ŠTÍTEK: Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-Un a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Dohodu o komplexním strategickém partnerství na summitu v severokorejské metropoli Pchjongjangu podepsali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Putin podle ní poté uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podpis dohody odsoudil.
6 fotografií

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem a KLDR

Svět
Televizní obrazovka ukazuje snímek odpálení severokorejské rakety  v neděli 19. března 2023. Ilustrační snímek
Severní Korea v pondělí odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která má dolet přes 15 tisíc kilometrů, a mohla by tak zasáhnout i území celých kontinentálních Spojených států. Podle agentury Jonhap šlo už o pátý letošní test rakety dlouhého doletu ze strany komunistické země, což je nejvíce za jediný rok. Raketový test odsoudily Jižní Korea, Japonsko i USA. V Pekingu šéf čínské diplomacie přijal severokorejského náměstka ministerstva zahraničí.
12 fotografií

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu. Dopadla do Japonského moře

Svět
Severokorejská mezikontinentální balistická střela Hwasong-18 během přehlídky v hlavním městě Pchjongjangu
Severní Korea při vojenské přehlídce v Pchjongjangu předvedla balistické rakety a nové útočné drony. Procesí, konanému ve čtvrtek večer při příležitosti 70. výročí konce korejské války, přihlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un a delegace z Číny a Ruska včetně ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, napsala s odkazem na dnešní prohlášení severokorejských médiích agentura Reuters.
6 fotografií

Rakety i útočné drony. Vojenskou přehlídku KLDR sledovaly delegace Ruska i Číny

Svět
Zemědělství v KLDR. Ilustrační snímek
V Severní Koreji je nedostatek jídla a sousedé umírají hlady. V exkluzivních rozhovorech to novinářům britské stanice BBC sdělili tři lidé žijící v této nejizolovanější zemi světa. Jejich svědectví naznačuje, že situace v totalitní diktatuře je nejhorší od hladomoru z druhé poloviny 90.let. Pchjongjang tvrdí, že zájmy jeho občanů pro něj vždy byly na prvním místě. Svědectví získané BBC zpochybnil tvrzením, že jsou smyšlená a pocházejí od protirežimních sil.
12 fotografií

Raději se sami zabili. V Severní Koreji lidé umírají hlady, ze svědectví mrazí

Svět
Na televizní obrazovce umístěné na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o odpálení raket Severní koreou, 20. února 2023.
Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.
5 fotografií

KLDR odpálila dvě taktické balistické střely. Japonsko žádá o zasedání OSN

Svět
Bombardéry B-1B a stíhačky F-35 a F-16. Ilustrační snímek
Do vzdušného prostoru Jižní Koreje proniklo pět severokorejských dronů, na což jihokorejská armáda reagovala nasazením stíhaček a vrtulníků a pokusy o sestřelení bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejské činitele o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.

Jihokorejský vzdušný prostor narušily drony z KLDR. Soul odpověděl střelbou

Svět
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují 28. července 2022 v televizi projev vůdce KLDR Kim Čong-una.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že jeho země je připravena mobilizovat své jaderné odstrašující prostředky a čelit jakémukoli vojenskému střetu s USA. S odvoláním na státní média o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Kim také poprvé kritizoval nového jihokorejského prezidenta a varoval Soul, že se blíží k hranici války.

Střet s Amerikou? KLDR je připravena mobilizovat jaderné odstrašující prostředky

Svět
Šéf separatistické proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v Mariupolu.
Severní Korea ve čtvrtek potvrdila, že uznala samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR). S proruskými separatistickými celky chce rozvíjet vztahy na státní úrovni, uvedla severokorejská oficiální agentura KCNA. KLDR je po Rusku a Sýrii třetí zemí na světě, která obě republiky uznala jako samostatné státy, napsala agentura AFP. Ukrajina ve středu oznámila, že kvůli tomu s Pchjongjangem přerušuje diplomatické vztahy.
14 fotografií

KLDR uznala samostatnost proruských separatistických republik na Ukrajině

Státy mimo EU
Test severokorejské mezikontinentální balistické střely Hwasong-17 na snímku z 24. března 2022.
Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později podle agentury Reuters řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. 
5 fotografií

Další test. Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické rakety

Svět
Americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol se setkali 21. května 2022 v Soulu
Spojené státy a Jižní Korea se shodly na zesílení opatření s cílem účinněji odstrašit Severní Koreu a na rozšíření spolupráce na řadě kroků, které se týkají oblastí od bezpečnosti v kybernetickém prostoru přes jadernou energetiku až po regionální bezpečnost a dodavatelské řetězce. Vyplývá to ze společného prohlášení po sobotním setkání nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho amerického protějšku Joea Bidena v Soulu.
5 fotografií

Spojenectví mezi USA a Jižní Koreou odstrašuje KLDR, prohlásil v Soulu Biden

Svět
Severokorejský vůdce Kim Čong-un na záběru z televizního vysílání ze 12. května 2022
Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19 v zemi a vyhlásila celostátní lockdown. Dosud severokorejské úřady výskyt nemoci na svém území popíraly. Státní média informovala, že v metropoli Pchjongjangu byla zjištěna subvarianta vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron. Počet nakažených však nesdělila, uvedly zahraniční agentury. Svému severnímu sousedovi už nabídla humanitární pomoc Jižní Korea.
5 fotografií

Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19. Vyhlásila uzávěru

Svět
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují televizní reportáž o raketovém testu, který 7. května 2022 provedla KLDR.
Severní Korea v sobotu směrem do Japonského moře odpálila balistickou střelu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Jde o patnáctou podobnou zkoušku, kterou izolovaný komunistický stát letos uskutečnil, poznamenala agentura AP. Naposledy se podobný test navzdory rezolucím OSN, které to KLDR zakazují, uskutečnil ve středu.

Severní Korea směrem do Japonského moře odpálila střelu, zřejmě balistickou

Svět
Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku z 23. března 2021
KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu. Na pondělní vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jihokorejská média informovala o přehlídce již v pondělí večer, dnes její konání potvrdila i severokorejská státní agentura KCNA. Podle agentury AP mezi analytiky rostou obavy, že KLDR uskuteční nový jaderný test.
5 fotografií

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu, řekl Kim Čong-un

Svět
Obrazovka s vysíláním zpravodajské televize na nádraží v jihokorejském Soulu ukazovala 30. ledna 2022 test rakety, který provedla KLDR
Severní Korea do moře u svého východního pobřeží odpálila zřejmě balistickou raketu středního doletu, uvádějí agentury s odvoláním na japonské a jihokorejské ministerstvo obrany. Jde o sedmý test od začátku letošního roku a asi největší, jaký severokorejský komunistický režim podnikl od roku 2017.

KLDR pokračuje v raketových testech. Odpálila další balistickou střelu

Svět
Lidé na nádraží v Soulu sledují start severokorejské rakety na televizní obrazovce
Severní Korea odpálila z letiště v hlavním městě Pchjongjangu směrem k Japonskému moři dvě střely, které by mohly být balistické, oznámila jihokorejská armáda. Také podle japonské pobřežní stráže mohlo jít o balistické rakety. KLDR provedla od začátku letošního roku již několik raketových testů, čímž si vysloužila kritiku mezinárodního společenství, uvedla agentura Reuters.

KLDR odpálila další rakety. Od začátku ledna jde již o čtvrtý test

Svět
Lidé v jihokorejském Soulu sledují start balistické rakety KLDR.
Severní Korea zřejmě ve středu vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu, uvedlo Japonsko. Jihokorejská armáda oznámila vystřelení blíže neurčeného projektilu. V případě potvrzení by se jednalo o první letošní vypálení rakety severokorejským režimem, které přišlo jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji armády vzhledem k nestabilní mezinárodní situaci.
6 fotografií

Střela přes pobřeží. Severní Korea vypálila balistickou raketu, hlásí Japonsko

Svět
Severokorejská oblast pro jaderné testy ve vesnici Pchunggje na satelitních snímcích pořízených USA
Severní Korea asi obnovila činnost ve svém jaderném komplexu v Jongbjonu, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na poslední výroční zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta monitoruje jaderné aktivity KLDR na dálku, zejména na základě satelitních snímků, protože od roku 2009 jí Pchjongjang neumožňuje návštěvy inspektorů. Jihokorejská tisková agentura Yonhap v neděli uvedla, že do Washingtonu dorazil zmocněnec jihokorejské vlády pro jaderné otázky, který tam má jednat o obnovení dialogu s KLDR.
12 fotografií

KLDR zřejmě po víc než dvou letech obnovila činnost v jaderném komplexu

Svět
Kim Jo-čong
Sestra severokorejského vůdce dnes zavrhla vyhlídky na brzké obnovení diplomatických jednání se Spojenými státy. USA mají očekávání, která jim mohou přinést velká zklamání, nechala se slyšet Kim Jo-čong podle agentur AP a Reuters. S prohlášením přišla poté, co poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan označil nedávné vyjádření lídra KLDR za zajímavé signály.
5 fotografií

Kimova sestra odmítá jednání s USA: Jejich očekávání jim mohou přinést zklamání

Svět
Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Pchjongjangu
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se dnes omluvil Jižní Koreji za incident, při němž severokorejští vojáci začátkem tohoto týdne zastřelili jihokorejského úředníka, který byl služebně na moři poblíž hranic obou zemí. Podle agentury Reuters to oznámil bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta. Vojáci KLDR proti Jihokorejci údajně zakročili v rámci snah o zastavení šíření koronaviru.
5 fotografií

Hluboce toho lituji. Kim se omluvil Jižní Koreji za usmrcení úředníka

Svět
Zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun (vlevo) si podává ruku s ministrem pro sjednocení Kimem Jonem-čchulem.
Severní Korea se nechystá jednat se Spojenými státy a vyzývá Jižní Koreu, aby se přestala vměšovat do cizích záležitostí. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun. Učinil tak krátce před dnešní návštěvou náměstka amerického ministra zahraničí Stephena Bieguna, který chce v Soulu jednat o možnostech, jak obnovit jaderné rozhovory s Pchjongjangem.  
16 fotografií

KLDR nebude jednat s USA. Vyzvala Jižní Koreu, aby se do toho nevměšovala

Svět
Strážní věže KLDR (v pozadí) a Jižní Koreje na hranici obou zemí na snímku z 16. června 2020
Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul v reakci na radikální zhoršení vztahů s KLDR nabídl svou rezignaci.
14 fotografií

Mezikorejské napětí: KLDR pošle vojáky do dvou demilitarizovaných oblastí

Svět
Kim Jo-čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, po příletu do jihokorejského Inčcheonu
Jižní Korea dnes svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku a vyzvala Korejskou lidově demokratickou republiku k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu mezi oběma korejskými státy. Stalo se tak několik hodin poté, co Pchjongjang pohrozil zrušením styčného úřadu v Kesongu na hranici mezi oběma Korejemi a vojenskou akcí proti svému rivalovi, informovala agentura AP.
14 fotografií

KLDR pohrozila uzavřením styčného úřadu. Jižní Korea vyzývá k dodržování dohod

Svět
Jo-čong s korejskými lídry
Severní Korea dnes (v úterý místního času) oznámila, že v poledne přeruší všechny mezikorejské komunikační linky. Podle severokorejské státní agentury KCNA se jedná pouze o první krok a Severní Korea postupně s jižním sousedem zcela přeruší veškerý kontakt. Jihokorejští činitelé se ráno nedovolali svým protějškům v KLDR, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. 
12 fotografií

Odveta za letáky. KLDR přerušila mezikorejské komunikační linky

Svět