ŠTÍTEK: rakovina prsu

Margita Dohnalová Řezníčková bojuje s rakovinou prsu. Na léčbu její tělo nereaguje.
Pro kadeřnici Margitu Dohnalovou Řezníčkovou byla její práce vším. Bavilo ji dodávat ženám dobrými účesy sebevědomí. Pak ale Margita onemocněla rakovinou prsu. Bohužel ani přes okamžité zahájení chemoterapie její tělo na léčbu nereagovalo. Sama si proto našla alternativní metody, které jí mohou pomoci zachránit život. Vysněná cesta ke zdraví je však velmi nákladná.  
12 fotografií

Oblíbená kadeřnice z Uherského Hradiště bojuje s rakovinou. Léčba nezabírá

Zdraví
CZECH LADIES Team se už za pár dní pokusí přeplavat Vltavu. Členky štafety mají za sebou mnohaměsíční trénink.
Uplavat tři sta padesát kilometrů nejdelší českou řekou, šest dní a šest nocí ve Vltavě, ve vodě o teplotě mezi 12 a 16 °C, možná i méně. To čeká sedmnáct žen, které se pokusí o historicky první přeplavbu Vltavy. První členka štafety do ní skočí 13. června na Lipně v Nové Peci, ta poslední, jak celý tým dálkových plavkyň pevně věří, dokrauluje do cíle na soutoku s Labem v Mělníce o necelý týden později. Ještě nikdo to dosud nedokázal.
7 fotografií

Historická přeplavba Vltavy. Sedmnáct žen poplave z Nové Pece do Mělníka

Zprávy
Vyšetření na mamografu. Ilustrační snímek
Vědci hovoří o potenciálně průlomovém objevu ve výzkumu léčby rakoviny prsu, píše deník The Guardian. Výzkum financovaný britskou charitou Prevent Breast Cancer našel způsob, jak uchovat lidskou prsní tkáň ve zvláštním gelu po dobu nejméně týdne, což vědcům pomůže lépe pochopit účinnost různých léků i vyvíjet nové bez nutnosti testování na zvířatech.

Průlom ve výzkumu léčby rakoviny prsu. Vědcům se podařilo uchovat tkáň v gelu

Zdravotnictví
Zlín žil módou. Více než 600 návštěvníků aukcí podpořilo boj proti rakovině prsu
Studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně uspořádali 12. ročník Fashion Eventu Dotek. V průběhu 23. března se konaly odborné workshopy s fotografkou pařížských dnů módy Lennou Knappovou nebo s Adélou Šponerovou, která se podělila o to, jak se dostala k módnímu průmyslu. Vrcholem večera byla módní přehlídka a benefiční aukce designérských předmětů.
7 fotografií

Zlín žil módou. Více než 600 návštěvníků aukce podpořilo boj proti rakovině prsu

Zlínsko
Maminka Klára a její dcera Daniela - dříve a nyní
Jen těžko si jde představit, jak náročné chvíle prožívá dospívající dívka, když její maminka dostane rakovinu. Paní Klára, matka patnáctileté Daniely, tuto zákeřnou nemoc před deseti lety porazila. Bohužel jen dočasně. Rakovina se jí vrátila a nyní jsou s dcerou postaveny před skutečnost, že jim zbývají poslední dny společného života. Dívka by navíc zůstala sama na splácení vysoké hypotéky. Lidé z celé republiky proto Daniele přispěli, aby téměř milion korun mohla zaplatit. Sbírka je i nadále aktivní, peníze nezletilé Daniele pomohou s dalšími životními náklady.
5 fotografií

Daniele umírá maminka. Aby nepřišla o domov, musí v patnácti zaplatit hypotéku

Zdraví
Iva Adamcová s manželem Martinem a synem Martínkem
Iva je čtyřiatřicetiletá maminka malého Martínka, která se s manželem těšila na příchod dalšího člena rodiny. Místo toho však v polovině těhotenství zjistila, že má agresivní rakovinu prsu. Musela proto okamžitě podstoupit chemoterapii. Po předčasném porodu druhého syna ji čeká ještě odebrání obou prsů, další chemoterapie a nejspíš i odebrání reprodukčních orgánů.

Iva se těšila na druhé děťátko. Do toho ale přišla agresivní forma rakoviny

Zdraví
Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.
Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.
19 fotografií

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Zdraví
V prostějovské nemocnici využívají novou metodu při léčbě rakoviny prsu. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov
V nemocnici využívají novou metodu pro diagnostiku a chirurgickou léčbu nádoru prsu - mamografický screening. Nádorová onemocnění prsu jsou u žen stále častějším onemocněním a některé nádorové změny nemusí žena ani rozpoznat, bývají nehmatné. Lékařům umožňuje novinka takový nádor před chirurgickým odstranění označit.

V prostějovské nemocnici léčí rakovinu prsu novou metodou

Zdraví
Nádor prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u českých žen. Ilustrační snímek
Úmrtnost na rakovinu prsu se za 20 let snížila o 31 procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné. Informace zazněly na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než 40 procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.

Úmrtnost na rakovinu prsu klesla. Odhalit nádory včas pomáhá i screening

Zdravotnictví
Profesor David Cibula je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Zhoubná onemocnění u mladých žen dnes gynekologové vidí vzácně. S přibývajícími léty a zvlášť po padesátém roce ale počty nádorů prsu, vaječníků nebo dělohy narůstají. Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky se zralým ženám leckdy nechce. Onkogynekolog profesor David Cibula pro ně má pochopení. Povídali jsme si s ním o tom, co pro sebe ženy mohou udělat, aby rakovině předešly. Jak se nejlépe na rakovinu otestovat, co chtít od svých lékařů, a kdy naopak nepodlehnout strachu a nedělat zbytečné testy, které ničemu nepomohou a někdy dokonce mohou ženu ohrozit.

Ženu zbytečně operovali kvůli rakovině. Nádor totiž zřejmě nikde neměla

Zdraví
Odhazovat vršek v touze po dokonalém opálení se někdy nemusí vyplatit.
Milujete do hněda opálená těla bez bílých míst, a tak se nevyhýbáte opalování nahoře bez? Vystavovat nahá prsa slunečním paprskům však není vždy úplně vhodný nápad. Rakovina kůže a riziko zhoubných melanomů a agresivních kožních nádorů je totiž vysoké. Jak ale prsa před sluncem chránit? Mohou UV paprsky přímo způsobit rakovinu prsou a jaké další nežádoucí vlivy slunce na ňadra má?

Opalování nahoře bez: Hrozí rakovina prsu víc, když slunce pálí na nahá ňadra?

Zdraví
Co dělat po operaci prsu? Když jsem po onkologické léčbě, mám nárok na lázně? A jaké lázně mi mohou pomoci? To jsou časté otázky, které si kladou ženy poté, co se vyrovnaly s diagnózou rakoviny prsu a úspěšně absolvovaly léčbu. I když jsou v podstatě vyléčené, trpí mnohé pacientky existenciální úzkostí. Netuší, co bude dál a jestli se dokážou vrátit k běžnému životu, který rakovina prsu zcela změnila. I s řešením těchto stavů mohou onkologickým pacientkám výrazně pomoci lázně.
12 fotografií

Nejlepší rehabilitaci po rakovině prsu nabídnou lázně. Využijte pojišťovnu

Zdraví
Dnes pětatřicetiletá Nikol z Příbramska, která ve svých 23 letech bojovala se zhoubným nádorem v levém prsu. Nyní pomáhá pacientům, kteří překonali rakovinu.
/FOTOGALERIE/ Nemoc sebrala pětatřicetileté Nikol Pazderové z Příbramska nejen prsa, ale i většinu plánů, studijních, pracovních, sportovních, cestovatelských i osobních. Naprosto jí změnila život – ne ve všem prý ale k horšímu. Právě rakovina jí pomohla ujasnit si už ve třiadvaceti, co má smysl, co chce a nechce. A nasměrovala ji tam, kam původně nemířila. Nyní sama pomáhá lidem, kteří zažívají něco podobného tomu, čím prošla.
3 fotografie

Nikol Pazderová porazila rakovinu prsu. Svůj život zasvětila pomoci ostatním

Příbramsko
Dnes pětatřicetiletá Nikol z Příbramska, která ve svých 23 letech bojovala se zhoubným nádorem v levém prsu. Nyní pomáhá pacientům, kteří překonali rakovinu.
/FOTOGALERIE/ Nemoc sebrala pětatřicetileté Nikol Pazderové z Příbramska nejen prsa, ale i většinu plánů, studijních, pracovních, sportovních, cestovatelských i osobních. Naprosto jí změnila život – ne ve všem prý ale k horšímu. Právě rakovina jí pomohla ujasnit si už ve třiadvaceti, co má smysl, co chce a nechce. A nasměrovala ji tam, kam původně nemířila. Nyní sama pomáhá lidem, kteří zažívají něco podobného tomu, čím prošla.
3 fotografie

Nikol Pazderová porazila rakovinu prsu. Svůj život zasvětila pomoci ostatním

Z okolí
Rodina Michaely z Hlinska žije aktivně, a to i navzdory vážnému onkologickému onemocnění
Michaela, sedmatřicetiletá maminka tří dětí z Hlinska na Chrudimsku, je vystudovaná zdravotní sestra a laktační poradkyně. Už řadu let pomáhá ženám a jejich dětem na dětské jednotce intenzivní péče v nemocnici v nedalekém Havlíčkově Brodě. Před pár týdny se jí život obrátil naruby, když se dozvěděla krutou diagnózu: má rakovinu prsu s mnohačetnými metastázemi do uzlin a jater. Teď potřebuje pomoc ona a její nejbližší.
12 fotografií

Rakovina prsu s metastázemi jí změnila život. Maminka tří dětí se ale nevzdává

Regiony
Rodina Michaely z Hlinska žije aktivně, a to i navzdory vážnému onkologickému onemocnění.
Michaela, sedmatřicetiletá maminka tří dětí z Hlinska na Chrudimsku, je vystudovaná zdravotní sestra a laktační poradkyně. Už řadu let pomáhá ženám a jejich dětem na dětské jednotce intenzivní péče v nemocnici v nedalekém Havlíčkově Brodě. Před pár týdny se jí život obrátil naruby, když se dozvěděla krutou diagnózu: má rakovinu prsu s mnohačetnými metastázemi do uzlin a jater. Teď potřebuje pomoc ona a její nejbližší. Bojuje s nemocí jako lvice s hlavní myšlenkou na svou dceru Markétu, syna Míšu a teprve pětiletého Marečka.
12 fotografií

Rakovina prsu s metastázemi mamince tří dětí změnila život. Míša se ale nevzdává

Chrudimsko
Hmotnostní spektrometr pořízený Masarykovým onkologickým ústavem zlepší výzkum rakoviny.
/VIDEO/ Určit, které pacientky s nádorem prsu jsou náchylnější ke vzniku nežádoucích účinků po chemoterapeutické léčbě, by mohli lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Skončit by mohlo brnění či necitlivost prstů u nohou nebo zhoršení jemné motoriky. Kvalita života žen po vyléčení bude vyšší díky tomu, že lékaři budou předvídat míru postižení nežádoucími účinky u konkrétních pacientek.

Nežádoucí účinky po chemoterapii rakoviny prsu: výzkum z Brna mírní dopady léčby

Brněnsko
Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal
/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.
21 fotografií

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

Zdraví
Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu
Na rakovinu sice zatím neexistuje lék, vědci jsou ale opět blíž k poznání, co nemoc způsobuje. Studie postupem času dospěly k závěru, že vznik rakoviny souvisí s řadou rizikových faktorů, jako je genetika, strava a pohyb. Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu.

Nádory a alkohol: Určité typy rakoviny souvisí s nadměrným pitím, tvrdí vědci

Zdraví
Nikola Skondrojani s mandalou.
/FOTOGALERIE/ Užívala si mateřství s prvním synem, když její maminka spáchala sebevraždu. Když čekala druhé dítě, opustil ji manžel. A o dva roky později onemocněla rakovinou prsu. Její bratr si vzal život. Následovala rakovina jazyka. Její tatínek měl sám rakovinu v terminálním stádiu a vzal si život. A jí se vrátila rakovina prsu…
5 fotografií

Nikola: Po operaci rakoviny jazyka jsem vypadala jako po útoku medvěda

Praha
Ani ženy, kterým byla nemoc zjištěna v momentě, když již metastázy měly, nejsou bez naděje. Průměrné dožití je u nich tři roky až pět let, není to ale rozhodně strop. Ilustrační snímek.
Když si Eva Hellerová z Prahy (příjmení na žádost ženy redakce změnila) ve třiačtyřiceti letech nahmatala bulku v prsu, ihned navštívila svou gynekoložku, která ji poslala na mamograf. „Lékaři mi diagnostikovali zhoubný nádor bez metastáz, který řešili operací a následnou chemoterapií,“ řekla Deníku. Dlouho brečela, ale usmyslela si, že to zvládne. Léčba je nyní úspěšně za ní. Čtyři roky chodí na pravidelné kontroly a klepe si na zuby, že je v pořádku. 

Mají neléčitelné metastázy. Ženy s rakovinou prsu ale díky nové léčbě žijí déle

Zdraví
Studenti UTB podpoří módní akcí Dotek ženy s rakovinou prsu
Studenti Fakulty multimediálních komunikací pořádají v sobotu 22. října jubilejní desátý ročník charitativního módního Fashion Event Dotek. Návštěvníci 44. budovy Svitu se mohou těšit na bohatý celodenní program, který bude zakončen módní přehlídkou s charitativní aukcí. Její výtěžek poputuje na podporu chodu neziskové organizace Aliance žen s rakovinou prsu.

Studenti UTB podpoří módní akcí ženy s rakovinou prsu

Zlínsko