ŠTÍTEK: Palermo

Italské trhy na Karlově náměstí v Třebíči.
Tvrdé salámy, vynikající šunky, kořeněné sýry, ale i neobvyklé sladkosti. A nad tím vším vlajky tvořené červenými, bílými a zelenými pruhy. Třebíčské Karlovo náměstí v těchto dnech patří italským specialitám, které místním gurmánům nabízejí nefalšovaní Italové. „Já jsem z Toskánska. Přímo z Florencie,“ hlásí usměvavý Nicolas, který doporučuje salám dochucený ořechy.
15 fotografií

VIDEO: Z Třebíče se stalo druhé Palermo. Díky italským trhům na Karlově náměstí

Třebíčsko
Michala Záchu nahradil v zastupitelstvu Petr Caletka.
Přerovská radniční koalice se po aféře Michal Záchy, který byl obviněný z korupce a ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, ocitla pod palbou opozice. Zastupitelé ze strany Společně pro Přerov navrhli odvolání všech zástupců ODS z Rady města, ale také kontrolního a finančního výboru. Přerovský primátor za hnutí ANO Petr Vrána nastínil řešení - stávající koalici hnutí ANO, Pomáháme městu a ODS a KDU-ČSL posílí nový subjekt - do této doby opoziční strana Za prosperitu Přerova a jeho místních částí.
17 fotografií

Přerovské „Palermo?“ ODS se ocitla pod palbou opozice. Zácha nahrazen

Přerovsko
Maxiproces s mafií, následující po druhé mafiánské válce, se uskutečnil v Palermu v letech 1986 a 1987. Pro účely procesu byl přímo uvnitř palermské věznice vybudován speciální bunkr, který sloužil jako soudní síň
Byla neděle 30. června 1963. Policejní tým se přibližoval k podezřelému autu, které stálo zaparkované na odlehlém předměstí sicilského Palerma. Policisté měli důvod být obezřetní; v předchozích dnech došlo v okolí už k několika bombovým útokům v autech. Pokud ovšem měli dalšímu útoku zabránit, museli bombu zneškodnit. Najít se dala jen ve voze, a tak překročili kritickou vzdálenost. Bomba vybuchla a zabila sedm policistů.
8 fotografií

Krvavá neděle 1963: Mafie v Palermu vyrobila smrtící past, policie neměla šanci

Svět
Zatčení Mattea Messiny Denara v lednu 2023
Zavraždění dvou vysoce postavených soudců bojujících proti mafii nebo únos jedenáctiletého syna korunního svědka, jeho uškrcení a rozpuštění v kyselině. To patří mezi nejzávažnější zločiny, na kterých měl podíl šéf sicilské mafie Cosa Nostra Matteo Messina Denaro. I proto patřil mezi nejhledanější kriminálníky v Itálii. Třicet let se mu dařilo před úřady skrývat v jeho rodném regionu Trapani. Past sklapla až 16. ledna 2023. Nyní vychází na světlo, jak se masovému vrahovi dařilo tak dlouho ukrývat a co vedlo k jeho dopadení. 
6 fotografií

Jaký byl život šéfa mafie Cosa Nostra? Sám jsem zaplnil hřbitov, chlubil se

Státy EU
Šéf sicilské mafie Cosa Nostra Matteo Messina Denaro (vpravo) v policejním automobilu
Italská policie zatkla nejhledanějšího zločince v zemi Mattea Messinu Denara, šéfa sicilské mafie Cosa Nostra. Před justicí se skrýval 30 let, informovala dnes agentura ANSA. Šedesátiletý Messina Denaro byl v nepřítomnosti odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Zatčení Messiny označují italští politici za velkou výhru státu nad mafií, italská premiérka Giorgia Meloniová navrhla vyhlásit 16. leden dnem památky těch, kteří obětovali život boji proti mafii.
6 fotografií

Italská policie zadržela šéfa mafie Cosa Nostra. Spravedlnosti unikal 30 let

Státy EU
Zesnulí jsou zpravidla hezky oblečení
V katakombách v Palermu je umístěno na osm tisíc ostatků. Je tu i asi 1200 mumií umístěných na lavičkách, ve zděných výklencích i v otevřených rakvích. Všichni nebožtíci jsou obvykle oděni do toho nejlepšího oblečení, které v době úmrtí měli k dispozici. Je to zcela jiný přístup k pohřbívání než ve většině západních kultur. Mezi živými a mrtvými tak v metropoli Sicílie nic nestojí. Tedy kromě provazů s nápisy vyzývajícími návštěvníky k respektu.
11 fotografií

Nejbizarnější cíl turistů. V katakombách dělí mrtvé od živých jen provazy

Do světa
Ondřej Dluhí
Důsledek atmosféry strachu, kterou vládnoucí garnitura v Havířově během posledních let ve městě vytvořila, je bohužel patrný i na jednání zastupitelstva. Nepřipouští se diskuse, nepřipouští se jiný názor. Vše je skvělé, nejlepší v historii, a hlavně se na nic neptejte. A pokud se ptáte, odebereme vám slovo, protože nemluvíte k projednávanému bodu.

Komentář: Vládneme, nerušit

Názory z regionu
Uprchlíci najdou azyl také v budově Měú Strakonice čp.1.
Na konci března uveřejnil Strakonický deník rozhovor s tiskovou mluvčí strakonické radnice Markétou Bučokovou o přípravách bydlení pro ukrajinské uprchlíky. Jedním z objektů, kde jim chce město umožnit provizorní bydlení, je čp. 1 – bývalá ZŠ Revoluční. Žít by zde mělo na 125 uprchlíků v devíti místnostech.

Stará škola je připravena. Může přijmout ukrajinské uprchlíky

Strakonicko
Talent tým Plzeňského kraje (oranžovočerní) - Robe Zubří, 1. semifinále play-off házenkářské extraligy, 24. dubna 2022.
Takt se povedlo. Vladimír Salčák, známý házenkářský nadšenec, herec, archivář či televizní reportér a otec známých házenkářek Kristýny Mika a Martiny Přikrylové, si pohrál se jmény házenkářů Zubří a Plzní a uprostřed vypjaté semifinálové extraligové série pobavil parádní slovní hříčkou, které pobavila fanoušky obou klubů. Přečtěte si.
10 fotografií

Salčákova házenkářská slovní hříčka ozdobila semifinálovou sérii Zubří s Plzní

Ostatní sporty
Město má připraveny ubytovací kapacity v ubytovně Palermo.
Město Strakonice ostře odsoudilo agresivní vpád ruské velmoci do Ukrajiny. Tímto činem byly zcela pošlapány veškeré principy suverénního státu. Pro všechny je ruská agrese neomluvitelná a odsouzeníhodná. V tuto chvíli se naplno rozběhla pomoc budoucím příchozím obyvatelům z oblasti válečného konfliktu.

Strakonice připravily ubytovnu. V Palermu je k dispozici 40 lůžek

Strakonicko
Umělci nám připomenuli naše křesťanské kořeny. Vztyčili před krnovskou poliklinikou moderní variaci na morový sloup. Zbožní lidé za baroka dobře věděli, co se sluší a patří v dobách ustupující pandemie: postavit pořádný morový sloup. Symbol díků za ukončení epidemie. A také jako ochranu před dalšími vlnami.

Morový sloup v éře covidu

Názory z regionu
Mobilní aplikace TikTok. Ilustrační foto
Italské úřady začaly vyšetřovat smrt desetileté dívky, která se udusila kvůli "zkoušce odvahy" na sociální síti TikTok. Napsala o tom dnes agentura AFP. Školačka zemřela ve středu, když se doma v koupelně sama dusila pomocí pásku, aby dostála výzvě nazvané Blackout Challenge, v níž se uživatelé tiktoku snaží vyvolat mdloby nebo se dostat do bezvědomí.

Internetem koluje nebezpečná výzva. V Itálii kvůli ní zemřela desetiletá dívka

Svět
Příměstský tábor CESTA KOLEM SVĚTA.
Předposlední prázdninový týden se konal v DDM Sluníčko, odloučené pracoviště Tlumačov příměstský tábor „Cesta kolem světa“. Cílem tábora bylo procestovat celý svět za 5 dní. Všem cestovatelům byly vystaveny pasy a mohlo se vyrazit. Administrativa vyřízena a vyrážíme vstříc dobrodružství. Nejdříve jsme společně procestovali a zastavili se v několika státech Evropy. Navštívili jsme Řecko, kde probíhala zrovna olympiáda, které jsme se samozřejmě zúčastnili. Dále jsme pak pokračovali do Francie, kde jsme skládali státní francouzskou vlajku, která má podobu svislé trikolóry složené z modrého, bílého a červeného pruhu.
12 fotografií

Cesta kolem světa. Děti procestovaly celý svět za 5 dní

Čtenář reportér
Kristýna Plíšková
Ani den nazmar. Kristýna Plíšková vzala nedávný restart tenisového kolotoče WTA hodně vážně: nastoupila na turnajích v Palermu i v Praze a v nohách už má deset odehraných zápasů (z toho čtyři ve čtyřhře). Zatímco její slavnější sestra Karolína se rozhodla antuku ve Stromovce vynechat a nastoupit až na zámořských betonech, Kristýna je vděčná za každý zápas.
3 fotografie

Boj s vlnami. Kristýna Plíšková chytila formu

Tenis
Kristýna Plíšková
Ani den nazmar. Kristýna Plíšková vzala nedávný restart tenisového kolotoče WTA hodně vážně: nastoupila na turnajích v Palermu i v Praze a v nohách už má deset odehraných zápasů (z toho čtyři ve čtyřhře). Zatímco její slavnější sestra Karolína se rozhodla antuku ve Stromovce vynechat a nastoupit až na zámořských betonech, Kristýna je vděčná za každý zápas.
3 fotografie

Boj s vlnami. Kristýna Plíšková chytila formu

Ostatní sporty
Rumunská tenistka Simona Halepová.
O víkendu v Palermu vyvrcholí první oficiální ženský tenisový turnaj po nucené koronavirové pauze, v české metropoli mezitím finišují přípravy na druhý díl obnovené sezony WTA. Ano, na antukových kurtech pražské Sparty na okraji Stromovky se od pondělí do neděle uskuteční Prague Open a rozhodně bude na co se dívat. Tedy v televizních přenosech.

Bezpečnost především. Tenisový svět hledí do Prahy, turnaj se blíží

Ostatní sporty