ŠTÍTEK: Palau

Starší žákyně Kynžvartu se představily na turnaji ve Španělsku.
/HÁZENÁ/ V právě skončené házenkářské sezoně dosáhly starší žákyně Házená Kynžvart na velký úspěch. V Žákovské lize totiž urvaly skvělé třetí místo. A odměna byla sladká. Házenkářské naděje totiž na závěr sezony zamířily na prestižní turnaj do Španělska, kde hájily barvy České republiky. Jak si vedly za hranicemi vycházející hvězdy ze západu Čech? To přiblížila v rozhovoru Deníku Daniela Radová, šéfová výpravy.

Starší žačky Kynžvartu řádily ve Španělsku, v silné konkurenci se neztratily

Házená
Basketbalistka USK Praha Laia Palauová (vlevo) v zápase proti Jekatěrinburgu.
V dresu USK Praha odehrála čtyři sezony, ve středu oslavila svůj čtvrtý mistrovský titul. Během svého působení v Praze španělská rozehrávačka Leia Palau triumfovala předloni také v Eurolize, v níž letos Pražanky skončily čtvrté. Rodačka z Barcelony se s českou metropolí loučí, ještě neví jistě, co bude dělat v budoucnosti, ale ví, že nikdy nezapomene na české pivo.

Basketbalistka USK Praha Palau se loučí: Byly to kouzelné roky

Ostatní sporty
Laia Palauová.
Praha - V dresu USK Praha odehrála čtyři sezony, ve středu oslavila svůj čtvrtý mistrovský titul. Během svého působení v Praze španělská rozehrávačka Leia Palau triumfovala předloni také v Eurolize, v níž letos Pražanky skončily čtvrté. Rodačka z Barcelony se s českou metropolí loučí, ještě neví jistě, co bude dělat v budoucnosti, ale ví, že nikdy nezapomene na české pivo.

Laila Palau: Byly to kouzelné roky. Nikdy nezapomenu na české pivo

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Královéhradecko, Trutnov - Trutnovské basketbalistky vstoupily do sezony ŽBL slušným výkonem. Na mistrovský USK podle očekávání nestačily, ale ostudu rozhodně neudělaly. Nakonec prohrály rozdílem jedenačtyřiceti bodů.

Trutnov ostudu s mistrem neudělal

Ostatní sporty
BASKETBAL - ilustrační foto.
Trutnov - Trutnovské basketbalistky vstoupily do sezony ŽBL slušným výkonem. Na mistrovský USK podle očekávání nestačily, ale ostudu rozhodně neudělaly. Nakonec prohrály rozdílem jedenačtyřiceti bodů.

Trutnov ostudu s mistrem neudělal

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Washington – Američané v moři nedaleko tichomořské ostrovní republiky Palau objevili trosky svého vojenského letadla, které bylo od roku 1944 pohřešováno. Nalezeným strojem je třímístný torpédový bombardér TBF Avengers, uvedla dnes televize CBS News. Objev byl učiněn v rámci projektu Recover, jehož cílem je nalézt na dnech moří a oceánů pozůstatky Američanů, kteří při plnění vojenských úkolů během druhé světové války zmizeli.

Američané u Palau objevili své letadlo pohřešované od roku 1944

Svět
Cookovy ostrovy.
Řím - Na Cookových ostrovech přesahuje podíl obézních osob 50 procent. A v celém jižním Tichém oceánu má devět z deseti lidí nadváhu či obezitu. Proč se tento pozemský ráj stal místem, kde žije nejvíce obézních na světě? Mezi příčinami jsou především příliš kalorická strava a sedavý způsob života, píše italský deník Corriere della Sera.

Nejtlustší národ na světě? Nejvíc tlouštíků žije na Cookových ostrovech

Svět
Domorodci na ostrově Malakula.
Jičín - Na únorovém setkání Jičínské besedy opustíme regionální tématiku a necháme se zahrnout vrchovatou mírou divoké a nebezpečné exotiky. Našim hostem bude jičínský potápěč, cestoval a pedagog Mgr. Radek Bohuňovský, s nímž se prostřednictvím jeho filmů z cest, doprovázených výkladem, nejdříve podíváme, jak vypadá kontaktní potápění s mořskými predátory, konkrétně se žralokem obrovským a mantou obrovskou na Palau a Filipínách.
3 fotografie

Návštěva nejkrásnějšího lodního vraku i ostrova Malakula

Volný čas
ROZEHRÁVAČKA Lenka Bartáková zatížila konto DSK Nymburk deseti body.
Praha – Podruhé v řadě nasázely basketbalistky ZVVZ USK Praha svým soupeřkám v Ženské basketbalové lize 110 bodů. Po mladoboleslavské Slovance tentokrát jejich střeleckou produktivitu odneslo družstvo DSK Basketball Nymburk, které se navíc samo nedostalo přes hranici čtyřiceti nastřílených bodů.

Basketbalistky USK Praha deklasovaly nymburské DSK

Ostatní sporty
Velká cena Brna. Plavecký mítink, který je označován za nejlepší domácí závod. A to nejen výkony, ale i atmosférou. Na fotce Petra Chocová.
Barcelona (Šp.) - Na mistrovství světa v plaveckých sportech v Barceloně zahájili své soutěže bazénoví plavci. Jako první z české výpravy se v Palau San Jordi představila trojice Závadová, Plevko a Bartůněk, spolu s nimi mužská štafeta na 4x 100 metrů. V pondělí zasáhne do bojů i českolipská Petra Chocová.

Mistrovství světa v plavání: Petra Chocová zahajuje

Ostatní sporty
Valencie, plážLas Arenas
V hlavním městě Valencijského společenství se za vážnou hudbou chodí do „mikrovlnky". Za fotbalem sice na stadion, ale také v obleku… Od brány Torres de Serranos jsme se úzkými dlážděnými uličkami dokodrcali na Plaza de la Virgen (náměstí Panen). To je považováno za hlavní valencijské náměstí, a to nejen proto, že se tu nachází sídlo místní autonomní vlády (Palau de Generalitat), kterému tu nikdo neřekne jinak než Bílý dům.

Španělská Valencie: Poslední koupel a pak sbohem, netopýre!

Cestujeme
Doktor Leoš Středa.
Ne každé cvičení je pro obézní vhodné. Málokdo s nadváhou je trénovaný, pravdou je spíše opak. Ti, kteří mají nadbytečná kila, mohou při náhlém přechodu k aktivnímu sportu přetížit a poškodit například drobné klouby. To vede do budoucna k artrotickým změnám.

Hubněte s Orlickým deníkem
(dr. Středa: nadváha.cz) – 20

Z okolí
Ilustrační foto.
Manila - Zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály udeřilo dnes ve východní části Filipín. Úřady vzápětí vydaly varování před přívalovou vlnou cunami fakticky pro celý region, nyní ale zůstává v platnosti už jen pro Filipíny, dále pro jižně od nich ležící Indonésii a pro souostroví Palau. Oznámila to agentura AFP.

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, úřady varují před cunami

Svět
Ilustrační foto
Melekeok Odlehlý tichomořský ostrovní stát Palau zřizuje první přírodní rezervaci kochraně žraloků na světě. Má mít rozlohu 600.000kilometrů čtverečních, což lze srovnat například svelikostí Francie, a má poskytnout útočiště více než 130druhům žraloků, kteří žijí vvtéto oblasti Pacifiku a mnohým hrozí vyhynutí.

Palau otvírá první přírodní rezervaci na ochranu žraloků

Svět
Ilustrační foto
PRAHA - Inscenace Národního divadla v Praze Dobře placená procházka, kterou v Praze nastudoval filmař Miloš Forman se syny Petrem a Matějem jako autorem scény, bude od středy 16. května pětkrát uvedena ve španělském divadle Palau de les Arts Reina Sofía ve Valencii. To bylo jejím koproducentem.

Formanova "Procházka" kráčí do Španělska

Divadlo