ŠTÍTEK: Praha 19

Třetí zápas čtvrtfinále play off florbalové extraligy znovu vyhrála Mladá Boleslav.
Čtvrtfinále florbalového play off? Pro Boleslav zatím jednoznačná záležitost. Vítěz základní části navázal na dvě domácí výhry nad Black Angels i ve třetím utkání na půdě soupeře. V pátek večer zvítězil v pražských Kbelích 9:4, další rekord stanovil Jiří Curney.

Krok od semifinále. Florbalisté porazili Black Angels i potřetí

Florbal
Ilustrační foto.
Střet vlaku s člověkem přerušil v neděli 10. ledna odpoledne provoz na železniční trati u obce Měšice na Praze-východ. Od půl druhé se po tři čtvrtě hodiny nejezdilo v úseku Měšice u Prahy - Neratovice. Obnovit provoz se podařilo po ukončení omezení spojeného se zásahem složek integrovaného záchranného systému ve 14.13 hodin.

Vlaky na Mělnicku musely jet odklonem. Kvůli maléru na Praze-východ

Nehody
Florbalisté Mladé Boleslavi přivítají v pondělí v superligovém zápase Chodov.
Pohodlná výhra s deseti vstřelenými góly a navrch rekordní zápis Jiřího Curneyho. Takový byl návrat boleslavských florbalistů do superligového programu minulé pondělí. Po téměř týdenní pauze je teď čekají dva zápasy ve dvou dnech – v neděli hrají v pražských Kbelích proti Black Angels, v pondělí přivítají na své palubovce Chodov.

Florbalisté Mladé Boleslavi očekávají dvojzápas: Musíme to zvládnout

Florbal
Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam piknikových míst, kde se dá grilovat. Nabízí také dřevo na grilování i topnou sezonu.
Díky chladnějšímu a deštivému počasí byl zrušen zákaz rozdělávání ohňů v Praze. Předpověď slibuje, že se vrátí slunce i vysoké letní teploty. Takže už brzy nastane čas na venkovní grilování. Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam míst piknikových míst, která umožňují bezpečné rozdělávání ohňů a opékání. Magistrátní příspěvková organizace nabízí rovněž dřevo na grilování i jako zásoby na nadcházející topnou sezonu.
5 fotografií

Žádný les nepoložil svůj život. Praha nabízí dřevo na zimu i grilování

Praha
Věžový vodojem Praha Kbely - Věžový vodojem se světelným majákem byl postaven v letech 1927 – 1928, podle návrhu ing. arch. Otakar Novotný, autorem čtyř plastik s leteckou tematikou umístěných na plášti reservoáru je akademický sochař Jan Lauda.
Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 8. února, se podíváme do Kbel
11 fotografií

Jak jsme žili v Československu. Tento týden ve Kbelích

Praha
Hasiči zasahovali ve Kbelích při požáru bytu, evakuovali lidi i zvířata.
Tři jednotky hasičů vyrazily v neděli dopoledne do Jilemnické ulice v pražských Kbelích. Přivoláni byli k rozsáhlému požáru bytu, za pomoci policie z domu zachránili deset lidí, z tho tři děti. Bez úhony řádění živlu přestály i tři andulky a jedno morče, zachráněná zvířata byla v pořádku předána majitelům. Na místo vyjeli  i záchranáři.
12 fotografií

Při požáru bytu ve Kbelích hasiči evakuovali 10 lidí, tři andulky a jedno morče

Požáry
Restaurování letadla TU-154 M v Leteckém muzeu v Kunovicích.
Z Nagana do Prahy devět tisíc kilometrů, z Kbel do Kunovic čtyři sta kilometrů, z montážního areálu do expozice Leteckého muzea pět set metrů. Ačkoliv legendární Tupolev TU 154M čeká v sobotu 3. března v 10 hodin doposud suverénně nejkratší přesun ve srovnání s jeho posledními zastávkami, urazí jeden z nejdůležitějších půlkilometrů za dobu své existence.
18 fotografií

Posledních 500 metrů urazí naganský expres v sobotu

Slovácko
Mráz na podzim. Ilustrační foto.
Meteorologové zaznamenali dnes ráno mráz nejen v horských mrazových kotlinách, kde se teploty běžně dostávají pod nulu i v červenci. Při jasné obloze mrzlo také v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem. Pod nulu klesla teplota například i na stanicích Doksany na Litoměřicku ve výšce 158 metrů nad mořem, Žatec ve výšce 210 metrů nad mořem nebo v Praze v Kbelích a v Libuši. Na webu o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav.
4 fotografie

Ráno mrzlo nejen v horských kotlinách, pod nulou bylo i v Praze

Praha
Ilustrační foto.
Meteorologové zaznamenali dnes ráno mráz nejen v horských mrazových kotlinách, kde se teploty běžně dostávají pod nulu i v červenci. Při jasné obloze mrzlo také v nižších polohách, tedy ve výšce pod 400 metrů nad mořem. Pod nulu klesla teplota například i na stanicích Doksany na Litoměřicku ve výšce 158 metrů nad mořem, Žatec ve výšce 210 metrů nad mořem nebo v Praze v Kbelích a v Libuši. Na webu o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav.

Ráno mrzlo nejen na horách, ale i v Praze

Česko
Žně v ekocentru Prales.
Praha - První žně v novém ekocentru Prales ve Kbelích, které se uskutečnily v srpnu, se vydařily. Obilí je sklizeno a ekocentrum se pomalu připravuje na dožínky. Ty nastanou v Kbelích tuto sobotu 2. září od 13 do 17 hodin.
11 fotografií

KRÁTCE: Pražany čekají dožínky

Praha
Žně v ekocentru Prales.
V ekocentru Prales se uskutečnily první žně. Dopoledne tak v horní části areálu ve Kbelích bylo ve znamení sklízení obilí. Zájemci z řad dětí, ale i dospělých si vyzkoušeli práci na sklizni na vlastní kůži. 
11 fotografií

V ekoncentru Prales měli žně

Praha
Nejdelší cyklomaraton odstartoval
Praha - Metrostav Handy Cyklo Maraton v úterý započal svou spanilou jízdu. Týmová štafeta na podporu a integraci hendikepovaných představuje nejdelší podnik svého druhu ve střední Evropě. Závodníky čeká 2222 kilometrů a pět dnů a nocí plných nepřetržité jízdy, trasa vede okolo celého Česka. Ve smíšených týmech spolu jede 300 cyklistů, dohromady spolu závodí lidé bez hendikepu, ale i vozíčkáři, nevidomí, neslyšící a další. Slavnostní start štafety se uskutečnil v Břevnovském klášteře v Praze 6. 
6 fotografií

KRÁTCE: Nejdelší cyklomaraton odstartoval

Praha
Grilování. Ilustrační foto.
Praha - Grilování v pražských lesích a parcích? Žádný problém, veřejných piknikových míst v nich přibývá. Někde mají Pražané k dispozici kromě zázemí i gril se dřevem. Rezervace se tu nedělají. Zkrátka, kdo dřív přijde, ten dřív griluje.

Veřejných grilovacích míst je v Praze už přes dvacet

Praha
Lesy hlavního města slavnostně zahájily činnost nového ekocentra Prales.
Praha - Lesy hlavního města slavnostně zahájily činnost nového ekocentra. Prales neboli Pražské lesní středisko vznikl na okraji městské části Praha-Kbely na prostoru bývalé lesní školky. Místo nově funguje jako středisko ekologické výchovy, kde Lesy organizují pro školy, rodiny s dětmi i širokou veřejnost ekovýchovné programy, akce či workshopy s environmentální tematikou.

KRÁTCE: Ve Kbelích se otevřel Prales

Praha
Ilustrační foto
Praha, Kladno – Druholigovým basketbalistům Benešova se podařil husarský kousek, když v 19. kole srazili na kolena lídra tabulky, Sokol Žižkov, na jeho palubovce. Ve 20. kole těsně přetlačili Kladno. Benešov, který z posledních deseti zápasů devět vyhrál, se vrátil na třetí místo. Do vyřazovacích bojů postupují ale jen dva nejlepší, na druhé Litoměřice B ztrácí Benešov dvě výhry. Oba celky se utkají v posledním kole (5. března), ale pokud Litoměřice nezaváhají den předtím ve Kbelích, tak už Benešáci nebudou moci postoupit.

Basketbalisté Benešova skalpovali lídra tabulky

Ostatní sporty
Stíhací bombardovací letoun MiG-15
Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha
Havárie na křižovatce ulic Toužimská a Poslaneckého
Praha /FOTOGALERIE/ - Lehlé chemické obleky a lopaty, které posléze vystřídal smykový nakladač, museli využít pražští hasiči, kteří ve středu po celé odpoledne i během večera pracovali na odstraňování následků nehody ve Kbelích.
8 fotografií

Bouračka zaměstnala i chemiky

Nehody
Identikit oběti.
Praha - Násilník skončil s pouty na rukou, napadená žena utekla a dosud se skrývá. Těmito slovy před pěti měsíci přiblížila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová skutek, který se odehrál v pátek 3. června odpoledne ve Kbelích. Na tom, že totožnost napadené policisté neznají, se nic nezměnilo dodnes – a pro vyšetřovatele to znamená značnou komplikaci. Proto se policie opětovně obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. Zveřejnila i identikit – kreslený portrét sestavený podle svědecké výpovědi. Při pohledu do tváře na obrázku je ovšem třeba zapojit i fantazii. Výstižnost podobizny, kterou se podařilo sestavit, je podle kriminalistů zhruba pětašedesátipro­centní.

Policie hledá oběť nahého násilníka. Už pět měsíců

Zločiny a soudy