ŠTÍTEK: Petra Doležalová

Čerstvě dokončené rybníky
Revitalizací dvou rybníků přiléhajících k zástavbě městyse Krucemburk na Vysočině došlo k obnově ekologicky významného krajinného celku. Projekt podpořený z fondů EU pomohl posílit akumulační a retenční schopnosti stávajících rybníků. Zároveň přispěl k posílení biodiverzity a krajinotvorné role vodních ploch, které leží v CHKO Žďárské vrchy.
27 fotografií

Mlýnské rybníky pomáhají udržet rozmanitost přírody Žďárských vrchů

Česko a EU
Poraněné čapí mládě se promenádovalo po soukromé zahradě.
Čapí mládě se ve čtvrtek ráno promenádovalo po soukromé zahradě v Jamách. Vůbec se nebálo a od majitele zahrady se nechalo dokonce i pohladit. „Čápi tu letos vyseděli tři mláďata. Jedno z nich se našlo ráno, jak chodí po soukromé zahradě. Mělo něco s křídlem,“ popsal starosta Jam Jiří Šikl, který nelenil a okamžitě zavolal ochranáře.  
32 fotografií

Ptačí pohotovost v Jamách: jedno z čapích trojčat má poraněné křídlo, podívejte

Žďársko
Poraněné čapí mládě se promenádovalo po soukromé zahradě.
Čapí mládě se ve čtvrtek ráno promenádovalo po soukromé zahradě v Jamách na Žďársku. Vůbec se nebálo a od majitele zahrady se nechalo dokonce i pohladit. „Čápi tu letos vyseděli tři mláďata. Jedno z nich se našlo ráno, jak chodí po soukromé zahradě. Mělo něco s křídlem,“ popsal starosta Jam Jiří Šikl, který nelenil a okamžitě zavolal ochranáře.  
32 fotografií

OBRAZEM: Ptačí pohotovost v Jamách. Jedno z čapích trojčat má poraněné křídlo

Zvířecí deník a chovatelství
Členky Ohrazenického SDH.
Ohrazenice - Dobrovolní hasiči mnohdy krom požární ochrany zajišťují také kulturní život v obcích. Jinak tomu není ani v obci Ohrazenice, která leží nedaleko Jaroměřic nad Rokytnou. Tam se místní ženy rozhodly vstoupit do sboru dobrovolných hasičů a navázat tak na tradici požárního sportu v Ohrazenici.

Nové družstvo hasiček chce obnovit tradici požárního sportu

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Vysoká horečka, bolesti hlavy, svalů a dýchací potíže. Kašel. Typické příznaky chřipky. Epidemie tohoto onemocnění se v regionu vyskytují nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nyní je nejvhodnější doba pro očkování proti chřipce. 

Je nejvhodnější doba k očkování proti chřipce

Blanensko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Vysoká horečka, bolesti hlavy, svalů a dýchací potíže. Kašel. Typické příznaky chřipky. Epidemie tohoto onemocnění se v regionu vyskytují nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nyní je nejvhodnější doba pro očkování proti chřipce. 

Je nejvhodnější doba k očkování proti chřipce

Břeclavsko
Aleš Chmelař.
Z Úřadu vlády odchází státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD). Měl by se ucházet o funkci odborného náměstka pro evropskou sekci na ministerstvu zahraničí, kde končí Jakub Dürr. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že na post evropského tajemníka vypíše Úřad vlády výběrové řízení.

Tajemník pro evropské záležitosti Chmelař míří na ministerstvo zahraničí

Česko
Radim Dragoun
Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šéfa Okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna. Vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 12 lidí. Informovala o tom mluvčí vlády Petra Doležalová. Z čela GIBS odešel na začátku května Michal Murín, který měl spory s premiérem.
4 fotografie

Nový ředitel GIBS? Babiš navrhne státního zástupce Dragouna

Česko
Premiér Andrej Babiš
Vláda zadala harmonogram příprav na české předsednictví Evropské unii v roce 2022. Kabinet bude mimo jiné chtít motivovat české pracovníky, aby se více angažovali při práci pro unii. Po dnešním jednání vlády to řekl její předseda Andrej Babiš (ANO) a v tiskové zprávě uvedla mluvčí úřadu vlády Petra Doležalová. Premiér předsednictví označil za prestižní záležitost, kterou Česká republika nemůže podcenit.
17 fotografií

České předsednictví EU. Vláda nechá vypracovat harmonogram příprav pro rok 2022

Česko
Jan Hamáček
Předseda ČSSD Jan Hamáček se stal prvním místopředsedou vlády, ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) bude v nové vládě předsedkyní legislativní rady. Po prvním zasedání menšinového kabinetu ANO a ČSSD, který se má opírat o podporu komunistů, to řekl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nová vláda bude mít i zmocněnkyni pro lidská práva, a to Martinu Štěpánkovou.
17 fotografií

Prvním místopředsedou vlády je Hamáček, Malá je předsedkyní legislativní rady

Česko
V požární nádrži přibyla lávka pro obojživelníky.
Herálec – Požární nádrž v Kocandě, místní částí Herálce, se stala pastí pro obojživelníky. Její hladké kolmé stěny jim nedovolily opustit prostor naplněný vodou a žáby se posléze utopily. „Požární nádrž byla postavena někdy za totality, ale už se začínala bortit. Takže jsme ji vypustili, opravili a vyčistili,“ povyprávěl začátek žabího příběhu starosta Herálce Lubomír Gregor.
3 fotografie

Žáby a čolci se procházejí po nové lávce

Žďársko
Zasněžování ve Vysočina aréně.
Nové Město na Moravě - Loňský rok poprvé prověřil hospodaření s vodou v souvislosti s umělým zasněžováním a plněním zásobníku sněhu ve sportovním areálu Vysočina Arena v Novém Městě na Žďársku. Loni v lednu padla pokuta. Tuto zimu už našli sportovci s ochranáři společnou řeč.

Za přehnané zasněžování padla poslední pokuta

Žďársko
Ilustrační foto.
Praha – Pacientek s komplikovaným těhotenstvím rok od roku přibývá. Pětinu všech dvojčat tvoří jednovaječná, která na rozdíl od dvouvaječných mají společnou placentu, což s sebou nese řadu problémů. Tím nejčastějším je transfúzní syndrom, na který ještě donedávna oba plody vesměs umíraly.

Dříve bez šance. Operace v děloze zachraňuje dvojčata

Česko
CHRÁNĚNÁ DÍLNA v Dobenínské ulici v Náchodě poskytují zaměstnání lidem v našem regionu, kteří jsou zdravotně znevýhodnění. Nacházejí tady nejen pracovní uplatnění, ale i nové přátelé.
Náchod /FOTO/ - Prohlídka nově zrekonstruované dílny, která je přizpůsobená osobám zdravotně znevýhodněným a pestrý celodenní program s občerstvením. Taková bude sobota 10. října v chráněné dílně Verpet, která své brány otevře široké veřejnosti. Při akci se bude také pomáhat dětem, které trápí nevyléčitelná nemoc motýlích křídel.
6 fotografií

Chráněná dílna otevře své brány. Akce pomůže i dětem s nemocí motýlích křídel

Náchodsko
Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních se uskutečnila vernisáž k výstavě s názvem Doušek betonu
Hranice – Více než třicet let pořádají Zbrašovské aragonitové jeskyně (ZAJ) přes léto výstavy. Letos se v úterý 30. června uskutečnila vernisáž k výstavě Doušek betonu. Jak už sám název napovídá, návštěvníci si po celé léto mohou prohlédnout betonové sochy šesti studentů a absolventů Katedry sochařství z Ostravské univerzity. Ty stojí především v Mramorové síni.
13 fotografií

Sochařka: Vystavovat v jeskyních je prostě pecka

Hranicko
Terezie Kašparovská a Tomáš Hauptvogel
Ústí nad Labem - Mírové náměstí v Ústí nad Labem zaplnily v sobotu odpoledne stovky natěšených diváků, kteří přišli na roadshow Prima jede… za vámi. Vedle velkého zábavného odpoledne chtěli vidět živé vysílání zpravodajské hodiny. Zprávy FTV Prima moderovali Terezie Kašparovská a Tomáš Hauptvogel, který za diváky do krajů vyjel poprvé od dubnové nehody.
20 fotografií

Prima vysílala zprávy z Mírového náměstí

Ústecko
Zámek Velké Březno.
Ústecko – Festival Závislý zubr pokračuje v sobotu v Zubrnicích. Divadelní představení, hudbu a zpěv mohou zájemci sledovat na místním nádraží, ve skanzenu i v kostele a také U Pernekrů.

Tipy na víkend: Sobota slibuje kopu zábavy

Ústecko
Sedmou zastávkou roadshow „Prima jede… za vámi" bylo v sobotu 13. června město Náchod.
Náchod /FOTO/ - Roadshow „Prima jede… za vámi" má za sebou další zastávku. Tentokrát zpravodajský kamion zakotvil v sobotu odpoledne v Náchodě. Zprávy FTV Prima moderovali Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle, v rámci doprovodného programu vystoupily skupina Abba Stars i muzikálové hvězdy Petr Poláček, Petra Doležalová a František Pytloun. Milým hostem se stal oblíbený herec z Cest domů Miroslav Etzler.
54 fotografií

Zprávy FTV Prima se vysílaly živě z Náchoda

Náchodsko
 Zprávy FTV Prima budou na místě moderovat Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle.
Náchod - Sedmou zastávkou roadshow „Prima jede… za vámi" je město Náchod. Zpravodajský kamion TV Prima přiveze už dnes 13. června od 15 hodin na Masarykovo náměstí nejen živé vysílání zpravodajské hodiny, ale i bohatý doprovodný program. Zprávy FTV Prima budou na místě moderovat Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle.

TV Prima jede do Náchoda

Náchodsko
 Zprávy FTV Prima budou na místě moderovat Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle.
Náchod - Už tuto sobotu 13. června zamíří unikátní mobilní studio TV Prima na další ze svých patnácti zastávek po českých a moravských městech, a sice do Náchoda v rámci roadshow Prima jede… za vámi.

Do Náchoda míří mobilní studio TV Prima

Z okolí
 Zprávy FTV Prima budou na místě moderovat Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle.
Náchod - Už tuto sobotu 13. června zamíří unikátní mobilní studio TV Prima na další ze svých patnácti zastávek po českých a moravských městech, a sice do Náchoda v rámci roadshow Prima jede… za vámi.

Do Náchoda míří mobilní studio TV Prima

Náchodsko
Josef Abrhám a Jiří Bartoška při natáčení seriálu Já, Mattoni 
v budově bývalé pražské Živnobanky
Přeštice – Zámek Lužany bude od druhé poloviny ledna patřit filmařům České televize. Natáčet tam budou záběry pro historický seriál Já, Mattoni o životě podnikatele, průmyslníka a šlechtice z Karlových Varů Heinricha von Mattoni.

Filmaři hledají komparzisty pro Mattoniho

Plzeňsko
Čolek velký.
Žďárské vrchy - V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy nalezli ochranáři nové lokality s výskytem čolka velkého. „Objevili jsme dvě nová místa, kde jsme o něm zatím ještě nevěděli. Jedno z nich je u Studnic a druhé u Radostína," potvrdila Petra Doležalová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Ochranáři objevili dvě místa s čolkem velkým

Žďársko
Dokument Escape to Vanuatu, čtvrtý ze série cestopisů Petry Doležalové a Libora Špačka věnovaných nejkrásnějším místům planety, si podmanil diváky i porotu mezinárodního filmového festivalu.
Praha /VIDEO/ - Dokument Escape to Vanuatu, čtvrtý ze série cestopisů Petry Doležalové a Libora Špačka věnovaných nejkrásnějším místům planety, si podmanil diváky i porotu mezinárodního filmového festivalu. V Portugalsku získal pět cen a stal se absolutním vítězem letošního ročníku.

Grand Prize patří českým filmařům

Film a televize