ŠTÍTEK: Polabí

Ilustrační foto
Bouřky, které ve středu zasáhnou Česko, budou velmi silné. Doprovodí je přívalové srážky, při kterých ojediněle může v úhrnu napršet kolem 50 milimetrů, silný vítr a krupobití. Slábnout budou postupně od západu. Středa navíc zůstane stejně jako dnešek tropická, přičemž v Polabí, na jižní a střední Moravě a na Ostravsku teploty překročí i 34 stupňů, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Česko čekají další velmi silné bouřky. Teploty místy přesáhnou 34 stupňů

Česko
Ilustrační foto.
Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami s přívalovým deštěm, větrem a kroupami. Hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být velmi silné. Teploty dnes, v sobotu 6. července, odpoledne budou stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
13 fotografií

Tropické teploty vrcholí, pozor na bouřky s přívalovým deštěm, větrem a kroupami

Ústecko
Letní bouřka, ilustrační foto.
Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami s přívalovým deštěm, větrem a kroupami. Hrozí od sobotního večera v celých Čechách a na Vysočině, v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být velmi silné. Teploty v sobotu odpoledne budou stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tropy dnes skončí. Přijdou silné bouřky a přívalové srážky, varují meteorologové

Česko
Ilustrační foto
Teploty v Česku budou v sobotu stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. S rostoucí vlhkostí vzduchu budou lidé odpoledne a večer mít pocit dusna, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň s tím se na většině území Čech odpoledne a večer místy objeví bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet je mohou přívalové srážky, kroupy a vítr v nárazech kolem 70 kilometrů za hodinu.

Tropické teploty v sobotu vystřídají bouřky. Přijdou kroupy a silný vítr

Česko
Do části České republiky opět dorazí silné bouřky, ilustrační foto.
V Česku se v nadcházejících hodinách místy vyskytnou bouřky, které mohou být velmi silné. Padat při nich mohou více než dvoucentimetrové kroupy a v úhrnu při nich může napršet přes 50 milimetrů za hodinu. Bouřky budou i v pátek odpoledne a večer, ale méně intenzivní. V Polabí se v pátek čeká i vedro, teploty tam přesáhnou 31 stupňů Celsia, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Česko opět zasáhnou bouřky, místy budou velmi silné. Hrozí lokální záplavy

Česko
Nejlepší verze, jak přežít tropické počasí.
Nejtepleji je dnes v Polabí, kde teploty přesahují třicítku. Pořád je to ale slabé proti stejnému dni před pěti lety, kdy bylo na severu Čech  naměřeno 38,9 °C, dnes tam mají o deset stupňů méně. Opačným, tedy mrazivým extrémem bylo v roce 1997 červnových -8,3 °C v na Plzeňsku, kde mají dnes příjemných 21°C.

Mělnicko v tropech: Největší vedro je dnes v Polabí. Kdy se ochladí?

Mělnicko
František Váňa
/FOTOGALERIE/ Šestadvacetiletý křídelník František Váňa bude v novém soutěžním ročníku hrát za basketbalovou Opavu. Jedná se o hráče, který v minulosti hrával za Olomoucko, Prostějov, Polabí a Nymburk. Loňský ročník strávil v Ústí nad Labem, kde ale vzhledem k zdravotním problémům toho moc neodehrál. Nové angažmá má i Martin Gniadek. Jako velkou posilu ho představila Nová huť Ostrava.
9 fotografií

František Váňa posílil Opavu, Martin Gniadek k rivalovi

Basketbal
Martináč hrušňový je největším evropským motýlem, jeho výskyt na jihu Čech zatím entomologové nezaznamenali.
Na jihu Čech se začal objevovat přísně chráněný noční motýl. Na jeho výskyt v kraji, především v oblasti příhraničí s Rakouskem, upozornila Deník čtenářka Andrea a přiložila také několik fotografií tohoto majestátního motýla. Podle oslovených entomologů jde o vzácného martináče hrušňového. Tento druh na jihu Čech odborníky nikdy předtím pozorován nebyl.
7 fotografií

Vzácného obřího motýla lidé pozorují také na jihu Čech. Je velký jako dlaň

Jindřichohradecko
Společenská vyjížďka s názvem Cyklootvírák startovala z nymburského pivovaru už po dvanácté.
/VIDEO, FOTO/ Už po dvanácté se sešli zájemci o společenskou vyjížďku podél Labe na pivovarském dvoře. Právě odtud pokaždé startuje Cyklootvírák, který byl ve svých začátcích považován za oficiální start cyklistické sezóny v Polabí. To už však vzhledem k vrtochům počasí neplatí, což ví i hlavní organizátor a sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta. 
73 fotografií

Na Cyklootvírák dorazilo na dva tisíce jezdců. Podél Labe jeli v ideálním počasí

Volný čas
Jedním z nejpovedenějších podzimních zápasů mělnického FK 1909 byl ten v Pěčicích, ve čtvrtém kole tým trenéra Zbyňka Štrupla vyhrál na Boleslavsku 3:1.
Finišují s přípravnými zápasy, kterých odehrají většinou proti papírově silnějším za zimu hned devět. Před tím závěrečným navíc vedení mělnického FK 1909 hlásí, že má „splněno“, co se týká doplnění kádru. Trenér Zbyněk Štrupl si jej po první větší přípravě u mužstva pochvaluje. Za největší posilu pak považuje pomoc Jaroslava Urbánka v realizačním týmu. „Celé vedení odvedlo kus práce,“ říká kouč. Teď už to jen přetavit v náročných jarních odvetách I. B třídy.
19 fotografií

Mělník přivedl šest hráčů. Pro trenéra Štrupla je největší posilou někdo jiný

Kraje
Chomutovští basketbalisté (v bílém) v zápase s Olomoucí, kterou pokořili 130 body.
Po čtrnáctidenním zápasovém volnu vstoupili chomutovští basketbalisté do bojů o udržení domácím duelem s Olomoucí. Městská sportovní hala viděla velkou ofenzivní jízdu Levhartů, kteří poprvé v sezóně nastříleli trojciferný počet bodů. Svěřenci Václava Forsta v každé ze čtvrtin překročili hranici třiceti bodů, takže nakonec vyhráli 130:88, což je prvoligový chomutovský rekord a výkon, který druhá nejvyšší soutěž zažila naposledy v prosince 2021, kdy pražská Slavia nasázela Polabí 137 bodů.
19 fotografií

FOTO: Extrémní kanonáda! Levharti zadusili Hanáky nevídanými 130 body

Basketbal
Chomutovští basketbalisté budou bojovat o udržení druhé nejvyšší soutěže.
Znovu po roce čeká chomutovské basketbalisty ve druhé nejvyšší soutěži skupina o udržení, do níž si ze základní části přenáší o jedno vítězství víc než v předešlém ročníku. Levharti mají na kontě pět výher stejně jako další čtyři týmy včetně jejich prvního soupeře, jímž bude v pátek 9. února od 19 hodin Olomouc, která funguje jako záložní tým BK REDSTONE Olomoucko z nejvyšší soutěže.

Levharti vstupují do bojů o udržení v první lize. Odstartují je v mači s Hanáky

Basketbal
Basketbalisté Plzně (na archivním snímku v bílém) porazil Polabí i ve druhém utkání v řadě.
Basketbalisté Plzně odehráli úspěšně poslední zápas v základní části. Ve své skupině se už nemohli sice posunout na třetí příčku, ale i tak si chtěli zajistit vítězstvím nad posledním Basketbalem Polabí co nejlepší pozici do nadstavbové skupiny, kde budou usilovat o dvě příčky zajišťující účast ve vyřazovacích bojích. To se jim nakonec povedlo, když zvítězili 92:75.
25 fotografií

Oslabená Lokomotiva zdolala Polabí a připravuje se na boj o play-off

Basketbal