ŠTÍTEK: ovoce

Podle odborníků může ananas účinně bojovat proti celulitidě.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.

Zkrášlete se: V boji proti celulitidě pomáhá ovoce, na kterém si pochutnáte

Zdraví
Každý zákazník si může vybrat až z patnácti zmrzlinových kombinací.
Avantgardní zmrzlina z poctivého základu a čerstvě zamraženého ovoce v originálním černém kornoutu. Tak se prezentuje na svých sociálních sítích zmrzlinářský stánek Zmrzno v Suchohrdlech u Znojma. Zmrzlinu zde připravují z kvalitního základu a čerstvě zamraženého ovoce přímo před zákazníkem a lidé na ni jezdí z širokého okolí. Za nápadem stojí Petr Kameník, který si stánkem splnil svůj dětský sen.
4 fotografie

Na zmrzlinu do Suchohrdel. Z ovoce a poctivého základu ji namíchají na míru

Znojemsko
Tom Mrkos a Ivo Nádeníček
Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.
21 fotografií

Tajemství známé zmrzliny v Lipůvce. Majitelé se jí naučili dělat na univerzitě

Blanensko
Kombajny na Litoměřicku.
Nižší sklizeň obilí i řepky, než bývá zvykem, a hlavně velký průšvih pro ovocnáře. Takové jsou vyhlídky zemědělců do letošních začínajících žní. Důvodem je nejen nižší hektarový výnos, ale i zmenšení plochy, na níž své plodiny pěstují. „Pěstební plocha je nejmenší od počátku sledování před více než sto lety,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Přesto podle ní Česko v produkci základních obilovin dlouhodobě zůstává zcela soběstačné a ještě asi třetinu úrody vyváží.

Trable zemědělců: Výkyvy teplot poškodily ovoce, čeká se i menší sklizeň obilí

Ekonomika
S chutí červeného vodního melounu krásně ladí bylinky: máta nebo klidně i bazalka.
Mocktail neboli koktejl bez alkoholu je přesně to, po čem tělo touží v letních vedrech. Dodá organismu životadárnou vodu a - pokud je namíchaný z těch správných ingrediencí - taky dlouhodobě ochladí takzvaně zevnitř. Nejen čínská tradiční medicína doporučuje v horkém počasí konzumovat ovoce v čele s melounem a některé bylinky, které teplem zkoušenému tělu uleví.
7 fotografií

Cože takhle dát si mocktail. Voňavá letní trojkombinace: meloun, máta, limetka

Za jídlem
Důvod, proč jíst jahody, je jednoduchý: chrání i proti rakovině, Alzheimerově chorobě a oddalují stárnutí.
Těžko byste hledali dostupnější přírodní lék, který navíc v tomto období roste úplně všude. Řeč je samozřejmě o jahodách. Ať už je pěstujete na zahradě, balkoně, nebo si je natrháte na samosběru či v lese, odmění se vám širokou škálu blahodárných účinků na vaše zdraví. Proč jsou jahody tak zdravé? Mimo jiné snižují stres, dodávají energii a patří mezi afrodiziaka. V minulosti dostaly jahody přezdívku "královské ovoce".

Královské ovoce je teď všude: Chrání proti rakovině, dodává energii, bourá stres

Zdraví
Borůvky, nebo i jiné bobuloviny, s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu živin.
Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.

Zdravá svačinka vás zbaví břišního tuku. Oblíbil si ji i britský premiér Sunak

Za jídlem
Limonáda z květů bezu černého je velmi rychlá a současně mimořádně dobrá. S bylinkami a citronem je v létě krásně osvěžující.
Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.
6 fotografií

Černý bez není dobrý jen na sirup. Zkuste voňavou limonádu, nadchne i návštěvy

Za jídlem
Brusinková marmeláda, nebo brusinkový džem? Evropská unie má jasno
Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak je to se zákazem názvu marmeláda

Česko a EU
Co všechno (ne)víte o jahodách? Vyzkoušejte si kvíz Deníku
Čerstvé, se smetanou i na koláčích. Období jahod je v plném proudu. Sladké červené plody dozrávají na zahradách, začínají samosběry a mnoho lidí jezdí pro oblíbené ovoce do sousedního Polska. A co vy? Také milujete jahody? A co o nich vlastně víte? Vyzkoušejte si své znalosti v novém kvízu Deníku. 

KVÍZ: Jahodové mámení. Co všechno (ne)víte o tomto oblíbeném ovoci?

Regiony
Většinu letošní úrody ovocnářům spálil mráz
Náhlé jarní mrazíky zmařily plány nejen mnoha pěstitelů ovoce, ale také palírníků. Ti čelí nečekané krizi, kvůli které letos desítky pálenic zřejmě skončí. Úbytek palíren začal přitom už letos v lednu, kdy kvůli zvýšení spotřební daně na líh ukončilo činnost dvacet malých lihovarských provozoven, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Jednou z možných alternativ pálení v době nedostatku ovoce by mohlo být pivo, zde však destilatéři narážejí na české zákony.

Konec pálenic? Kvůli vyšší dani a nečekaným jarním mrazům nastala krize

Ekonomika
Hlavní destilatér palírny Radlík Kamil Kutina
Stromy a keře, které byly v květu nebo už dokonce vyhnaly plody, spálil mráz. Neúroda bude mít nepříznivý dopad především na samotné pěstitele. Na (ne)úrodu přitom navazují další odvětví – výrobny marmelád, džemů, kompotovaného ovoce nebo palírny. Jak na abnormální situaci nahlíží právě tam? Odpovědi na tyto otázky dal Deníku člověk z nejpovolanějších - vrchní destilatér Palírny Radlík Kamil Kutina.
12 fotografií

Palírnám v Česku zvoní hrana. Nahrává to černému trhu, varuje destilatér

Regiony
Užitková a okrasná. Tak lze popsat dvě obrovské terasy, o které se stará balkonová zahradnice Pavlína Praisová z Brna. Na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.
/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.
18 fotografií

Balkonová zahradnice z Brna sklízí ovoce po kilech. Známe její tajemství

Brněnsko
Ze 135 kilo postupně za několik let zhubla Veronika na dnešních 72 kilo.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
19 fotografií

Žena zhubla ze 138 na 72 kilo. Radí recept, jak to zvládnout sama doma

Zdraví
Dubnové mrazy v Česku zničily úrodu ovoce i vína. Ilustrační snímek
Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Právě to jsou podle něj podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechny jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce, jejich počet v čase však mírně klesá.
11 fotografií

Mráz ohrozil existenci až 500 pěstitelů ovoce, miliardové škody hlásí i vinaři

Česko
Kvetoucí meruňky.
Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní. Novinářům to ve čtvrtek v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na úrodě jinde v Evropě.
11 fotografií

Největší pohroma za sto let. Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu

Ekonomika
Farmářské a vinné trhy v Chomutově.
/FOTO/ Farmářské trhy v Chomutově, které jsou v Ústeckém kraji nejvíce navštěvované, v sobotu 13. dubna opět nabídly to nejlepší od místních pěstitelů a výrobců. Lidé nakupovali čerstvé ovoce a zeleninu včetně žádaného česneku z místních zdrojů. Odnášeli si také pečivo, med, maso a sýry. S úderem poledne pak prostor na náměstí 1. máje opanovali vinaři s nabídkou tichých i šumivých vín, míchanými nápoji a proseccem.
83 fotografií

K snídani ovoce, k obědu šampaňské. Chomutov patřil farmářům a vinařům

Chomutovsko