ŠTÍTEK: Pula

Chorvatská Istrie láká nejen na moře a pláže. Zážitkem je i poznávání vnitrozemí poloostrova a místní gastronomie.
Nejoblíbenější lokalitou Chorvatska pro Čechy zůstává Istrie. Aby ne, z Brna do nejsevernějšího letoviska Umag je to autem pouhých 650 kilometrů. Čisté průzračné moře, spíše oblázkové pláže. Mezi nejnavštěvovanější letoviska patří Umag, Poreč, Medulin, Rovinj či Rabac. V největším istrijském městě Pula reportéři Deníku potkali na procházce pod místním římským amfiteátrem partnery Iva a Dášu. Původně Moraváci žijící v Praze sem přiletěli v červnu na krátký pobyt.
34 fotografií

Vůně Istrie: čarokrásné vesnice na kopcích, amfiteátr i uhrančivé vnitrozemí

Státy EU
Nebezpečná ryba čtverzubec stříbropásý
Dovolená v Chorvatsku může přinést nečekaná rizika. Biologové nyní varují před jednou z nejjedovatějších ryb na světě čtverzubcem stříbropásým, která byla spatřena u ostrova Ceja nedaleko Istrijského poloostrova. Tento druh jedné z nejnebezpečnějších ryb, původem z teplejších vod, produkuje smrtelný jed tetrodotoxin a jeho konzumace může mít fatální následky.
4 fotografie

Nejnebezpečnější ryba světa se objevila u Chorvatska. Hrozbou je ale na souši

Státy EU
Látkové pleny šetří životní prostředí. Jediné dítě v jednorázových plenách je zodpovědné za tunu odpadu.
Jsou levnější a ekologičtější. Moderní látkové pleny už dávno neznamenají otročení u praní, žehlení a bělení klasických látkových čtverců. Kvalitní látkové pleny nasadíte stejně snadno, jako jednorázovky. Po použití stačí vnitřní savou vrstvu vyhodit do koše na pleny a po pár dnech je vyprat. Svrchní vrstvu stačí prát párkrát v měsíci. Bavlněné, konopné i bambusové savé vrstvy můžete po vyprání dokonce sušit v sušičce.

Návrat látkových plen? Rodiče s "látkovkami" ušetří peníze i životní prostředí

Rady, tipy
Ilustrační snímek
Na těle pětileté dívky z Česka, která zemřela ve středu ráno na dovolené v chorvatském Medulinu, se při pitvě nenašly žádné stopy násilí. Příčina smrti zatím není známa, informoval portál listu Večernij list a server Index. Chorvatská média o holčičce dříve informovala jako o čtyřleté. Istrijský policejní odbor uvádí, že ve spolupráci s krajským státním zastupitelstvím v Pule nadále vyšetřuje okolnosti smrti dítěte.

Pitva české dívky, která zemřela v Chorvatsku: Na těle nenašli stopy násilí

Státy EU
Aquapark Istralandia je považován za jeden z nejzábavnějších aquaparků v celém Chorvatsku.
Dovolená v Chorvatsku patří neodmyslitelně k letním „rituálům“ velkého procenta Čechů. Ačkoli je největším lákadlem samozřejmě moře, mnoho lidí dává přednost vodním radovánkám v aquaparcích. Jsou místy koncentrované zábavy pro děti i dospělé a navzájem se předhánějí v zajímavosti atrakcí i nabízených služeb. Projděte si naše tipy na ty nejlepší aquaparky v Chorvatsku.
37 fotografií

Nejlepší aquaparky v Chorvatsku: Podívejte se, jakou zábavu nabízejí

Do světa
Jsem přenašeč. Tedy možná, protože to nikdo z nás nemůže vědět. Dokonce ani když máte úplně normální teplotu, cítíte se dobře, prostě vám nic není, můžete být takzvaným bezpříznakovým přenašečem koronaviru. Dokonce i když máte test na koronavirus, neznamená to nic jiného, než že v dané chvíli vám nic nenaměřili.
27 fotografií

Přenašeči, oběti a vrazi

Komentáře
Dominik Kynzl
/LIDÉ ODVEDLE/ Mladý litoměřický basketbalista Dominik Kynzl válí v první i druhé lize za Slavoj BK Litoměřice. Úspěchy však zaznamenává i se svým vysokoškolským týmem z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Naposledy se s ním zúčastnil meziuniverzitního světového šampionátu v chorvatské Pule, odkud si přivezli skvělé druhé místo. Konalo se loni v listopadu a sjeli se na něj vysokoškoláci z Evropy, Asie a Afriky.

Úspěšný litoměřický basketbalista Dominik Kynzl zvládá sport i náročnou školu

Zprávy z Česka
Ilustrační foto.
Čeští turisté při letních cestách na dovolenou do Chorvatska a Bulharska stále více využívají leteckou dopravu a cestují individuálně. Podle prodejců letenek to vyplývá nejen z prudkého nárůstu prodejů letenek, ale i ze snahy aerolinek do měst v těchto zemích zavádět nová letecká spojení.

Zájem Čechů o letenky do Bulharska i Chorvatska roste

Cestujeme
Ilustrační foto.
Praha - Čeští turisté při letních cestách na dovolenou do Chorvatska a Bulharska stále více využívají leteckou dopravu a cestují individuálně. Podle prodejců letenek to vyplývá nejen z prudkého nárůstu prodejů letenek, ale i ze snahy aerolinek do měst v těchto zemích zavádět nová letecká spojení.

Zájem Čechů o letenky do Bulharska i Chorvatska roste

Ekonomika
Chorvatské město Vodnjan je známé architekturou.
Bystřice nad Pernštejnem - Listopadové Slavnosti olivového oleje absolvovali zástupci bystřické radnice v chorvatském Vodnjanu na jihozápadě Istrie. Pětitisícové město asi deset kilometrů od Puly s početnou italskou menšinou (italský název je Dignano) se tak stalo dalším partnerským městem Bystřice nad Pernštejnem.

Bystřice se druží s Chorvaty, chtějí je naučit čerpat dotace

Kraj Vysočina
Chorvatské město Vodnjan je známé architekturou.
Bystřice nad Pernštejnem - Listopadové Slavnosti olivového oleje absolvovali zástupci bystřické radnice v chorvatském Vodnjanu na jihozápadě Istrie. Pětitisícové město asi deset kilometrů od Puly s početnou italskou menšinou (italský název je Dignano) se tak stalo dalším partnerským městem Bystřice nad Pernštejnem.

Bystřice se druží s Chorvaty, chtějí je naučit čerpat dotace

Žďársko
Ilustrační foto.
Záhřeb - S pasem soustátí Srbsko a Černá Hora, které zaniklo v roce 2006, se neúspěšně pokusila odjet na dovolenou do Chorvatska jistá Srbka. Cestovní dokument jí přitom podle agentury DPA vydalo před čtyřmi lety, tedy již v době neexistence zmíněné země, srbské velvyslanectví ve Francii, kde žena dlouhodobě žije.

Srbsko vydalo své občance pas zaniklého státu

Ekonomika
Mladí brodští akordeonisté.
Havlíčkův Brod – Ve dnech 18. – 20. dubna 2013 reprezentovala naši školu na Mezinárodní akordeonové soutěži v Ostravě teprve osmiletá Michaela Šrámková. V konkurenci 86 akordeonistů z Polska, Litvy, Slovenské republiky a České republiky zde obsadila 3. místo.

Akordeonisté se zúčastnili dvou mezinárodních soutěží

Volný čas
David Cupák.
Nakhon Ratčasima, Bangkok - Čeští futsalisté i s brněnskými hráči Davidem Cupákem a triem Michalů Belejem, Seidlerem a Kovácsem vypadli na mistrovství světa v Thajsku v osmifinále. V souboji s velkým favoritem turnaje Ruskem prohráli 0:3. Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna doplatili na to, že nevyužili slibné brejky.

Futsalisté prohráli v osmifinále s Ruskem 0:3 a na MS skončili

Ostatní sporty