ŠTÍTEK: Punkva

Zatopené dno propasti Macocha.
/FOTO, VIDEO/ Vydatné bouřky nadělaly na Blanensku velkou paseku. S odklízením škod se například v Moravském krasu potýkali ještě v pondělí. Kvůli poškozenému vedení je Skalní mlýn stále bez elektrické energie a situaci zachraňují agregáty. Mimo provoz je tam Lanová dráha Macocha a pro veřejnost je zavřený Dům přírody Moravského krasu, kde v provizorních podmínkách odbavují jen předem objednané výpravy.
27 fotografií

V krasu odklízí bahno. Skalní mlýn je bez proudu, jeskyním zkrátili prohlídky

Blanensko
Zatopené dno propasti Macocha
Vydatné bouřky nadělaly na Blanensku velkou paseku. S odklízením škod se například v Moravském krasu potýkali ještě v pondělí. Kvůli poškozenému vedení je Skalní mlýn stále bez elektrické energie a situaci zachraňují agregáty. Mimo provoz je tam Lanová dráha Macocha a pro veřejnost je zavřený Dům přírody Moravského krasu, kde v provizorních podmínkách odbavují jen předem objednané výpravy.
27 fotografií

Bouřka v Moravském krasu: Odklizení bahna pokračuje, situaci zachraňují agregáty

Regiony
Smažený sýr. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

Blanensko
V Punkvě bouchlo v neděli šampáňo! Dvojice potápěčů Jan Sirotek a Petr Chmel se zapsala do historie krasu extrémním výkonem.
/FOTOGALERIE/ Do historie Moravského krasu na Blanensku se zapsala dvojice jeskyních potápěčů Jan Sirotek a Petr Chmel. Jak už Deník informoval, jako první zdolali na jeden zátah extrémně náročnou sedmikilometrovou trasu od ponoru do Sloupského potoka ve Slousko-šošůvských jeskyních, přes jeho soutok s Bílou vodou v Amatérské jeskyni, propast Macochu a Punkevní jeskyně až do vývěru říčky Punkvy v Pustém žlebu.
59 fotografií

VIDEO: Extrémní výkon v Moravském krasu. Potápěči popsali, co prožili v podzemí

Blanensko
V Punkvě bouchlo v neděli šampáňo! Dvojice potápěčů Jan Sirotek a Petr Chmel se zapsala do historie krasu extrémním výkonem.
/FOTO, VIDEO/ Projít si sedm kilometrů Moravským krasem na Blanensku je na podzim fajn výlet. Zvládnout ale stejnou vzdálenost v podzemí a navíc z části v síti zatopených a úzkých chodeb? To už je, panečku, extrémní výkon. I pro zkušené jeskyňáře. Běžnému smrtelníkovi při tom padá čelist. V neděli se dva speleopotápěči Jan Sirotek a Petr Chmel pokoušeli jako první v historii krasového bádání zdolat úsek od ponoru Sloupského potoka ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, přes Amatérskou jeskyni, propast Macochu až do vývěru Punkvy v Pustém žlebu. 
89 fotografií

V Punkvě bouchlo šampáňo! Dvojice potápěčů se zapsala do historie krasu

Blanensko
Mnich a sedlák se spustili na dno Macochy. Jako před tři sta lety.
/FOTO, VIDEO/ Dřevěný vrátek vysunutý nad kovové zábradlí vrže, jak se z něj odmotávají další metry konopného lana. To zatím mizí v neprobádané hlubině. Na jeho konci je uvázaný kůl, na kterém sedí mnich. Je to brána do pekla? Vrátím se nahoru na pevnou zem vůbec živý? Letos uplynulo 300 let o prvního doloženého sestupu na dno světoznámé propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku. Tehdy se do krasové hlubiny nechal spustit na laně mnich minoritského kláštera v Brně Lazar Schopper a také sedlák Štefan.
23 fotografií

Mnich a sedlák se spustili na dno Macochy. Jako před tři sta lety

Blanensko
Punkevní jeskyně nabízí návštěvníkům mimo jiné projížďku lodí po řece Punkvě a jsou tak nejvyhledávanější jeskyní Moravského krasu.
Již devadesát let se mohou návštěvníci Punkevních jeskyní v Moravském krasu na Blanensku kochat podzemní plavbou na motorových lodích v současné délce a podobě. Nejprve projdou krápníkovými dómy na dno propasti Macochy a poté se dostanou k podzemnímu přístavišti, ze kterého plují asi půl kilometru po ponorné řece Punkvě. Zastávku si udělají ve zdobném Masarykově dómu a pokračují dál přes vývěr Punkvy do přístaviště na povrchu v Pustém žlebu. Výročí připomněl Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní České republiky.
55 fotografií

Punkevní jeskyně slaví. Devadesát let je objevují turisté s podzemní plavbou

Blanensko
Na dně propasti Macocha jsou dvě krasová jezírka.
Tento týden uplynulo tři sta let od prvního doloženého sestupu do propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku. Turisticky atraktivní lokalita u Vilémovic láká na unikátní krasové scenérie. V jejím okolí se vyskytuje řada vzácných ptáků, hmyzu i bylin. Velmi zajímavá je také historie objevů v podzemí. Zároveň má také pohnutou historii. Deník Rovnost k výročí čtenářům vybral největší zajímavosti spojené s touto světoznámě proslulou lokalitou.
32 fotografií

Tři sta let od sestupu na dno Macochy. První byl mnich Lazar Schopper z Brna

Blanensko
Strážci ochrany přírody monitorují v Moravském krasu na Blanensku také hnízdo výra velkého. Zachytili, jak sova zdecimovala mláďata vzácného sokola stěhovaného.
Silnější přežije! Jeden dravec uloví mládě druhého, aby nakrmil svá vlastní. Tentokrát na to však doplatily dva páry vzácných sokolů stěhovavých v Moravském krasu na Blanensku. Tam ochránci přírody ještě před několik dny ve dvou hnízdech v Národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy pozorovali sedm čiperných sokolích mláďat. Nyní je jasné, že jedno z nich, podobně jako před čtyřmi lety vybral výr velký. Druhé podle všeho potkal stejný osud.
5 fotografií

VIDEO: Sokoli k obědu. V Moravském krasu zachytili roztrhání vzácných dravců

Blanensko
Strážci ochrany přírody monitorují v Moravském krasu na Blanensku také hnízdo výra velkého. Zachytili, jak sova zdecimovala mláďata vzácného sokola stěhovaného.
/FOTO, VIDEO/ Silnější přežije! Jeden dravec uloví mládě druhého, aby nakrmil svá vlastní. Tentokrát na to však doplatily dva páry vzácných sokolů stěhovavých v Moravském krasu na Blanensku. Tam ochránci přírody ještě před několik dny ve dvou hnízdech v Národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy pozorovali sedm čiperných sokolích mláďat. Nyní je jasné, že jedno z nich, podobně jako před čtyřmi lety vybral výr velký. Druhé podle všeho potkal stejný osud.
5 fotografií

Vzácné záběry souboje dravců z Moravy. Strážci zachytili napadení sokolů výrem

Z okolí
Bobří rodinka na Jakubově jezeře se rozrůstá. Má dvě mláďata, ochránci čekají další.
/FOTO, VIDEO/ Kilometry proti proudu řeky.  U Jakubova jezera na říčce Punkvě v srdci Moravského krasu na Blanensku se bobři zabydleli teprve před několika lety. Jejich kolonie se nyní postupně rozrůstá. Aktuálně má pár, který dlouhodobě v této lokalitě monitorují ochránci přírody, dvě mláďata. Předpokládají, že letos přibudou další. Deníku Rovnost poskytli unikátní fotografie a video za života chráněných hlodavců v Národní přírodní rezervaci Vývěry Punky.
4 fotografie

Bobří rodinka na Jakubově jezeře v Moravském krasu se rozrůstá. Má dvě mláďata

Blanensko
Zbytky z kuchyně znečistily Ostrovskou propast. Před lety do ní natekly i splašky.
/FOTO/ Větší množství vody zabarvené krví. S mastnotou a zbytky zeleniny. Patrně mohly pocházet z domácí zabijačky. Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečištění podzemních prostor. Zmíněný odpad z kuchyně někdo nedávno vylil do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy. „Do jeskyně patří výhradně jen srážková voda a ne odpad z kuchyně. Zbytky, která tam neznámá osoba nalila dešťovou vpustí, se podaří snad z velké části vybrat, aby nepřilákaly hlodavce. Mastné stěny však zůstanou v jeskyni ještě hodně dlouho. Řešíme to se zástupci obce,“ řekl k případu Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
4 fotografie

Zbytky z kuchyně znečistily propast u Macochy. Před lety do ní natekly i splašky

Blanensko
Otužilci zahájili sezonu zimního plavání tradiční akcí v Punkevních jeskyních na Blanensku. Do Moravského krasu jich v neděli přijelo kolem sto padesáti z různých koutů republiky i ze Slovenska.
/VIDEO/ První neděle v říjnu. Pro otužilce doslova posvátné datum. Aby ne, když v tento den už bezmála pětasedmdesát let na Memoriálu Karla Divíška zahajují sezonu zimního plavání. Navíc v naprosto unikátních kulisách. Zaplavat si prsa v ledové ponorné říčce v Punkevních jeskyních v Moravském krasu na Blanensku? To se mezi otužileckou komunitou považuje za poctu.
79 fotografií

Extrémní koupání: Punkvu rozčeřilo 150 otužilců. Je to svátek, říkají. Podívejte

Blanensko
Punkevní jeskyně nabízí návštěvníkům mimo jiné projížďku lodí po řece Punkvě a jsou tak nejvyhledávanější jeskyní Moravského krasu.
Mohutné stalagmity, stalaktity a stalagnáty v rozlehlých dómech, projížďka loďkou po podzemní říčce Punkvě a dno propasti Macocha. Přesně takový nevšední zážitek čeká návštěvníky Punkevní jeskyně v Moravském krasu. Turisté by ani v letních měsících neměli zapomenout na teplé oblečení. Celoroční teplota v jeskyni se pohybuje kolem osmi stupňů s vlhkostí vzduchu téměř sto procent.  Děkujeme paní Janské za dnešní příspěvek.
17 fotografií

Tip: Blankytné dno bezedné propasti. Punkevní jeskyně odkrývá divy

Čtenář reportér
Povodně 7. července 1997 ve Veselí nad Moravou. Ilustrační foto
Dokonce více než stonásobek běžného množství vody protékal před pětadvaceti lety v některých případech řekami na Moravě. Výrazný nárůst průtoku vody evidovali meteorologové při povodních v červenci roku 1997 i na tocích na jižní Moravě. Například ve Strážnici na Hodonínsku byl na řece Moravě podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu nejvyšší denní průměrný průtok 850 kubíků za sekundu, což znamená téměř padesátinásobek průměrného denního průtoku v červenci.
5 fotografií

I stonásobek běžného množství. Jaký byl v roce 1997 průtok řek na jihu Moravy?

Brněnsko
Cesta od Skalního mlýna k Punkevním jeskyním.
Slunečné počasí a pobyt na čerstvém vzduchu vylákal o víkendu obyvatele z obcí Blanenska na procházku k propasti Macocha. Turistická sezona je ještě na svém úplném začátku, a právě proto je Chráněná krajinná oblast Moravského krasu a s ním spojené jeskyně vyhledávaným místem k turistice místních obyvatel. Děkujeme paní Černé za dnešní příspěvek, ve kterém nám popsala svoji cestu k propasti Macocha. 
15 fotografií

Moravský kras pod náporem místních. Horní můstek zdolávají pěšky

Čtenář reportér
Je to můj životní styl, říká otužilec ze Šošůvky Andrej Dzuba.
/FOTO/ Andrej Dzuba ze Šošůvky na Blanensku je chlapík jako z žuly. Neustále v pohybu a s dobrou náladou. Fyzičku by mu mohl závidět leckterý čtyřicátník. A to letos na podzim oslaví osmdesátku. Část života se věnoval atletice, ale srdcovou záležitostí je pro něj otužování. Tomu se věnuje už bezmála padesát let. „Začal jsem v roce 1975. S kamarádem jsme ráno před prací lezli do Punkvy do tůně nad pstruží líhní. Plavali jsme také v náhonu na blanenské Klamovce. Otužování je pro mě životní styl. Někdo sbírá autíčka nebo lepí papírové modely, no a já se otužuji. Má to navíc blahodárný vliv na moji kondici a organismus,“ usmívá se na břehu zatopeného lomu v Šošůvce Dzuba.
15 fotografií

Je to můj životní styl, říká otužilec ze Šošůvky

Blanensko
Ilustrační foto
Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.
7 fotografií

Obědy za stokorunu jsou minulostí. Za polední menu si Jihomoravané připlatí

Brněnsko
V Národní přírodní rezervaci Vývěry Punkvy ochránci přírody na tamním Jakubově jezeře dlouhodobě monitorují pár bobra evropského.
K snídani šťavnaté vrbové výhonky, k obědu osiku nebo topol. A v teplých měsících jako dezert nějakou bylinu. Klid a bezpečí, ideální místo pro založení rodiny. Je na čase, vždyť polohrad z větví je vysoký už hodně přes metr. Páru bobra evropského, který se před časem usadil na říčce Punkvě v Moravském krasu na Blanensku, se daří. V rezervaci na tamním Jakubově jezeře ho dlouhodobě monitorují ochránci přírody, kteří Deníku Rovnost poskytli část unikátních záběrů. „Bobři jsou na nich vidět při stavbě polohradu na říčce, okusování stromů nebo jak o sebe pečují. Další záběry zachycují i setkání s liškou nebo bobří páření,“ uvedl dobrovolný strážce přírody Radovan Mezera.
8 fotografií

Pár bobrů na Jakubově jezeře: podívejte se na unikátní záběry z jejich života

Blanensko