ŠTÍTEK: přírodní zákon

Student Oldřich Kupka ze Švábenic u Vyškova má za sebou velké úspěchy na fyzikálních soutěžích.
Švábenice - Čísla, fyzikální zákony ale i pomoc druhým. To je životní náplní devatenáctiletého vysokoškoláka Oldřicha Kupky ze Švábenic na Vyškovsku. „Od základní školy mě nejvíce bavila matematika. Na druhém stupni jsem se začal učit fyziku, kde jsem mohl právě matematiku plně využít. Neskutečně mě to pohltilo,“ říká Kupka.

Vysokoškolský student: Fyziku miluji, chci ale hlavně pomáhat

Vyškovsko
Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, Moto 3 - Jakub Kornfeil.
Brno /INFOGRAFIKA, VIDEO/ – Kdo nepadá, nezrychlí. Motocyklového přísloví se závodníci v letošním ročníku mistrovství světa drželi. Součet karambolů v trénincích, kvalifikacích a závodech Grand Prix dává číslo 1126 ve všech kategoriích. Jde o největší počet za dvanáct let. „Závodníci jedou na absolutní hraně fyzikálních zákonů, pole se zkvalitňuje i zrychluje,“ podotkl motoristický expert Václav Svoboda.

Přes tisíc pádů. V bláznivém roce jezdili závodníci na hraně

Ostatní sporty
Velikonoční pokusy s vajíčky pro zvídavé hosty v pátek připravili Vidátoři v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA!.
Brno /VIDEO/ – Místo špekáčků opékají rodiče s dětmi nad plamenem svíčky vajíčka. Přestože jim připravované jídlo pod rukama černá, nelekají se. Když už je skořápka jako uhel, vhodí vejce do vody. Dětem se najednou rozzáří oči překvapením. Kraslice je stříbrná, byť jen naoko. Velikonoční pokusy s vajíčky pro zvídavé hosty v pátek připravili Vidátoři v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA!.
14 fotografií

Vejce jen jako nudné jídlo? Kdepak. Děti ho učily plavat nebo vcucávat do lahve

Brněnsko
Letní Letná. Ilustrační foto.
Praha - Do fantaskního světa nového cirkusu pozve i letos zájemce mezinárodní festival Letní Letná. Přehlídka, která už čtrnáct let vzdává hold novocirkusovému umění, představí od 17. srpna do 3. září špičkové zahraniční soubory z Evropy i zámoří včetně těch nejlepších domácích. Předprodej vstupenek už byl zahájen, oznámila mluvčí festivalu Lucie Čunderliková.

Festival Letní Letná představil zahraniční hvězdy a spouští předprodej

Volný čas
Subaru WRX STI.
Přinášet cokoli nového u automobilů, které se staly legendami, není vůbec snadné. V některých případech by se jednalo snad i o hřích. Proto se výrobci občas uchylují jen k dílčím vylepšením a úpravám, které jsou nezbytné například pro plnění mezinárodních norem a předpisů. Přesně to je případ jedné z automobilových ikon – Subaru WRX STI.
26 fotografií

TEST: Subaru WRX STI je skvělé auto. A není jen pro radost

Autotesty
Zajímavosti o elektřině a fungování fyzikálních zákonů přiblížili v pátek dětem z brněnské základní školy Řehořova zaměstnanci společnosti E.ON ve speciálním Energy Trucku, který navštěvuje různé školy v České republice.
Brno /FOTOGALERIE/ – Zajímavosti o elektřině a fungování fyzikálních zákonů přiblížili v pátek dětem z brněnské základní školy Řehořova zaměstnanci společnosti E.ON ve speciálním Energy Trucku, který navštěvuje různé školy v České republice. „Zábavným způsobem chceme představit dětem svět energie," uvedl mluvčí události Martin Čepička.
12 fotografií

Energetický kamion v Brně: školáci zkoušeli pokusy s elektřinou

Brněnsko
Fyzika nemusí být jen suchopárná věda.
Přibyslav – Že fyzika není jen suchopárná věda který se prý naučit nedá, ale může bavit a okouzlovat, předvedli v sobotu odpoledne přibyslavskému publiku členové brněnského fyzikálního divadla Údif.

Údif překvapuje a fascinuje fyzikou

Havlíčkobrodsko
Budoucnost pražské zoologické zahrady ztvárněná na části dobové pohlednice.
Přibližně mezi roky 1900 a 1915 bývaly v oblibě pohlednice zobrazující budoucí podobu metropolí i menších měst. Často je doprovází upřesňující douška „za sto let", „v budoucnosti" či „v roce 2000". Do obrázku náměstí či hlavní třídy jsou na nich obvykle zakomponovány vlaky, tramvaje, lanovky, visuté dráhy, automobily i roztodivné létací stroje, od balónů a vzducholodí přes letadla až po vehikly zcela popírající fyzikální zákony.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zvířecí kapela z Makotřas a hrabě Dlouhý

Názory z regionu
Ivan Hoffman
Moderní člověk se sice při svém rozhodování racionálně opírá o vědecké argumenty, ale pouze tehdy, když to pro něj přináší okamžitou výhodu. Pokud vědci předvídají malér, kterému je třeba čelit dnes, aby k němu nedošlo za dvacet, či dokonce za padesát let, máme tendenci o schopnostech vědců pochybovat.
0 fotografií

Podřezávání větve

Hoffmanův deník
Nebojte se fyziky hlásá interaktivní výstava, která je v současnosti přístupná v Muzeu Vyškovska.
Vyškov – Vše začalo tak, že se konstruktér a vývojový pracovník Vítězslav Prokop přes zástupce ředitele učiliště dostal k funkci mistra odborné výuky. Přišlo ale období, kdy postupně začaly stárnout a chátrat pomůcky do předmětů, jako je fyzika. Na českém trhu nebyla domácí firma, která by je vyráběla, případně opravovala. A tak se výuka fyziky stala nudnou.
13 fotografií

OBRAZEM: Nudná fyzika? Vítězslav Prokop klišé vyvrací

Jihomoravský kraj
Nebojte se fyziky hlásá interaktivní výstava, která je v současnosti přístupná v Muzeu Vyškovska.
Vyškov – Vše začalo tak, že se konstruktér a vývojový pracovník Vítězslav Prokop přes zástupce ředitele učiliště dostal k funkci mistra odborné výuky. Přišlo ale období, kdy postupně začaly stárnout a chátrat pomůcky do předmětů, jako je fyzika. Na českém trhu nebyla domácí firma, která by je vyráběla, případně opravovala. A tak se výuka fyziky stala nudnou.
13 fotografií

OBRAZEM: Nudná fyzika? Vítězslav Prokop klišé vyvrací

Vyškovsko
Viktorie Nová
Rakovník – Semináře na téma Umění tvořit vlastní svět se můžete v Galerii Samson v Rakovníku zúčastnit i vy. Dnes od pěti hodin odpoledne můžete naslouchat devatenáctileté studentce Viktorii Nové, která svolila ke krátkému rozhovoru.

Viktorie: Ráda bych své zkušenosti předávala dál

Rakovnicko
Ilustrační foto
Muzeum Novojičínska uspořádalo další zajímavou a tentokrát i poučnou výstavu. Lidé si od včerejška mohou v Žerotínském zámku v Novém Jičíně prohlédnout originální názorné pomůcky, díky nimž lze zábavnou formou pochopit fyzikální zákony.

Muzeum představuje hravou formou fyziku

Novojičínsko
 Den obce Třemešná jako obvykle přinesl spoustu zábavy a sportu.
Třemešná /FOTOGALERIE/ - Den obce Třemešná jako obvykle přinesl spoustu zábavy a sportu. A také osvěty. Místní dostali příležitost vyzkoušet si, jak funguje podivné dvoukolové elektrické vozítko segway, ve kterém udržuje stabilitu soustava gyroskopů.
8 fotografií

V Třemešné testovali dvojkolku segway

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Blansko – Čtyři zápasy, tři výhry. Z rozbouřeného býka přesedlali fotbalisté Blanska na klidnou kobylu a dostali se zase o velký skok blíž k záchraně v divizi. Pomohl jim k tomu lépe zvládnutý souboj proti hostům z Hodonína. I přes nevýrazný projev na trávníku skončilo utkání jednoznačně pro svěřence trenéra Hajského, kteří zvítězili 4:1.

Trtílek a Koudelka vymazali fotbalisty Hodonína. Za čtyři minuty

Fotbal