce internetových her Zynga ve druhém čtvrtletí klesla o více než polovinu na necelých 27 milionů dolarů (666 milionů Kč) z 62,5 milionu dolarů před rokem. Tržby společnosti stouply o více než 30 procent na 200 milionů dolarů, počet aktivních hráčů se však snížil téměř o pětinu na 83 milionů.

Výrobce her Zynga snížil ztrátu, dál však přichází o hráče

Ekonomika
Windows 10
Redmond (USA)/Praha - Americká softwarová společnost Microsoft dnes začala nabízet nový operační systém Windows 10, který je jako první určen pro osobní počítače, tablety i telefony. Žádné fronty jako před dvaceti lety, kdy Microsoft zahájil prodej svých Windows 95, se ale nečekají. Na rozdíl od minulosti nabídl Microsoft všem uživatelům starších Windows 7 a 8, verze Home nebo Pro, že si ode dneška mohou nový operační systém stáhnout na jeden rok zdarma.

Microsoft spouští nabídku nového operačního systému Windows 10

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn – Dodávky osobních počítačů na evropském trhu se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily. V západní Evropě klesly o 19 procent a ve střední a východní Evropě se propadly dokonce o 23 procent. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost IDC. Na poklesu má podle firmy podíl blížící se příchod nového operačního systému Windows 10.

Dodávky počítačů v Evropě se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Celosvětové dodávky osobních počítačů, tabletů a mobilních telefonů letos porostou o 1,5–2,5 procenta, tedy pomaleji, než se dosud čekalo. Uvedla to výzkumná firma Gartner, která tím snížila svůj březnový odhad. Pode něj se měl prodej těchto zařízení letos zvýšit o 2,8 procenta na 2,5 miliardy kusů.

Světový prodej PC a mobilních přístrojů letos poroste pomaleji

Ekonomika
Ilustrační foto.
Nová Paka – Minule jsme se zmínili o tom, k čemu mohou senioři využít počítač. Mnoho z nich však má zdravotní omezení, které jim brání používat standartní počítačové vybavení. V těchto případech lze pořídit speciální zařízení, která práci s počítačem značně ulehčí.

Ovládání počítače bez bariér

Jičínsko
Čtvrtá generace procesorů Intel Core.
San Francisco/New York - Největší světový výrobce čipů, americká společnost Intel, převezme za zhruba 16,7 miliardy dolarů (více než 413 miliard Kč) svého menšího soupeře Altera. Podle zahraničních agentur jde o největší akvizici v téměř padesátileté historii Intelu. Intel si chce převzetím Altery mimo jiné kompenzovat zpomalující poptávku v odvětví osobních počítačů, pro které dodává procesory.

Výrobce čipů Intel koupí za 16,7 miliardy dolarů svého rivala Altera

Ekonomika
Ilustrační foto
Framingham (USA) – Celosvětový odbyt osobních počítačů letos klesne o více než šest procent na 289 milionů přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost IDC. Poptávku podle ní tlačí dolů snaha spotřebitelů vyčkat, až se na trhu objeví nový operační systém Windows 10, vliv má ale i pokračující konkurence ze strany smartphonů a počítačových tabletů.

Odbyt počítačů letos klesne o více než šest procent, předpovídá IDC

Ekonomika
Čtvrtá generace procesorů Intel Core.
New York – Americký výrobce čipů Intel je blízko uzavření dohody o převzetí svého menšího konkurenta Altera, za kterého je ochoten zaplatit zhruba 15 miliard dolarů (asi 375 miliard Kč). Informoval o tom server listu The New York Times, který se odvolává na zdroj blízký situaci. Upozornil přitom, že transakce by byla největší akvizicí v historii Intelu.

Intel se chystá za 15 miliard dolarů převzít rivala Altera

Ekonomika
Herní monitor BenQ RL2755HM.
Společnost BenQ uvádí na trh nový 27palcový herní monitor RL2755HM. Nástupce úspěšného modelu RL2455HM nabízí Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů, nízkou hodnotu odezvy 1 ms, nejnovější funkce pro optimální herní nastavení, pokročilé technologie pro ochranu zraku a připojení přes dva HDMI porty umožňující počítačové i konzolové hraní.
6 fotografií

BenQ uvádí nový 27palcový herní monitor pro PC i konzole

Hry