ŠTÍTEK: Portugalsko

Fotbalisté Znojma (modří) sice skončili v uplynulé sezoně MSFL nejlépe za posledních pět let. Za své výkony však podle bývalého brankáře 1. SC nebyly v posledních měsících vůbec odměněni.
Nejdříve bylo v 1. SC Znojmo ticho po pěšině, jestli klub vůbec nastoupí v letošním ročníku MSFL. Majitel Youssef Abdellaoui odmítl tým financovat a hráči ani netrénují. O objasnění situace se snažili představitelé 1. SC v prohlášení, které vydali takticky, v neděli o půl páté večer, ještě k tomu na sociálních sítích. Jedno je jisté: „Vedení aktivně hledá řešení pro účast v příštím ročníku MSFL, nicméně s nedbalou finanční pomocí v tom pokračovat nebude.“

Akcionáři tvrdí, že do 1. SC nalili 14 milionů korun. Přesto klub ztratil důvěru

Fortuna ČFL + MSFL
Ellen Pantazopoulou
Její příjmení láme jazyk, ona svými góly láme soupeře. Ellen Pantazopoulou, díky tátovi poloviční Řekyně, je vycházející hvězdou české reprezentace lakrosu. Sní o tom, že se podívá pod pět kruhů. Tedy na olympiádu v Los Angeles 2028, kam se její sport dostal po čekání dlouhém víc než století. Aktuálně bojuje o úspěch na evropském šampionátu v Portugalsku.
8 fotografií

Poloviční Řekyně sní o českém postupu na olympiádu. Lakros je plný zvratů, tvrdí

Ostatní sporty
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Portugalsko - Česko, 18. června 2024, Lipsko, Německo. Lukáš Provod z Česka.
Fotbalové Euro je minulostí. Po dobu přesně jednoho měsíce mohli fanoušci sledovat, jak se na německých stadionech psaly smutné i veselé příběhy, jak vycházely nové hvězdy a jak padaly krásné góly. Nakonec jich bylo celkem 117 a některé z nich stály skutečně za to. Mezi ně patří určitě i česká trefa Lukáše Provoda ze zápasu proti Portugalsku nebo jediný gól na šampionátu v podání talentovaného Španěla Lamine Yamala.

Shaqiriho raketa i Provodova trefa z dálky. Připomeňte si nejhezčí góly Eura

Zajímavosti z fotbalu
K ochlazení mohou během horkých letních dnů v ulicích měst posloužit třeba vodní prvky.
Česká města se mohou inspirovat v boji s teplem v jižní Evropě, například v Barceloně, která má efektivní plány a je lépe přizpůsobená na vysoké teploty. Město má například více než dvě stovky takzvaných klimatických útočišť v prostorách veřejně dostupných muzeí, galerií, úřadů a knihoven, které poskytují pitnou vodu, klimatizaci a informační servis. Uvedla to výzkumná pracovnice Katarína Svitková z Institutu pro Evropskou politiku. Česku podle ní naopak chybí akční plány a s horkem bojuje na poslední chvíli. Připravenost na tropické dny je ale důležitá pro ochranu obyvatelstva, především seniorů a malých dětí, pro které jsou tyto letní dny nejnáročnější.

Jak bojovat s horkem? Expertka: Česku chybí plán, inspirovat může jižní Evropa

Česko
Španěl Mikel Merino střílí ve čtvrtfinále Eura vítězný gól proti Německu.
Španělští fotbalisté na Euru překonali i dosud nejnáročnější překážku. Ve čtvrtfinále si poradili s domácím Německem, které po dramatickém boji prohrálo 1:2 po prodloužení. Ve druhém utkání byli úspěšní Francouzi, byť stále čekají na první gól ze hry na turnaji. Po bezbrankovém zápase i prodloužení porazili Portugalsko na penalty. 

Německo v slzách, Španělé rozhodli v prodloužení. Francii spasily penalty

Fotbal
Donyell Malen z Nizozemska se raduje z gólu proti Rumunsku.
Nizozemští fotbalisté v osmifinále Eura potvrdili roli favorita a předvedli svůj dosud nejvydařenější výkon na turnaji. Třemi góly to odnesli Rumuni, kteří se soupeřem drželi krok jen v úvodu. Pak už dominovali (tentokrát tmavomodří) „oranjes“. Ve večerním zápase slavili Turci, kteří v napínavém utkání porazili 2:1 Rakušany. 

Nizozemci v osmifinále smetli Rumuny. Turecko zvládlo skvělý mač s Rakouskem

Fotbal
Čtrnáctý ročník Penaltového krále Moravskoslezského kraje se zúčastnil také Antonín Panenka. Foto: Nella Ferdianová
Červencové svátky a penalty. Spojení, které nenarušil ani covid, a jenž trvá již patnáct let. A rok 2024 nebude výjimkou. Opět na Hukvaldský pivovar se v pátek sjedou všichni milovníci této součásti fotbalu, která umí vzbudit na tribunách i na hřišti obrovské emoce, jak ukázal po svém nezdaru v osmifinále mistrovství Evropy Portugalec Cristiano Ronaldo. Tentokrát ovšem bez účasti legendárního exekutora Antonína Panenky.
100 fotografií

Emoce jako Ronaldo i Euro. Penaltový král láká na Hukvaldy: Panenka dal impulz

Fotbal
Souboj v Parku Potřebných, 2. července 1924. Ve věci cti se tehdejší odstupující premiér Álvaro de Castro (v bílé košili) utkal s kapitánem letectva Ribeirem da Fonsecou.
Ve středu 2. července 1924 se v lisabonském Parku Necessidades (lze přeložit asi jako Park Potřebných) odehrála zvláštní scéna. Za přihlížení desítek diváků tam proti sobě stanuli dva muži s meči v rukách. Jedním z nich byl kapitán portugalského letectva, druhým odstupující předseda portugalské vlády. Spor ve věci cti se rozhodli rozetnout soubojem.
5 fotografií

O zvláštním souboji. Před 100 lety se portugalský premiér utkal na meče s letcem

Historie
Jan Koller sledoval z tribuny zápas mezi Českem a Tureckem
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zúčastnil se čtyř velkých reprezentačních turnajů, zahrál si na mistrovství světa a třech evropských šampionátech. Historicky nejlepší střelec národního mužstva Jan Koller s těžkým srdcem sledoval trápení svých následovníků na Euru v Německu. I přes nepovedený turnaj ale bývalý útočník věří, že mladý český tým má budoucnost.
88 fotografií

Za Evropou zaostáváme. Chybí kvalita, nemáme individuality, všímá si Koller

Fotbal
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Turecko, 26. června 2024, Hamburk, Německo. Tomáš Souček z Česka.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ – Jasným neúspěchem skončilo Euro 2024 pro český národní tým. Vypadl už ve skupině, která byla na první pohled hratelná. Získal jediný bod proti Gruzii. Pochvalu podle Deníku zaslouží stopeři nebo záložník Lukáš Provod, ale jinak… V čem byl problém? Bylo jich hned několik.

Propadák na Euru. Pět důvodů, proč Češi skončili bez fanfár

Fotbal
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Turecko, 26. června 2024, Hamburk, Německo. (Střed) Tomáš Souček z Česka a rozhodčí István Kovács.
Sudí na Euru mají k dispozici takový technický servis, že by si to jejich předchůdci před několika dekádami ani nedokázali představit. Přesto se občas dopouštějí chyb. „Celý svět se na nás dívá. Tlak je větší, stejně tak i kvalita zápasů,“ řekl anglický rozhodčí Michael Oliver. V čem jeho kolegové od začátku mistrovství Evropy ve fotbale stačili naštvat část fanoušků i odborníků?

Nebouří se jen Česko. Tohle jsou největší přehmaty rozhodčích letošního Eura

Zajímavosti z fotbalu
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Gruzie - Česko, 22. června 2024, Hamburk, Německo. (Střed) Anzor Mekvabišvili z Gruzie a Tomáš Holeš z Česka.
Řada fanoušků se ve středu večer v německém Gelsenkirchenu těšila na hvězdné vystoupení fotbalisty s číslem sedm na zádech. Slavného Cristiana Ronalda ale zastínil jeho soupeř se stejnou číslovkou na dresu. Gruzínec Chviča Kvaracchelija vstřelil rozhodující gól už ve druhé minutě a po vítězství 2:0 se mohl radovat se svým týmem z nečekaného postupu a napsání jednoho z největších příběhů letošního Eura. „Nejlepší den v životě,“ zářil po utkání gruzínský hrdina.
37 fotografií

Gruzínci šokovali Evropu: Nejlepší den v životě, zářili. Talent zastínil Ronalda

Fotbal
Euro 2024: Česko - Turecko
Pro české fotbalisty končí letošní mistrovství Evropy už v základní skupině. Klíčový třetí zápas prohráli s Tureckem 1:2, když už od 19. minuty hráli bez vyloučeného Antonína Baráka, který se poroučel ze hřiště po dvou žlutých kartách. Ve druhém poločase navíc přišli o zraněného gólmana Jindřicha Staňka. Na vedoucí gól ještě dokázal odpovědět Tomáš Souček, v závěru však Turci rozhodli o výhře 2:1.
88 fotografií

V oslabení Češi postup nevybojovali. Po prohře s Tureckem končí ve skupině Eura

Fotbal
V Chorvatsku můžete narazit i na štíra.
Při toulkách přírodou, popřípadě při ranním vstávání v kempu, můžete v Chorvatsku narazit na nezvaného návštěvníka v podobě štíra, známého také jako škorpion. Dobrou zprávou je, že i když jsou chorvatští štíři jedovatí, nepředstavují nebezpečí pro život a zdraví. Mají slabý jed, přesto jejich kousnutí může způsobit bolest, pálení, zarudnutí, otok a svědění.

V Chorvatsku si lidé musí dát pozor i na štíry. Často se schovávají v botách

Státy EU
Cristiano Ronaldo se proti českým fotbalistům neprosadil, proti Turecku už ale zapsal asistenci.
Před zápasem Česka s Portugalskem mluvil bývalý reprezentační záložník Karel Poborský o tom, že v případě, že by nastoupil, bude Cristiano Ronaldo patřit k nejslabším článkům soupeře. Devětatřicetiletý rodák z Madeira však ve druhém utkání základní skupiny proti Turecku ukázal, že do starého železa nepatří. Osmou nahrávkou na gól na mistrovství Evropy dorovnal na čele této statistiky, kterou zveřejnila UEFA, právě Poborského.

Ronaldo se dotáhl na rekordmana Poborského. Na Euru má osm asistencí

Fotbal
Miloslav Brožek
/EXPERT DENÍKU/ Český národní tým v sobotu pouze remizoval s Gruzií 1:1. I tak má svůj osud ve svých rukou. Musí ale porazit Turecko a postup do vyřazovacích bojů mají svěřenci trenéra Ivana Haška v kapse. Podle slov experta Deníku Miloslava Brožka jsou šance českých hráčů na postup velké, a to i bez zraněného útočníka Patrika Schicka.

Miloslav Brožek: Schick bude chybět, šanci by měl dostat Chorý

Fotbal
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Portugalsko - Česko, 18. června 2024, Lipsko, Německo. Lukáš Provod z Česka.
Po porážce s Portugalskem 1:2 bojovali čeští fotbalisté na Euru o první bodový zisk v základní skupině. Trenér Ivan Hašek udělal oproti prvnímu utkání tři změny. Pozměněná sestava si sice vytvořila velkou převahu, po poločase však vedli gólem z penalty Gruzínci. Ve druhém dějství vyrovnával na konečných 1:1 Patrik Schick. Zápas jsme sledovali v on-line reportáži.
37 fotografií

Češi proměnili jen jednu šanci. S Gruzií remizovali. Sledovali jsme on-line

Fotbal
Miloslav Brožek
/EXPERT DENÍKU/ Zápas o všechno čeká v sobotu na české fotbalisty. Pokud nechtějí svěřenci trenéra Ivana Haška balit na Euru kufry, tak musí bezpodmínečně porazit Gruzii. Expert Deníku Miloslav Brožek očekává změny v sestavě i jiný způsob hry. Ve svém tradičním rozboru se vrátil i k úsporné hře Albionu.

Miloslav Brožek: Musíme změnit způsob hry, očekávám i změny v sestavě

Fotbal
Pohár pro vítěze Eura v Praze na Chodově. Daniel Kolář
Sám zažil dva evropské šampionáty v roli hráče, z pozice sportovního ředitele plzeňské Viktorie teď Daniel Kolář sleduje českou reprezentaci a zástupce svého klubu v Německu. Za klíčový považuje už sobotní zápas s Gruzií, který hodně napoví o dalším dění ve skupině. „Musíme je porazit a rozdat si to s Turky o postup,“ hlásí bojovně osmatřicetiletý bývalý záložník.
17 fotografií

Gruzie? Nadšení a touha po vítězství, očekává Kolář. Hranáč mu připomněl Jiráčka

Fotbal
Pohár pro vítěze Eura v Praze na Chodově. Daniel Kolář a Tomáš Sivok
Jako hráč se podíval na tři fotbalové evropské šampionáty, ten letošní ale Tomáš Sivok sleduje jen z pozice fanouška a také sportovního manažera pražské Sparty, která má na šampionátu bohaté hráčské zastoupení. „Samozřejmě jim to člověk přeje, to je jasné. Čím dřív vypadnou, tím dřív je ale budeme mít zpátky,“ rozpovídal se bývalý obránce v pátek v obchodním centru na Chodově, kam spolu se svým bývalým parťákem Daniele Kolářem přivezl ukázat pohár pro evropského šampiona.
17 fotografií

Sivok sparťanům na Euru nepřeje. Potřebujeme je zpátky, smál se

Fotbal