ŠTÍTEK: Plíce

Změny na plicích, v nichž roste nádor, vyvolávají často netušené příznaky.
Rakovina plic je poměrně časté zhoubné onemocnění. Není proto divu, že se ho lidé bojí. Jak zjistit, že má člověk rakovinu plic a co při ní bolí? Kromě tak běžného příznaku, jakým je kašel, se nádor rostoucí na plicích může ohlašovat i dost nečekanými způsoby. Popsala je onkoložka Milada Zemanová z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Když roste nádor plic, objevují se nečekané příznaky. Onkoložka je popsala

Zdraví
Muži si svou pleš často před sluncem nechrání.
Aktinická keratóza je nemoc, kterou má po sedmdesátých narozeninách v podstatě každý druhý člověk. Postihuje kůži vystavenou slunečnímu záření a mezi pacienty trojnásobně převažují muži. Souvisí to s tím, že jim častěji řídnou vlasy a trpí plešatěním. Na nechráněné pokožce hlavy pak vznikají útvary, které se snadno změní na nádory. Je dobré vědět, jak se tomu správnou péčí o pleš a další nechráněná místa na hlavě pokud možno vyhnout.
6 fotografií

Typická nemoc lidí po sedmdesátce souvisí také s plešatěním. Chraňte se včas

Zdraví
Muži z Bochoře zachránila život unikátní operace
Na začátku příběhu devětapadesátiletého Radovana Kučery z Bochoře bylo obyčejné trhání třešní na zahradě kamaráda ve Vlkoši. Na konci drama a boj o život po pádu ze žebříku na kovovou tyč, která se muži zabodla do hrudní dutiny, propíchla obě plíce a jen o milimetry minula srdce, aortu, jícen a další životně důležité orgány. Profesionální reakce záchranářů a pětihodinová operace lékařů několika klinik Fakultní nemocnice v Olomouci muži nakonec zachránily život. Po dvoutýdenní hospitalizaci se ve zdraví vrátil domů.
8 fotografií

V těle měl zabodnutou tyč. Život muži z Bochoře zachránila unikátní operace

Přerovsko
Muž z Bochoře na Přerovsku při trhání trešní spadl na kovovou tyč, ta mu projela hrudníkem
Na začátku příběhu devětapadesátiletého Radovana Kučery z hanácké Bochoře bylo obyčejné trhání třešní na zahradě kamaráda. Na konci drama a boj o život po pádu ze žebříku na kovovou tyč, která se muži zabodla do hrudní dutiny, propíchla obě plíce a jen o milimetry minula srdce, aortu, jícen a další životně důležité orgány. Profesionální reakce záchranářů a pětihodinová operace lékařů několika klinik Fakultní nemocnice v Olomouci muži nakonec zachránily život. Po dvoutýdenní hospitalizaci se ve zdraví vrátil domů.
8 fotografií

Tělo mu naskrz probodla tyč. Život zachránil bravurní zásah a operace v Olomouci

Olomoucko
Budova Vrchního soudu v Olomouci
Uhodil kamaráda své bývalé partnerky teleskopickým obuškem. Když ho napadený odzbrojil, sáhl po noži a soka v lásce bodl do zad. Probodl lopatku a zasáhl plíci. U brněnského soudu Róbert R. tvrdil, že bodnutí do zad byla byla souhra okolností. Jeho úterní odvolání Vrchní soud v Olomouci zamítl. Za pokus o vraždu dostal deset a půl roku roku vězení. O výsledku soudu informoval server iDNES.

Pokus o vraždu ve Znojmě. Bodl soka, dostal deset let. Odvolání soud zamítl

Znojemsko
Onkologové FN Ostrava prezentovali v New Yorku výsledky léčby srdce a plic pomocí CyberKnifu.
Přednosta Kliniky onkologické FN Ostrava a LF OU doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA byl jediným Čechem, který hovořil na největším světovém kongresu, zaměřeném na přesnou radioterapii. Jeho dvě přednášky pojednávaly o léčbě srdeční komorové arytmie a nádorů plic. V posterové sekci prezentoval výsledky výzkumu ostravského pracoviště Ing. Lukáš Knybel, Ph.D., klinický inženýr CyberKnife.
3 fotografie

Onkologové FN Ostrava prezentovali v New Yorku výsledky léčby srdce a plic

Ostravsko
Ondřej Gregor shání na léčbu svého táty Vladimíra Píchy velký finanční obnos.
Když Ondřej Gregor zaslechl třesoucí se hlas svého otce, věděl, že se k němu musí dostat hned, jinak bude pozdě. Do té doby byl 55letý Vladimír Pícha aktivním mužem v plné síle a věnoval se naplno své práci, koníčkům, ale hlavně rodině a malým vnoučkům. V důsledku nádorového ložiska s četnými metastázemi a následného ochrnutí na polovinu těla je však nyní on tím, o koho se musí rodina starat. Za vše mohlo jediné znaménko.
5 fotografií

Pomoz mi, prosím, ozvalo se z telefonu. Ondřej potřebuje pro tátu 5 milionů

Zdraví
Po svém prvním covidu čelila Dobromila Zamykalová řadě zdravotních potíží. Foto z roku 2021
Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.
7 fotografií

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

Zdraví
Železná plíce, ilustrační snímek.
Víc než sedm desítek let přežíval Američan Paul Alexander v "železné plíci", ve stroji, které jsou dnes zpravidla jen v muzeích, napsal DK. Teď zemřel ve věku 78 let na intenzivní stanici, kam ho dovezli s coronavirem. Ve středu to sdělil jeho bratr Philip Alexander na TikToku.

Od sousedů: Sedmdesát let v železné plíci

Z okolí
Zařízení zvané železné plíce, ilustrační foto.
Paul Richard Alexander byl muž, který porazil osud. Jako dítě se nakazil dětskou obrnou, ochrnul od krku dolů a i přesto, že mu lékaři nedávali naději na přežití, dýchal ještě dalších 72 let. Ačkoliv celý život strávil v zařízení zvaném železné plíce, vystudoval vysokou školu, stal se právníkem, spisovatelem a svým pozitivním přístupem k životu inspiroval tisíce lidí po celém světě.

Neuvěřitelný příběh Paula Alexandera: Jak dokázal žít 72 let v kovovém válci

Svět
S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.
Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Zdraví
Zadržovat kýchání se nevyplácí. Ve vzácných případech může dojít až k protržení hrdla
Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?

Kýchnout, či kýchnutí zadržet? Při jedné z variant hrozí i protrhnutí krku

Zdraví
Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.
Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Zdraví
Návštěva slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v motolské nemocnici – v rámci podpory Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku.
/FOTOGALERIE/ Slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou přivítali ve středu 22. listopadu odpoledne v motolské nemocnici. Hlava sousedního státu, která se u nás zúčastnila setkání vrcholných představitelů zemí V4, nepřijela do nemocnice na zdvořilostní návštěvu. Setkala se s přednostou III. chirurgické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Robertem Lischke, aby společně debatovali o transplantacích plic. Konkrétně o možnosti zvýšit v rámci zdejšího transplantačního programu počet těchto zákroků pro slovenské pacienty.
13 fotografií

Čaputová jednala v Motole o transplantacích. Plíce nám Slovensko nedluží

Praha
Michalka se narodila ve 29. týdnu těhotenství a záhy se objevila řada komplikací.
Zoufalost a neštěstí, které prožívají rodiče těžce hendikepované Michalky každý den už 14 let, si dokáže představit jen málokdo. Předčasně narozená dívenka začala záhy po porodu krvácet do mozku, objevily se epileptické záchvaty, problémy s plícemi, srdcem a mnoho dalších. Má postižené všechny čtyři končetiny, nemluví a neustále zvrací. Často i krev. Potřebuje pomoc.
35 fotografií

Michalka neustále zvrací, často i krev, a pláče bolestí. Potřebuje i vaši pomoc

Zdraví
Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.
Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

Anesteziologové zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila v Děčíně

Čtenář reportér
Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.
Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

Anesteziologové z Ústí zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila

Čtenář reportér
Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.
Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

Anesteziologové z Ústí zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila

Čtenář reportér
Požáry v Řecku, srpen 2023
Situace s požáry v Řecku se výrazně zlepšila. Informovaly o tom řecké úřady. Nejvážnější je i nadále situace u řeky Evros na severovýchodě země, kde zasahují i hasiči vyslaní z Česka. Proti výskytu nových ohnisek bojují hasiči i u národního parku Parnitha u Atén. Podle agentury AFP požáry v posledních dnech zasáhly ve velké míře „zelené plíce“ Řecka a obnova po nich nebude jednoduchá.
26 fotografií

Situace se zlepšila, hlásí řecké úřady. Požáry ale zasáhly i „zelené plíce“ země

Státy EU
Roman je celoživotním optimistou a věří, že rakovinu porazí
Jedna návštěva lékaře a vše je jinak. Ještě nedávno jezdil pětapadesátiletý Roman po světě na motorce a dnes je kvůli rakovině uvězněn mezi stěnami svého domu, jelikož neexistuje snadná cesta, jak ho dostat ven. Jako lusknutím prstu se stal vitální muž onkologickým pacientem a začal bojovat z plných sil o svůj život. I přes rozšířené metastázy věří, že jednou bude žít jako dřív.
24 fotografií

Roman byl workoholik a rád cestoval. Teď ho ničí rakovina plic, prosí o pomoc

Zdraví
David Vencl
Tohle bylo pořádné bláznovství a risk. Freediver David Vencl z Teplic vytvořil další světový rekord. Poté, co před dvěma roky uplaval bez neoprenu na jeden nádech 81 metrů, dokázal se v úterý ve švýcarském jezeře Sils potopit pod led do hloubky 52 metrů. Jen v plavkách, koupací čepici a s ploutvemi. Vynořil se s krvavými ústy, protože mu tlak poškodil plíce.
12 fotografií

Poškodil si plíce, vykašlával krev. Freediver Vencl ale zaznamenal další rekord

Ostatní sporty
Latence nástupu rakoviny u kuřáků je až 20 let, nádor se tedy objeví klidně i po dvou desítkách let od začátku pacientova kouření. Rakovina může přijít i v případě, že mezitím kouřit přestal.
Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem.
7 fotografií

Onkolog Libor Havel: Nádor plic přežívají i ti, kteří by dříve byli dávno mrtví

Zdraví
První dáma Eva Pavlová a zvolený prezident Petr Pavel.
Vyléčit rakovinu, to je samozřejmě touha každého onkologického pacienta. A šance, že se povede zákeřnou nemoc porazit, naštěstí rok od roku stoupají. Základem je zachytit nádor včas. Ideálně dříve, než se vůbec začne projevovat, nebo alespoň v jeho počátečním stádiu. Mezi nejlépe léčitelnými nádory je na prvním místě rakovina štítné žlázy. Právě s tou má zkušenost i manželka nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.
7 fotografií

Nejlépe léčitelné nádory? S jedním se potýkala i budoucí první dáma Eva Pavlová

Zdraví
Marie Ředinová, která po rakovině střev již jednadvacet let žije s vývodem, a působí jako dobrovolnice v pacientské organizaci ILCO
Za každým číslem lidský osud. Více než šest set tisíc Čechů bojuje s rakovinou, přičemž každý rok si tuto diagnózu vyslechne přes pětaosmdesát tisíc lidí. Vedle léčby mohou najít pomoc u pacientských organizací, které pomáhají i burcují k prevenci. V nich jako pracovníci nebo dobrovolníci působí často lidé, kteří si nemocí prošli. Čiší z nich optimismus. Zářným příkladem je sedmdesátiletá Marie Ředinová, která po rakovině střev už jednadvacet let žije s vývodem.
3 fotografie

Žena žije dvacet let s vývodem. I bolest zad může být varováním, říká o rakovině

Zdraví
Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal
/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.
21 fotografií

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

Zdraví
Kuřáci mohou vstoupit do nového programu záchytu rakoviny plic v Nemocnici Kyjov.
Plicní oddělení Nemocnice Kyjov nově vstoupilo do pilotního programu časného záchytu nádorového onemocnění plic. Účastnit se jej mohou pacienti od pětapadesáti do pětasedmdesáti let. Ti ale musejí kouřit minimálně dvacet tak zvaných krabičkoroků, což obnáší například dvacet cigaret denně po dobu dvaceti let nebe „jen“ deset let ale s vykouřením čtyřiceti cigaret denně.
3 fotografie

Kuřáci mohou vstoupit do nového programu záchytu rakoviny plic v Kyjově

Hodonínsko
Druhů rakoviny je bezpočet. Různé orgány mohou postihnout různé typy nádorů a také příznaky se liší u jednotlivých pacientů.
Zhoubné nádory jsou u nás po srdečně cévních nemocech druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jako o každé nemoci i o nich platí, že větší naději na vyléčení mají, když jsou chyceny a léčeny brzy, nejlépe v počátečním stádiu. Především u nejvíce smrtelných nádorů by lidé neměli přehlížet jejich příznaky a zachránit si život, dokud je čas.
5 fotografií

Příznaky nejvážnějších druhů rakoviny lidé často přehlížejí. Je dobré je znát

Zdraví
Jan Procházka je dnes v poměrně dobré kondici.
Na první covid před dvěma lety Jan Procházka málem zemřel, druhý letos v říjnu už překonal poměrně hravě. Podle něj zafungovala imunita z předchozího onemocnění. A nejen to. Jeho plíce pomohla posílit i postcovidová lázeňská léčba. Lékaři lázně doporučují jak pacientům po těžkém průběhu covidu, tak i jako prevenci na posílení obranyschopnosti.
9 fotografií

Jak dát poškozené plíce po covidu do pořádku? Příběh muže, kterému pomohly lázně

Zdraví