ŠTÍTEK: projektová dokumentace

POHO Park Gabriela v Karviné, aktuální vizualizace, červenec 2024.
Strategický projekt POHO Park Gabriela v Karviné má nově zpracovanou vizualizaci nové projektové dokumentace. Nejzásadnější změnou oproti původnímu architektonickému návrhu je zapuštění novostavby informačního centra pod úroveň terénu. POHO Park Gabriela bude bránou do pohornické krajiny Karvinska. Oživí chátrající důl a vytvoří z něj dynamické kulturní centrum.
7 fotografií

Podívejte se jak bude vypadat POHO park Gabriela Karviná. Co je nového

Karvinsko
Vlak Českých drah. Ilustrační Foto.
Dotaci ve výši jedenáct a půl miliardy korun získala Správa železnic získala z Evropské unie na přípravu vysokorychlostních tratí v České republice. Peníze využije na projektovou dokumentaci pro úseky mezi Prahou, Brnem a Břeclaví, včetně dopravních terminálů. Úsek mezi Modřicemi a Rakvicemi je v přípravě nejdále, s plánovaným zahájením stavby v roce 2027.

Rychlé spojení Prahy s Brnem a Rakvicemi? Evropská unie dá peníze na přípravu

Břeclavsko
Plavební komora; jez Bělov
Lodí po Baťově kanálu až do Kroměříže? Za několik let by to mohlo být realitou. Umožní to stavba plavební komory v Bělově na Zlínsku a také chystaný rekreační přístav v Kroměříži. Baťův kanál se tak prodlouží a získá na atraktivitě. Zatímco stavba plavební komory by mohla začít za tři roky, přístaviště v Kroměříži čeká na nový územní plán.
4 fotografie

Plavební komoru v Bělově začnou stavět za tři roky. Její součástí bude rybochod

Zlínsko
Mateřská škola U Kina
Jičínské zastupitelstvo schválilo financování projektové dokumentace pro novou mateřskou školu Čeřovka. Dokumentaci vypracuje společnost Cuboid Architekti, která již dříve navrhla obytnou zónu v lokalitě bývalých kasáren. Nová školka by měla reagovat na rostoucí poptávku po místech ve školách v důsledku plánované výstavby nové obytné čtvrti.

Jičín plánuje novou mateřskou školu, už schválil projektovou dokumentaci

Jičínsko
V Českém Dubu vyroste centrální depozitář.
/VIZUALIZACE/ Liberecký kraj vlastní několik stovek tisíc sbírkových předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty, jejichž případnou tržní cenu lze odhadovat v řádech vysokých stovek milionů korun. Otázkou jejich ochrany se zabývá od roku 2016, kdy se poprvé objevila myšlenka vybudování centrálního depozitáře. Nyní tento projekt dostává reálné obrysy, podle harmonogramu by se mohlo začít stavět na jaře příštího roku s termínem dokončení stavby v roce 2026.
3 fotografie

V Českém Dubu vyroste centrální depozitář. Ochrání vzácné sbírkové předměty

Liberecko
Stavbu COV prodražila havárie na stavbě, ke které došlo v listopadu roku 2018.
Historická budova Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou se chystá na velkou proměnu. Po letech čekání a komplikacích při rekonstrukci na Centrum odborného vzdělávání se dočká nové fasády, která má oživit její prvorepublikový šarm. Vybraná firma nyní připravuje projektovou dokumentaci, jež bude respektovat historický vzhled a památkové požadavky.
11 fotografií

Jablonecké Centrum odborného vzdělávání v Podhorské dostane i nový kabát

Zprávy
Takto vypadalo Kulturní centrum v Rožnově pod Radhoštěm na konci května 2023.
Mělo jít o chloubu města. Z vysněného Kulturního centra v Rožnově za bezmála čtyři stovky milionů je však hotová stále jen základová deska. Podle původního harmonogramu měly být na jaře 2024 zahájeny práce na hlavní stavbě, zatím však kontroverzní „kulturák“ jen rozděluje obyvatele i politiky. Radnici přitom tlačí čas, aby město dosáhlo na dotaci 120 milionů, musí být stavba postavena do roku 2027.
12 fotografií

V Rožnově rozhodnou o osudu kulturáku. Tento uzel jsme rozmotali, tvrdí starosta

Valašsko
Orlickoústecká nemocnice. Ilustrační foto
Další rozvoj Orlickoústecké nemocnice by mohl začít vybudováním nového stravovacího provozu. Řekl to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Stravovací provoz by se měl nacházet ve spodní části areálu v těsném sousedství pavilonu F v prostorách, kde se dnes nachází mimo jiné lékárna.

V Orlickoústecké nemocnici vznikne nový stravovací provoz

Orlicko
Koupaliště Teplická kaskáda na Nové Vsi v Teplicích.
Na jednání teplického zastupitelstva v pondělí 18. prosince byla představená aktuální vizualizace koupaliště na Nové Vsi v Teplicích, včetně doplňujících informací k uvažované stavbě, včetně nákladů na provoz. Hotová je k tomu projektová dokumentace, ze které vzešla představa o ceně za celou stavbu. Očekává se, že v teplých dnech tam budou chodit denně téměř tři tisíce lidí. Vlastní realizace stavby je ale zatím na vodě.

Teplická kaskáda by měla na Nové Vsi vyrůst za 440 miliónů korun

Teplicko
Ilustrační foto.
Budoucí komplexní řešení dopravní obslužnosti ve východní části Mladé Boleslavi získává jasnější obrysy. Středočeští radní schválili minulý týden smlouvu o spolupráci mezi krajem a Správou železnic. Ta se týká koordinace a rozdělení investic při řešení stavby nového obchvatu Mladé Boleslavi, budování nového nádraží a železniční Bezděčínské spojky.

Kraj a Správa železnic budou řešit dopravu v okolí Mladé Boleslavi společně

Boleslavsko
Boskovičtí plánují obnovu parku u Zámeckého skleníku.
/FOTO, VIDEO/ Ostrov zeleně, kousek od centra města. Procházka, posezení s knihou na lavičce ve stínu stromů nebo romantické rande? Park u Zámeckého skleníku v Boskovicích na Blanensku je kulturní památka a patří do městské památkové zóny. Pětihektarová plocha si už dlouho říká o obnovu. Vždyť poslední velké zásahy do tamní zeleně a zázemí se datují do druhé poloviny sedmdesátých let. Kompletní obnova parku už byla několikrát na stole, ale přednost dostaly jiné investice. V současnosti mají Boskovičtí vypracovanou projektovou dokumentaci a běží stavební řízení.
10 fotografií

Boskovičtí plánují obnovu parku u Zámeckého skleníku. Žádají o dotaci

Blanensko
Nová škola má stát na Jezárkách. Foto: Se svolením města Strakonice
Komise pro posuzování a hodnocení nabídek města Strakonice vybrala a doporučila zhotovitele projektové dokumentace pro plánovanou výstavbu Mateřské školy Jezárky ve Strakonicích. Podle informací mluvčí radnice Markéty Bučokové je nejvýhodnější nabídka pražské společnosti A 32. Projekt vyjde na 5,3 mil. korun.

Nová školka Jezárky bude, Strakoničtí radní vybrali projektanty

Strakonicko
Krajský úřad Karlovarského kraje. Ilustrační foto.
Firmu na zpracování projektové dokumentace na revitalizaci sportovní haly Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov hledá Karlovarský kraj. Nové sportoviště bude stát na místě současné haly a poslouží jednak potřebám střední integrované školy a základním školám v okolí, ale také sportovním klubům a široké veřejnosti.

Nové sportoviště vznikne v Sokolově, hledá se firma na projektovou dokumentaci

Sokolovsko
Na potřebu útulku ukázal nedávný nález několika štěňat na území města.
Stavba útulku pro psí i kočičí nalezence v Jindřichově Hradci stále nezačala. Město přitom podobné zařízení potřebuje. Jen za poslední dva měsíce se totiž na jeho území našlo několik štěňat, která nemohou být ve venkovních kotcích a prostory pro ně chybí. Nalezené dospělé psy vozí strážníci do kotců v areálu zemědělského družstva na Lišném dvoře. Péči o toulavé kočky pak pro město dlouhodobě zajišťuje spolek Cibela.
4 fotografie

Stavba útulku letos nezačne. Projekt komplikují přístupy na cesty i pozemky

Jindřichohradecko
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Jičíně - interiér věže a výhledy.
/FOTOGALERIE/ Netradičních pohledů na město si budou moci užít v dohledné době návštěvníci a obyvatelé Nového Jičína. Město chce zpřístupnit pro veřejnost věž farního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Důvodem je i skutečnost, že návštěvy věže radnice jsou komplikované, neboť se do ní vstupuje přes sekretariát, tudíž je zpřístupněná jen při zvláštních příležitostech.
31 fotografií

FOTO: Úchvatné výhledy na Nový Jičín z kostelní věže. Město ji chce zpřístupnit

Novojičínsko
Plánovaná lanovka z Pisárek k univerzitnímu kampusu v Bohunicích.
Univerzitní kampus v brněnských Bohunických prochází v posledních letech velkými změnami. A pokračovat budou i v budoucnu. Masarykova univerzita totiž odhalila projekt, který má v příštích letech posunout možnosti využití areálu na úplně novou úroveň. V lokalitě totiž vyrostou dvě nová zázemí: jedno pro sportovce, druhé pro vědce z oborů chemie, farmacie a lékařství.
4 fotografie

Kampus v Brně Bohunicích se rozroste. Místo zde dostanou sportovci i vědci

Regiony
Plánovaná lanovka z Pisárek k univerzitnímu kampusu v Bohunicích.
Univerzitní kampus v brněnských Bohunicích prochází v posledních letech velkými změnami. A pokračovat budou i v budoucnu. Masarykova univerzita totiž odhalila projekt, který má v příštích letech posunout možnosti využití areálu na úplně novou úroveň. V lokalitě totiž vyrostou dvě nová zázemí: jedno pro sportovce, druhé pro vědce z oborů chemie, farmacie a lékařství.
4 fotografie

Kampus v Brně Bohunicích se rozroste. Místo zde dostanou sportovci i vědci

Brněnsko
Ilustrační snímek.
Jedna magnetická rezonance, sedm sanitek nebo osmdesát učeben fyziky a chemie do škol. To vše se dá pořídit za přibližně čtyřiatřicet milionů korun. Částky, kterou město vložilo do projektové dokumentace atletické haly, která měla v budoucnu vyrůst u univerzitního kampusu v Brně. Ze stavby však sešlo, přesto do ní vedení Brna nadále sype peníze.

Krach atletické haly u kampusu: Brno zaplatilo 34 milionů, teď projekt končí

Brněnsko
Studie areálu SEFO v Olomouci architekta Jana Šépky
Stavbě diskutovaného Středoevropského fóra (SEFO) v proluce v Denisově ulici už nic nebrání. Krajský odbor památkové péče záměr před pár dny „posvětil“, ač památkáři z olomouckého magistrátu opakovaně vydávali zamítavé stanovisko. SEFO, které u Olomoučanů vzbuzuje už třináct let značné emoce, teď pokročí do fáze přípravy projektové dokumentace. První návštěvníky by mohlo přivítat přibližně za pět let.
54 fotografií

SEFO má zelenou ke stavbě, magistrátu navzdory. Referendum? Absurdní

Olomoucko
Projektant v projektu skutečného provedení popisuje nejen skutečný stav stavby, ale také všechny odchylky od původního plánu.
Každý stavební projekt má určité fáze, které na sebe navzájem navazují a souvisejí. Měli byste se s nimi seznámit, oslovit ty správné odborníky a zajistit potřebnou dokumentaci, ať už půjde o architektonickou studii, projekt pro stavební úřad nebo podrobnou dokumentaci pro stavební firmu, která rekonstrukci provádí. Dokumentace vás bude něco stát. Zařaďte tuhle položku do rozpočtu.
5 fotografií

Rekonstrukce krok za krokem: Bez projektové dokumentace se neobejdete

Stavba
Vizualizace tramvajové trati v ulici Žižkova po přeložce mimo silnici.
Litvínovská radnice schválila projektový záměr modernizace tramvajové trati ve městě. Toto rozhodnutí je klíčové pro zpracování projektové dokumentace, na níž vyhlásí veřejnou soutěž městský dopravní podnik. Litvínov podpoří přípravu částkou do patnácti milionů korun. Většinu celkových nákladů v řádech stovek milionů korun má uhradit evropská dotace, pokud město uspěje s žádostí o finanční pomoc s výstavbou.

Litvínov rozjel miliardový záměr na vylepšení tramvajového koridoru mezi domy

Mostecko