ŠTÍTEK: Pavel Blažek

Ilustrační foto.
Jestliže na sklonku května stávka justičního personálu protestujícího proti nízkým platům na jeden den viditelně omezila provoz soudů, stalo se to upozorněním na větší problém českého soudnictví, než by laik tušil. Třeba u Městského soudu v Praze chybějící protokolující úředníci představují tak palčivý problém, že to přímo znamená hrozbu pro jeho řádné fungování. Zajistit činnost se daří díky tomu, že prvoinstančnímu trestnímu úseku pomáhají týmy odvolacích senátů. Prozatím.

Pět set padesát korun za hodinu psaní. Jinak bude soud bez protokolů

Praha
Příběhy zla Jiřího Nováčka
Odškodňování obětí trestných činů a pozůstalých v Česku se vleče, přiznávané částky jsou nízké. O státní pomoc přitom žádají jen dvě oběti z deseti – a ještě zdaleka ne všechny úspěšně. Ve srovnání se stavem, který u nás platil takřka sto let, se však situace v posledních patnácti letech pomalu mění k lepšímu. „Předtím nedostávaly oběti vůbec nic. V současnosti vedeme debatu, která by jim měla přinést zvýšení satisfakce,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Příběhy zla Jiřího Nováčka ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Výši částek ale šéf resortu neupřesnil. Ta bude vždy diskutabilní.

Vězení není koncentrák, trestance k práci nelze přinutit, říká ministr Blažek

Krimi
Královéhradecký kraj po závažných zjištěních z hloubkové kontroly v Domově sociální péče v Tmavém Dole výrazně zpřísní systém kontrol v příspěvkových organizacích, které zřizuje.
Královéhradecký kraj výrazně zpřísní systém kontrol v příspěvkových organizacích, které zřizuje. Má jich celkem 113 v sociální oblasti, školství, zdravotnictví, kultuře, investicích a dopravě. Vedle dalších opatření chystá revizi zřizovacích listin nebo častější využívání centrálních nákupů. Reaguje tak na kauzu Domova sociální péče Tmavý Důl.

Po kauze Tmavý Důl nastavíme přísné kontroly v organizacích, upozorňuje kraj

Krkonoše
Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený.
Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený. Přísnější vymezení podle principu, že "ne znamená ne", přinese novela trestního zákoníku, s níž ve středu Senát souhlasil. Předlohu, kterou podpořilo 63 ze 68 přítomných členů horní parlamentní komory, nyní dostane k podpisu prezident.

Za znásilnění se bude považovat nesouhlasný pohlavní styk, potvrdil Senát

Česko
Ilustrační foto: Okresní a Krajský soud v Liberci.
Ve středu 29. května bude ochromen chod soudů v republice včetně Libereckého kraje. Téměř všichni zaměstnanci soudů, kterým to zákon umožňuje, se zapojí do stávky. Situace je podle nich už neúnosná, dostávají velmi nízké platy. Odborový svaz žádá o navýšení platů o 15 procent a také diskusi o vytvoření nových platových tabulek pouze pro justici.

Stávka soudních pracovníků v Libereckém kraji omezí chod soudů

Liberecko
Poslanecká sněmovna.
Doba oddlužení se zřejmě zkrátí z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Vládní novelu insolvenčního zákona dnes schválila s některými úpravami Sněmovna. Zkrácení doby oddlužení podle kritiků neúměrně zhorší pozici věřitelů, mezi nimiž jsou třeba i samoživitelé, společenství vlastníků jednotek a bytová družstva. Poslanci opozičního hnutí ANO neprosadili pro nepodnikající jednotlivce tříleté, čtyřleté nebo pětileté oddlužení podle výše dluhu. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Sněmovna schválila zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

Česko
Antonín Stanislav rezignoval na funkci ředitele Domova sociální péče v Tmavém Dole i pozici náměstka ministra spravedlnosti.
Rada Královéhradeckého kraje jmenovala v pondělí Martina Kryštofa Kubáka novým ředitelem Domova sociální péče v Tmavém Dole. Jako nejvhodnějšího kandidáta ze čtyř uchazečů ho doporučila výběrová komise. V Tmavém Dole šéfoval od roku 2017 Antonín Stanislav, který letos v lednu rezignoval na pozici ředitele, když souběžně působil na ministerstvu spravedlnosti jako politický náměstek. V pondělí večer Antonín Stanislav oznámil na sociální síti X, že se rozhodl rezignovat k 1. březnu i na funkci politického náměstka ministra spravedlnosti.

Tmavý Důl má nového ředitele. Antonín Stanislav skončil i na ministerstvu

Krkonoše
Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela.
Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v ústavně-právním výboru.

Poslanci podpořili změnu definice znásilnění. Základem bude nesouhlas

Česko
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by nechtěl rušit možnost uložit za znásilnění podmíněný trest. V diskusním pořadu televize CNN Prima News Partie Terezie Tománkové dodal, že je třeba hledět na to, kdy takové tresty soudy ukládají. Poukázal na to, že existují různé intenzity a druhy znásilnění. Ministerstvo by podle Blažka chtělo zavést povinné školení soudců.
11 fotografií

Podmínku za znásilnění bych nerušil, záleží na formě, řekl ministr Blažek

Česko
Ilustrační snímek
Za znásilnění bylo odsouzeno přes šest stovek lidí od roku 2016 do konce roku 2022. Podmíněným trestem skončilo šestyčtyřicet procent případů, podmínkou s dohledem potrestaly soudy jedenáct procent pachatelů. Nepodmíněný trest soud uložil čtyřiceti procentům pachatelů. Média začala případy sledovat s nedávnou kauzou na Vyškovsku.

Tresty za znásilnění v Česku? Podmínku dostala od roku 2016 polovina odsouzených

Krimi
Při odvolání u Krajského soudu v Brně dostal muž podmínku. Ilustrační foto.
Půldruhého roku měl zneužívat nezletilou dceru své družky. Za znásilnění a zneužití dítěte hrozilo lesnímu dělníkovi z Vyškovska až desetileté vězení. Zatímco u okresního soudu dostal tříletý trest, nedávno mu odvolací soud sazbu významně snížil. Od Krajského soudu v Brně odešel s podmínkou. Několik dní po rozsudku se dívka pokusila o sebevraždu. Do případu se nyní chce vložit i ministr spavedlnosti Pavel Blažek. O případu informoval Blesk, Seznam zprávy a Novinky.

Znásilněná mužem z Vyškovska se chtěla zabít, případ teď prověří ministr Blažek

Zločiny a soudy
Ivan Bartoš
Žádný konec reforem, ale naopak velká aktivita čeká pětikoaliční vládu. V rozhovoru pro Deník to tvrdí její vicepremiér a uchazeč o předsednický post Pirátské strany Ivan Bartoš. Jeho mandát vypršel v úterý a v sobotu se v Brně bude snažit o jeho obnovení. Proti němu kandiduje europoslankyně Markéta Gregorová. Podle Bartoše není rolí předsedy „chodit do médií, ale tvrdě vyjednávat legislativu a finance pro naše záměry“.
13 fotografií

Stavební řízení se výrazně zkrátí, říká ministr pro místní rozvoj Bartoš

Česko
Český premiér Petr Fiala.
Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) chyboval, když špatně vyhodnotil konání vánočního večírku na ministerstvu v době tragické střelby na Karlově univerzitě, chyby lituje a omluvil se. Tím vidí předseda vlády kauzu jako uzavřenou. Uvedl to v úterý na brífinku před odletem na pracovní cestu do Indie. Ministra práce a sociálních věcí podpořili i Lidovci.

Jurečka chyboval, lituje toho, řekl Fiala. Ministra podpořili i lidovci

Česko
Novým prezidentem České republiky se letos stal Petr Pavel
Prezidentská volba, nástup Petra Pavla, konec Miloše Zemana. Dvě války na prahu Evropy. Definitivní konec pandemie. Korunovace Karla III. Nebo žlutá karta pro ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Jaké byly události roku 2023? Na to nabízí odpověď tradiční ročenka magazínu Víkend, která vychází již tuto sobotu zdarma ve vašem Deníku. 

Události roku 2023: Už v sobotu vychází ročenka magazínu Víkend

O Deníku
Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové 30. května 2023 na pražském městském soudu vylomili dveře do jednací síně
Policie obvinila osm lidí z výtržnictví kvůli incidentu na pražském městském soudu z konce května, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy vysadili dveře do jednací síně. Dnes to uvedla Česká televize (ČT). Pět stíhaných dále policie viní z násilí proti orgánu veřejné moci, jeden z nich je navíc obviněný i z pohrdání soudem. Jedním z obviněných je podle ČT Pavel Zítko.
4 fotografie

Policie obvinila osm lidí kvůli květnovému incidentu u soudu s Peterkovou

Zločiny a soudy
Premiér Petr Fiala (vpravo) má kauzu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (vlevo) za uzavřenou. Ilustrační snímek
Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při středeční návštěvě Loun.
11 fotografií

Setkání ministra Blažka s Nejedlým? Za mě je kauza uzavřená, prohlásil Fiala

Česko
Kateřina Perknerová
Lidé neumí odpustit, kážou-li politici vodu a pijí po litrech víno. Nebo jsou směšní, což Piráti začínají být.

Piráti v pasti

Komentáře
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek
Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce a zástupce ve vládě, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici.
11 fotografií

Ohrožuje důvěru ve spravedlnost. Piráti chtějí okamžité odvolání ministra Blažka

Česko
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvažoval kvůli svému setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým o rezignaci. Připustil to v rozhovoru pro Právo. Blažek se s Nejedlým, označovaným za proruského lobbistu, setkal v polovině srpna v restauraci, kam se podle svého vysvětlení uchýlil kvůli silnému dešti. Podle ministra bylo setkání náhodné.
11 fotografií

Setkání s Nejedlým? Uvažoval jsem o rezignaci, připustil ministr Blažek

Česko
Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan
Vyjasnění zákona o služebním poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přechází mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, má přinést kompetenční žaloba ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN). Žalobu, o jejímž podání dnes informoval server Česká justice, posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).
10 fotografií

Blažek podal žalobu na Rakušana. Chce si vyjasnit kompetence

Česko
Český premiér Petr Fiala.
V úvodu 35. dílu seriálu se premiér Petr Fiala vyjádřil k definitivní podobě konsolidačního balíčku. Tři základní změny se týkají DPH na denní tisk, která bude dvanáctiprocentní stejně jako u časopisů, zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane obcím a městům a zaměstnanecké benefity budou zatíženy nižší daní. O těchto krocích mluvila většina ekonomů či oponentů od počátku. Proč je vláda do původního návrhu vůbec dávala?

Když stát bohatě dotuje agrobarony, musejí snížit ceny potravin, řekl Fiala

Česko