ŠTÍTEK: Radim Tolasz

UJEP.
Na Den Země, 22. dubna, si každoročně připomínáme důležitost ochrany naší planety a životního prostředí. Letos se k oslavám Dne Země připojí i ústecká univerzita. Fakulta životního prostředí a Přírodovědecká fakulta UJEP připravily bohatý program na téma „Země a klima“. Součástí budou přednášky odborníků z UJEP a předního českého klimatologa Radima Tolasze z ČHMÚ, pokusy i výstava fotografií.

Přední český klimatolog Tolasz bude hostem oslavy Dne Země na UJEP

Čtenář reportér
Klimatolog Radim Tolasz
Dívá se do budoucnosti. Radim Tolasz se svými kolegy počítá, jaké klima bude v České republice vládnout v příštích desítkách let a na co se mají její obyvatelé připravit. Už nyní se ví, že v letních měsících se za posledních třicet let zvýšila průměrná teplota skoro o dva stupně. Počasí se tedy mění před očima. „Lidé kolem padesátky už to vidí. Ten, komu je dvacet, to nevnímá. Je už zvyklý na něco jiného,“ říká klimatolog. Počasí v Česku podle něj bude stále teplejší.

Technologie mohou pomoci. Když přejdeme na jádro, bude to dobře, říká klimatolog

Česko
Radim Tolasz, Oddělení klimatické změny ČHMÚ
/ROZHOVOR/ El Niño. Jev, který ve spojení s rostoucí klimatickou krizí může vytlačit globální teploty do absolutních rekordů. Máme v Česku počítat s extrémy? Co to vůbec je El Niño? A věnují se města opatřením, aby vedra byla pro obyvatele snesitelnější?  „Vše je o lidech. Možnosti jsou, jen ne všude je dostatečně využíváme,“ poukazuje klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz, rodák z Frýdecko-Místecka.

Klimatolog Radim Tolasz: Léto může být nejteplejší v historii

Ostravsko
Díky dotaci udělali na nádrži protipovodňová opatření a oprava hráze pomohla také tomu, že tato vodní plocha dál zdobí zdejší krásnou přírodu
Dotace z fondů Evropské unie pomohla k opravě nádrže Gabčíkovo u Nového Boru v severních Čechách. Díky dotaci udělali na nádrži protipovodňová opatření a oprava hráze pomohla také tomu, že tato vodní plocha dál zdobí zdejší krásnou přírodu. Nádrž a její okolí udržuje v dobrém stavu její majitel a bývalý zdejší zemědělec Jiří Rohlíček. A to k potěše své i lidí z osad a obcí kolem Nového Boru.

VIDEO: Opravená vodní nádrž u Nového Boru zdobí krajinu a láká rybáře

Česko a EU
S fakty a čísly probíhající klimatické změny Vás ve čtvrtek 25. srpna v rámci dalšího Café Nobel na hvězdárně v Teplicích seznámí klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.
I přes velký objem nových i staronových informací o změně klimatu pořád existují snahy o jejich zpochybňování. Je správné, že věda vyvolává diskuse a skepsi, je však těžko pochopitelné, když tato skepse popírá základní fakta. S těmito fakty vás ve čtvrtek 25. srpna v rámci dalšího Café Nobel na hvězdárně v Teplicích seznámí klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.  

Další Café Nobel na hvězdárně v Teplicích bude o změnách klimatu

Čtenář reportér
Takto se sucho odráží na české krajině
Odborníci už nepochybují, že za změnami klimatu, které stále častěji přinášejí vedra či záplavy, stojí člověk. Potvrdila to v Ženevě zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Planeta Země se tak jistě ohřeje o dalšího 1,5 stupně Celsia, možná i více, pokud lidstvo nepřestane vypouštět emise oxidu uhličitého. Přesto ještě nemusí být vše ztraceno. 
17 fotografií

Experti varují: Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr

Věda a technika
Radim Tolasz z oddělení klimatické změny ČHMÚ
Pandemie koronaviru SARS-CoV-2 si vyžádala po celém světě již 1,7 milionu obětí a obrovské ekonomické dopady. Přinesla však i něco pozitivního, a to pokles emisí v ovzduší v důsledku opatření proti šíření infekce. U letecké dopravy dokonce o polovinu. Že by to ovlivnilo i počasí? Na toto téma od léta spekulují nejen zahrádkáři. Faktem je, že po několika suchých letech v České republice pořádně zapršelo a z hlediska počasí byl rok skutečně „normálnější“.
2 fotografie

Může za "normální" počasí méně letadel? Klimatolog o zimě i výhledu na nový rok

Olomoucko
Ilustrační foto.
Spíše jarní teploty a téměř žádné srážky. Silnější mrazy nás potrápily jen pár dní a o sněhu si můžeme nechat zdát. Tak zatím vypadá letošní zima. Řada lidí už po oteplení z počátku února zimu „odepsala" a začala měnit teplé bundy za jarní oblečení.

Mírná zima? Zvykejme si, další asi budou podobné

Ostravsko
Ilustrační foto
Praha – Čtyři vlny veder, některé extrémní a trvající řadu dní po sobě, a neobvykle suchá zima provázely letošní počasí v Česku. S nimi souvisel i nedostatek dešťových a sněhových srážek. Letošní léto bylo druhé nejteplejší od roku 1961. Oficiální hodnocení počasí roku 2015 chystají meteorologové na začátek příštího roku. Podle meteorologa Radima Tolasze lze už nyní říct, že konec minulé zimy a začátek té aktuální byly teplotně abnormální a pohybovaly se několik stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Letošní počasí provázely extrémní vlny veder a suchá zima

Česko
Slunce. Ilustrační foto.
Praha – Černé předpovědi klimatologů se vyplňují, mohl by si leckdo říct po několikatýdenních tropických vedrech, která vysušují Českou republiku. Mnozí lidé by rádi slyšeli, že se to zlepší, ale odborníci pro ně nemají zrovna dobré zprávy.

Teplota stoupá. Trpět budou velká města

Česko
Ilustrační foto.
Olomouc /ROZHOVOR/ - Ať se nám to líbí nebo ne, klima se mění. Experti spočítali, že do poloviny tohoto století vzroste na území České republiky průměrná teplota až o 2 °C v porovnání s obdobím 1961 až 1990. Máme si pomalu zvykat na subtropy? „Subtropy, suché a teplé léto, mírná a deštivá zima, se do střední Evropy nepřesunou, ale některé roky mohou svým počasím subtropy připomínat," vysvětluje v rozhovoru pro regionální Deník klimatolog Českého hydrometeorolo¬gického ústavu Radim Tolasz.

Subtropy se do Česka nepřesunou, některé roky je však počasím mohou připomínat

Česko
Ilustrační foto
Praha – Loňský rok byl nejteplejší za posledních 54 let, tedy v celé historii měření průměrné teploty pro území Česka. Průměr loňských teplot činil 9,4 stupně Celsia, což je dva stupně nad dlouhodobým průměrem za roky 1961 až 1990. Oznámil to dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Doposud byly nejteplejšími roky 2000 a 2007, které ale rok 2014 překonal o 0,3 stupně.

Loňský rok byl nejteplejší v celé historii sledování teplot

Česko
Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ – Jaký byl rok 2014? Pokud tuto otázku položíte meteorologům, odpovědí vám, že nadprůměrně teplý. Z dvanácti měsíců jich deset bylo teplotně nadprůměrných a to se v posledním desetiletí stalo jen dvakrát. Konkrétně v roce 2008 a 2011.

Roční období přestávají existovat. Jak bude?

Česko
Zatopená a uzavřená část silnice v centru Ostravy.
Praha - Současné počasí s intenzivními srážkami, které způsobilo rozsáhlé záplavy především na Balkáně, není na evropském kontinentu v posledních patnácti až dvaceti letech ničím výrazně neobvyklým, řekl klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Hlavní příčinou klimatické změny je podle něj zvýšení průměrné tepoty o jeden stupeň ve srovnání s 20. stoletím.

Současné výkyvy počasí jsou obvyklé, může za ně vyšší teplota

Česko
Ilustrační foto
ČR - Teploty v následujících dnech nepřekročí 15 stupňů Celsia, kvůli inverzi je nad většinou území zataženo. Od neděle by se mělo vyjasnit, při jasných nocích však může přituhnout až k bodu mrazu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zároveň mírní informace v médiích o blížící se kruté zimě, podle meteorologů je to nesmysl.

Teploty v příštích dnech nepřekročí 15 stupňů

Česko