ŠTÍTEK: Přimda

Jan Suchý (vlevo).
V právě uplynulé fotbalové sezoně padaly góly jako na běžícím pásu. Zaměřili jsme se na muže z Domažlicka a Tachovska, kteří střelecky řádili v krajských a okresních soutěží dospělých. Nejvíce branek dal Lukáš Čížek v okresním přeboru Tachovska. Čtyřiačtyřicetiletý fotbalista skóroval jedenapadesátkrát. Z kanonýrů na Domažlicku byl nejlepší Jan Suchý z Meclova, který se trefil 39krát.
41 fotografií

Nejlepší střelci od kraje po okres. Kralují Čížek a Suchý

Fotbal
Do konce června by měla být opravená silnice mezi Novou Hospodou a Tisovou.
Letošní léto by řidičům příliš dopravních komplikací spojených s opravami dálnic a silnic na Tachovsku přinést nemělo. Ředitelství silnic a dálnic dokončí rozdělané akce a do nových se již letos s největší pravděpodobností nepustí. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje má na letní měsíce naplánovány tři větší opravy poškozených silnic na okrese.
7 fotografií

Tachovsko se dočká oprav několika silnic. Letní komplikace nebudou velké

Tachovsko
Daniel Karmazin.
Devatenácté kolo fotbalového okresního přeboru nabídlo překvapení v podobě výhry desáté Halže nad šestou Přimdou 5:3. O tři body outsidera se výrazně zasloužil kapitán a hrající trenér Halže Daniel Karmazin, který dosáhl hattricku.

Halži beru už jako rodinu, tvrdí kanonýr Karmazin

Okresy
Belgické městečko Bruggy.
Až do Belgie vyrazila sdílet své zkušenosti s aktivitou eTwinning Jana Anděl Valečková ze Základní školy Přimda a spolu s ní cestovala i druhá zástupkyně naší republiky Hana Onisková, která pracuje v Domě zahraniční spolupráce. Cílem semináře „Demokratische Partizipation mit eTwinning“ pro učitele němčiny druhého stupně základních škol, který se konal ve dnech 21.-23. března v belgickém městečku Bruggy, bylo nejen seznámit nováčky blíže s programem eTwinning, ale především najít projektové partnery a společně založit projekt.
28 fotografií

Do belgických Brugg vyrazila pedagožka z Přimdy sdílet své zkušenosti

Tachovsko
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto.
Deníku se podařilo získat data z let 2017 až 2023, která prozrazují, z jakých základních škol na Tachovsku zvládají žáci nejlépe přijímací zkoušky na střední školy. Do výběru škol jsme zahrnuli všechny školy, z jejichž tříd nejméně 20 žáků dělalo přijímací testy na čtyřletá studia, přičemž jsme kvůli relevanci vynechali přijímačky na víceletá gymnázia.

Známe pět základních škol na Tachovsku, jejichž žáci nejlépe zvládají přijímačky

Tachovsko
Zemětřesení v Rakousku rozhýbalo zem i na západě Čech
Dnes (1. února) zasáhlo Rakousko relativně silné zemětřesení s magnitudem 4,4. Epicentrum mělo u města Gloggnitz. Tam je možné očekávat i lehké škody na budovách. Otřes pocítili i obyvatelé v České republice, např. ve Znojmě, v Brně a zřejmě i v Plzni. Informoval o tom Ústav fyziky Země.
4 fotografie

Zemětřesení v Rakousku rozhýbalo zem i na západě Čech

Chebsko
Sedmiletý Sebastián z Plzeňska přišel na svět s řadou zdravotních komplikací. Dosud nemluví ani nechodí, sám se ani nepostaví. Ale bojuje.
Jakub z Rokycanska, Adámek z Plzně, Tomáš z Přimdy či Taťánka ze Žinkov. Všechny tyto děti spojuje, že bojují s velmi vážnou nemocí. Léčba je nákladná, drahé jsou rehabilitace i léky. Všechny spojuje i to, že jim vše zvládnout pomáhá nadace Dobrý anděl. Vloni jsme vám představili osudy sedmi malých bojovníků a dvou statečných dospělých žen. Pojďte si s námi nyní těchto devět „andělských příběhů“ z roku 2023 připomenout:

Andělské příběhy: Holčička s velmi vzácnou nemocí i maminka s rakovinou

Plzeňsko
Sjezdovka na svahu vrchu Přimda.
Na sjezdovce na Přimdě si letos lyžaři nezajezdí. I kdyby bylo sněhu dostatek, pro sezonu 2023/2024 zůstane areál zavřený. Vedení města musí zajistit její bezpečnou provozuschopnost poté, co předchozí provozovatel ukončil svoji činnost a předal celý areál zpět městu. Pokud bude dostatek sněhu, město má v plánu pro běžkaře připravit alespoň běžkařskou stopu.

Sjezdovka na Přimdě letos nepojede, ani kdyby znovu napadl sníh

Tachovsko
Noční nehoda kamionu na D5 u Přimdy.
Nejspíš na kuráž si při sněhové kalamitě dal pár piv nebo panáků řidič kamionu předtím, než vyrazil na dálnici D5 od Rozvadova směrem na Prahu. Kvůli požitému alkoholu ztratil nejen zábrany, ale také kontrolu nad svým vozidlem, na 139. km havaroval, zablokoval vozovku, čímž způsobil dlouhou kolonu a mnoha dalším řidičům za ním jedoucím zajistil nepříjemné nocování na dálnici, kam se po celou dobu snášel sníh.
19 fotografií

Za havárii kamionu a ucpanou dálnici D5 může alkohol. Řidič před jízdou pil

Nehody
Čtyři jednotky dobrovolníků z Tachovska se zúčastnily školení jednotek předurčených k zásahům u dopravních nehod.
Hasič by měl při výjezdu k zásahu umět předvídat, se vším počítat a být na všechno připraven. Proto se pravidelně koná školení členů Jednotek Sboru dobrovolných hasičů předurčených k zásahům u dopravních nehod, které je pod taktovkou HZS Plzeňského kraje. V Tachově proběhlo v sobotu 24. listopadu a zúčastnili se ho členové čtyř jednotek dobrovolníků z Tachovska.
23 fotografií

Dobrovolníci z Tachovska si procvičili vyprošťování zraněných z havarovaných aut

Tachovsko
Rodinný dům v Dubci.
Máte dost paneláku plného lidí, bouchání dveří, štěkání psů, hádek sousedů a dalších deliktů a nepříjemností, co přináší soužití většího počtu lidí na malém prostoru? Toužíte po domku, kde budete mít klid? Líbilo by se vám vrátit život starému domu jeho celou rekonstrukcí anebo jen úpravami dle vlastních představ? Deník se porozhlédl po nabídce na Tachovsku a přináší pro představu několik tipů.
17 fotografií

Chcete dát život starému domu namísto novostavby? Na Tachovsku stačí si vybrat

Tachovsko
Na Tachovsku se k chystané stávce připojí jen některé školy. Ilustrační foto.
Nejčastějším tématem ve školách na Tachovsku v uplynulém týdnu byla chystaná stávka, kterou školské odbory plánují vyhlásit na 27. listopad. Školské odbory v ní chtějí mimo jiné upozornit na škrty ve financování nepedagogických pracovníků ve školách.  Zatímco před uplynulým víkendem tedy ředitelé většiny škol netušili, jestli se do stávky zapojí, nebo nikoliv, v tuto chvíli už mají jasno.

Zavřené školy? Na Tachovsku stávku podpoří, ale zavírat se většinou nebudou

Tachovsko