ŠTÍTEK: Prešov

Bývalý rozhodčí Luboš Micheľ pískal i finále Ligy mistrů.
Gratulace ze všech stran, euforie u fanoušků či odborníků. Po senzační výhře nad Belgií si na Slovensku mnou ruce. Postup do další fáze Eura je blízko! Ovšem zdaleka ne všechno je ve fotbalové komunitě v zemi pod Tatrami idylické. Nejnovější skandál? Ľuboš Micheľ a Stanislav Šesták, dvě osobnosti známé i daleko za hranicemi, se nachomýtli k incidentu, jenž připomíná spíš dění na Balkáně. A musí platit.

Skandál na Slovensku. Legendy urážely lovce lumpů, Micheľ a Šesták musí platit

Zajímavosti z fotbalu
Autor článku Vlastimil Tělupil na snímku s Tatrou 111
Legendární nákladní automobil Tatra 111, který se začal vyrábět v roce 1942, se stal neodmyslitelnou součástí poválečné obnovy Československa. Tento robustní stroj sloužil nejen v armádě, ale i v civilním sektoru, a jeho výroba byla ukončena v roce 1962. Příběh Pavla, který si splnil svůj sen a získal vlastní Tatru 111, je důkazem, že vytrvalost a odhodlání mohou vést k úspěchu. Přečtěte si vzpomínku Vlastimila Tělupila z Hustopečí.
4 fotografie

Tatra 111: Od vojny k veteránským srazům. Inspirativní příběh nadšence

Čtenář reportér
Takto má vypadat samoobslužná kavárna pod kadaňským hradem.
/VIZUALIZACE, VIDEO/ Chytré mozky vyvíjejí prototyp autonomní venkovní kavárny. S úspěchem už provozují samoobslužný kiosek s farmářskými produkty, další přidají v následujících dnech. Pod hradem v Kadani vyroste stánek jako vystřižený z Tolkienova Hobitína. Zaoblený, se stálezelenou střechou a navíc s lákavým obsahem, který si zájemci budou moct dopřávat bez obsluhy. Půjde o autonomní kavárnu se skeletem z 3D tištěného betonu podle návrhu umělce.
15 fotografií

Pod hradem v Kadani vyroste samoobslužná kavárna s pecí na pizzu

Chomutovsko
Den otevřených dveří letiště Náměšť
V akční premiéře před zraky veřejnosti se na Dni otevřených dveří letiště Náměšť představily vrtulníky Viper a Venom. Kromě nich však diváci viděli také manévry helikoptéry Black Hawk, ukázku hašení požáru, těžkou pozemní techniku a mnohem víc. Prohlédněte si výčet i ukázky toho nejzajímavějšího ze Dne otevřených dveří letiště Náměšť.
35 fotografií

To nejlepší z leteckého dne v Náměšti: ukázka boje, manévry, hašení požáru

Třebíčsko
Útočník Jakub Pazderák (v bílém) přestoupil do Lanžhota.
Postupových ambic se nevzdává. Proto také divizní Lanžhot přivádí z prvního týmu čtvrté slovenské ligy Nových Zámků hrotového útočníka Jakuba Pazderáka. „Pořád cítíme, že máme šanci na postup. Chceme pro to udělat maximum a věříme, že nám svými góly pomůže,“ řekl sportovní manažer lanžhotského klubu Jiří Bartoš.

Lanžhot představil novou posilu. Přichází útočník z Nových Zámků

Fortuna divize
Juliána přestala dýchat a upadla do bdělého kómatu. Její syn roste, aniž by to věděla.
Juliána je mladá maminka tříletého Martínka, kterého kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže už dva roky obejmout a zahrnout ho svou mateřskou láskou. Po prodělané operaci srdce byla Juliána propuštěna domů, ale po několika dnech přestala dýchat. I přes rychlou pomoc manžela a navzdory několik resuscitacím upadla do kómatu. Lékaři už jí nedokážou pomoci. Šanci na návrat do normálního života nabízí léčba v Rakousku a Švýcarsku, ale na tu rodina nemá peníze. Pomoc hledá prostřednictvím sbírky.
5 fotografií

Po operaci srdce ženu pustili domů. Za pár dní přestala dýchat, nyní je v kómatu

Zdraví
Slovenský tenista Alex Molčan
Za takový počin by se rozhodně nestyděl ani Novak Djokovič. Prohrávat totiž v utkání 4:6 a 0:5, k tomu navíc čelit dvěma mečbolům soupeře a ještě dotáhnout téměř ztracený duel do vítězného konce? Tomu se říká hotový majstrštyk. O ten se na turnaji v rakouském Kitzbühelu postaral slovenský tenista Alex Molčan, který tímto husarským kouskem ukončil třísetový trhák s domácím Sebastianem Ofnerem.

Největší obrat v historii? Zázrak, nechápal slovenský tenista životní comeback

Tenis
Albert Michnáč v dresu Kladna.
Albert Michnáč byl jedním z desítky dosud oznámených útočníků, kteří měli v hokejovém Kladně působit i v další extraligové sezoně. Všechno je ale jinak. Čtyřiadvacetiletého forvarda představily jako čerstvou posilu Nové Zámky ze slovenské extraligy. „Odmítl tady podepsat smlouvu, proto tady nebude,“ vysvětlil sportovní manažer Rytířů Jiří Burger.
6 fotografií

Rytíři přišli o Michnáče. Odmítl podepsat smlouvu, působit bude na Slovensku

Hokej
Festival Týnecký mazec v Týnci nad Labem.
/FOTOGALERIE/ Již po šestnácté uspořádala týnecká kapela Elysium na místním letním parketu na Ostrově festival metalových kapel nazvaný Týnecký mazec. Jak tomu bývá, na poslední chvíli vypadla jedna z avizovaných kapel říkající si Zubathaa, takže festival v pět hodin odpoledne otevřela tuzemská skupina All Blessed Kills hrající moderní death – metal – cor a hned od prvních taktů se parket zaplnil fanoušky.
76 fotografií

Týnecký mazec ozdobila osmička kapel, diváky nadchlo tradičně domácí Elysium

Volný čas
Peter Hlinka
Zápas s Táborskem byl posledním pro slovenského kouče Petera Hlinku na opavské lavičce. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Prešova končí po vzájemné dohodě. Jméno jeho nástupce bude známo během dnešního dne. Už v minulosti byl na radaru Slezského FC Opava David Oulehla, který naposledy působil v ostravském Baníku. Nově se spekuluje v souvislosti s Opavou o bývalém kouči Táborska Miloslavu Brožkovi. Variant ve hře je ale více. 
16 fotografií

Peter Hlinka končí na lavičce Opavy. Kdo ho nahradí?

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jičín - Frýdek-Místek, sobota 18. hodin. Duel o postup do play off.
Vlastně celou sezonu vypadala situace házenkářů Jičína beznadějně. Vysněnému play off byli na hony vzdáleni, když se pohybovali daleko za postupovými místy. Po Novém roce však začala velká stíhací jízda a v sobotu od 18 hodin si Východočeši zahrají na domácí palubovce klíčový duel o postup proti Frýdku-Místku. A jak je ve městě pohádky zvykem, za postupem je požene plná hala. „Věřím, že nám fanoušci hodně pomohou, my se jim chceme odvděčit za jejich přízeň po celou sezonu,“ uvedl jičínský kouč Petr Mašát.

Jičín na nohou, házenkáři zabojují o play off: Nikdo nám nevěřil, říká Mašát

Házená
Baník Karviná - Tatran Prešov (Extraliga - 26. kolo, 9. 3. 2023).
/FOTOGALERIE/ Házenkáři Baníku Karviná zakončili dlouhodobou část extraligy výhrou nad Prešovem. Slovenský celek porazili ve čtvrteční předehrávce 26. kola po vyrovnaném prvním poločase 33:28. Slezané věděli už s předstihem, že skončí třetí a do čtvrtfinále play-off půjdou s domácí výhodou proti šestému celku soutěže. Tím je před závěrečnou rundou (18. března) Frýdek-Místek.
10 fotografií

Vítězný závěr základní části, Baník zdolal Prešov. Na koho půjde ve čtvrtfinále?

Ostatní sporty
Peter Hlinka
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Velká jarní premiéra je tady! Opavští fotbalisté v sobotu vyzvou na domácím trávníku béčko olomoucké Sigmy. Nový šéf opavské lavičky Peter Hlinka věří, že jeho tým vstoupí do jarních odvet vítězně. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Prešova, který si velmi dobré jméno udělal v Rakousku, má před sebou jasný úkol, a to vyvést klub ze sestupových vod.
16 fotografií

Kouč SFC Peter Hlinka o posilách, jarní části i ambicích Opavy

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA