ŠTÍTEK: politická strana

Prezident republiky Petr Pavel na besedě s občany v karlovarském hotelu Ambassador.
Prezident Petr Pavel pokračuje v návštěvách jednotlivých krajů a jako spoluorganizátor u toho nechybí ani Deník. V další společné debatě s občany, tentokrát v Karlových Varech, přišla na řadu i třaskavá témata. Kromě čistě regionálních záležitostí, jako jsou dopravní obslužnost Karlovarského kraje, možnosti místního studia nebo limity zdejšího turistického ruchu, se účastníci debaty ptali také na hodnocení jednotlivých kroků vlády. Podle prezidenta je velkou zásluhou koaličních stran, že dokážou najít shodu a vystupovat klidně i přesto, že se jedná o pět různých politických celků. Nešetřil ale ani kritikou. Vládě by doporučil, aby zlepšila svoji komunikaci směrem k občanům, zkritizoval i přístup vlády ke spravování státního rozpočtu.
46 fotografií

Prezident Pavel: Vládnout v pětikoalici je noční můra. Opřel se i do opozice

Česko
Prezident Petr Pavel
Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného lex Babiš se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů dnes podepsal. O prezidentově podpisu předlohy informoval Hrad.
17 fotografií

Pavel podepsal lex Babiš. Zákaz vlastnictví médií politiky bude přísnější

Česko
Ikonka sociální sítě Twitter na displeji mobilního telefonu. Ilustrační foto.
Vážení rodiče, kolegyně a kolegové, dnes a zítra pokračují senátní volby. Náš region v nich má kandidáta Bořka Semráda, ředitele tišnovké nemocnice. Rozhodl jsem se pana Semráda v jeho cestě do senátu podpořit. Důvodů je několik… Tak začíná příspěvek, který těsně před senátními volbami zveřejnila na sociálních sítích Základní škola Tišnov, Smíškova na Brněnsku. Příspěvek okamžitě spustil bouři negativních reakcí. O případu jako první informoval portál Seznam zprávy.

Ředitel na webu školy v Tišnově podpořil politického kandidáta. Spustil uragán

Komunální volby 2022
Volby, ilustrační foto.
Do letošních komunálních voleb, které se konají 23. a 24. září, kandiduje v Karlových Varech podle informací karlovarského magistrátu 13 politických stran a hnutí. Což je o dvě méně než před čtyřmi lety a o tři více než v roce 2014. Do letošních senátních voleb na Karlovarsku, tedy ve volebním obvodě Karlovy Vary, vysílají politické strany a hnutí celkem 11 kandidátů.

Ve Varech jde do voleb třináct stran a hnutí, do Senátu chce jedenáct kandidátů

Komunální volby 2022
Komunální volby do zastupitelstev obcí se uskuteční 23. a 24. září 2022.  Ilustrační foto.
Voliči ve Znojmě budou v podzimních komunálních volbách vybírat nové představitele radnice z celkem jedenácti politických stran a uskupení. Uchazečům vypršela lhůta pro registraci na městském úřadu v úterý ve čtyři hodiny odpoledne. „Ve Znojmě bylo podáno celkem jedenáct kandidátek z čehož dvě jsou koalice, pět politických stran a hnutí a čtyři jsou sdružení politických stran a nezávislí kandidáti,“ uvedla mluvčí znojemského úřadu Soňa Bystřická.

Registrace uzavřena, o hlasy voličů ve Znojmě zabojuje jedenáct stran a hnutí

Znojemsko
Obsah poštovních schránek překvapil v uplynulých dnech mnohé obyvatele brněnských Řečkovic a Mokré Hory. Našli v nich konkurenční zpravodaj, který svou podobou připomíná ten oficiální.
Překvapení čekalo před několika dny na obyvatele brněnských Řečkovic a Mokré Hory v poštovních schránkách. Kromě oficiálního zpravodaje městské části nazvaného Řeč, jenž lidé dostávají každý měsíc, se v nich objevil také konkurenční list Řeč odjinud. Zatímco vedení Řečkovic zvažuje právní kroky kvůli možnému poškození dobrého jména nebo autorských práv, opoziční uskupení, které za vydáním stojí, argumentuje snahou o názorovou vyváženost.
3 fotografie

Řečkovicemi koluje podobný konkurenční zpravodaj: Parazitování, zní z radnice

Brněnsko
Jakub Malačka
Únavu lidí z místní politiky chce provětrat s novými kolegy. Starosta Znojma Jakub Malačka půjde do podzimních komunálních voleb s vlastní politickou stranou. Kdo přesně se s ním bude ucházet nově o hlasy voličů ve Znojmě zatím tají. „Nechceme nyní zveřejňovat neúplné informace i když z osmdesáti procent už máme jasno v programu i obsazení,“ naznačil Malačka.
4 fotografie

Starosta Malačka zakládá politickou stranu. V komunálních volbách může překvapit

Komunální volby 2022
Jaroslava Pauchová, 30 let, sociální pracovnice v DOZP, Frýdlant, PŘÍSAHA.
/ROZHOVOR/ Politická strana Přísaha útočila na pětiprocentní hranici počtu získaných hlasů jak na krajské, tak i celostátní úrovni. V Libereckém kraji získala nakonec 4,3 % a největší úspěch měla na Liberecku. „Neberu to jako prohru, naopak jsem vděčná a cítím pokoru,“ okomentovala volební výsledek lídryně krajské kandidátky Jaroslava Pauchová.

Lídryně Přísahy Jaroslava Pauchová: Cesta pro nás nekončí, ale teprve začíná

Liberecko
Noví poslanci z Vysočiny.
Velká proměna čeká seznam jmen poslanců z Vysočiny. Stojí za tím nejen změny na čelních místech kandidátek jednotlivých stran, hnutí a koalic, ale pochopitelně i vítězství koalice Spolu. Do poslanecké sněmovny se vedle členů koalice Spolu dostanou i kandidáti z hnutí ANO, z koalice Piráti a Starostové i z SPD.

Deset nových poslanců z Vysočiny. Podívejte se, koho jste si zvolili

Jihlavsko
Volby 2021. Ilustrační foto.
Občané, kteří dostali do schránek volební lístky, najdou mezi kandidáty do parlamentu také osobu, která se prezentuje jako „Eduard Lipovský, 68 let, starobní důchodce, zastupitel města Krnova“. Problém je v tom, že krnovští zastupitelé o kolegovi jménem Lipovský nikdy neslyšeli. Žádný Eduard Lipovský v Krnově nesložil slib zastupitele.

Ve volbách za MS kraj kandiduje neexistující krnovský zastupitel Lipovský

Bruntálsko
Volby 2021. Ilustrační foto.
Občané, kteří dostali do schránek volební lístky, najdou mezi kandidáty do parlamentu také osobu, která se prezentuje jako „Eduard Lipovský, 68 let, starobní důchodce, zastupitel města Krnova“. Problém je v tom, že krnovští zastupitelé o kolegovi jménem Lipovský nikdy neslyšeli. Žádný Eduard Lipovský v Krnově nesložil slib zastupitele.

Kandidát, který neexistuje. Krnov hlásí problémy s volebními lístky

Volby 2021
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se uskuteční 8. a 9. října. Ilustrační foto.
Svět se během posledního roku a půl obrátil naruby. Za necelý měsíc jsou volby, které rozhodnou o tom, kdo bude mít v následujících čtyřech letech na starosti návrat země do normálu. Jak bude vypadat budoucnost? V době (post)covidové tahle otázka podnikatele zajímá více než kdy dřív. Krajská hospodářská komora Pardubického kraje si stejně jako před minulými volbami přizvala ke kulatým stolům zástupce politických stran, aby představili svoje vize.

Co máme čekat? Podnikatelé zpovídali zástupce politických stran

Čtenář reportér
Zástupci firem jsou přesvědčeni, že by politici pro zlepšení podnikatelského prostředí mohli udělat více.
Při pohledu do volebních programů politických stran to vypadá, že doba, kdy výrazy jako živnostník a podnikatel politici používali jako bezmála sprostá slova, je už dávno pryč. Rozhodně v nich nenajdete ani zmínku o úředníky kdysi tak oblíbeném „zakleknutí“ na firmy. Živnostníky v nich také nikdo nepřirovnává k parazitům, jak to kdysi činil někdejší ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek. Zástupci firem jsou přesto přesvědčeni, že by politici pro zlepšení podnikatelského prostředí mohli udělat více.
7 fotografií

Co jednotlivé strany slibují podnikatelům: Méně administrativy i vyřešení EET

Co strany slibují
Pochod Romů Teplicemi.
Protesty romské komunity, které vypukly po smrti Tepličana Stanislava T. „zakleknutého policisty“, přinesly i iniciativu na založení nové politické strany Roma Luma. Měla by kandidovat v komunálních volbách na podzim 2022 a do budoucna hájit zájmy menšiny. Podporu u některých Romů ale připravovaná nová partaj zatím spíše ztrácí, vadí jim zapojení lidí, kteří jsou označováni jako podvodníci a agresoři.
28 fotografií

Vzniká nová romská strana. Minoritu ale zatím spíše štěpí, kvůli podvodníkům

Česko
Pochod Romů Teplicemi.
Protesty romské komunity, které vypukly po smrti Tepličana Stanislava T. „zakleknutého policisty“, přinesly i iniciativu na založení nové politické strany Roma Luma. Měla by kandidovat v komunálních volbách na podzim 2022 a do budoucna hájit zájmy menšiny. Podporu u některých Romů ale připravovaná nová partaj zatím spíše ztrácí, vadí jim zapojení lidí, kteří jsou označováni jako podvodníci a agresoři.
28 fotografií

Vzniká nová romská strana. Minoritu ale zatím spíše štěpí, kvůli podvodníkům

Teplicko
Vlajky ČR a EU. Ilustrační snímek
Evropská komise dnes zažalovala Česko a Polsko u soudního dvora Evropské unie kvůli tomu, že nedovolují cizincům z Evropské unie vstupovat do politických stran. Podle unijní exekutivy tím obě země omezují jejich právo kandidovat v místních a evropských volbách za stejných podmínek, jaké mají čeští a polští občané. Komise o tom informovala na svém webu.
5 fotografií

Komise žaluje Česko a Polsko kvůli omezení volebních práv cizinců

Česko
Majitel restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček stojí 18. prosince 2020 u výčepního pultu. Restaurace i přes zákaz zůstala otevřená.
Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami. V nich pak podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Masové protesty iniciativa nechystá, ale tuto sobotu mají podle ní mít hospody a restaurace otevřeno. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru uvedl, že na jednání politické strany se výjimky z protiepidemických opatření nevztahují.
15 fotografií

Iniciativa Chcípl PES zakládá hnutí. Restaurace by otevřely jako politické buňky

Ekonomika
Hnutí ANO. Ilustrační foto.
Karibik? Kanárské ostrovy? Pokud by vítězové krajských voleb ve Zlínském kraji splnili všechny své předvolební sliby, byl by rájem na zemi tento region. Ráno se probudíte ve vašem novém domě, nebo bytě. Nebyl problém si ho pořídit, protože ročně se ve Zlínském kraji staví byty za 75 milionů korun.  
5 fotografií

Volební sliby? Tohle bude ráj na zemi...

Zlínsko
Ilustrační foto. Volby
Krajské a senátní volby, které se konají 2. a 3. října, začínají pro lidi infikované či v karanténě zcela mimořádně kvůli epidemii koronaviru už dnes. Karlovarský kraj pro ně vytvořil tři volební stanoviště, kam si mohou dojet autem a hodit hlasovací lístek do volební urny.

Volby začaly, pro nemocné a nakažené

Karlovarsko
Volby, urna. Ilustrační foto
Pět set devět uchazečů bude letos usilovat o křeslo v krajském zastupitelstvu Zlínského kraje (ZK). Do nejvyššího orgánu krajské samosprávy pak usedne pětačtyřicet členů. V následujících čtyřech letech budou významně ovlivňovat dění v regionu, v němž žije přibližně 580 tisíc obyvatel. Letošní volební účast bude podle politoložky ovlivněná koronavirem.

Volby ve Zlínském kraji jsou v měřítku celé republiky jedinečné

Zlínsko
Ombudsman Stanislav Křeček
Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, na něhož se před časem obrátila s žádostí o pomoc ředitelka Střední školy řemeslné v Jaroměři Jitka Kočišová, rozčílili slova královéhradeckých politiků. Ti v nich naráželi na možné stranické zájmy při případném šetření ombudsmana v otázce regulérnosti konkurzu, v němž dlouhodobá ředitelka školy neuspěla.  

Ombudsman se ohradil, že by mohl tahat za předvolební nitky

Náchodsko
Ilustrační foto.
Do volební komise? Děkujeme, nechceme. Na podzim 2. a 3. října se uskuteční volby do krajských zastupitelstev a ve třetině volebních obvodů také volby do Senátu. Ty nabízejí voličům nejen možnost vybrat si své zástupce ve vedení krajů a v horní komoře parlamentu, ale také šanci na výdělek prostřednictvím členství ve volebních komisích. Jenže jak se ukazuje, o práci v komisích hlavně na venkově, není zájem. Starostové na vesnici musejí svoje sousedy doslova přemlouvat. I ve městech zájem klesá.
7 fotografií

Volební komise: členy musí přemlouvat. Lidi odrazuje nízká odměna i hrozba pokut

Z okolí