ŠTÍTEK: politika

Zemřel ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let a pozdější stálý představitel ČR při OECD Karel Dyba (na snímku z 20. října 2010).
Ve věku 83 let zemřel ekonom a ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let, pozdější stálý představitel České republiku při OECD Karel Dyba. Informaci, kterou měla ČTK z více zdrojů, potvrdil ekonom Dušan Tříska. Profesor pro hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze zemřel v pondělí. Politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS) na Dybu vzpomínají jako na akademika a politika, který stál u ekonomické transformace země, ale také jako na vášnivého tenistu.

Ve věku 83 letech zemřel ekonom a exministr hospodářství Karel Dyba

Česko
Kamala Harrisová
Možná kandidátka demokratů na prezidentku USA Kamala Harrisová je vhodnějším kandidátem pro Evropu než nominant republikánů Donald Trump, jelikož je u ní nižší pravděpodobnost celních válek. Trumpovo zvolení by zřejmě přineslo vyšší inflaci. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Americké akciové trhy podle nich očekávají spíše vítězství Trumpa.
6 fotografií

Harrisová je pro Evropu lepším kandidátem než Trump, soudí analytici

Svět
Adolf Šádek.
Probojovat se do základní skupiny Evropské nebo Konferenční ligy a v tuzemské Chance lize skončit do třetího místa. S takovými ambicemi jde do fotbalové sezony 2024/25 Viktoria Plzeň, třetí tým tabulky uplynulého ročníku nejvyšší soutěže a čtvrtfinalista Konferenční ligy. Nadcházející sezona je mimořádná tím, že český mistr si zajistí přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů pro sezonu 2025/26.

Šádek: Rozpočet bude nižší, ale ambice zůstávají. Chorý se se mnou nerozloučil

Chance Liga
Americký exprezident Donald Trump
Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Exprezident dnes svou volbu oznámil na své sociální síti Truth Social, Republikánská strana krátce na to na předvolebním sjezdu nominovala Trumpa jako svého kandidáta na prezidenta.

Republikáni jako kandidáta potvrdili Trumpa. Viceprezidentem má být Vance

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z prezidentské pracovny v Bílém domě. V několikaminutové řeči v noci na pondělí vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl podle agentur Biden v reakci na útok na Trumpa. Vyzval také k slušnosti a férové hře v politice.
12 fotografií

Politika se nesmí stát bojištěm, odmítl Biden násilí a vyzval k uklidnění

Svět
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy Kč) a penále ve výši jeden milion eur (24,7 milionu Kč) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU. Unijní soud v Lucemburku to ve čtvrtek oznámil ve svém prohlášení. Případ souvisí s migrací, Budapešť podle soudu nezavedla nezbytná opatření ve své migrační politice, která žádal soud již ve svém verdiktu z prosince 2020. Maďarský premiér rozhodnutí soudu zkritizoval s tím, že je nepřijatelné.

Pokuta 200 milionů eur a penále. Unie trestá Maďarsko na migrační politiku

Státy EU
Protesty zemědělců v únoru letošního roku.
Vstup České republiky do Evropské unie před dvaceti lety se silně dotkl i agrárnictví. Zemědělci se museli vypořádat s řadou výzev. V mnohých zůstala pachuť a názor, že EU české zemědělství likviduje. Dotace jen pro pro někoho, nekončící byrokracie, omezování výroby, potravinová nesoběstačnost a takový tlak na nereálné cíle Green Dealu, že český zemědělec skončí a nahradí ho levnější produkce z Latinské Ameriky nebo Asie – to jen část argumentů, kterou kromě nespokojených zemědělců využívají pro zisk jejich sympatií i politici. Jak je to doopravdy? Na to přináší odpovědi přehled Deníku.
167 fotografií

Mýty a fakta o Evropské unii: Drtí EU české zemědělce více než jiné?

Evropa pro Čechy
George Herbert Walker Bush oznamuje svou kandidaturu na prezidenta, v pozadí vpravo stojí jeho manželka Barbara Bushová a syn George Bush ml. s manželkou Laurou
Před 100 lety se narodil George Herbert Walker Bush. Americký prezident, který za 2. světové války přežil coby válečný pilot jako jediný z posádky sestřelení svého letadla, v roce 1991 vedl největší mezinárodní válečnou koalici od roku 1945, sestavenou za účelem vyhnání iráckých okupantů z Kuvajtu, a chtěl, aby se lid Spojených států amerických stal „laskavějším a vlídnějším národem“ tváří v tvář dramaticky měnícímu se světu.
16 fotografií

George Herbert Walker Bush. Prezident, který vyhnal Husajna z Kuvajtu

Historie
Petr Macinka na snímku s Robertem Šlachtou.
Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka se především v posledních dnech hojně vyjadřuje nejen k víkendovému úspěchu koalice jeho strany a Přísahy v eurovolbách, ale také ke kontroverzím, spojených s lídrem kanditátky Filipem Turkem. Mnohým je znám i z minulých let, kdy pracoval jako tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause či jako kytarista břeclavské kapely Hraczki.

Z pódia do politiky: Kdo je lídr Motoristů Petr Macinka, rodák z Břeclavi?

Břeclavsko
Jihlavská zastupitelka a europoslankyně Jana Nagyová.
Vysočina bude mít dalších pět let zástupkyni v evropském parlamentu. Ve volbách uspěla Jana Nagyová, která v roce 2018 opustila jihlavskou radnici kvůli evropské dotaci pro Čapí hnízdo a do politiky se vrátila předloni. Nyní bude za hnutí ANO hájit české zájmy v Bruselu. „Splnil se mi dávný sen,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Do Bruselu budu dojíždět, říká nová europoslankyně Jana Nagyová z Jihlavy

Jihlavsko
Z kandidátů MS kraje do eurovoleb uspěla pouze Kateřina Konečná (Stačilo!).
Víkendové volby rozhodly, že Moravskoslezský kraj bude v Evropském parlamentu zastoupen pouze Kateřinou Konečnou (KSČM). Jako jediná zástupkyně kraje obhájila svůj mandát. V europarlamentu působí již deset let a dalších pět v něm bude pokračovat. Ve volbách získala přes 115 tisíc preferenčních hlasů a byla tak čtvrtou nejvýše umístěnou kandidátkou s přednostními hlasy.

Konec Zaorálka v politice? MS kraj si pohoršil, do Bruselu jde jen Konečná

Ostravsko
Radim Turek, 27. května 2024, Třinec.
V nedávném rozhovoru pro Deník naznačila primátorka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec), že by se po téměř třiceti letech v politice chtěla naplno věnovat rodině a zřejmě nebude v dalších volbách kandidovat. Text přiměl k reakci dlouholetého opozičního zastupitele Radima Turka (Nezávislí). Obrátil se na redakci Deníku, která se mu rozhodla dát prostor. Přinášíme s ním rozhovor, přičemž případnou reakci primátorky přinese Deník v následujících dnech.
5 fotografií

Primátorka dělá z radnice rodinný podnik, tvrdí Radim Turek z opozice v Třinci

Frýdecko-Místecko
Poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra
Z rozcuchaného mladíka vedle Václava Havla se stal vyzrálým mužem s ohonem. Vizuálně se Alexandr Vondra (ODS) změnil, ale názorově nijak zvláště. Možná se zvýraznilo jeho realistické vnímání světa, v němž už není tolik místa na snění a idealismus. Důraz na svobodu je ovšem pro něj pořád prioritou. Stejně jako přesvědčení, že v rámci Evropské unie se uhájí nejlépe. I proto je lídrem kandidátky Spolu do Evropského parlamentu.  
12 fotografií

Alexandr Vondra: Babiš jako premiér řadil bobky, jak chtěl Brusel

Česko
Budova Evropské unie v Bruselu.
Už dvacet let se Česká republika řadí mezi členské státy Evropské unie. A po celé dvě dekády se opakovaně ozývají hlasy, které tvrdí, že Unie je byrokratickou institucí plnou zbytečně placených úředníků a posedlou papírováním. Ve skutečnosti je ale v institucích Evropské unie každý úředník potřebný a úřednický aparát jednotlivých částí Unie efektivní. Počet úředníků Unie je dokonce mnohem menší, než mají mnohé členské státy.

Mýty a fakta o Evropské unii: Je EU byrokratickou mašinerií?

Česko a EU
František Mikloško je slovenský politik a bývalý poslanec Slovenské národní rady.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Předseda prvního svobodně zvoleného slovenského parlamentu po roce 1989 František Mikloško je jako křesťanský politik už přes tři desetiletí nepřehlédnutelnou postavou slovenské politiky i veřejného života. Jako doyen zahajoval loni zasedání současného slovenského parlamentu. Slovenskou národní radu však dnes vidí stejně jako slovenskou politiku - jako místo s velkou negativní energií. Ze situace po atentátu na Roberta Fica bude podle něj proto Slovensko jen těžko hledat dobré východisko. Šestasedmdesátiletý politik o tom mluví v rozhovoru pro Deník.

Na Slovensko sedl mrak nenávisti a zloby. Změna bude těžká, říká Mikloško

Státy EU
Robert Fico před výjezdním jednání slovenské vlády v Handlové.
Šok a zděšení. A také přání brzkého uzdravení a jednoznačné odsouzení nejen politického násilí. Čeští politici svorně odsoudili středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Toho odpoledne při výjezdním zasedání slovenské vlády ve městě Handlová postřelil jednasedmdesátiletý muž. Politik musel být ve velmi vážném stavu transportován do nemocnice, kde putoval rovnou na operační sál.  
8 fotografií

Tohle do demokracie nepatří, reagují útok na Fica politici. Vyjádřil se i Biden

Státy EU
Rezidenti v centru Olomouce nemají kde zaparkovat. Na snímku třída Spojenců.
Ulice přecpané auty jsou v každém větším městě. V Olomouci má problémy spojené s parkováním a regulací dopravy dlouhodobě řešit zavádění nové parkovací politiky. Z pohledu motorizovaného obyvatele centra je však zatím spíše k vzteku. Cena dlouhodobého parkování se rezidentům zdvojnásobila, ale zaparkovat nemají kde. Jejich ulice jsou totž zabrány auty, které se večer a o víkendech parkují zdarma. Požadují proto prodloužení doby placeného parkování pro krátkodobé stání návštěvníků centra do nočních hodin.
8 fotografií

Parkovné v centru Olomouce i v noci. Rezidenti tlačí na prodloužení doby placení

Olomoucko
Ministr vnitra Vít Rakušan, 18. října 2022, Praha.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po setkání se svým saským protějškem Arminem Schusterem uvedl, že migrační situace je pod kontrolou. Sasko požádalo Českou republiku o zintenzivnění spolupráce na česko-německých hranicích. Důvodem kontrol na hranicích podle saského ministra není jen omezení migrace, ale také bezpečnost nebo hybridní válka, kterou vede Rusko. Řekl to novinářům v Petrovicích na Ústecku. Politici spolu mluvili i o spolupráci Saska a Česka při různých katastrofách, například při požárech.

Sasko žádá ČR o zesílení spolupráce na hranicích. Kvůli migraci i hybridní válce

Česko a EU
Miroslav Macek
Ve věku 79 let zemřel 1. května jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. ČTK to sdělila společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001, poté byl externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V posledních letech se věnoval publicistice, napsal například pokračování románu Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky.

Zemřel někdejší výrazný politik ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

Česko
Kníže Karel I. z Lichtenštejna 1569–1627. Finance, majetek, politika
Mezi aristokratickými rody zemí Koruny české nejvíce rozporů vzbuzují Lichtenštejnové. Konfiskace jejich majetku dle tzv. Benešových dekretů v roce 1945 a lichtenštejnskou stranou vyvolané soudní (neúspěšné) spory mnohdy provázejí „vášně a hněv“, avšak donedávna chybělo nestranné posouzení dějinné úlohy Lichtenštejnů. Ve Slezském zemském muzeu v Opavě se konala výstava Knížata z Lichtenštejna - Páni země opavské a krnovské, kterou byl hodnocen význam rodu.

Recenze: Kníže Karel I. z Lichtenštejna 1569–1627. Finance, majetek, politika

Čtenář reportér
Primátorka Třince Věra Palkovská slaví triumf Ocelářů, Třinec, 29. dubna 2022. Foto: se souhlasem Věry Palkovské
Po 26 letech ve službách města hovoří primátorka Třince Věra Palkovská otevřeně o tom, že je na čase předat štafetu dál. Cítí potřebu se začít více věnovat rodině, ale jestli pomyslné žezlo někomu nakonec předá, těžko říct. Matka tří dětí, která vládně v městě železa a hokeje, se naučila ve tvrdém světě politiky nikdy neodkrýt všechny karty a tak si i teď nechává otevřená zádní vrátka.
11 fotografií

„Chtěla bych se víc věnovat rodině,“ říká primátorka Věra Palkovská

Frýdecko-Místecko
Obálka knihy Marka Vařeky Kníže Karel I. z Lichtenštejna 1569 – 1627. Finance – majetek – politika.
Mezi aristokratickými rody zemí Koruny české nejvíce rozporů vzbuzují Lichtenštejnové. Konfiskace jejich majetku dle tzv. Benešových dekretů v roce 1945 a lichtenštejnskou stranou vyvolané soudní (neúspěšné) spory mnohdy provázejí „vášně a hněv“, avšak donedávna chybělo nestranné posouzení dějinné úlohy Lichtenštejnů.

Recenze knihy: Kníže Karel I. z Lichtenštejna 1569 - 1627

Čtenář reportér
Jiří Šejba v rozhovoru pro Deník vyjádřil názor na účast hokejistů z KHL na blížícím se mistrovství světa v Praze.
Vztah mezi sportem a politikou je věčným tématem diskusí, a to zejména v kontextu mezinárodních soutěží. Aktuálně se česká veřejnost i odborníci zamýšlejí nad účastí hokejistů z KHL na nadcházejícím mistrovství světa v České republice. Zatímco český svaz má jasno, slovenské rozhodování je stále v procesu. Jaký na to mají názor legendy?

Šejba s Janeckým k hráčům z KHL na mistrovství světa: Je to na každém svazu

Hokej
Český premiér Petr Fiala.
Petr Fiala bude na víkendovém kongresu ODS obhajovat post předsedy. V pravidelné debatě Deníku odpověděl na otázku, zda delegáti plánují přijetí závazku nebo usnesení, jímž se zakáže vládní spolupráce ODS s hnutím ANO, ať už bude povolební konstelace jakákoli. „Takový závazek nemusíme formulovat. Pro nás je to samozřejmost, kterou jsme prokázali v minulosti. Už v roce 2017 jsme měli dostatečnou většinu v případě koalice s ANO. Neudělali jsme to, i když nás z toho dopředu mnozí komentátoři podezřívali. My nemáme důvod dělat koalici s populisty, kteří prosazují neodpovědné kroky a ohrožují bezpečnost naší země. Uděláme všechno proto, abychom ve volbách byli dostatečně silní a mohli jsme pokračovat v naší odpovědné politice.“

S populisty ne. Vládní koalice s ANO je vyloučena, řekl Petr Fiala v debatě

Česko