ŠTÍTEK: pitná voda

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zde dokončil novou shybku.
Problematický dvousetmetrový úsek vodárenského řadu, překonávající řeku Otavu u Čejetic na Strakonicku, už patří minulosti. Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zde dokončil novou shybku s potrubím o průměru DN 560, která odstranila všechny dosavadní problémy. Ty způsoboval zejména nevhodný, velmi křehký materiál Sarplast, používaný ve vodárenství v 90. letech.
5 fotografií

Problematické místo vodovodu, který zásobuje Písecko a Strakonicko, je odstraněn

Strakonicko
Baška na Frýdecko-Místecku má komplexně zmodernizovaný vodojem za 18 milionů. Červen 2024.
Celkovou modernizací prošly jak stavební, tak strojně-technologická část objektu a elektroinstalace. Dvoukomorová akumulace s objemem 2 x 250 metrů krychlových pitné vody byla po stavební, technologické a telemetrické stránce rekonstruována tak, aby vyhovovala požadavkům odpovídajícím nejmodernějším vodárenským trendům pro objekty daného typu.  

Baška na Frýdecko-Místecku má komplexně zmodernizovaný vodojem za 18 milionů

Podnikání
Voda, vodovodní baterie, kohoutek. Ilustrační foto.
Na základě výsledků rozborů odebraných vzorků pitné vody v obcích Měrunice (bez části Žichov) a Hrobčice tam vyhlásila do odvolání společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) vodu jako nepitnou. V důsledku vydatných srážek provázejících uplynulé dny došlo ke zhoršení kvality pitné vody ve zdroji vody zásobujícím uvedené obce. Pracuje se na nápravě.

Deště zhoršily zdroj vody na prameništi pro lokalitu Měrunic a Hrobčic

Teplicko
Plánů je do roku 2026 hodně, některé jsou velmi akutní.
Jak se bude Vápenný Podol do roku 2026 rozvíjet? To bylo hlavní téma setkání vedení obce s občany. Zavítal na něj hejtman Martin Netolický, který hovořil o možnostech spolupráce s Pardubickým krajem. Lidé si tak mohli vyslechnout informace o zvýšení bezpečnosti v prostoru autobusového terminálu, podpoře zajištění vlastních zdrojů vody či rekonstrukci obecního obchodu.

Vápenný Podol má nedostatek vody, lidem hapruje i mobilní signál

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Lidé na Berounsku platí od začátku letošního roku za vodné a stočné skoro o 15 procent více. Metr krychlový pitné vody mají nyní zhruba o jedenáct korun dražší, u odpadní vody pak cena za kubík stoupla o šest korun. V Suchomastech a Málkově mají vodu levnější, pochází totiž z místního zdroje a navíc obce vodné a stočné pro své obyvatele dotují.

Kolik zaplatíme za vodu? Na Berounsku vodné a stočné výrazně podražilo

Berounsko
Voda. Ilustrační foto
Za vodné a stočné si lidé na Vsetínsku od ledna 2024 připlatí. Společnost Vodovody a kanalizace Vsetín (VaK Vsetín) oznámila, že jeden metr krychlový, to jest 1000 litrů odebrané pitné vody, a odvedení stejného množství odpadní vody do veřejné kanalizace přijde včetně daně na 111,33 koruny. Oproti letošní ceně je to více o 6,49 koruny.

Za vodné a stočné si lidé na Vsetínsku od příštího roku připlatí

Valašsko
Žijeme v časech, kdy se každá koruna v peněžence počítá. Každé zvýšení cen nás nutí přemýšlet o tom, co si dovolit můžeme a co už nikoli. Ceny potravin nebo energií jsou toho dobrým příkladem. Jen v posledním roce jsme to zažili asi úplně všichni. 

Cena vody v roce 2024? Zdražovací potopu nečekejte

Ústecko
Automat na filtrovanou vodu
Správa železnic (SŽ) představila projekt zavedení automatů na čepování pitné vody na nádražích napříč Českou republikou. Projekt, proti němuž vznikla na Valašsku petice, se týká také nádraží ve Valašském Meziříčí a ve Vsetíně, kde se nyní železniční stanice obnovuje a buduje nový terminál. První automat už začal fungoval v Praze na hlavním nádraží. Na Valašsku mají být také.
7 fotografií

Automaty na vodu s aplikací jsou hloupý nápad, říká zastupitel Vsetína Berg

Valašsko
V Ivani vznikne nový vodní zdroj. Pracuje na něm společnost Vodovody a kanalizace Břeclav
Více jak před dvěma lety jim zatrnulo. Zjistili totiž, že se v parných dnech jen tak čerstvou vodou z vodovodu neosvěží. Noční můrou se pro obyvatele některých obcí na Břeclavsku a Brněnsku staly dusičnany. Voda s jejich zvýšenými hodnotami totiž proudila z vrtu u Nové Vsi na Pohořelicku. Komplikace, s níž bojoval správce vodovodu, uspíšila přípravu na vznik nového vodního zdroje a úpravny vodu u Ivaně na Brněnsku.
4 fotografie

U Iváně vznikne nový vrt. Lidé se po potížích s dusičnany dočkají kvalitní vody

Regiony
Úpravna vody Plav.
Přes pět set kilometrů vodárenské soustavy v jižních Čechách patří Jihočeskému vodárenskému svazu (JVS), který zásobuje přes 400 000 obyvatel kraje pitnou vodou. Přes úpravnu Plav a distribuční síť JVS jí ročně zákazníci svazu odeberou 16 milionů m3. Třicet let vodohospodářské organizace připomnělo setkání zástupců členských měst a obcí a zaměstnanců na Úpravně vody Plav v minulých dnech.
5 fotografií

Jihočeské obce už třicet let řídí vlastní vodárenskou soustavu

Českobudějovicko
Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě.
Schůzka jihočeského hejtmana Martina Kuby s vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří v červnu předali na Jihočeský kraj výsledky petice za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách s více než dvěma tisíci podpisy, přinesla ovoce. Odborníci se s vedením kraje shodli na tom, že tato rašelinná nádrž, pocházející z roku 1774, potřebuje efektivnější status ochrany.
4 fotografie

Petice přinesla ovoce. Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě dostane lepší ochranu

Zprávy
V okolí Olšan u Prostějova se nachází obrovské podzemní jezero pitné vody, které je kontaminováno odmašťovadly ze Sigmy Lutín.
Nekonečný boj s kontaminačním mrakem pokračuje. Zamořená podzemní voda v okolí Olšan u Prostějova a Duban ohrožuje jímací území, ze kterého je zásobována pitnou vodou velká část obyvatel Prostějovska. Proto je nutné co nejdříve toto kontaminované území sanovat. První etapa projektu byla zahájena na jaře roku 2019. Nad obřím podzemním jezerem je v současnosti 333 vrtů, kterými se vpravuje do zamořené vody syrovátka. Na jaře letošního roku byla první etapa sanačního zásahu ukončena a měla by na ni navázat etapa druhá. 
7 fotografií

Syrovátka čistí znečištěnou podzemní vodu u Olšan

Prostějovsko