ŠTÍTEK: propaganda

Trojice zajatkyň, která se objevila na videu zveřejněném Hamásem
Palestinské islamistické hnutí Hamás zveřejnilo video tří zajatých Izraelek. Na kameru hovoří jedna z nich, přičemž kritizuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzývá jej, aby zajistil propuštění všech rukojmích, informuje zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Agentura AP uvedla, že krátké naléhavé prohlášení pravděpodobně vzniklo pod nátlakem. Netanjahu video označil za „krutou psychologickou propagandu“.
43 fotografií

Propusťte Palestince, osvoboďte nás. Hamás zveřejnil video tří zajatkyň

Svět
Ruští vojáci na počátku války na Ukrajině. Ilustrační snímek
Bezpečnostní informační služba (BIS) podle ředitele Michala Koudelky odhalila, že jeden z dlouhodobých agentů Ruska v České republice zajistil za úplatu několika tisíc eur šíření ruské propagandy, která se týkala války na Ukrajině. Koudelka to řekl při pondělní konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil práci bezpečnostních a zpravodajských složek, díky kterým se daří vliv ruských agentů eliminovat.
15 fotografií

Ruský agent šířil v ČR lži a propagandu, zjistila BIS. Využil i známé osobnosti

Krimi
Generál William Platt při inspekci svých jednotek
Je to jeden z téměř zapomenutých válečných příběhů. Před 2. světovou válkou byla Gertrude Hahnová (rozená Němka žijící od tří let v USA) vzornou americkou středoškolačkou, jež za svůj přístup ke studiu i k občanství získala dokonce cenu. V roce 1938 se však vrátila do Německa – a po vstupu Ameriky do války začala z Berlína vysílat nacistickou propagandu určenou k demoralizaci amerických vojáků. Odhalena byla právě před 80 lety, 22. srpna 1943.
9 fotografií

Krásná a zákeřná. Gertie z Berlína za války chytře demoralizovala vojáky USA

Svět
Modely ruské vojenské techniky v obchodě Dráčik, 31. července 2023, Ostrava.
/FOTO, VIDEO/ Téma kolem ruských válečných tanků v hračkářství Dráčik rozproudilo vášnivé debaty nejen na sociálních sítích. Někteří se k tématu vyjadřovali tak, že hračku s ruskou tematikou by klidně koupili, další zase hračkářství a takovéto hračky kritizovali. „Tak Dráčik je proruskou nákloností už známý dlouho,“ komentovali lidé článek o hračkářství na Facebooku. Na případu slovenské společnosti Dráčik je vidět, že provokace se v reklamní kampani některým podnikatelům opravdu vyplácí.
6 fotografií

Kontroverzní hračky: Modely ruských tanků v hračkářství budí vášnivé debaty

Ostravsko
Libor Šulák
Češi mají jasno: Libor Šulák slouží ruské propagandě. Hokejista v rozhovorech pro východní média nadšeně vypráví, jak je v zemi agresora spokojený a všechno je tam v pořádku. Na vydělávání peněz v Rusku, které rozpoutalo válku s Ukrajinou, nevidí nic špatného. Jenže v Česku s tím nepochodil. Do obránce se pustili vítězové Stanley Cupu Dominik Hašek a Jiří Hrdina i politik Miroslav Kalousek.
6 fotografií

Žoldák Šulák. Kvůli Rusku to schytal. Ty bezmozku, nadával vítěz Stanley Cupu

Hokej
Bombardování Mariupolu v dubnu 2022
Na českých sociálních sítích se v poslední době hodně rozšířila videa jistého Johnnyho Millera, jenž se prezentuje jako nezávislý britský novinář informující o dění na Ukrajině. Ve skutečnosti jde ale o íránského propagandistu vysílajícího výhradně z Ruskem okupovaných území, jehož „zprávy“ se vždy přesně shodují s příběhy šířenými ruskou propagandou. 

ČR se šíří videa o Ukrajině údajně britského novináře Millera. Píše ale pro Írán

Svět
Veřejné pálení údajně neněmeckých knih na berlínském Opernplatzu dne 10. května 1933
Právě před 90 lety, 10. května 1933, spálili němečtí vysokoškolští studenti ve 34 univerzitních městech na 25 tisíc takzvaných neněmeckých knih. Na berlínském Operním náměstí (Opernplatz) přihlíželo tomuto barbarskému aktu zhruba 40tisícové shromáždění, které oslovil ministr propagandy Joseph Goebbels. Je ironické, že mottem jeho projevu bylo: Ano slušnosti a morálce v rodině a ve státě!
10 fotografií

Očista ohněm. Veřejné pálení knih nacisty před 90 lety mělo až rituální ráz

Svět
Pietní akt na Vítkově u příležitosti oslav Dne vítězství.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na Vítkově se u příležitosti oslav Dne vítězství konal pietní akt. Jako první položil věnec k hrobu neznámého vojína prezident Petr Pavel. Piety se zúčastnil také premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník Generálního štábu Karel Řehka, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
33 fotografií

Petr Pavel na Vítkově: Zneužití piety k propagandě je zneuctěním památky padlých

Praha
Prezident Petr Pavel na pražském Vítkově během pietního aktu při příležitosti oslav Dne vítězství, 8. května 2023
Téma válečného konfliktu na Ukrajině se jako červená nit prolínalo projevy politiků během pietního aktu k 78. výročí konce druhé světové války. Na pražském Vítkově si historické události připomněli přední představitelé státu, církví i veteránských spolků a desítky lidí. Prezident Petr Pavel zdůraznil, že by se úcta k padlým neměla stávat obětí šiřitelů ruské propagandy. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v proslovu řekl, že je potřeba, aby Rusko s agresí na Ukrajině neuspělo. Vojenský konflikt, který na Ukrajině Rusko vyvolalo, podle obou státníků rozsahem a mírou destrukce připomíná právě bojiště druhé světové války.
33 fotografií

Petr Pavel na Vítkově: Zneužití piety k propagandě je zneuctěním památky padlých

Česko
Válkou zmítané území na ukrajinském Donbasu
Jednu z důležitých sítí proruské propagandy na sociálních médiích spravovala dnes už bývalá poddůstojnice amerického válečného námořnictva Sarah Bilsová, zjistil deník Wall Street Journal. V podcastech žena mluvila s ruským přízvukem a prodávala suvenýry s emblémy Wagnerovců. Tvrdila, že je z Donbasu, žije na západním pobřeží Spojených států a pochází z New Jersey. Přitom se zapojovala do šíření kremelské propagandy a sehrála důležitou roli i v šíření tajných dokumentů Pentagonu. Jejími aktivitami se nyní zabývá FBI.

Kauza bobtná: Ukradená data Pentagonu roznesla Děvuška z Donbasu

Svět
Europoslanec za SPD Ivan David.
Europoslanec Ivan David ve svých facebookových postech trvale viní z vývoje válečné situace na Ukrajině jednak Ukrajinu, jednak západní státy a USA. V poslední době začal často využívat bývalé „západní experty“, přičemž nedodává, že zmínění „experti“ byli už mnohokrát usvědčeni z šíření lží ve prospěch ruské propagandy. A tyto lži byly věcnými argumenty vyvráceny.
7 fotografií

O Ukrajině mluví vysloužilí experti šířící ruskou propagandu. David je sdílí

Česko
Z oficiálního webu spolku a výroky Marka Vokšaye na sociálních sítích.
Pořádají branné dny. Učí děti, jak reagovat, pokud by do školy pronikl útočník. Jak zabezpečit dveře, jak uniknout pryč. Na svém webu o sobě hovoří jako o bývalých vojácích a policistech se speciálním výcvikem, kteří se ve svém volném čase cvičí v boji a kombinují oba způsoby boje. Předseda Spolku Historie Ozbrojených Složek s podspolkem Krizový Asistenční Tým (KAT) Marek Vokšay má přitom nonkonformní názory nejen o dění na Ukrajině a v Rusku.
19 fotografií

Pracují s dětmi, cvičí boj. Přitom sdílí video s Putinem a šíří jeho propagandu

Ústecko
Ilustrační foto
Svůj názor žákům zmínit, ale nevnucovat – a představit i jiné pohledy. Tak by si podle Deníkem oslovených rodičů měli počínat učitelé, pokud ve výuce dojde na témata, kde se jasná pravda nedá spočítat, není dána vědeckým poznáním nebo jednoznačná jinak. Ideologie, politika nebo dnes tolik diskutovaná propaganda však mají zůstat stranou – alespoň jako hotový názor, postoj či stanovisko; není ale na škodu učit se je rozpoznávat…
4 fotografie

Výklad proruské učitelky? Názor dětem zmínit, ale nevnucovat ho, myslí si rodiče

Z okolí
Moderní pětibojař Aleksander Lesun v cíli olympijského závodu v Riu.
Pochází z Běloruska, ale jako moderní pětibojař reprezentoval Rusko. Pro zemi získal zlatou olympijskou medaili v Riu a celkem čtrnáct cenných kovů ze světových šampionátů. Nyní se Aleksander Lesun zařadil mezi hrstku ruských sportovců, kteří se otevřeně postavili proti válce na Ukrajině. Zřejmě si tím v třiatřiceti letech sám ukončil veleúspěšnou kariéru.
6 fotografií

Olympijský vítěz, který se vzepřel: Sportovci v Rusku jsou jen Putinovy hračky

Ostatní sporty
Etnolog Petr Janeček, autor úspěšných knížek o černé sanitce
Docent Petr Janeček, zástupce ředitele Ústavu etnologie FF UK, má nádherné zaměstnání. Vyučuje totiž moderní folklor. Jeho hlavním oborem jsou současné pověsti neboli městské legendy, z jejichž výzkumu vytěžil sérii úspěšných knížek Černá sanitka. Věnuje se ale také fámám, hoaxům, různým konspiračním teoriím. To vše spadá do oblasti dezinformací, na nichž mimo jiné stojí i současná válka Ruska s Ukrajinou.
7 fotografií

Odborník na městské legendy Petr Janeček: Válka je pro fámy živnou půdou

Literatura
Německý voják v kyjevské citadele
V sobotu 23. srpna 1941 začala takzvaná bitva o kyjevský kotel, která se zapsala do světové historie několika tragickými a krutými prvenstvími. Zaprvé se při této obří obkličovací operaci dostalo do uzavřeného kotle na 600 tisíc mužů, což z ní dělá největší obklíčení vojsk v historii. Za druhé se neslavně zapsala do dějin válečné propagandy. A za třetí po ní přišel jeden ze zdaleka nejhorších masakrů lidských dějin.
6 fotografií

Kyjevský kotel plný krve. Dobytí ukrajinské metropole skončilo hrůzným masakrem

Svět
Kniha "Tohle není propaganda" líčí, jaké podrazy se dnes v politice ve světě dějí. Bohužel...
Brilantní je titul rusko-britského novináře Petera Pomerantseva (ročník 1977), pro Dokořán ho přeložila Petruška Šustrová. „V novém informačním proudu si musí každý najít vlastní meze,“ píše autor. Zkoumá temné hlubiny internetu, jaký zmatek působí falešné zprávy i polopravdy, jak ohrožují demokracii. Odhaluje mediální manipulace od Filipín přes Balkán po Latinskou Ameriku i EU, vyšla ve více než 12-ti jazycích.

Kniha „Tohle není propaganda“ líčí přední bojové linie dezinformační války

Volný čas
Česká eurokomisařka Věra Jourová
Z Ruska se v době pandemie šíří stále více dezinformací, jejichž cílem je vyvolat strach a nervozitu ve společnosti. V rozhovorech, které dnes zveřejnily německá agentura DPA a španělský list El País, to řekla česká eurokomisařka Věra Jourová. Čína podle ní naopak spoléhá na propagandu. Proti ní i proti falešným zprávám Evropská unie podle Jourové bojuje ověřenými fakty.
10 fotografií

Eurokomisařka Věra Jourová: Z Ruska se šíří stále více dezinformací

Evropa pro Čechy
Polský sejm
Polský Sejm, kde má většinu vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS), odhlasoval mimořádnou dotaci státním médiím. Polskému rádiu a Polské televizi dá stát letos dvě miliardy zlotých, tedy v přepočtu kolem dvanácti miliard korun.

Polská vláda dá svým médiím 12 miliard

Svět
Vladimir Putin
Firma Facebook odstranila na počátku tohoto roku několik set stránek, účtů a skupin napojených na Rusko, které se na sociálních sítích Facebook a Instagram pod skrytou identitou dopouštěly manipulací. Společnost to oznámila na svých webových stránkách. Zrušené účty byly podle jejího vyjádření skrytě napojeny na ruskou státní propagandistickou agenturu Sputnik.
4 fotografie

Ruský státní Sputnik je hlásná trouba propagandy Kremlu. Kauza rozladila Ovčáčka

Svět
Martin Komárek.
Bezpečnostní informační služba varuje před vynalézavou ruskou propagandou. Prezident ústy svého Ovčáčka oponuje: každý má přece svobodu slova. Kdo má pravdu? Zpravodajci, nebo prezident? V tomto případě obě strany. Proč?  

Glosa Martina Komárka: Náš Putinův člověk

Komentáře
Martin Vokurka, Mostecký deník
Půvabné robotické policistky, chráněné čidly v omítkách domů, odebírají stovkám rodin miminka, která centrální počítač označil podle dálkové analýzy genů za potenciální rebely. V ložnicích zní Mozart a všichni se usmívají. Tátové a mámy s převýchovou dětí ochotně souhlasí, i když je už neuvidí. Rodiče věří propagandě, že nový státní režim, který zastavil klimatické změny a vyléčil rakovinu, dělá správné věci. O Sametové revoluci v listopadu 1989 nic nevědí. Knihy byly v roce 2091 spáleny, data vymazána…

Komentář: Další sametové revoluce narazí do technologické zdi. Ale láska zvítězí

Názory z regionu
Nemmersdorf po bitvě
O fenoménu falešných či účelově upravených zpráv a jejich potenciálu podněcovat v lidech nenávist se hovoří stále častěji. Není divu, že právě takové zprávy tvořily ve válečných konfliktech minulosti zásadní část propagandy. K jednomu takovému případu došlo právě před 75 lety. Podnět k němu daly tragické události ve východopruské vesnici.
11 fotografií

Mučení, znásilnění, ukřižování. Z masakru v Nemmersdorfu se viní Rusové i Němci

Svět