ŠTÍTEK: Proměna

Pozdně barokní dům čp. 133 zvaný též jako Česká chalupa byl postaven v druhé polovině 18. století.
Ulice Kamenná, dříve také Hrnčířská či Libertinova, je nejstarší vedlejší ulicí vedoucí z Husova náměstí. Byla nejkratší spojnicí s Vysokou bránou. Na rozdíl od souběžné Masné ulice, která vznikla kolem poloviny 18. století, existovala v Rakovníku již od středověku. Kamenná se nazývala podle kamen, zatímco Masná podle masných krámů. Na západ od ulic se rozprostíralo židovské ghetto.
6 fotografií

Pohlednice z minulosti: Proměny ulic Kamenná a Masná

Rakovnicko
Chata Mládí za Zadově.
Zadov/České Budějovice – Co mají společného Mladá Garda, chata Mládí a SKI Apartmány Zadov? Mnohé. Jsou to tři různé názvy, které vystřídalo jedno ubytovací zařízení, o němž se v posledních dnech živě debatuje. Jak jsme již informovali ve včerejším vydání Deníku, krajská rada připravuje rekonstrukci rekreačního objektu za necelých osmdesát milionů. Zvažovanou investici ale kritizuje opozice včetně Martina Kuby (ODS). Ten se domnívá, že takovou rekonstrukci by měl namísto samosprávy dotovat investor a komerční provozovatel chaty.

Proměny zadovské chaty Mládí

Českobudějovicko
Restaurace a hotel Družba (dříve Schneider).
Rakovnická Nádražní ulice, přesněji řečeno její severní část vedoucí od Husova náměstí ke křižovatce u Tylova divadla, vznikla podobně jako souběžná Poštovní ulice až v druhé polovině 19. století. Je velmi pravděpodobné, že zde předtím již existovala menší ulička zvaná Blatenská, která zřejmě ústila do hradební zdi drobnou brankou, avšak ve starších plánech města je vyobrazen pouze její náznak.
7 fotografií

Pohlednice z minulosti: Proměny Nádražní ulice

Rakovnicko
Vejprnický potok.
Plzeň – Plzeňští radní schválili územní studii revitalizace údolí Vejprnického potoka, které dnes tvoří rekreační oblast především pro obyvatele z blízkého sídliště Skvrňany a přilehlé části Slovanského údolí.  

Údolí Vejprnického potoka čeká proměna

Plzeňsko
Park v budějovické Dukelské ulici. Radnice chce uspořádat v roce 2019 soutěž a najít možnou novou podobu lokality.
České Budějovice - V pondělí 10. června odpoledne se chystá v parku v budějovické Dukelské ulici první krok k velkým změnám. Radnice chce vložit do proměny lokality podle náměstka primátora Ivo Moravce dvacet milionů korun. Projekt se má připravovat i s veřejností. První debata bude v pondělí od 17.30 hodin přímo v parku.
9 fotografií

Park v Dukelské chtějí otevřít k řece

Českobudějovicko
Festival Proměny na Jablonečku.
Ralsko – Už jen dvě budovy, zcela symbolicky česká a německá škola, připomínají v Jablonečku, že tu kdysi byla vesnička. Zaniklá obec v bývalém vojenském prostoru Ralsko nyní na několik dní opět ožívá díky mezinárodnímu landartovému festivalu Proměny, který čtvrtým rokem pořádá Geopark Ralsko. Letos se nově akce zúčastní i umělci z Norska a z Islandu.

V Ralsku tvoří umělci z Islandu a Norska. Vrcholem bude festival Proměny

Českolipsko
Dětské hřiště v Dolní ulici v Kutné Hoře.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - V posledních dnech mohli obyvatelé Dolní ulice v Kutné Hoře zaznamenat vznik nového dětského hřiště. To tam vyrostlo díky jejich žádosti. V místě je tak v současné době instalována herní sestava připomínající pirátský koráb a pružinové houpadlo, které jsou sice ještě obehnány páskou zakazující vstup, to by se ale mělo brzy změnit. Dolní ulice ale není jediným místem, kde se mohou rodiče a jejich děti využívat nové dětské hřiště.
15 fotografií

Dětská hřiště v Kutné Hoře prošla proměnou za 400 tisíc korun

Kutnohorsko