ŠTÍTEK: pec

U kremační pece s majitelem pohřební služby Atropos Pavlem Stárkem.
/FOTO, VIDEO/ „Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“ Na tuhle legendární hlášku z filmu Vesničko má středisková si patrně vzpomněla řada lidí, kteří přišli na Den otevřených dveří do nymburského krematoria. Zástupci pohřební služby Atropos pustili zájemce i do prostor, kam se živí kromě zaměstnanců krematoria nemají šanci podívat.
49 fotografií

Místa, kam se živí nepodíváte. Nymburské krematorium otevřelo dveře veřejnosti

Nymbursko
Sklář Robert Kaufman s katalogem Institutu The Art Institute of Chicago.
Otisknout ruce do skla jako vzpomínku nebo vyrobit skleněný šperk je možné ve sklářském ateliéru Waga v Málkově. Skláři Robert a Martina Kaufmanovi tam nabízejí exkurze pro veřejnost, kde mají návštěvníci šanci seznámit se s řemeslem a stát se na chvíli skláři. Manželský pár se věnuje především vlastní tvorbě a výrobě na zakázku nebo pro galerie.
24 fotografií

Splněný sen u sklářské pece. Z Málkova míří sklo do sousedství i do zahraničí

Příběhy a rozhovory
Sklář Robert Kaufman s katalogem Institutu The Art Institute of Chicago.
/FOTO, VIDEO/ Otisknout ruce do skla jako vzpomínku nebo vyrobit skleněný šperk je možné ve sklářském ateliéru Waga v Málkově. Skláři Robert a Martina Kaufmanovi tam nabízejí exkurze pro veřejnost, kde mají návštěvníci šanci seznámit se s řemeslem a stát se na chvíli skláři. Manželský pár se věnuje především vlastní tvorbě a výrobě na zakázku nebo pro galerie.
24 fotografií

Splněný sen u sklářské pece. Z Málkova míří sklo do sousedství i do zahraničí

Podnikání
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty
Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Vzácný objev v Hroznové Lhotě. Archeologové odhalili středověkou pec i příkop

Objevy
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty.
/FOTO, VIDEO/ Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Středověkou pec i příkop odhalili archeologové v Hroznové Lhotě, podívejte se

Hodonínsko
Hotová jílová pec
S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.
12 fotografií

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

Hobby
Zpátky do devátého století! Slované tavili v areálu Staré huti u Adamova železo.
Pálení vápna v selské vápence a dřevěného uhlí v dobovém milíři. Výroba šperků, sítí nebo pečení chleba v rekonstrukci středověké pece. Ukázky historických taveb. Ve staré slovanské kovárně pak létaly jiskry, jak kováři opracovávali roztavenou železnou rudu. Areál Staré huti poblíž Adamova na Blanensku ovládla v sobotu akce Slované na huti v režii Technického muzea v Brně, archeologů a příznivců historie.
49 fotografií

VIDEO: Zpět do devátého století! Slované tavili v huti u Adamova železo

Blanensko
Vzpomínky na ústeckou sklárnu od Petra Mudry ve formě dokumetů, fotek a elektronické kopie fotografií ze sbírek ústeckého muzea.
/FOTO/ V areálu ústecké sklárny se narodil, prožil dětství, vyučil se a pracoval. V roce 1996 byl Petr Mudra u posledního výhasu pecí a dodnes to považuje za jednu ze svých nejsmutnějších vzpomínek. „Bylo nám to moc líto, doslova nám bylo do breku. Jiné sklárny v republice vyrábí i dnes, ačkoli byly v mnohem horším stavu. Koupili nás tehdy Italové, ale sklo vyrábět nechtěli,“ posteskl si.
12 fotografií

V ústecké sklárně prožil Petr Mudra většinu života. Dodnes pije teplé pivo

Ústecko
Záchranný archeologický výzkum na nové trase dálnice D 55 u Bzence.
/VIDEO/ Archeologové poslední únorový pátek ukončí svůj doplňující záchranný výzkum v trase nového dálničního úseku D55 mezi Bzencem a Moravským Pískem, a to u Domanínského potoka. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí republikového Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. „Archeologové lokalitu označili za mimořádně bohatou díky četnosti nálezů z různých období od doby kamenné až pro středověk,“ uvedla.
34 fotografií

Pohled do minulosti z dronu. Končí průzkum archeologů u Bzence. Na trase D55

Hodonínsko
Sklářský výtvarník Ricardo Hoineff, rodák z Rio de Janeira, během dne otevřených dveří, v rámci projektu Křišťálové údolí. Prosinec 2022.
/ROZHOVOR/ Rodáka z brazilského Ria de Janeiro Ricarda Hoineffa, později scénografa a řadu let uznávaného sklářského umělce osud zavál z druhého konce světa na Novoborsko. Po řadě let v Praze si k němu našel až takový vztah, že si zde postavil dřevěnou roubenku a sklářský ateliér s pecí. Je od něj krásný rozhled do kraje. Ač se nepovažuje za fanouška kopané, právě tady s napětím a emocemi sledoval, jak si vedou „jeho“ Brazilci na fotbalovém šampionátu.
14 fotografií

Vánoce v Brazílii nejsou o dárcích, ani žádné show. Jsou úžasnou oslavou rodiny

Volný čas
Setkání u příležitosti odhalení nové fusingové pece Lasvitu ve výrobě TGK Nový Bor.
Největší pec svého druhu v České republice, která dává nové možnosti tvůrcům uměleckého skla pro fasády a architekturu, spustili v pátek 9. prosince odpoledne v Novém Boru. Do unikátního zařízení investovala několik milionů korun společnost Lasvit spolu s firmou TGK – Technika, sklo a umění. Pec pro tavené plastiky ze skla sice napájí elektřina, ale je úspornější než starší a menší alternativy.
15 fotografií

Na sklo s jeřábem. Lasvit investoval do obří pece k využití skla v architektuře

Českolipsko
Pečení chleba, kovařina a třeba dílničky. Předvánoční atmosféru si ve skanzenu v Krňovicích si o víkendu užívají stovky lidí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční Vánoce ve skanzenu mohou lidé celý víkend zažít v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Kromě prohlídky kolekce historických roubenek z východu Čech včetně vodního a větrného mlýnu nabízí skanzen ukázky kovařiny, tradiční pečení chleba v peci na dřevo a řadu dílniček pro děti. Ochutnat lze i tradiční punč nebo klobásku z místní udírny.
36 fotografií

Šup s chlebem do pece, předvánoční víkend láka do skanzenu. Podívejte se

Hradecko
Sklárna Harrachov
Od začátku listopadu má pomalu vychládat sklářská pec harrachovské sklárny Novosad a syn. Majitel bude čekat na to, až se do cen energií promítne úsporný tarif. Pro firmy to bude až v příštím roce. V polovině ledna příštího roku by sklárna měla opět fungovat. Teď ale dostalo 90 zaměstnanců výpověď. „Doufám, že se zaměstnanci vrátí. Na to, abych je ty dva měsíce držel, už nemám," vysvětlil majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově František Novosad.

Sklárna v Harrachově přeruší výrobu, čeká na zastropování cen energií

Krkonoše
Sklárna v Harrachově.
Od začátku listopadu má pomalu vychládat sklářská pec harrachovské sklárny Novosad a syn. Majitel bude čekat na to, až se do cen energií promítne úsporný tarif. Pro firmy to bude až v příštím roce. V polovině ledna příštího roku by sklárna měla opět fungovat. Teď ale dostalo 90 zaměstnanců výpověď. „Doufám, že se zaměstnanci vrátí. Na to, abych je ty dva měsíce držel, už nemám," vysvětlil majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově František Novosad.

Sklárna v Harrachově přeruší výrobu, čeká na zastropování cen energií

Jablonecko