ŠTÍTEK: Ploutev

Spolu s karasem je nejčastěji chovanou rybou v zahradních jezírkách kapr.
Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to. V dnešním a zároveň posledním díle se zaměříme detailně na rybí osádku v jezírku.
33 fotografií

Zahradní jezírko krok za krokem, díl pátý: 18 variant koi kaprů i král jeseter

Zahrada
Zahradní jezírko Tomáše Marka je na obyvatele a jejich obdivovatele vždy připraveno
Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to.
33 fotografií

Zahradní jezírko krok za krokem, díl čtvrtý: Hlídáme kyslík a sadíme karasy

Zahrada
Štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů
Netroufnu si napsat, že štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina Čechů. Ale určitě je nás mnoho. Jak tomu však u mnoha svátečních tradic ve světě i tady bývá, i tuto tradici provází smutný akt zbavení života. Je třeba umět se toho zhostit rychle, co nejefektivněji a nejšetrněji, aby kapřík netrpěl. Pak už vás čeká „jen“ zbavení šupin a vykuchání.
7 fotografií

Jak správně zabít a vykuchat kapra: hlavní je rychlost a šetrnost

Hobby
Umělecká představa útoku delfína Ankylorhiza tiedemani
Také máte delfína zažitého jako roztomilého mořského savce s usmívajícím se výrazem, který je téměř za všech okolností přátelský a vstřícný? Tak se nenechte úplně mýlit. Jeho dávný předek připomínal spíš dnešní kosatky dravé, známé také jako velryba zabiják. Byl to nelítostný predátor s velkými zuby připomínajícími kly, schopný bleskového útoku na vyhlédnutou kořist.
13 fotografií

Život v oceánech kdysi "terorizovali" zabijáčtí delfíni. Jejich útok byl děsivý

Věda a technika
Jedna nebo dvě ploutve, to je fuk, když plave tento kluk. Talentovanému novojičínskému plavci Jakubovi Mizerovi je teprve 13 let, ale už teď se mu daří na mezinárodních kláních uplavávat konkurenci. Jako lvíče jste ho mohli vidět v pořadu ČT:D.

Když roste vodní lvíče

Zprávy z Česka