ŠTÍTEK: Portoriko

Letoun Douglas DC-3 (konkrétně verze Douglas DST) společnosti American Airlines. Letoun stejného typu beze stopy v roce 1948 zmizel v oblasti Bermudského trojúhelníku
Vánoce ještě oslavili se svými blízkými, vítání Nového roku se už nedožili. Přesně před třičtvrtěstoletím zmizelo na cestě z Portorika do floridského Miami beze stopy letadlo Douglas DST s registrací NC16002. Nikdy se nenašel ani vrak, ani těla. Podle některých se ale vzhledem k letové trase mohlo 32 lidí z letounu stát v roce 1948 dalšími oběťmi oblasti takzvaného Bermudského trojúhelníku. 

Další oběti Bermudského trojúhelníku? Letadlo zmizelo beze stopy i s 32 lidmi

Historie
Mladí baseballisté Třebíče Nuclears bojují o národní dres. V kategorii žáků do 12 let postoupili do dalšího kola reprezentačních výběrů Dominik Kliner (2. zleva), Robin Karpíšek (3. zleva), Mikuláš Balog (5. zleva), Martin Tretera (6. zleva) a David Proke
Rovná desítka hráčů baseballového klubu Třebíč Nuclears prošla do dalšího kola reprezentačních výběrů v kategoriích žáků do 12 let a juniorů do 18 let. Z jednotlivých týmů byl přihlášený rekordní počet sto sedmi žáků a šedesáti osmi juniorů. Dějištěm náročných testů se pro většinu hráčů stal Sportovní areál Na Hvězdě v Třebíči, kde proběhly kompletní žákovské výběry a moravská část výběru juniorů.

Deset nadějí českého baseballu. Hráči Třebíče bojují o reprezentační dres

Čtenář reportér
Po závodě vlevo třetí Ondřej Kohout a druhý Matěj Eliáš z Atletiky Holešov.
V sobotu 12. srpna 2023 se chyšecký běžec Ondřej Kohout vydal do Uherského Hradiště, které je odedávna přirozeným středem Slovácka, tedy regionu proslulého svébytným folklórem, cimbálovou muzikou, dobrým vínem, překrásnými kroji a řadou zachovalých lidových tradic. Historické jádro města bylo prohlášeno městskou památkovou zónou.

Chyšecký Kohout v Uherském Hradišti opět v rekordu

Čtenář reportér
Příprava házenkářek DHK Zora Olomouc
Přípravu na sezonu, ve které budou obhajovat bronz, začaly házenkářky olomoucké Zory již v minulém týdnu. Až nyní se ale k týmu připojily i hráčky, které v Kosovu reprezentovaly výběr Univerzity Palackého na akademickém mistrovství světa a zasloužily se zde o zisk čtvrtého místa. Je ale nutno říct, že letos bude cesta k medailím těžší než minule. Olomoucký celek se totiž rozloučil s pěticí svých loňských opor a svůj kádr výrazně omladil. „Dá se říct, že jsme provedli takovou generační výměnu,“ říká kouč Libor Malínek.
35 fotografií

OBRAZEM: Házenkářky Zory jdou s omlazeným kádrem vstříc obhajobě bronzu

Házená
Karolína Kopíncová z Vrbna pod Pradědem reprezentuje Česko na Miss World 2021; https://www.instagram.com/karolinakopincova/
/FOTOGALERIE/ Zejména obyvatelé okresu Bruntál nedočkavě sledovali přípravy na finálový večer Miss World v Portoriku. Českou republiku totiž reprezentuje kráska z Moravskoslezského kraje Karolína Kopíncová, dcera starosty Vrbna pod Pradědem Petra Kopínce. Bohužel se finále nedočkali. Mezi organizátory i soutěžícími kráskami bylo příliš pozitivních testů na covid.  
26 fotografií

Covid zasáhl i Miss World. Kráska z Jeseníků si na finále bude muset počkat

Bruntálsko
Karolína Kopíncová z Vrbna pod Pradědem reprezentuje Česko na Miss World 2021; https://www.instagram.com/karolinakopincova/
/FOTOGALERIE/ Zejména obyvatelé okresu Bruntál nedočkavě sledovali přípravy na finálový večer Miss World v Portoriku. Českou republiku totiž reprezentuje kráska z Moravskoslezského kraje Karolína Kopíncová, dcera starosty Vrbna pod Pradědem Petra Kopínce. Bohužel se finále nedočkali. Mezi organizátory i soutěžícími kráskami bylo příliš pozitivních testů na covid.  
26 fotografií

Covid zasáhl i Miss World. Kráska z Jeseníků si na finále musí počkat

Společnost
České softbalistky na světovém juniorském šampionátu skončily páté.
České softbalistky do 18 let obsadily na mistrovství světa v Peru páté místo. Jedná se o nejlepší výsledek pro český juniorní tým na světovém šampionátu. Rozhodla o tom sobotní večerní prohra proti Portoriku 3:4. České hráčky vybojovaly celkem tři výhry a čtyři prohry. „Pro postup do play-off jsme museli vyhrát o tři body, což bylo těžké. Je to škoda. Kdybychom porazily Mexiko a právě Portoriko, mohli bychom skončit výš. I tak jsme potvrdili pozici nejlepšího evropského týmu,“ prohlásil Tomáš Kusý, reprezentační trenér.

Nejlepší z Evropy. České softbalové juniorky byly na světovém šampionátu páté

Ostatní sporty
Karolína Kopíncová z Vrbna pod Pradědem, Miss Czech Republic 2020.
/ROZHOVOR/ Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tmavooká hnědovláska svým půvabem každému bere dech. Bez nadsázky. Její rozzářený úsměv vám prostě učaruje. Navíc je nejen sympatická a šarmantní, ale také komunikativní. Se svou výškou 184 cm je to nejvyšší královna krásy v historii Miss Czech Republic. 
35 fotografií

Karolína Kopíncová z Vrbna, nejvyšší královna krásy ČR, se chystá na Miss World

Bruntálsko
Dnes je poslední den, kdy máte možnost podívat se na venkovní výstavu Design na Vyšehradě.
Závěr března je ve znamení doposud nejteplejšího počasí letošního roku, které doslova láká k procházkám. Pokud ale budete hledat i jiný druh zábavy, podívejte se na pár našich tipů, které je možné si užít v poslední březnový den.

Tipy na středu 31. března

Volný čas
Jan Žižka sice zatím na premiéru v kinech čeká, jeho režisér a producent Petr Jákl se však už delší čas orientuje i na americký trh. Po producentských počinech Nejvyšší pocta s Edem Harrisem a Samuelem L. Jacksonem, Best Sellers s Michaelem Cainem a Axis Sally s Al Pacinem teď natáčí film Wash Me in the River. Objeví se v něm Robert De Niro a John Malkovich.
4 fotografie

Po Žižkovi přijde feťák. Petr Jákl natáčí v Americe s De Nirem a Malkovichem

Film a televize
Stolní tenistka Dana Čechová doprovází na Světový pohár v čínském Weihai nizozemskou hráčku Britt Eerlandovou.
V České republice jsou sice soutěže stolních tenistů zastavené, v Číně se ale rozjede o víkendu Světový pohár žen. A jako trenérka nizozemské naděje Britt Eerlandové odcestovala do Asie i Dana Čechová, která žije v Ejpovicích na Plzeňsku.

Čechová je v Číně jako trenérka

Ostatní sporty
Strom spadlý na auto v New Yorku
Nejméně osm obětí si vyžádala tropická bouře Isaias, která se přehnala východním pobřežím Spojených států. Živel, který na pevninu udeřil v noci na úterý ve státě Severní Karolína silou hurikánu, rovněž přerušil dodávky elektřiny pro více než 3,4 milionu lidí. Informoval o tom server BBC. Dva lidi Isaias zabil už minulý týden v Karibiku, kde zasáhl Portoriko, Haiti a Dominikánskou republiku.

Bouře Isaias si vyžádala nejméně osm obětí. Miliony lidí zůstaly bez elektřiny

Svět
Mimozemšťané a létající talíře - Ilustrační foto
Ve filmu ET se mimozemšťan zvaný pokoušel zavolat domů, do své galaxie. Ale měli bychom se my snažit zavolat mimozemšťanům, jako je ET? To je otázka, která se v poslední době začíná stále více řešit, protože se objevily zprávy o projektu, který vymysleli dva odborníci z americké univerzity MIT.
11 fotografií

Máme se ozvat mimozemšťanům?

Věda a technika
SESTAVA JE KOMPLETNÍ. Poslední posilou trutnovských basketbalistek se v úterý stala Jordan Monet Adamsová.
Trutnov - Basketbalistky Lokomotivy před blížící se sezonou získaly do svého kádru velmi zajímavou posilu. V příštím ročníku bude jejich dres oblékat dvojnásobná mistryně světa Jordan Adamsová! Rovných 185 centimetrů vysoká křídelnice přichází pod Krkonoše po dokončení studií na prestižní University of Southern California (USC). Půjde o její první evropské angažmá, ovšem s basketbalem v Evropě už zkušenosti má.
3 fotografie

Basketbalovou Lokomotivu posílila dvojnásobná mistryně světa

Ostatní sporty
Téměř 3000 lidí zahynulo, zhruba 300 tisíc jich pak přišlo o střechu nad hlavou.
Nikoliv 64, ale prozatím přesně 2975. Takový je počet obětí, které si vyžádal ničivý hurikán, jenž vloni v září zpustošil část Portorika a připravil dalších 300 tisíc lidí o střechu nad hlavou. Alarmující počet byl vládou zveřejněn až po nátlaku novinářů, akademiků a dalších aktivistů, odpovědní zástupci totiž výsledek oficiálně nikdy nezveřejnili.
11 fotografií

Počet obětí loňského hurikánu v Portoriku stoupl z 64 téměř na tři tisíce

Svět
Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.
Senát i Sněmovna reprezentantů Spojených států schválily rozsáhlé navýšení rozpočtových výdajů pro nadcházející dva roky, což řeší i financování federální vlády. Ta je od půlnoci místního času, tedy šesté hodiny středoevropského času v platební neschopnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Schválené opatření ráno místního času podepsal i prezident Donald Trump.
9 fotografií

Kongres schválil peníze pro vládu. Rozpočtový balík už podepsal i Trump

Svět
Volejbalisté Aera Odolena Voda - zleva blokař Tomáš Pajma, nahrávač Luboš Bartůněk a smečař Evandro Dias de Souza. Za nimi univerzál Steven Morales (číslo 1).
Odolena Voda – Bez jedné ze svých zahraničních akvizic se ve zbylých devíti kolech pokusí zvednout z extraligového dna volejbalisté Aera. Jak klub z Prahy-východ informoval na svých stránkách, přerušil kontrakt se Stevenem Moralesem. Důvodem ukončení smlouvy a návratu univerzálního hráče do rodného Portorika je zranění kolena.

Morales nedokončí na Odolce sezonu ani na druhý pokus

Ostatní sporty